Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Фиданки за пред блока (София) - откъде? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Фиданки за пред блока (София) - откъде?
Искам да купя няколко фиданки да засадя пред блока. Иде реч за София. Нали ще има пролетно почистване, има една кал дето мисля да я облагородя малко.

Та къде в София мога да купя някакви фиданки за неовощни дървета - липа, нещо буково/дъбово, орехче и тем подобни?

Чет Апр 07, 2011 10:25 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо, не слагай "орехче", нищо смислено няма да поникне под него :) Не съм от вашия град, ама какви дървета по принцип се справят с мръсотията и въобще условията там? Забелязал съм, че в Пловдив, ако се опитат да засадят фиданка тя в може би 60% от случайте умира :? Май само дърветата, които са тук от преди бруталното скапване на въздух/почва се крепят, всичко ново има проблем да подеме. Но успее ли да се поразвие - закрепя се май. Иначе идеята ти е похвална! Поне имаш място де, аз се радвам на тревата между плочките :D

Чет Апр 07, 2011 10:57 am
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Тия дни ще има "Цветна София" в НДК, ако не бъркам името. Там би трябвало да има и фиданки, а и хора дето да кажат кое се хваща лесно и кое не.

Чет Апр 07, 2011 11:27 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Липа или кестен би било доре. По нашите улици имаме доста липи. И друго може - албиция - не прави дебела сянка като ореха и е красиво дърво.

Чет Апр 07, 2011 12:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аха, кестените добре се развиват в мръсния град. Обаче бая големи стават.

Чет Апр 07, 2011 12:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз основно съм мераклия на липа, защото мирише добре и няма боклуци. Другото за което си мисля е бреза. Също така и разните жълъдови пройзводни.

Кестените правят много боклук. Орех няма да е, защото от опит знам, че саденето на орех е сложна работа.....

Абе аз знам какво със сигурност ще се хване и ще расте скоростно - една яка бодлива джанка :) Ама не ми е това целта....

Както и да е - кажете от къде да ги взема. Знам много фирми, ама всичките са се специализирали в градинско озеленяване - т.е. декоративни иглолистни, рози, блабла..... То нормално, там са парите. Ама едно време имаше разни озеленителни стопанства дето да въдят цели дървета. То и сега ги има, защото гледам, че садят покрай големите обекти - молове, хипермаркети и т.н.

Чет Апр 07, 2011 12:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
На сточна гара има магазин за сортови семена. Продават и фиданки. Много внимателно си подбери дървото защото някой са с плитки корени и след време надигат плочки, асфалт и всичко около тях.

Чет Апр 07, 2011 1:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Можеш ли малко по детайлно да ми го опишеш това място около Сточна гара?

Чет Апр 07, 2011 1:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не съм много сигурен но не го ли направиха незаконно засаждането на дървета?
Има фирма http://www.ozeleniavane-sofia.com/read.php?id=13 , която подържа дърветата, сече ги, засажда нови и т.н. по план. Може би е добре да им звънеш един телефон преди да засадиш нещо, да не те вкарат в затвора.

Чет Апр 07, 2011 4:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз бих заложил на топола и липа, че растат най-бързо. обаче тополата дава пухчета и е ужас за асматици. напоследък все повече хора с алергии срещам...

е, винаги може да боднете някоя ябълка или круша - поне децата ще има на какво да се катерят (ако има деца наоколо).
праскови и черници не са дългогодишни дръвчета. черешите са много чупливи.

то ако чакаме на "озеленяване"...
преди години се оказа, че е незаконно да си асфалтираме улицата, та няма да се учудя, ако е незаконно и да си посадиш дръвче, или да окосиш тревата.
майната им :evil:

Чет Апр 07, 2011 7:31 pm
Профил

Мнение 
Може и да е незаконно, но пък съвсем законно мога да им го туря в устенцата мамка им общинарска. Тука копаха 6 месеца, улицата я оправиха ама полянката я оставиха на пръст и камъни, помиярска история ....

Чет Апр 07, 2011 8:50 pm
Профил
Аватар

Мнение Идея
Ако е по-закътано, т.е. оттам минават само местните, и на теб ти се играе що не положиш началото на "местно село" :) Зад нашия блок в БГ един леко смахнат (и безработен) почна да оформя буренясалата от десетилетия градинка с цветя, дръвчета, грънци, каруци, пейки, дънери и т.н. Постепенно всички се заразиха, почнаха да помагат и сега е любимото място за общуване на цялата махала.

Чет Апр 07, 2011 10:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тополите вече май са "нежелани" дървета за градовете - замърсяването им е най-малкия проблем по принцип. Брезата се хваща сравнително лесно и расте със средна скорост. Сега ... тука имаме едни дървета дето не им знам името ама растат със страшна скорост. На нашата улица ги засадиха преди 12-13 години и сега са високи колкото 5 етажен блок - няма лабаво - всичко се хвана без изключение. Корените им явно са дълбоки щото от другата страна на улицата са поне 30 годишни и не бутат плочките и асфалта. Обаче есента правят боклук не ми говори - семената им са като крилцe на насекомо. Листата им са дребнички и те правят не малко боклук.

Гледам на ингилизки му викат Ash Tree, ама на нашенски не мога да го намеря как се казва.

Чет Апр 07, 2011 11:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ясен. Да, бързо расте. От тополите по някое време почват да падат клонища и да не си отдолу! Чинара грозно изсъхва. На традиционните за БГ бук, дъб и т.н. ще им отнеме векове ако изобщо се хванат.
Аз обаче предлагам акация: расте, мирише и децата няма да се катерят :)

Чет Апр 07, 2011 11:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Можеш ли малко по детайлно да ми го опишеш това място около Сточна гара?

Ако караш от подуенската гара, посока сточна гара, преди кръговото около спирката на автобусите.

Пет Апр 08, 2011 1:00 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща