|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 2:48 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
аз отдавна не съм си купувал шоколад, да не би заради войната в кот д'ивоар да са потърсили алтернативни решения? по рано си имаше шоколад по спомен. все пак ако е било и преди без какао, много добре го докарват, щото навремето българския марципан беше отврат
въобще подозирам че западните шоколади бяха една от скритите причини да падне социализма, поне при мене първия удар по самочувствието ми на социалистически гражданин дойде точно от шоколадите 
|
| Пет Апр 15, 2011 7:43 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Ами Boss последно като си купувах беше супер. Обаче цената му скочи много. Пък ако искаш истински - купи си Lindt - 8 лева за 100 гр. - честито.
|
| Пет Апр 15, 2011 10:19 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И той е толкова истински, колкото е истинско всичко в днешно време.
Понеже жената яде много шоколад, а и аз хапвам умерено, в къщи винаги има приличен запас от разни марки. Един ден и аз така се втрещих от това, че ям соя. И прерових целия шкаф. Вътре имаше и линдт, а и оня готиния слонския при това от Белгия. И българска Милка и още други. Всички шоколадови изделия имат соев лецитин. Не съм дълбал из нета какво е, но всичките го имат. От българските боклуци за 50 ст., до оригинален белгийски шоколад.
Сега донесох от Швейцария и Италия някакви шоколади. Някакви нови за мен марки, при това си бяха скъпи (2 пъти по скъпи от Линд). Викам си това ще е нещо различно. Грънци. Имаха вкус на стандартен български млечен шоколад от тоя синия с ведрото мляко на него. И по състав са същите.
Та всичките са със соев лецитин и какаова "маса", каквото и да значи това.
Накрая ще ме накарат и шоколад да си бъркам в къщи, мама му стара....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 15, 2011 10:29 am |
|
 |
|
741
|
Като ходя в магазина ще погледна, ама според мен не си чел където трябва. Гледам им страницата, http://www.milka.bg, за всеки вид дават състава. Примерно като това:  |  |  |  | Цитат: Състав: Захар, какаово масло, лешникова паста (13%), обезмаслено сухо мляко, какаова маса, суроватъчна пудра, краве масло, емулгатори (соев лецитин, Е476) и аромат. Млечният шоколад съдържа минимум 30% какао. СЪДЪРЖА МЛЯКО, ЛЕШНИЦИ, СОЕВ КОМПОНЕНТ. МОЖЕ ДА ИМА СЛЕДИ ОТ ДРУГИ ЯДКИ И ПШЕНИЦА. |  |  |  |  |
Предполагам си мярнал това последното с големите букви, ама то е предупреждението за алергии, не е целият състав.
|
| Пет Апр 15, 2011 10:33 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Аз не съм по сладкото, ама проядох по малко черен шоколад от няколко години.
http://www.lindt.com/ch/swf/fra/excellence/chocolat-noir/chocolat-noir/les-grandes-34-noisettes-noir/
Тъмен, с лешници. Отскоро обаче се усеща карамел - нещо което преди не помня да съм забелязвал. Изциганиха го и него покрай уж какаовата криза.
Айде на кризите, че и те ще станат дефицит скоро!
|
| Пет Апр 15, 2011 12:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Шоколад с каквито и да било други съставки освен шоколад за мен винаги е било ИЗМАМА. Значи продават ти 60 гр. лешници на цената на 60 гр. шоколад. Не ме интересува по-скъпи ли са или по-евтини лешниците. Аз имам 3-4 облагородени лешника на село и в добра година сме събирали 100-120 кг. лешници - като ми се прияде лешник си ям лешник. Като ми се прияде шоколад искам да ям шоколад. Пък онези бози с разни кремове вътре съвсем 
|
| Пет Апр 15, 2011 1:13 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Смлените семена на какаото се наричат какаова маса(паста). Тази маса я разделят на какао на прах и какаово масло.
При направа на шоколада за по-евтино слагат маргарин, вместо какаово масло.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Апр 15, 2011 1:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хубаво, че не е палмово масло...
|
| Пет Апр 15, 2011 2:02 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Предполагам си мярнал това последното с големите букви, ама то е предупреждението за алергии, не е целият състав.[/quote]
Явно да.  Но все пак, в истинския шоколад няма соя. 
|
| Пет Апр 15, 2011 2:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мда голяма констатация направи. Сега остава да ни предложиш и вариант откъде да се купи ИСТИНСКИ ШОКОЛАД.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 15, 2011 2:25 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Абе напоследък честичко хапваме на топлата витрина на карфур в Галерията и ония де се зачетох на етикетчето дето ми го лепят на чинията - с цена, грамаж и т.н. + съдържание - и се оказа, че в земела (за незнающите - малка кръгла питка) има палмово масло  ей, колко се цъклих, ама какво да направя - дано няма и в пържените картофи и кебапчетта, че скоро ще почна да произвеждам банани вместо отпадък ... то пък бива бива и зацапване на храната, ама тука се осират. До не отдавна се купуваш вкъщи масло краве, на Асеновградска фирма - може би повечето от вас помнят - в сребриста опаковка. Тъй като отдавна се отучих да ям такива боклуци - т.е. масла и маргарини - не бях се зачитал какво пише, ама ония ден ми попадна в ръцете и ... изненада - 60% краве, 40% растителна мазнина ?!? Ай сиктир бе ... 
|
| Пет Апр 15, 2011 2:55 pm |
|
 |
|
Цецо
|
По принцип точно в пържените картофки е много вероятно да имаш палмово масло. Мисля, че се водеше с по-висока температура на горене от олиото, което го прави подходящо за пържене. Известно е, че основния вреден ефект от пърженото (изключае мазньоча) е прегорялото олио което е канцерогенно (или токсично не помня точно). Продава се специално олио за пържене и то май е баш палмово....
Иначе то отдавна стана известно, че по-добре да си ядеш чисто краве масло и свинска мас, вместо маргарини. Т.е. по безвредно е.  Друго е въпроса, че напоследък наистина голяма част от маслото е от някакви растителни крави.
А в кебапчетата какво има.... И Менделеев не може да ти каже, защото не всички елементи ги има в таблицата му.....
|
| Пет Апр 15, 2011 3:15 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Напротив! Обратното. Все пак палмовото масло е натурален продукт, а маргарина-отвратителна химия на база петрол, измислена от германците в гладните години (ако не ме лъже паметта). В къщи е въведена абсолютна забрана да се консумира маргарин!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Апр 15, 2011 3:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е не се прави от петрол. Не, че не може, по принцип от всякаква мазнина може, включително и от отработено машинно масло сигурно ще стане  То малко като ракията
Прави се от растителни мазнини - слънчогледова, рапична, палмови....
Има и скъпи (в БГ даже не съм ги виждал) - от ленено масло, маслинови, че даже от гроздови семки.
|
| Пет Апр 15, 2011 3:43 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Мисля отдавна маргарина не е онзи петролен боклук за който е сещаш, но при всички положения - остава си боклук! В крайна сметка като си представиш, че кравето масло вече не е краве масло, не искам да си представям какво е в маргарина  Като се замисля децата в момента мутират зверски - кажи ми, че няма общо с ла*ната в чинията, пардон - онова де, "храната", нали така му викат в хранителните магазини ?!
|
| Пет Апр 15, 2011 3:46 pm |
|
|