|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:26 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
Подходящ файлов формат за иконки на embedded система.
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Подходящ файлов формат за иконки на embedded система.
Търкалям тука една графична системка с 16 битов цвят ( RGB - 565).
Имам менюта с иконки 64x64. Чудя се в какъв формат да ги съхранявам. Засега съм ги лепнал като директни битмапи в паметта. Ама това си има някой недостатъци - няма компресия (една икона 64x64 e 8 килобайта) и не подържат прозрачност.
Та се чудя за алтернативи. Някой бъзикал ли е подобни неща при ограничени ресурси. Някакъв прост код за GIF (по добре PNG) декомпресия. До колко е ефективно?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 04, 2011 6:11 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Кодът за .gif е прост като разбереш в детайли как работи LZW-то им.
За много малко иконки обаче е съмнително да докараш кой-знае каква компресия
с кой да е формат та може и да е загуба на време да се буташ натам.
Освен дето малко данни няма накъде да се компресират особено ами и самите
малки картинки са трудно подлежащи на компресия защото са малки (т.е. повече
информация е натръткана в малко точки).
Може би ако всички иконки ги компресираш в един голям чаршаф и за всяка
иконка го разкомпресираш целия и измъкваш само нужната ти иконка ще е
по-ефикасно като компресия - ама тогоава и разкомпресирането няма да е чак
толкова без усилие та знам ли.
[edit] На второ замисляне 64 на 64 не е толкова малко. Едва ли ти трябва по повече
от байт на точка обаче та да стават 8к, с индексни цветове ще си ОК и в 4к.
Но .gif компресия ще помогне доста и поединично, RLE също би помогнало
забележимо.[/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Апр 04, 2011 6:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе и аз това си мислех, че при подобни размери, ефекта от компресията ще е съмнителен. То засега и по 8к не ми е проблем де.
Всъщност цялата щуротия тръгна от проблема с прозрачността. Идеята е да се плякат върху различни по цвят прозорци. А иконите разбираемо ги събирам из нета (щото аз с молив не мога да нарисувам дърво, камо ли на компютър да направя хубава икона). Та из нета хубавите икони с транспаретност са във формат PNG.
Като цяло идеята ми е да набележа една RGB комбинация за прозрачна. Лошото е, че трябва да напиша някакъв декомпресор от PNG във моя си прост 16 бита RGB формат, който да направи транспарентния слой. А не ми се чете сега теория за леъри, индекси и прочие глупости.
И се чудя как да мина най-тънко (разбирай най-мързеливо).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 04, 2011 6:51 pm |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
Ами за прозрачност нали обикновено се използва цвета на "долния ляв" пиксел. Какво като е битмап?
|
| Пон Апр 04, 2011 8:09 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Цецо, като най-лесно можеш да намалиш на две размера ако минеш на 8 бита на пиксел
и таблица 8->16 (за иконките това вероятно ще стигне без загуби).
И понеже така казано може да изглежда пак като потене и зорене, лесният начин е
да ушиеш някак един по-големичък чаршаф с всички иконки, да го набуташ във фотошоп,
оттам да го експортираш в .gif формат и от .gif файла да препишеш цветната таблица
(в началото е и е съвсем лесна за намиране).
Оттам нататък е все същото. Декомпресор какъвто и да пишеш все няма да е голям
(писал съм само за .gif та не мога да дам сравнение между него и .png). Компресорът
е по-зорест (най-вече за процесора) но той не ти трябва в случая така или иначе.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Апр 05, 2011 12:47 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ако искаш прозрачност, ще ти трябва собствена блит функция, ако хардуера не подържа алфа канал. От там иконата ще трябва да стане или 24 бита, заради алфа канала, или да си обявиш някой цвят за прозрачен, примерно 0.
|
| Вто Апр 05, 2011 12:07 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|