Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Миро бе братче, от де ги четеш тия работи бре? За какво изпускане ми говориш, за каква невъзможност за почистване??? Ае стига сте повтаряли малоумни журналистически измислици... Къде го видя това нежелание на японците за вървене към най-добрия вариант???
Вчера избрали да не работят? Това па как го разбра? Спрели са за малко докато разберат дима дето е излезнал дали е опасно радиоактивен и след като не са отчели завишаване на нивата са се върнали обратно... Подали са вече захранване към 6-те реактора... Скоро ще пуснат помпите да възстановят охлаждането на първите 4 блока (5 и 6 са вече вън от всякаква опасност защото са захранени и помпите им работят).. Ясно е, че корпусите на реакторите са здрави и не са се разтопили както се пищеше преди седмица... ОК горивото вътре е на мазало, ама ако го държат на ниска температура няма какво да се случи... Дедо е написал единия вариант за пълното обезопасяване на реакторите... Ае стига с това черногледство и песимизъм вече...

Вто Мар 22, 2011 2:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
И яжте суши до изчерпване на предрадиационните количества.

Вто Мар 22, 2011 2:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
моя е грешката, не е ЯМР а томография, благодаря ike за поправката и табличката. все пак си трябват рентгенови лъчи.
числото 8mSv е по каталожни данни на някакъв скенер на GE и е за пълно сканиране на цялото тяло.
в табличката е дадена доза 5.8 за гръден кош. ако се сканира някоя малка част (череп, панкреас и т.н.) дозата е разбира се е по-малка.
сега виждам, че мамографията е 3mSv.

това разбира се, не значи че дозите са малки или безвредни. но не са летални.
доброволците в чернобил са работили в неизвестни условия - показанието на калибрираните уреди е било със стрелка извън скалата.
в табличката е посочена доза 50sV за 10 мин... тази измервателна единица е логаричмична

Вто Мар 22, 2011 3:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По времето на Чернобилците единиците за измерване бяха други. Отчитаха просто мощност(работа) върху маса(обем). Новите са моделирани спрямо човешкото тяло и въздействието върху него.

Вто Мар 22, 2011 3:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
аха - инчове по футове прави галони :D като прибавиш два лакътя и три пръста и си готов.
най-лесно се забатчва нещо като му смениш единицата за мерене.

Вто Мар 22, 2011 3:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
¶ написа:
Не си правете илюзии, Япония е чака ядрена катастрофа. Нищо не може да се направи, въпрос на време е да се отворят корпусите на реакторите. Дали ще е колкото Чернобил ( а аз мисля, че ще е по-силен ефекта, щото са цели 9 реактора в гъсто населен район ) не се знае още.

Май засега японците успешно опровергават прогнозата ти (за наше щастие).
При това с минималния възможен риск за човешкия фактор, за крайно неудоволетворение на руснаците.

Къде са фактите с които успешно опровергават прогнозата ми ? Един не се вижда. Ще въртят, ще сучат, пък накрая
ще ги покрият с железо-бетон и ще ближат раните. И защо намесваш руснаците ? Не мисля, че в момента някой руснак се кефи на ядрената криза в Япония. и.

От цялата трагедия в Япония, най ми хареса предложението на Тренчев да предложим 200 хил. японци да се заселят в обезлюдените села в България. Аз бих добавил да си вземат и самурайските мечове с тях, и да им се намери работа в специалните служби, данъчни, МВР, КАТ, ВиК, ЦИК и т.н. По верни служители надали някога ще имат гореизброените службици. Имаме крещяща нужда от свежа азиатска кръв, щото за 1300г. сме се промили с негодна европейска :lol:

Последна промяна на Сря Фев 01, 2012 3:12 am, променена общо 1 път

Вто Мар 22, 2011 4:18 pm
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
най ми хареса предложението на Тренчев да предложим 200 хил. японци да се заселят
в обезлюдените села в България.

ти майтап ли го мислиш - те ще се зарадват! де са видяли такова нещо! Скоро ще сме "префектура" :) И със сигурност ще е по-добре от сега де, ама си мисля, че японците бързо ще свикнат на нашенското саке и пак ще забатачим положението :D

Вто Мар 22, 2011 4:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
head_up написа:
¶ написа:
най ми хареса предложението на Тренчев да предложим 200 хил. японци да се заселят
в обезлюдените села в България.

ти майтап ли го мислиш - те ще се зарадват! де са видяли такова нещо! Скоро ще сме "префектура" :) И със сигурност ще е по-добре от сега де, ама си мисля, че японците бързо ще свикнат на нашенското саке и пак ще забатачим положението :D

Не го мисля майтап, само дето японците са горд народ, учтиво вече са благодарили и са отказали... Въпреки, че могат и за парлама да го правят...

Вто Мар 22, 2011 4:29 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Къде са фактите с, които успешно опровергават прогнозата ми ? Един не се вижда. Ще въртят, ще сучат, пък накрая
ще ги покрият с железо-бетон и ще ближат раните.

