|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
am stereo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
 Царския град и петрола..
арабухите се варкат http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=41940944&postcount=784 Сграда с височина от 1609 метра ще бъде изградена в град Джеда в Саудитска Арабия и това ще бъде най-високата постройка в света, съобщава БГНЕС.
Сегашният рекорд се държи от "Бурж Халифа", която се намира в Дубай и е с височина от 828 метра.
В "Kingdom Tower" ще се помещават офиси, хотел и четири жилищни зони. Сградата обаче ще бъде използвана и като алтернативен източник за производството на енергия.
Неотдавна саудитският принц Ал-Валид бин Талал е дал съгласието си за този строеж.
Проектирана от архитекта Ейдриън Смит, новата сграда ще бъде изградена в Джеда, а за проекта ще бъдат изразходвани 30 милиарда долара. 
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
Последна промяна am stereo на Пет Апр 15, 2011 6:45 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 15, 2011 6:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мда, това го видяхме/чухме, честно акзано може и да не стане, ще видим, едвам построиха предното. Иначе чисто архитектурно, това е голяма крачка, според мен проекта е на фаза рисунка, има съществена разлика с предходната им кула, докато бурж халифа е стъпаловидна, и високите части са значително по малки като напречно сечение от ниските, то това не е така, което според мен ще постави енди мнооооого питанки и чуденки пред конструкторите, защото обикновенно архитекта може да си имзисли всичко, но дали това може да стане е друг въпрос. Според мен архитектите започнаха много да си вярват, и много да вярват на конструкторите, и най-вече на технологията. 800 м е едно, 1600 съвсем друго нещо, аз лично съм много скептичен, изобщо не е ясно в тоя регион дали има правени обстойно обследвания на въздушните течения на тези височини, доколкото сградата ще е 1600 м висока би следвали да имат съвсем ясна идея какви ще са ветровете в различните пластове, според мен все още го нямат, и то трбява да го имат за различни сезони.
След това там не е най-прекрасният сторителен терен, да видим колко надолу ще копнат за да го крепят това чудо, аз си мисля че проекта ще се прекрои, и като визия и като височина, просто не си представям как ще построят 1600 м таква сграда в пропорцията която се вижда на дизайна, или ще увеличат доста основата, или ще намалят височината, или на горните етажи ще е като във влакче на ужасите. Едиснтвеният начин да постигнеш що годе стабилна структура при такова отношение височина / основа е да имаш много сериозно напрегната конструкция, но тогава пък има много други ограничения, и не на последно място такъв тип конструкции имат навика да се сгромолясват от веднъж с голям трясък, това ако нещо се случи де. Та според мен или всички разпространени картинки са доста изопачени и рендвани от странни ъгли, или ще дизайна ще търпи промяна.
|
| Пет Апр 15, 2011 6:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И е 90% празна  . Арабухите не се научиха как да си харчат парите на сметка. Ще ги питам след 10-на год. какво ще правят без пари  .
|
| Пет Апр 15, 2011 7:16 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Подозирам, че отдавна са си купили патент/знание за нещото, което ще замести петрола за сферите, в които е нужен, като посвърши. Не можеш да избягаш от старата истина, че пари при пари отиват
Колкото то тая сграда - абе малко се поизсилват, ама ако ще я строят на високо първо щв трябва да копат сериозно на дълбоко... ама много на сериозно. То колкото материал ще има във височина, горе долу толкова ще налеят и в основа. Иначе не виждам как ще се крепи това - ако изобщо може без да се гъне на вси страни докато падне. Още по-малко за къв им е ?! Айде за престиж вече си имат, ся какво - малки са им пи*ките та заместват със сгради? Нищо де, като им е кеф и могат - да си строят, ние тук ще си чакаме магистралите ...
|
| Пет Апр 15, 2011 7:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Със скоростта, с която се увеличава населението на страните, произвеждащи петрол ще имат проблеми доста преди той да свърши. За сведение например Мексико е втория по големина вносител на петрол в САЩ, след Канада (от арабите САЩ внасят само около 15% от петрола, който консумират). Та прогнозите са, че заради скоростта, с която нараства населението на Мексико около 2020 г. те ще се превърнат от нетен износител на петрол в нетен вносител на такъв. Същото е и в Египет например, където за последните 20 г. приходите от петрол на глава от населението са паднали 3 пъти. Отделно на това арабите са най-големия вносител на храна в света, а познай дали тя ще свърши някога като петрола, но за сметка на това пък те никога няма да могат да я произвеждат в пустинята (не и евтино). Всички тези неща са една от причините за ставащите напоследък безредици там. Вдигащата се цена на петрола се връща при тях като бумеранг, защото фермерите на запад като им се вдигне нафтата и вдигат цената на кльопачката + процент печалба. Ако се разходиш из Дубай примерно и много бързо ще си промениш мнението, че арабелите са тръгнали да инвестират в нещо, което ще замести петрола - само ти трябва да поразгледаш строителството. Съществува тъй наречения холандски синдром - страните, на които основните приходи са от продажба на суровини с времето престават да развиват други отрасли/науки и стават мързеливи. Причината е лесните пари, което както се досещаш е нож с две остриета. Познай от 3 пъти дали някога мазните дубайци ще се хванат да работят нещо, след като им раздават пари с торбите  . Всичко това на края се оправя само по един начин (според какво ни е научила историята) - глобален кютек  .
Подозирам, че си нямаш идея как работят патентите  .
