|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:33 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
a_stoev
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 12:40 pm Мнения: 9 Местоположение: Варна
|
 Избор на хоби кит
Тука ми се заформя нужда от хоби кит, имам няколко идеи, но не ми се дават пари за готови промишлени контролери и търся нещо да си го налепя сам или взема готово на ниска цена.
Най-нашумяло е ардуино и след лек поглед на страницата в wikipedia установявам, че вариантите са твърде много. Най общо казано са следните:
Хардуерно и софтуерно Ардуино съвместими:
примерно това http://appliedplatonics.com/volksduino/. Мога да си го налепя и сам. Съвместимо с ардуино периферни платки. При положение че не смятам да купувам готови, а да си ги лепя сам, това е без значение.
Софтуерно ардуино съвместими: една торба...
Хардуерно ардуино съвместими, но с други MCU
Има на 18F25K20, dsPIC33FJ128MC202, ARM Cortex M3
Общо взето май трябва да се ориентирам първо в платформа на която да работя. Ориентацията е изцяло хоби, а не търговска.
Проектите са малки автоматики, под 20 вх/изх. общо. 3-4 AI, 5-6 DI, 5-6 DO, 3 PWM /за въртене на моторчета/ , 1-2 serial /за мрежа между устройствата/. Желателно е да се запозная и с CAN, че нещо RS485 взеха да я изхвърлят. Ако може и LAN, но е малко вероятно да ми дотрябва.
На ПИК имам една диплома работа, преди 5-6 години на асемблер. От тогаз програмистките ми интереси са насочени към писане на VB.NET, което е далеч от всякакви MCU, така че може да се каже че съм почти празна глава, без никакви навици, полезни или вредни  . Като я направих тъкмо излезе дсПИК и той доста ми хареса като хардуер. Що за животно е ARM Cortex? Много го дъвчете тук, значи има луди да го ползват, значи има някакви ползи от него. Атмел? С какво е по добър от ПИК /Flame ON/. Знам че е по-дъвкано и от Левски/ЦСКА, ама аз да питам пак. може някои от лагерите да е взел превес.
На асемблер не ми се пише много, вероятно ще ползвам С. Надявам се да ми помогнете с избора.
|
| Сря Май 04, 2011 1:32 am |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Купи си от ебей Arduino Duemilanove 2009 с MCU ATmega328. След това си купи 2 броя от тези https://estore.ti.com/MSP-EXP430G2-MSP4 ... P2031.aspx и си в играта.
Не забравяй даи си накупиш и комплект резистори, кондензатори 0.1uF, LCD модули за 3,50$, 7 сегментни LED модули, както и шепа 74HC595.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Май 04, 2011 1:38 am |
|
 |
|
a_stoev
|
TI ги бях забравил, вярно че и тях ги дъвчете много. Цената им е без конкуренция. LaunchPad дали че понесе да бачка извън сграда? притеснява ме температурната амплитуда, аз ще го скри от влагата, но не ми се занимава и да му топля платката през зимата. Какви възможности има в сранение с пик16?
Относно купуването не резистори не се притеснявай, на работа редовно правя/преправя/ поправям/ разни електроники. Просто сега не ми се слага готов промишлен контролер за 250лв. за хоби задача и ме се иска да си направя сам нещо.
Също така ме притеснява шумоусточивоста. Едно от нещата дето смятам да реализирам е честотно за асинхринен двигател, и тъй като нняма никакъв опит съа защита от шумове и грамотно опроводяване сигурно ще имам големи проблеми. тъкмо четох Отказоустойчивост и класически PIC 
|
| Сря Май 04, 2011 2:01 am |
|
 |
|
ike
|
Хоби кит, влага и бачкане извън сграда?! Не мисля, че ти следя мисълта, да не живееш под мост?
Хоби китът е да правиш експерименти, да тестваш библиотеки и когато си готов правиш платката, слагаш другите необходими елементи и затваряш в хермитична кутия. В някой отношения msp430 e по-добре от пик16, в други е по-зле. Какво по-конкретно те интересува? За защумеността пак трябва да правиш експерименти. Пик може да е по-шумоустойчив, но за твоето задание е възможно процесорите на друга фирма да са по-подходящи.
|
| Сря Май 04, 2011 2:57 am |
|
 |
|
a_stoev
|
Задачата е управление на външно тяло на климатик за топлене на вода в бойлер. За да не пуска сноп силови кабели /L и N за копресор и вентилатор/ и сноп за сензори /3-5 NTC 20kOhm/, мисля да разделя управлението на вътрешна и външна платка. Смущенията са от включване на двигатели. Опция е честотно управление на вентилатор и софт стартер на компресора. Херметичната кутия не е проблем, притеснява ме работата при ниски температури. Вероятно Кита ще се ползва временно докато се подкара програмата и после ще го сменя с работна платка.
