Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Тест за размерите на покитайчването на интернета в БГ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Тони, кой ти каза че въздушно-оптичната свързаност става за нещо?

Освен ако не са измислисли нещо ново де. Преди повече от 10 години във Варна, Експресбанк си бяха направили опит да си свържат централния офис с IR конексия - пълен провал. Макар че се ползваха фарове с 60 см. диаметър набучкани със светодиоди. Работеше само в ясно време. Представи си с колко вата е лъчело това чудо и при най-малката мъгличка - край.

Радиото е изпитано - има си начини - виждал съм как се прави линк на 5,4GHz Разград-Русе (с една междинна точка в Сеново) и директна на 2,4. Между ТВ кула Разград и ТВ кула Русе има едно дърво :) - правата линия почти опира в земята.

И това с "леко" модифицирани Linksys АП-та и насочени California amplifier антени.

Нед Апр 10, 2011 10:42 am
Профил ICQ

Мнение 
Това което експрес банк са правили е било аматьорско решение, не съм виждал нищо професионално което да е с IR, тествал съм 1 Gb на 300 м и няма никакави грижи при ниаква обстановка, има решения които осигуряват около 200 Mb на около 10 км, все лазерни, но са доста пари. Motorola имат истински решения, за това разстояние което ни трябва /около 10 км/ без проблем осигуряват 54 Mb с достатъчно висока надеждност, дори 200 Mb са над 99%, сметнато им е, ама никой не иска да позлва таква техника, и други решения сме направили при по ниска скорост, релано нас 200 Mb не ни трябват, ама и з атях никой не иска да инвестира, най-накрая сами май ще си инвестираме.

п.с. абе зачетох се сега за MAN на БТК, тъй де виваком, някой да им е клиент, да има предтава какво точно предлагат и дали са склонни да опъват кабели ... то ... ние вече подписахме договор с глобул, ама ако и БТК имат не пречи да сменим бол бг с тях щото силно ме съмнява това от глобул да става за нещо освен за резервираност, то и затова го вземаме, дано поне телефонията да няма проблем.

Прикачени файлове:
Link_Izot to Lozen_Proposal_Report.pdf [120.79 KiB]
171 пъти
Нед Апр 10, 2011 10:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами добре звучи. Все пак и това е радио. Ама и цената би трябвало да оправдва целта на занятието. Ако е просто да има интернет и телефон, има ли нужда от такава инвестиция и 200MB/s.

Пък като знам на какви невероятни места съм виждал интернет, нещо не ми се връзва невъзможността в София да има.

Нед Апр 10, 2011 11:51 am
Профил ICQ

Мнение 
Ами въпроса е какво се предлага, да 200 както вече казах ни е много, и 54 постоянна връзка е ОК, ама това не става с у-ва за по 1000 лв, или то става, докато не завали. В момента имаме може би 10-на Мб от бол бг, всичко е добре докато не завали дъжд ли не падне мъгла, тогава пада сигурно на 1 мб, може и надолу да отива, просто техниката не е за тия цели.
Моторола имат решения, на 5.8 гарнатира около 20 Мб, въпросът е че и тов ане искат да слагат. Сега да видим глобул какво ще ни сложат, но казаха че няма да е на моторола, което не ме учудва, но ме съмнява изобщо да е от тоя клас, верно не са само те, ама всички добри са на една цена.
Иначе да оптичното е почти тройно на радиото за същата скорост при тази дистанция, на нас не ни трябва, но въпроса е че там има още 2 сгради и се стри 3-та, самото село е на 3-4 км, т.е. као си пуснат бърз линк до там ще могат да предлагат оптика на всички останали наоколо, че и в селото където бол бг са монопол в момента, а ако и една клетка си бучнат някъде наоколо да не трябва да гоня сигнала с телефона ....

Нед Апр 10, 2011 12:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
zaphod написа:
Цитат:
може ли в 2011 единственият доставчик да е бол-бг, единствения читав имам в предвид, и да доставя с разни измислени радио линкове.
еми явно може, и като се отчете че в интернет доставянето сме сред лидерите в световен мащаб, няма място за стандартната българска реплика "ако бяхме нормална държава" :D

ROFL, това пък отде го измисли бе, Зейфоде. Лидери - в неработенето на мрежата трябва да си
имал предвид?

никой не очаква от такъв лъчезарен оптимист - позитивист като тебе да приеме това по-леко отколкото новина за кацане на извънземни, но това е положението :D

Нед Апр 10, 2011 1:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:D :D

Всъщност не мисля, че "всеки" (т.е. ти според предния ти пост :) ) разбира, че в мое лице
контактува навярно с най-големия оптимист, с когото някога е контактувал.
Не е трудно за разбиране защо но трябва сам да стигнеш до отговора. Като начало ще
трябва да се поразровиш в причината да виждаш приказки за "зелени човечета" при всяко
нетривиално твърдение, което чуеш (тя е в тебе и мисля, че ако поискаш, можеш да я видиш).

