Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
само на мен ли ми се струва така? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение само на мен ли ми се струва така?
или навсякъде клиентите от ден на ден стават по-тъпи и по-претенциозни :D

честно днес ще ме уморят разни индианци

единия ме пита колко щяло да му струва да му се изпрати пакет до щатите при положение че web страницата има цитирани N на брой различни начина за транспорт (DHL, UPS, FedEx, EMS, поща и прочее) с цените и колко USD щяла да му взема банката му ако го чарджна с ххх евро, любезно го питам как иска да му се изпрати колета и че за курса EUR / USD трябва да види какъв е в банката която му е издала картата а той ми отговаря - вие това ли наричате обслужване? че аз това си го знаех и преди да попитам :D

друг си купил нещо, изгорил го и сега иска да му изпратя пълна документация да си го оправил, при положение че това което е купил струва колкото 2-3 бири там където живее, отговарям му че документацията не може да му се изпрати защото това е комерсиално изделие а той пише - съжалявам изобщо че закупих нещо от вас, сега ще почна да пиша по форумите колко гадна фирма сте и как не ви е грижа за КЛИЕНТИТЕ ви :D

трети абориген който от това което пише усещам че никога не е програмирал в живота си друго освен PC ме пита може ли да му обясня детайлно как да си закачил хард диск към USB-то на PIC и дали не мога да му изпратя код и драйвери

е бива ли толкова простотия кажете или просто ми е лош ден :D

Сря Май 18, 2011 5:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А, така си е. Мен едни пък ме питаха колко стрували частите и от къде съм щял да ги купя.

Но както един колега обича да казва на някой наглеци дето искат да ги закарал някъде си, пък те щели да му платят бензина: Налей си в една туба бензин и тръгвай.

Сря Май 18, 2011 5:13 pm
Профил ICQ WWW

Мнение Re: само на мен ли ми се струва така?
3aek написа:
или навсякъде клиентите от ден на ден стават по-тъпи и по-претенциозни :D

:D

Не знам днешните клиенти как са, ама и вчерашните си бяха тарикати ;-)
Много често съм водил диалози от сорта:
- продавате ли само леви обувки?
- ако си поръчате, няма проблем ще ви ги доставим
- а на 1000 бр. леви обувки каква отстъпка ще ми направите?
- можем да ви направим 10%
- другите ми предлагат 20% ?!
- и ние може да ви предложим, ама обувките няма да са от естествена кожа, и няма да са шити ами лепени.
- Добре, ще поръчам 1000 бр. леви обувки с 10% отстъпка, ама първо искам мостра, ако може пратете ми чифт ляв и десен...

Сря Май 18, 2011 5:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
е то това е нормално ако са от югоизточните балкани
аз още помня как една наистина голяма и реномирана турска фирма занимаваща се с дистрибуция на газ ми иска оферта за 50 000 платки
след като и направихме безплатни мостри и им ги занесохме на място (да се докажем като малка нонейм фирма) започнаха да водят преговори да поръчали само 1000 пробно но на цената за 50 000 бр а се оказа че в QC отдела имаха българин и като се заговорихме разбрах че ползват към 500 годишно :D

преди месец нигериец купи едно изделие след което се оказа че не знае как да го програмира и обеща ако сме му напишели къстъм кода да помоли правителството им (които му били приятели) да купи още ЕДИН МИЛИОН изделия от нас, реално от това изделие сме продали 100-тин броя от както сме го направили, че е доста скъпо, какво ще правят нигерийците с 1 000 000 embedded компютъра не можах и аз да измисля :D

ама тези са поне кротки луди, просто ме разсмиват и не ме товарят с комплексите си

Сря Май 18, 2011 5:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
преди месец нигериец купи едно изделие след което се оказа че не знае как да го програмира и обеща ако сме му напишели къстъм кода да помоли правителството им (които му били приятели) да купи още ЕДИН МИЛИОН изделия от нас, реално от това изделие сме продали 100-тин броя от както сме го направили, че е доста скъпо, какво ще правят нигерийците с 1 000 000 embedded компютъра не можах и аз да измисля :D
...

После иди, че внимавай да не обобщаваш...
От Нигерия идват нигерийски писма, е това е обобщената истина потъврдена от опита ти :D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Май 18, 2011 5:48 pm
Профил WWW

Мнение 
Аз пък към нигерийците имам особени симпатии ;-)

Много лесно се работи с тях, щото те са свикнали винаги и задължително да плащат напред. :-)

Сря Май 18, 2011 6:04 pm
Профил

Мнение 
и на мен много често отговорите ми започват със следното: it is clearly explained in the description that.....
преди 2 дена ми искаха стока напред, пък учелището в което работел щeли да платят след като получат стоката....
трети ме пита колко отстъпка ще му направя ако поръча на едро, колко на едро питам аз? ами 2 бройки
друг казва ще купя 10 бройки ама на еди каква си цена, аз му казвам че не мога на тази цена той почва да ми се кара ама как така не може...
друг пък задава по 15 глупави въпроси имам чувството че просто му е скучно и си търси компания

луди всякакви, колкото повече хора срещаш толкова вероятността да попаднеш на луд е по голяма

