|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:12 am
| Автор |
Съобщение |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
 не мога да го измисля
хей, хора, помогнете. както казваше един марсианец, когато молеше старшите за помощ, аз съм само едно яйце
наех се да изработя за един човек ей това: http://www.geofex.com/Article_Folders/panner.pdf (стр. 2, втората схема).
реших да направя устройството с два режима - главното е, че в единия смесването на чистия и обработения сигнал е с потенциометър, монтиран в устройството, а в другия - с външен потенциометър (китарен volume педал). комутацията на двата режима става с релета (общо 3 dpdt релета, тъй като има още някои неща да се превключват освен двата извода на потенциометъра). за да не "пука", добавих тази схема от тук.
схемата работи на 9V. релетата са на 5V, затова за on/off сигнал и там, където на схемата за релетата пише +12V, има 4.5V (същият +Vbias от схемата за смесването - направил съм го с делител на напрежение, едно към едно с тук). добре, ама, щом подам +4.5V на on-off, напрежението пада до 0.6V... и сега симулирам, слагам резистори, и си блъскам главата - как да задържа напрежението на 4.5V? ако има и как светодиодът да светне...
симулация 
|
| Вто Мар 15, 2011 2:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Така както си решил, няма да стане, ако правилно съм разбрал какво правиш.
Захрани релетата от 9V през подходящ резистор - токът на релетата - закон на Ом... Сложи стабилизатор на 5V (7805) и от него захрани релетата. Сигурно могат да се измислят още 99 работещи варианта.
Варианта със стабилизатора има предимството, че напрежението за захранване на релетата няма да се влияе от промените на напрежението на батерията, в някакви граници естествено.
|
| Вто Мар 15, 2011 6:28 pm |
|
 |
|
egasimus
|
мда... следобед си поседях 20 минути с лист и молив и ми се проясни това, което за 2 часа пред симулатора не ми стана ясно... акъл - море, глава - шамандура...
7805 удачен избор ли е за работа на батерия?
|
| Вто Мар 15, 2011 6:53 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Не, не е.
Ползвай например BA05 от комет.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Мар 15, 2011 6:59 pm |
|
 |
|
egasimus
|
във варна има ли откъде да го намеря? сега ще сложа резистор 39o/2w, ама евентуално за следващата версия...
|
| Вто Мар 15, 2011 7:21 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Не съм гледал какво точно искаш да направиш, но ако консумира повече от 0.5 мА батерията, ще е добре да го храниш през някакъв импулсен стабилизатор. Може и едно простичко понижаващо (step-down, buck) преобразувателче да си спретнеш.
Иначе не знам магазините за електроника във Варна.
офтопик: Варна е чудесен град през зимата и по това време, не мислиш ли? Не е като лятото...
|
| Вто Мар 15, 2011 7:58 pm |
|
 |
|
egasimus
|
абе зимата е голям бахър, не можеш едни части да идеш да си купиш  но точно това време, което идва сега, тегли някаква струна в сърцето на човека, прави да му се прииска да излезе и да лентяйства, да иде някъде нашироко и да се откъсне от действителността  хубаво е във варна като се запролети, да. за други градове нямам впечатление...
но нека с прискърбие изплуваме от дълбините на лирическото отклонение и се върнем на тежащия ни въпрос  първо, за 0.5mA - да няма грешка? може би имаш предвид 0.5A? иначе консумацията ми е максимум 0.15-0.2A, не повече.
цък - та ето една схема на консумациите уж. и ето ти проблем. резисторът 38.3 е 39-омовият. 43.6 е съпротивлението на 3-те релета в паралел. симулацията дава пад върху него Vd=4.79, което ми върши идеална работа.