:D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Апр 10, 2011 2:48 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз не разбирам ама точно това щях да попитам: свършиха ли лазАрите, че ще се прави с фарове?!
Това с IR излъчватели съм го виждал в театъра при международна конференция с превод на много езици. Два огромни панела фрашкани с едри светодиоди, скоро ми попадна записа и се чудех к'ва е тази печка (през камерата са видими) докато се сетя.
Иначе интернета на острова минава през лазАр и не се губи. Вярно, че често го настройват пък може да има и алтернативи, не съм питал.

Нед Апр 10, 2011 3:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи, линк на 2.4 работи най-добре във мокро, дъждовно, снежно или мъгливо време. Друг им е проблема явно. Примерно вода директно по излъчващите елементи.

Нед Апр 10, 2011 4:11 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Ами брат ми като изграждаха линк Русе-Разград на 2.4 директно (това са към 45-50 км по права линия между двете кули) донесоха две АП-та "леко" пипнати от хардуеристите. Колко леко не знам. Работиха няколко години. Даже и сега май ги ползват за подсигуряване.

Нед Апр 10, 2011 5:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Ами брат ми като изграждаха линк Русе-Разград на 2.4 директно (това са към 45-50 км по права линия между двете кули) донесоха две АП-та "леко" пипнати от хардуеристите. Колко леко не знам. Работиха няколко години. Даже и сега май ги ползват за подсигуряване.

Ами те крайните им стъпала са 1 W или 100 mW. По стандарт са разрешени 32 mW и съответно стъпалото е ограничено на толкова. Вероятно са променили bias резистора.

Нед Апр 10, 2011 6:19 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Ами не знам какво им баяха, ама знам че преди да ги бъзикнат ги подбираха по двойки.

Нед Апр 10, 2011 8:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Ами не знам какво им баяха, ама знам че преди да ги бъзикнат ги подбираха по двойки.

Ами може пък честотно да са ги отместили, че да излязат извън обхвата или между каналите, да не им пречат други.

Нед Апр 10, 2011 8:38 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Идя си нямам - варненци ги пратиха подготвени. Тука наште само се катериха по кулите. Само знаехме че са "спициални". А иначе си бяха най-обикновенни линксис-и - от най-разпространените АП-та. Даже още не бяха Cisco тогава. Сега вече карат по оптика до тука (иде рече за SPNet). Ама тогава нямаше други опции.

Нед Апр 10, 2011 9:56 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
ToHu написа:
от прекупуване на прекупуване услугата се влошава, освен това ми се струва че клиентите се увеличават но не и свързаността на провайдера ... лайняна работа. Сега се местим в нов офис, няма оптика няма нищо, джи си ема ту хвати ту не без значнеие от оператора, БТК телефони не пуска там ... свинщина пълна, глобул сега ша с епробват с някава wireless свързаност да ни докарат и стационарни и нет ама ... мъка ще е.

Точно Глобул ли? Боже опази! † Боже опази! †Боже опази! † :D
Абе не знам теориите на tgi дали имат някакво покритие, но при мен спама в пощенските кутии се увеличи десетократно тия дни. Много ми прилича на целенасочена кампания, защото съдържанието е едно и също с леки разновидности - на всяка цена искат да ми го направят по-дълъг. :lol: При Вас как е?

При мен си е достатъчно дълъг :) :)

Извинявай, ама не можах да се въздържа :D Нали разбираш от майтап ? ;)

Сря Апр 13, 2011 4:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Lupus написа:
ToHu написа:
от прекупуване на прекупуване услугата се влошава, освен това ми се струва че клиентите се увеличават но не и свързаността на провайдера ... лайняна работа. Сега се местим в нов офис, няма оптика няма нищо, джи си ема ту хвати ту не без значнеие от оператора, БТК телефони не пуска там ... свинщина пълна, глобул сега ша с епробват с някава wireless свързаност да ни докарат и стационарни и нет ама ... мъка ще е.

Точно Глобул ли? Боже опази! † Боже опази! †Боже опази! † :D
Абе не знам теориите на tgi дали имат някакво покритие, но при мен спама в пощенските кутии се увеличи десетократно тия дни. Много ми прилича на целенасочена кампания, защото съдържанието е едно и също с леки разновидности - на всяка цена искат да ми го направят по-дълъг. :lol: При Вас как е?

При мен си е достатъчно дълъг :) :)

Извинявай, ама не можах да се въздържа :D Нали разбираш от майтап ? ;)

Разбира се! :D
Ако се ползвах от всички предложения, които ми се изсипват всеки ден в пощенските кутии до сега трябваше да се влачи по земята! :P

Сря Апр 13, 2011 5:30 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4