Целта е много оптимистична, знам си го  .
|
| Сря Май 04, 2011 12:14 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Имам едно опасение, че компресорите не обичат софт старт...
|
| Сря Май 04, 2011 12:39 pm |
|
 |
|
ike
|
@E1 Не разбирам много от компресори, но мисля, че компресорите на инверторните климатици не работят на 100%.
@a_stoev За ниските температури можеш да решиш проблема, като монтираш платката до/над трансформаточето, което ще захранва контролера. Специално единия от микроконтролерите които идват с LaunchPad има вътрешен некалибриран датчик за температура, него можеш да го използваш с PWM свързан с резистор да се самозатопля.
|
| Сря Май 04, 2011 12:59 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Имам предвид следното: Критичен за електромотора е пусковият ток. Когато в системата има налягане, той нараства значително и опит за старт с намалена мощност води до претоварване и изгаряне на мотора. Това е една от причините да се въвежда времезакъснение преди следващ старт, т.е. докато налагането в системата спадне. Дори да има въведено времезакъснение, то е разчетено за пускане при пълна мощност. Начин за старт под налягане е с допълнително устройство за разтоварване на мотора. Т.е. той тръгва на празен ход, а след това се натоварва. Доколкото климатикът няма някакво приспособление за тази цел, мекият старт ще създава повече проблеми, отколкото да има полза от него. Не е изключено, разбира се, но трябва изключително внимателно да се подбере режимът, като се вземат предвид особеностите на системата за създаване на налягане.
|
| Сря Май 04, 2011 1:11 pm |
|
 |
|
a_stoev
|
Компресора ще е Он/Оф а не инверторен тъй като за бойлер нямам нужда от прецизно терморегулиране. Отделно инверторите взеха да ги правят brushless DC а те са ми малко тъмна индия. AC инверторие са ми по ясни, но заради цената и липсата на документация за самите компресори не ми се занимава. Обикновен Он/Оф компресор не обича работа на ниски обороти, защото движението на маслото от картера до скрола се осъществява от центробежните сили в ексцентричен канал на ротора на компресора. вала е пробит леко на една страна и диагонално и като се върти маслото се качва. В моя случай мисля софт старта да се реализира на по късен етап, и да е кратък примерно 5-10 с.
Дайте да се концентрираме върху избора на платформа.
Докато се чудим най-ниската оферта спечели. Поръчах 3 кита на ТИ. да има. До колкото разбрах от форума, доставката не е от най бързите, което не е проблем за мен.
|
| Сря Май 04, 2011 1:23 pm |
|
 |
|
a_stoev
|
все пак да питам патилите, колко време пътуват тези китове, че още не са дошли.
|
| Чет Юли 07, 2011 4:01 pm |
|
 |
|
ike
|
Първите ги чаках 3 месеца. След това идваха за около седмица. Пратили ли са ти меил, че са ти ги изпратили?
|
| Чет Юли 07, 2011 4:05 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ти откъде си ги поръчал ? 3 месеца са си множко време.
При положение, че Olimex ( Пловдив ) & Mikroe ( Белград ) имат толкова много развойни платки,
с графични дисплеи, памет, CAN, Eth, rs485 и т.н. да тръгнеш да поръчваш от чужбина ми се вижда
странно. Освен ако не е нещо на прИмоция 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юли 07, 2011 7:55 pm |
|
 |
|
a_stoev
|
има потвърждение с някакъв тракинг дето не ми показва нищо за съжаление. Странна работа.
|
| Чет Юли 07, 2011 11:39 pm |
|
 |
|
ike
|
Отиваш тук http://www.dhl.com/en/logistics/custome ... tions.html след това долу в дясно има Freight Tracking & Applications избираш AIR слагаш си там номерчето и виждаш че контейнер от тон и половина пътува към теб от Сингапур.
|
| Пет Юли 08, 2011 3:06 am |
|
 |
|
a_stoev
|
Част от това което ми дава този тракинг.
Като гледам тъмно червената част ми се струва че май са пратили повече от две платки  [/b]
Вероятно трябва да ми ги препратят от Холандия...
|
| Пет Юли 08, 2011 11:37 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|