Фактите са, че крайния резултат засега е много далеч, от това, което успяха да сътворят пияните идиоти в Чернобил, при все че входните параметри на двете уравнения са несравнимо по тежки в Японския случай. Т.е. ония олигофрени взривха зорлем 1 здрав реактор, а тия в Япония преживяха ебати природните катаклизми върху 9 реактора. Ама явно даже гнева на природата не може да сътвори такава катастрофа, каквато успява човешката тъпота и неграмотност.

Консервиране на реакторите мисля, че е много далеч от прогнозираното от теб "ядрена катастрофа" и е един краен резултат до който ако се стигне, можем да си отдъхнем с облекчение. А дано де, щото още сме далеч от там.

А съветите на рашките (поне тия които чухме от официалните изказвания), бяха все от типа - слушайте нас, ние имаме опит, мобилизирайте армията и да почват да "потушават" аварията с "голи ръце". Както в Чернобил. Майната им на хората. Само, че рашките още не могат да проумеят, че извън СССР, хората понякога имат някаква цена. Те и без земетресение и цунами изтрепаха значително повече хора, защото някой, някъде там е решил, че малограмотни маймуни могат да командват АЕЦ-а.

Вто Мар 22, 2011 4:36 pm
Профил ICQ

Мнение 
Koleto написа:
Миро бе братче, от де ги четеш тия работи бре?

Не знам за теб, но аз следя темата....
Като под следене нямам предвид да се ровя в апокрифна литература нито да чакам журналята! Отдавна съм си намерил достоверни източници, доколкото прес-релийз на японското правителство може да е достоверен.... Но във всеки случай след като съм казал че работниците са били евакуирани, значи го казвам на база ОФИЦИАЛНА информация, т.е. правителствен прес-релийз, а не статия от интернет!

Цитат:
За какво изпускане ми говориш, за каква невъзможност за почистване???

Изпускането на радиация е факт, официално потвърден от японците, както и много други източници. Японците правят два пъти дневно прес-релийз със стойностите на радиацията и т.н.

Цитат:
Къде го видя това нежелание на японците за вървене към най-добрия вариант???

Когато имаш нива на радиация от порядъка на 2-8mSv и си евакуираш хората, това е желание да си предпазиш работниците, но не и да решиш проблема на всяка цена. За сравнение в Чернобил пращат хора при нива на радиация над 20000mSv.

Цитат:
Вчера избрали да не работят? Това па как го разбра?

Казах ти вече, че ползвам само официална информация...

Цитат:
Подали са вече захранване към 6-те реактора...

Има кабел до 5 от 6-те реактора (2-ри ще го захранват от 1-ви). Но това все още не означава че охлаждането работи на АС. Засега *единствено* в 5-ти реактор, част от помпите са захранени от мрежата

Цитат:
Скоро ще пуснат помпите да възстановят охлаждането на първите 4 блока (5 и 6 са вече вън от всякаква опасност защото са захранени и помпите им работят)..

Това "скоро" го чувам от доста време. Вече 11 дена след аварията няма дори 1 реактор напълно захранен. При 5-ти - 6-ти нещата се оправиха след включване на дизел генераторите....

Цитат:
Ясно е, че корпусите на реакторите са здрави и не са се разтопили както се пищеше преди седмица...

Не знам къде и какво четеш, но официалният статус е: "корпусът на реактор 2 - Damage Suspected", за реактор 3 - "Might be ”Not damaged”". За 4-ти реактор където сградата беше също взривена (има много хубави снимки с изглед от към морето) горивото изобщо не е в корпуса, а в най-обикновен басейн (при това почти празен..). И като количество горивото в басейна на 4-ти е колкото от 1-ви до 3-ти взети заедно.

Вто Мар 22, 2011 5:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
¶ написа:
Къде са фактите с, които успешно опровергават прогнозата ми ? Един не се вижда. Ще въртят, ще сучат, пък накрая
ще ги покрият с железо-бетон и ще ближат раните.

Фактите са, че крайния резултат засега е много далеч, от това, което успяха да сътворят пияните идиоти в Чернобил, при все че входните параметри на двете уравнения са несравнимо по тежки в Японския случай. Т.е. ония олигофрени взривха зорлем 1 здрав реактор, а тия в Япония преживяха ебати природните катаклизми върху 9 реактора. Ама явно даже гнева на природата не може да сътвори такава катастрофа, каквато успява човешката тъпота и неграмотност.

Консервиране на реакторите мисля, че е много далеч от прогнозираното от теб "ядрена катастрофа" и е един краен резултат до който ако се стигне, можем да си отдъхнем с облекчение. А дано де, щото още сме далеч от там.