на живо обаче меря 3 и нещо. батерията сама по себе си дава 9.1V, включена към схемата - 8.99V, с включени релета - 7.5V. ако просто намаля 39-омовия резистор, вероятно ще ми се разреши проблемът, но това разминаване със симулацията ме притеснява. нормално ли е (все пак симулация), или съм объркал нещо друго?
|
| Вто Мар 15, 2011 8:44 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Вероятно в симулатора не си указал съпротивлението на захранващият източник, ако има такава опция. Има някаква концептуална грешка в това устройство. Стандартната 9V батерия не е предвидена за консумация от порядъка на 100 - 200мА. По-подходяща е за "единици милиампери". Виж в сайтова на някой произвидител на батерии - Панасоник, Варта и т.н за дейташит на такава батерия и виж какво пише по въпроса. При цитираната от теб консумация, с 9V батерия, едва ли устройството ще работи дълго време.
|
| Вто Мар 15, 2011 10:57 pm |
|
 |
|
egasimus
|
и аз си мислех да не е от вътрешното съпротивление на батерията, в симулатора наистина я няма тая опция.
иначе консумацията чак 200мА няма да стигне. 100-120 по последни изчисления. за китарните ефекти и няколко часа на 9в е приемливо, макар че там консумацията варира доста (от 5-10 мА за най-простия дистър до 50 и нагоре при цифровите ефекти - пример).
иначе аз по начало не свиря на батерия и предпочитам да пропускам тази възможност в китарните неща, които правя, ама си викам - стандарт е, трябва... нищо, че ще се ползва в комбинация с rack mount ефект, който няма батерийно захранване...
абе тъпа работа. тия неща принципно трябва да се правят със задържащи (latching) релета, та да не се хаби батерия. ама не намерих, майка му стара...
Последна промяна egasimus на Чет Мар 17, 2011 9:38 am, променена общо 1 път
|
| Сря Мар 16, 2011 9:41 am |
|
 |
|
dan
|
Потърси релета със задържане в RS-components. Аз там съм виждал.
Може и във Фарнел да има.
|
| Сря Мар 16, 2011 6:28 pm |
|
 |
|
egasimus
|
подкарах релетата преди няколко дни, ама петте волта си искат стабилизатор.
http://www.romanblack.com/smps/smps.htm
с такава ефективност мога и за батерия да мисля... какво ще кажете за варианта 2 батерии по 9в в паралел?
|
| Нед Мар 20, 2011 10:12 am |
|
 |
|
itso.t
|
Импулсният стабилизатор няма да ти помогне особено, а и вероятно ще вкара смущения в устройството.
Вариантите са няколко. Нормални релета и някакво по-сериозно захранване. Механичен превключвател вместо релета с батерия 9в. Поляризирани релета пак с батерия.
Всички тия комутации не могат ли да станат с електронни ключове?
|
| Нед Мар 20, 2011 1:44 pm |
|
 |
|
egasimus
|
електронните ключове ги отписах, щото е с китарна (да се чете: аудиофилска) насоченост. а релетата ще ги оправя някак. стабилизатор с lm317 да не се изпържат при по-високо напрежение, и без букса за батерия - тва е решението.
имам и друг въпрос. подкарах схемата (оригиналната - там, където релетата не играят). включих ефект - смесва се, при това равномерно. само че звучи гадно - тихо, без ниски, клипва, абе не е наред. и си мисля: може ли причината да е в това, че съм сменил потенциометъра 10к и резисторите 15к и 51к със 100к, 150к, 510к? може би трябва да удесеторя и двата резистора 1М?
|
| Вто Мар 22, 2011 12:53 pm |
|
 |
|
egasimus
|
на всичкото отгоре нещо не е наред и с bias-а на първата половина от ОУ - правих, струвах, инвертиращият вход и изходът показват 4.5v, неинвертиращият вход - 3.5... 
|
| Вто Мар 22, 2011 2:35 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Струва ми се, че е крайно време да публикуваш актуална схема, че почва да става като преразказ по картинка...
|
| Вто Мар 22, 2011 7:53 pm |
|
|