Последна промяна Dimitar на Пет Апр 15, 2011 7:43 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пет Апр 15, 2011 7:38 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Балона е много нависоко и не се вижда. Все пак километър и половина си е далечко. Пък покзават сградата от такъв ъгъл да не се виждат сградите дето се произвежда хелия и водорода.
Пък не се знае, може и нещо по радикално да са измислили - с въже да го вържат за луната 
|
| Пет Апр 15, 2011 7:42 pm |
|
 |
|
3aek
|
абе за тях важното е да е с най- отпред дали е практично е от второстепенно значение 
|
| Пет Апр 15, 2011 8:10 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Не приемай всичко толкова буквално  Сложи кавичките на израза, може пък да помогне - нали не е необходимо да се пише всичко в стил "не суши котката в микровълновата", ок ?
Бих се отказал от спора с теб още на това ниво, няма да мога да те убедя, че са си вързали гащите - то и не е възможно. Ще речеш, че заприличвам на tgi, та гледам параноично на нещата за глобална конспирация и кой на кого дърпа конците - може, w/e, мое мнение е, че ако не е е петрола, то ще е друго и те го стискат сега, защото имат торбите с пари.
Но за глобалния кютек съм напълно съгласен - по-скоро е необходим да се случи, та ще почакаме да видим. Само не знам кога ще стане?
|
| Пет Апр 15, 2011 9:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Идея си нямам дали арабелите са се подсигурили с нещо за след като свърши петрола. По-скоро съм склонен да вярвам, че не са най-малкото защото не могат да го опазят в тайна, а още не се е чуло  . Знам че повечето страни, износителки на петрол заделят пари в разни фондове за бъдещите поколения, но пък от друга страна знам какви акули се разхождат на Уолстрийт и колко несигурно нещо е да имаш едни пари, скътани за черни дни  . Обикновено арабелите са кухи лейки и много лесно ги манипулират и лъжат - един шейх например наля една камара милиарди в Ситибанк, точно малко преди акциите и да се срутят и и после пак го излъгаха да го направи, малко преди акциите са станат по-евтини от 1 долар. Можеш да чекнеш в нета, каква беше цената на акциите и преди 3 г.  . Та след всичко това много ме съмнява да са купили нещо, дето да замести петрола. Още повече пък, че за да купят такова нещо някой трябва първо да го има и после да се съгласи да им го продаде  .
|
| Пет Апр 15, 2011 9:53 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
 |  |  |  | ToHu написа: Мда, това го видяхме/чухме, честно акзано може и да не стане, ще видим, едвам построиха предното. Иначе чисто архитектурно, това е голяма крачка, според мен проекта е на фаза рисунка, има съществена разлика с предходната им кула, докато бурж халифа е стъпаловидна, и високите части са значително по малки като напречно сечение от ниските, то това не е така, което според мен ще постави енди мнооооого питанки и чуденки пред конструкторите, защото обикновенно архитекта може да си имзисли всичко, но дали това може да стане е друг въпрос. Според мен архитектите започнаха много да си вярват, и много да вярват на конструкторите, и най-вече на технологията. 800 м е едно, 1600 съвсем друго нещо, аз лично съм много скептичен, изобщо не е ясно в тоя регион дали има правени обстойно обследвания на въздушните течения на тези височини, доколкото сградата ще е 1600 м висока би следвали да имат съвсем ясна идея какви ще са ветровете в различните пластове, според мен все още го нямат, и то трбява да го имат за различни сезони. След това там не е най-прекрасният сторителен терен, да видим колко надолу ще копнат за да го крепят това чудо, аз си мисля че проекта ще се прекрои, и като визия и като височина, просто не си представям как ще построят 1600 м таква сграда в пропорцията която се вижда на дизайна, или ще увеличат доста основата, или ще намалят височината, или на горните етажи ще е като във влакче на ужасите. Едиснтвеният начин да постигнеш що годе стабилна структура при такова отношение височина / основа е да имаш много сериозно напрегната конструкция, но тогава пък има много други ограничения, и не на последно място такъв тип конструкции имат навика да се сгромолясват от веднъж с голям трясък, това ако нещо се случи де. Та според мен или всички разпространени картинки са доста изопачени и рендвани от странни ъгли, или ще дизайна ще търпи промяна. |  |  |  |  |
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=694298
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Апр 15, 2011 10:04 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе там пише 2,5 км - тия от БГНЕС къде видяха 1609 м. ?!?! Не че нещо, ама 2,5 км ... сигурно нистина ще е вързано за луната с въженце.
|
| Пет Апр 15, 2011 10:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Двете кули са различни, демек има замисли и за 1.6 км и за 2.5 км.  .
|
| Пет Апр 15, 2011 11:07 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Вместо да си играят на ненужни кули да построят космическия асансьор на Кларк  .
И без друго са близо до (или на?) екватора. Не знам колко висок трябва да е, бая повече май
та едва ли ще сколасат .

_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Апр 15, 2011 11:30 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ей, харабите мамата си джасат  Тях май вече ги боли Куя за търговията с хамериканските хараби, казват, че някои харабски държави вече продават над 80% от добива на петрол на гладните хитайци. Ей на една такава куличка с височинка 2.5км. да праснеш една КВ антенка.... ша направлява самальотите на Нато в джамахирията... па и ша може да се дава ишерет га се зададе поредното цунами.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Апр 16, 2011 2:23 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Спокойно, ако не друго поне на минаре ще я направят 
|
| Съб Апр 16, 2011 6:45 am |
|