| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
|
| Пет Яну 08, 2010 1:53 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Woody, не го обезсърчавай хлапето бе (което едва ли е лесно, не звучи като лесен
за обезсърчаване  ).
Darkshy, точно с жълт чинч не знам дали ще стане,(може би зелен или син..  ),
но ако искаш да научиш как работят телевизорите ще трябва да се поразровиш и прочетеш малко.
Той стандартът е на умиране, но развивките са подобни и на по-новите монитори.
Изрови данните на MC6845 CRTC чипа и се опитай да разбереш как работи той. Може би ще
ти трябва и нещо по-назад, прочети нещо, примерно това: http://en.wikipedia.org/wiki/NTSC .
Та като разбереш как работи, ще можеш и да се чудиш как да го направиш. 6845 и до ден днешен
го има - във вид на емулирани регистри - във всяка PC видеоплатка.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Яну 08, 2010 6:17 am |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
10х tgi за насоките. Знам, че не е лесна работата и затова попитах за насоки и точно това получих
Той баща ми се опитва да ми обесни (телевизионнен техник е), ама аз тез старите аналогови работи хич не ги разбирам, някакви синхронизации чуда и т.н..
Дори операционен усилвател незнам какво е и как се използва апък имам доста обемна книжка за тях. И транзисторите знам как да ги използвам само в ключов и в стабилизаторен режим
П.П. Реших да променя концепцията и това да го направя някакъв сървър. Мисля уеб сървър да бъде  Чрез сериен порт ще се влиза в сървъра в някакъв терминал и ще се прехвърлят файловете или пък през ФТП.
П.П.2. Киид ти с какво ги чертаеш платките и ръчно ли ги чертаеш или използваш нещо автоматично в програмата? И на коя фирма ги поръчваш?
П.П.3. Нещо като това ще правя ама с по-малко екстри http://lan.neomontana-bg.com/picoip.php
|
| Пет Яну 08, 2010 2:51 pm |
|
 |
|
darkshy
|
Може ли с ПИК да се емулира i386 32-bit процесор и на микроСД да се бодне линукс?
Дайте някакви насоки  И дори да тръгне линукса може ли да се емулира и 10mbit лан карта с enc28j60?
За съжаление с линукса съм малко по напред  Правил съм стабилни апач с пи еич пи сървъри и рутери на 800 и 300 Мхз компютри.
П.П. Направо давайте идеи и насоки и ще отворя нова тема за проекта. Който иска да се включва. Ще поръчвам платки. Който иска ще му пратя една за разработка. Ще го кръстя MPL - Мариика Пик Линукс поради факта, че баба ми която се казва марийка ма спонсорира с 10лв.
П.П.2. Иначе съм слагал линукс на микроСД (слак 12.2). Голяма играчка е ама става.  За щастие познавам мрежовия администратор на Телекомс, който има брада до коленете. Истински линукс гуру  . Той може да помогне с нещо май.  Това ще е първият ми сериозен проект. Давай те насоки.
П.П.3. В флаша мисля да има някакъв боотлоадер, апък в флаша НА ПИКА ще има някакъв емулатор на и386.
Когато пика тръгне ще зарежда боотлоадера от външния флаш и ще буутва от микросд-то
Май ще трябват 2 пика. 1 за перифериите и друг за процесор и мнооого рам

|
| Пон Яну 11, 2010 9:58 pm |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
Въпреки че сме в безумни идеи това ми идва в повече, особенно израза
|
| Пон Яну 11, 2010 10:41 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Преди години писах емулатор на i8088 ( 16-битовият ! ), който вървеше на MSP430. Заемаше към 24К Flash и на 8MHz MCU вървеше както би вървял i8088 на 150 - 200 kHz. За да се емулира 32 битова машина със зашита на паметта върху 16-битова ще отидат поне 50 пъти повече цикли. Върху 8-битов ПИК - поне 500. Ще иска поне 64К код, който няма да ти е лесно да го напишеш. Ако нямаш опит с използване на чужди сорсове, ще се забатачиш. А само това е начинът да се сдобиеш с читав емулатор. Считай, че този проект просто няма да тръгне. Преразгледай плановете си.
Не искам да те плаша, просто искам да ти спестя разочарования.
|
| Вто Яну 12, 2010 12:07 am |
|
 |
|
darkshy
|
От сега се разочеровах
А емулация на АРМ не става ли? и uCLinux или някакъв друг (има Debian за АРМ)?
Устройва ме и емулация на PowerPC 
|
| Вто Яну 12, 2010 11:15 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Темата отива към раздел хумор...  Darkshy, защо просто не вземеш по-мощен контролер? Дори pic24 щеше да ме разсмее по-малко от pic18...
|
| Вто Яну 12, 2010 2:51 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Темата си е хумор, ама какво от това. То хлапето се забавлява.
Darkshy, възможно е разбира се и с pic да емулираш каквото и да е.
Направи го като начало да емулира нещо просто - нещо друго, което познаваш - и после
мисли за ARM и power.
Така и да ти казваме колко весело непрактично е всичко, което искаш да направиш
в тая тема няма как да разбереш защо е така и току ще търсиш начин за поредното
перпетуум мобиле.
Покажи някакъв резултат, и ела пак за напътствия нататък - така се работи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Яну 12, 2010 4:08 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии, що не почнеш с приспособления за Smart Home или както му се викаше там. Хем модерно и с бъдеще, хем ще научиш доста работи. Освен това е тясно свързано с импулсните захранвания а ти казваш, че разбираш от тях. Напр. за начало можеш да почнеш от една тъпа записвачка на температура/влажност/налягане/валеж и компа да ти дава съвети как да се облечеш и да си вземеш ли чадър
Иначе: то аналоговото видео нали е на умирачка. Това не означава, че не трябва да го познаваш, темел е. И изобщо не е сложно да го разучиш като прочетеш 10-на страници. Вместо да конкурираш китайците с евтини компове направи ми елементарен видеомиксер, аз ще ти намеря пазар.
А ако толкова държиш на комповете: направи си малка фирма за рециклиране с цел "нов живот на старите". Не забравяй да кандидатстваш за европейски пари, може и да стане чудо да те огрее. Като тръгнеш по фирми и училища доста бързо ще насъбереш база, после ръгаш в по-малки кутии и слагаш софтуера. Ама не е толкова образователно, рутина е.
|
| Вто Яну 12, 2010 8:12 pm |
|
 |
|
darkshy
|
Ок. Благодаря за отговорите. Вече пишете в новата тема. Може да емулирам AVR 
|
| Вто Яну 12, 2010 8:26 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Ако емулираш малко разум и спреш да спамиш с глупости, ще отбележиш голяма еволюция.
|
| Сря Яну 13, 2010 3:56 am |
|
 |
|
omega_plus
Ранг: Ориентиран
|
 И аз така мисля 
|
| Пет Фев 12, 2010 2:56 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
http://www.youtube.com/watch?v=Kza59V5u ... r_embedded
Пича (David Braben) между другото е много сериозен,едно време (осемдесетте) страшни неща успяваше да вкара в 48 KB.
|
| Сря Май 11, 2011 8:25 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
48кб през 1980-те, е еквивалентно на 48ГБ през 2010-те.
Симпатично е компютърчето, но му трябват още части преди да може да се ползва. За 25$ предполагам, че може да се направи нещо, като ейпъл 2 с черно-бял пасивен LCD 320х240 и да се ползва за това, което се ползваше ейпъл 2.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Май 11, 2011 9:00 am |
|
|