|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:17 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
Трудност с пускане на MC9S12C96.
| Автор |
Съобщение |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
 Трудност с пускане на MC9S12C96.
Загубих няколко дни в оживяване на този процесор.
Направих си USBDM, открива процесора, програмира го успешно, но проца не заработва.
Програмата която записвам е serial_monitor, писана от фрискейлци за бутлодер и дебъг на различни техни контролери.
Няколко пъти прегледах да отговаря за ползвания от мен процесор, не виждам пропуск, компилира се успешно.
На проца има осцилации на кристала, БДМ е с пулъп, ресета е с пулъп, всички захранващи и PLL пинове са свързани.
Не иска да тръгне и това е.
Само след програмиране докато процесора е вързан към BDM на ECLK пина ми излиза клока на шината 1.25МХз при кварц 8МХз, недоумявам защо е така, като по инструкции от фърмуера трябва да е 25 МХз, имам съмнения че въобще проца не пали.
Опитах през Codewarrior да го вкарам в дебъг и да гледам, но студиото не вижда BDM-а. и се въртя в омагьосан кръг.
Не очаквах такива трудности с пускането на това чудо...
|
| Вто Мар 29, 2011 2:27 pm |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Баси, май никой не ги копае тия - а ги погледнах, хубави са и ми напомнят времена от
преди 25 години когато прохождах на баба девятка (6809)....  .
И аз не ги копая, за жалост, май sthx е другият дето има шанс да е ползвал такова
за когото се сещам, дано погледне.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Мар 29, 2011 7:35 pm |
|
 |
|
sthx
|
И аз не съм. Считам, че са ми големи дванайските, та останах за сега на осмиците. И Димитър и Никола Киров ги чоплят.
Трудно е да се дават съвети при тая ситуация. По интуиция, пък и все пак по оскъдните данни ми прилича на недобра инициализация на генератора - CRG блока. Повечко четене трябва там.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Мар 29, 2011 10:41 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
И аз отдавна не съм ги чоплил. Но аз имам оригиналния им USB адаптер и си имам дебъг. Нещо не мога да им намеря приложение на тия процесорчета.
|
| Вто Мар 29, 2011 11:38 pm |
|
 |
|
Ники
|
Разковах загадката.
Както винаги проблема е в задклавиатурното устройство което не чете RFM-a!
Ползвам готова схема, и без да гледам белия чаршаф, съм заковал пин отбелязан с Vdd1 на външно захранване, а това било вътрешния регулатор на ядрото.
Спечелих поредни 4 загубени дни в четене на тонове баласт, честито на печелившите!
Благодаря за отговорите Ви, те ме върнаха пак да хвана мотиката.
|
| Сря Мар 30, 2011 1:09 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Май 11, 2012 11:02 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Мар 30, 2011 1:47 pm |
|
 |
|
Ники
|
Следващата загадка е породена от идеята за странициране на флаш паметта при HC12 и превключване в определен сегмент на част от страниците.
Досега съм пускал pic и avr, и това което съм калкулирал като обем от HEX файла е отговаряло на компилирания размер на програмата.
Моторолския s19 хекс формат не е толкова по-различен за да е нечетим, но се оказа че от един пример за 64к процесор, в хекса му има над 100к неща за запис (не размера на файла, а е без служебната информация като адрес и чексуми), и проца работи, как става това не резбрах.
Някой да се е борил с HC12 и да ме светне как става по-голям хекс файла отколкото е паметта на проца?
|
| Пон Апр 04, 2011 8:45 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|