А съветите на рашките (поне тия които чухме от официалните изказвания), бяха все от типа - слушайте нас, ние имаме опит, мобилизирайте армията и да почват да "потушават" аварията с "голи ръце". Както в Чернобил. Майната им на хората. Само, че рашките още не могат да проумеят, че извън СССР, хората понякога имат някаква цена. Те и без земетресение и цунами изтрепаха значително повече хора, защото някой, някъде там е решил, че малограмотни маймуни могат да командват АЕЦ-а.

Пак да те попитам какво общо има моята прогноза с "пияните рашки" ? Защо смесваш непрекъснато това, което казвам, с това което на теб ти харесва или не ти харесва ? Моята прогноза няма нищо общо с твоите предразсъдъци.

Авария в Япония има, и то голяма. Ако се поразровиш по пресата ще прочетеш, че вече на 100км. от реакторите са засегнати селскостопански продукти. Непременно ли трябва да им се взривят реакторите, за да се приеме, че има ядрена катастрофа ? Ми не, достатъчно е няколко седмици да има изтичане на радиация в сегашните количества и ще надминат Чернобил.

Досега няма нито един факт, който да ме опровергава. На фона на цената на природното бедствие, цената на възстанояване на реакторите би била двойна. Така че саркофага е единствения им избор. Всички тия ала-бала, че възстановили електрозахранването на помпите и т.н. е за да се спечели време, да разчистят пътищата, и да се организара наливането на бетона.

Вто Мар 22, 2011 5:24 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Първи обир след бедствието в Япония
http://dnes.dir.bg/news/obir-quake-japan-8255313?nt=4

Вто Мар 22, 2011 5:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Авария в Япония има, и то голяма. Ако се поразровиш по пресата ще прочетеш, че вече на 100км. от реакторите са засегнати селскостопански продукти. Непременно ли трябва да им се взривят реакторите, за да се приеме, че има ядрена катастрофа ? Ми не, достатъчно е няколко седмици да има изтичане на радиация в сегашните количества и ще надминат Чернобил.

Досега няма нито един факт, който да ме опровергава. На фона на цената на природното бедствие, цената на възстанояване на реакторите би била двойна. Така че саркофага е единствения им избор. Всички тия ала-бала, че възстановили електрозахранването на помпите и т.н. е за да се спечели време, да разчистят пътищата, и да се организара наливането на бетона.

По гръб не падаш, нали? В БГ продуктите след Чернобилския взрив бяха заразени на 1000км разстояние.

Остави рашките, не трябваше да ги намесвам вярно, просто ме дразнят с изказванията си. Просто ако приемем, че Чернобил е критерии за ядрена катастрофа, то според мен японците поне засега са много далеч от това. Ако последното изречение не ти се струва правдиво - спора е излишен.

Апропо - бетонния саркофаг и електрозахранването на помпите не са две изключващи се мерки. Напротив първо трябва да включат помпите, да охладят реакторите да озаптят урана и след това ще ги бетонират. А кой знае може и да измислят начин да извадят горивото. Това че в Чернобил направо ги затвориха е друг въпрос. Там както казах човешкия живот не струва пукнат грош, така, че не е било проблем да бетонират "на живо" топящ се реактор. Японците още от първия ден в който напълниха с морска вода чайницте бяха отписали централата. Но явно предпочитат първо да възтановят захранването, да пуснат помпите да охладят реакторите и басейна с отработено гориво и след това да люскат бетона. Вероятно защото така е по щадящо за хората, които ще го направят. Или защото по този начин може да контролират по-добре процесите. Незнам

Последна промяна Цецо на Вто Мар 22, 2011 6:14 pm, променена общо 2 пъти

Вто Мар 22, 2011 6:07 pm
Профил ICQ

Мнение 
¶ написа:
Така че саркофага е единствения им избор.

Не съм съгласен... все още имат шанс да охладят горивото и да го обезопасят. И след няколко години ще могат да го преместят някъде или още по-добре да го преработят.

Саркофагът не може да изолира напълно, винаги ще има някакви малко течове. Но по-лошото е, че ако го залеят ще изгубят напълно контрол върху скоростта на разпадането на урана. Не казвам че ще се стигне до верижна реакция и взривове, но без контрол (на температура и т.н.) ще бъде доста по-голям източник на радиация. Просто контролът е най-важното, ако има контрол уранът може да си го съхраняваш и във ваната. Но изтървеш ли го.... става страшно!

Така че, саркофагът в случая е най-лошият изход. Стигне ли се до там, тая 20 километрова зона ще си остане необитаема. И винаги ще има съмнения върху всяка стока с надпис "made in japan". Както и всяка риба от пасифика...

Вто Мар 22, 2011 6:10 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Напротив първо трябва да включат помпите, да охладят реакторите и след това ще ги бетонират.

Говориш глупости... ако охлаждането тръгне като хората няма да има смисъл да се бетонира! Тогава проблемът ще е само разпръснатият цезий и йод (и малко други глупости), но те така или иначе вече са разпръснати на няколко километра. Освен ако не си решил да бетонираш цялата префектура ;-)

Вто Мар 22, 2011 6:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 1194  Следваща