|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
дойде ли време да учим китайски?
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Във връзка с оригиналната тема - за ученето на китайски - последните няколко мача от
английската лига като ги гледах по таблата покрай терена току изскачаха реклами и
на чист китайски... Всъщност не мога да коментирам чистотата разбира се но си бяха
техни йероглифи.
Не мисля, че езикът им ще се наложи. Просто е прекалено непрактичен с тия йероглифи.
Ако ставаше за нещо, все щяхме да сме прочели нещо в превод, дето си е струвало
да се превежда, написано през хилядолетията. Те техните йероглифи май и са по-стари
от латинската (че и гръцката) азбука(?). Език, който еволюира отгоре надолу (т.е. при употребата
му доминира нагаждането на комуникацията към езика) няма шанс в сравнение с език,
който еволюира нагоре, т.е. разширява се според необходимостта на комуникацията.
Нещо като програмните езици, тия от високо ниво ще ги бъде само докато достатъчен
брой хора се ограмоти да може практично да ползва ниското (и разширяващо се нагоре)
ниво.
Та не, не мисля, че в дългосрочен план е добра идея да се учи китайски. В кракосрочен
може и да де, като в тоя контекст краткосрочен може да се окаже и 100-ина години 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Май 01, 2011 11:05 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Нещо си далече от истината!!!
Виж англииския доста по трудно ще еволюира защото е твърде разпространен и промени не се очертават в далечно бъдеще даже!
Китайския се говори в Китай и могат да си превят езикови реформи когато и каквито си искат, както Българския .
Ти от къде си сигурен че няма Йероглифи за всичко, т.е да са си измислили нови , след като си ги имат по клавиатурата йероглифите?
Проблема ще дойде като се научат да програмират и решат да си пренапишат софтуера с техните йероглифи да работи, ще си го разбират само те а ти ще му се пулиш на йероглифите, както и аз и всички дето не знаят китайски 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Май 02, 2011 2:48 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Хи-хи, това ми хареса, китайския = асемблер, ингилизкия = език от високо ниво { нещо като Паскала, 50% вода , другото боза }, за арабския остава да е C, иврида C++, а фарсито трябва да е Java.
Ингилизкия хаби много хартия, докато китайския е компресиран на максимум, праскаш 3-4 ейроглифа и си казал 15-тина думи на ингилизки. Ако пишеш програма на китайски сигурно ще спори много работата, например звучи приятно USB драйвер на 2 реда  . Но поне коментарите трябва да са на монголски ( заради кирилицата ).
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Май 03, 2011 4:58 am |
|
 |
|
zaphod
|
ще ти кажа с какво са по-добри, с това че за да се правят трябва да се човърка в творенията на мада нейча и да се трупа власт над нея. който предпочита натуралното е негър, правенето на изкуствени неща е това което прави човека господар на света, затова натурофилите трябва да се пращат в урановите мини защото искат да ни направят първо негри, а най-вероятно и маймуни в последствие. днес ще се върнем към натуралните храни, утре ще се върнем към натуралните жилища, до къде ще стигне така?
|
| Вто Май 03, 2011 7:52 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Стига с това ГМО бе. Я питайте ония дечица в Сомалия, имат ли нещо против ГМО???
Там е бъдещето, няма начин. Нейчъра ще става все по оскъден и скъп.
На тоя етап ще е постижение, поне информиран избор да имаме. В бъдеще и това ще изчезне - всичко ще е ГМО, а което не е - ще е с бутикова стойност.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 03, 2011 8:18 am |
|
 |
|
tgi
|
 |  |  |  | ¶ написа: Хи-хи, това ми хареса, китайския = асемблер, ингилизкия = език от високо ниво { нещо като Паскала, 50% вода , другото боза }, за арабския остава да е C, иврида C++, а фарсито трябва да е Java. Ингилизкия хаби много хартия, докато китайския е компресиран на максимум, праскаш 3-4 ейроглифа и си казал 15-тина думи на ингилизки. Ако пишеш програма на китайски сигурно ще спори много работата, например звучи приятно USB драйвер на 2 реда  . Но поне коментарите трябва да са на монголски ( заради кирилицата ). |  |  |  |  |
Освен обърнатата аналогия (повечето текст отива в асемблера, т.е. високото ниво са йероглифите) всичко
е така  .
Що монголски и кирилица, те да не би да пишат на нея (?!)
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Май 03, 2011 12:21 pm |
|
 |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
ми що да не станем съвсем маймуни? сякаш сме цъфнали и вързали като цивилизация...
|
| Вто Май 03, 2011 12:59 pm |
|
 |
|
¶
|
Монголците използват кирилица от ВОСР насам.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Май 03, 2011 3:27 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Това видео и преди съм го пускал:
http://www.youtube.com/watch?v=7ubJp6rmUYM
Хората умират от глад. Прекопават тонове пясък всеки ден и си тровят реките и децата с живак за да съберат 0.1 грама злато да си купят хляб. А на заден план се вижда буйна растителност и селскостопански животни. Ако престанат да си тровят реките и си направят напоителни системи, ще могат да вадят по 3 реколти на година от земята и ще имат храна да станат по-дебели и от американците. Ама то и акъл си трябва.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Май 03, 2011 4:27 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Нали се сещаш, че тровенето на реките и въобще мръсните пройзводства са удобни на нас, да са там. Та не зависи от тях дали ще си тровят реките, защото за да има за нас, някой трябва да носи негативите и сме нарочили тях.
В частния случай е златото - една безполезна като цяло стока, която дебелия бял човек обича до полуда.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 03, 2011 4:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
бях някъде чул, че ще местят от кирилица на нещо друго. може и да е партенка...
малко повече информация:
http://mn.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%BB_%D1%83%D0%BB%D1%81
нещо подобно се получава и с китайския - това, че можеш да прочетеш нещо, все още далеч не значи, че ще го разбереш.
|
| Вто Май 03, 2011 4:45 pm |
|
 |
|
¶
|
Тук един монголец изпадна в тих ужас, когато му видях монголско-английския речник и взех да чета монголските думи, когато му казах, че използваме същата азбука се опули още повече. Накрая ме пита а разбираш ли какво четеш ? От къде 100 думи хванах една, и тя щото беше руска 
|
| Вто Май 03, 2011 4:54 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аз в невежеството си си мислех, че като са китайчави и говорят и пишат китайски...
А те западняци, брееей  .
|
| Вто Май 03, 2011 5:24 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ти показвал ли си си носа извън цивилизацията да видиш за какво става въпрос? по мои наблюдения, точно тия дето най-много плюят цивилизацията не могат и един ден да оцелеят извън нея. ходят по добре поддържани моладжийски еко пътеки с маратонки росиньол и ранички ташев натъпкани с продукти за един месец (нищо че ще бъдат сред "природата" само 5-6 часа) и философстват какъв звяр е човека и колко несправедливо е да се убива мечката само щото била изяла някаква си бабичка.
|
| Чет Май 05, 2011 7:32 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
На тия някога им казваха "кашкавал турист". 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Май 05, 2011 11:18 am |
|
|