Сря Май 18, 2011 7:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бе ще се научите вие, че клиента винаги е прав, ама първо трябва да видите къде серат гладните :) .
Аз пък ще кажа обратния пример - харесал съм си една платка, която представлява едноплатков компютър с OMAP чип и която искам да ползвам да и пусна Линукс за една джаджа. Съответно влизам на сайтовете на компанията (израелска - уж трябва да са големи търговци) - единия е в Израел, а другия в Англия и уж от двата би трябвало да мога да купя он-лайн (поне има бутон "buy" и цени). Да, ама като го натисна и ми вика - дайте си имейла и ние ще се свържем с вас. Давам си аз имейла и казвам, че искам да купя 2 такива платки за прототипите и да ми кажат как да стане и каква кредитна карта искат. От израелския сайт ми казват, че цената е 75$ на платка, но трябва да им платя и 90$ 8O за транспорт до щатите и приемат пари само с wire transffer, който тук струва 45$ без значение на сумата. Т.е. за да купя нещо за 75$, аз трябва да похарча още 135$. Английския сайт пък направо ми каза, че няма да ми продадат тая платка, ако не си купя от тях и девелпмент кит за още 1100 лири. Е това на какво прилича, а? Така че не се сърдете само на клиенти, защото има и малоумни фирми. Ако веднъж си свикнал как се отнасят с клиента тук и как няма такива неща като "това баш не се продава, защото така сме измислили ние, нищо че го продаваме уж на сайта" и ще разберете колко са прави хората като се сблъскват с разни малоумщини по света :) . Умението да се продава си мисля, че все още липсва в почти цяла Югоизточна Европа и даже в част от Западна Европа.

Сря Май 18, 2011 9:26 pm
Профил

Мнение 
На тъпите пациенти им слагам 10-20% отгоре. Те си ги заслужават, защото ми късан нервите после. А на много тъпите и лудите (имал съм и такива) - директно отказвам. Лошото е, че понякога твърде късно разбирам степента на диагнозата и от това си патя.

Сря Май 18, 2011 9:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Бе ще се научите вие, че клиента винаги е прав, ама първо трябва да видите къде серат гладните :) .
Аз пък ще кажа обратния пример - харесал съм си една платка, която представлява едноплатков компютър с OMAP чип и която искам да ползвам да и
....

Да де... В една друга тема emilvtc се опитва по тая логика да ме убеди, че на клиент, който е договорирал с мен да му произведа копче, трябва в знак на добра воля после към него да пришия и балтон. :)

Сря Май 18, 2011 10:03 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
е вълчо то това се разбира от само себе си

факт е че големите фирми по принцип са с най-скапан съпорт, и същите муньовци знаят и си налягат парцалите когато искат съпорт от тях, но като видят някоя по-малка фирма, особено някъде в източна европа и се опитват да видят дали ще им минат маймунските номера :D

Чет Май 19, 2011 9:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
ако клиентите не бяха тъпи, сами щяха да си го направят, тъй че кво се сърдите.

Чет Май 19, 2011 2:12 pm
Профил

Мнение 
Я споделете - за колко време нормално отговарят от съпорта на микрочЕп като им се пусне тикет? Защото тия от 16-ти до сега никаква реакция не дават, че са ми видяли въпроса (освен майла, че се обработвал). Нещо много им е туткав съпорта. Тц ... rowley ми отговаряха за максимум 24 часа, тия много айляк го раздават :(

Пет Май 20, 2011 9:56 am
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: само на мен ли ми се струва така?
miro_atc написа:
- Добре, ще поръчам 1000 бр. леви обувки с 10% отстъпка, ама първо искам мостра, ако може пратете ми чифт ляв и десен...

правете като китайците:
разбира се, ще ви пратим с удоволствие мострата.
обаче трябва да си платите авансово. има и една особеност, мострите ги опаковаме в кашони по $1000, такива са изискванията на нашата местната агенция по опаковките на мостри.
или пък, ще трябва да си платите подготовката на файловете за мострата ($1000) и т.н.

после, за да не се гневи клиента, правите уговорката:
- като направите поръчката за 1000бр леви обувки, платената сума за мострата ще ви я намалим от фактурата и ще ви доставим 999 бройки.

начини има, важното е да вземете парите авансово.

Пет Май 20, 2011 10:04 am
Профил

Мнение 
Да, много е важно *да не се дават* безплатни мостри... за съжаление това го установих със закъснение, но в момента в който спрях мострите, продажбите скочиха ;-)

Но отстъпките са важни. Особено с арабите е въпрос на чест да се пазариш с тях. Ако ги отрежеш ги обиждаш. Затова си имах един куп начини хем да им направя кефа, хем много да не си чупя цената щото смъкнеш ли цената се разчува... Най-често правех отстъпка за мострите, на които предварително бях надул цената ;-)

Другото, което много ме улесни в последствие е безплатния шипинг. Просто включих си в цената едни пари някъде като за 4-та зона. Естествено ако клиента е от 7-ма зона се набутвам, ако е 3-та съм на далавера. Но си спестих сума си разправии на всеки клиент да калкулирам точно колко ще му излезе удоволствието. Без значение в коя точка на света е, цената е една и съща и доставката е до вратата му.

Пет Май 20, 2011 10:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща