Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
матура: "Книгите" от Атанас Далчев 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Дам това е най-големият проблем - субективността при оценяване, тоест след изпита въобще не знаеш каква оценка ще имаш докато не си видиш резултата, който ти е лепнат от проверителя. След 7ми клас на изпита крайната оценка по български ми беше 4.75, като си я видях - първият проверяващ ми е бил писал 5.90, вторият - 4.00, та е ходила на 3ти, който е бил решил да не е скучен и да не ползва средно аритметично. Това става след 1 година учене и в училище и на курсове допълнително, а пък по математика имах 6.00 (не е като да каже човек, че съм много тъп). А пък като се сетя за матурата, направо ми става смешно. Абе въобще защо някой е решил, че трябва да се анализират художествени произведения, смисълът им не е ли просто да ти харесат, да те докоснат, или не, а какво е искал да каже авторът/лирическия герой/тайното пето Аз на Гошо от 3та глава за чии ни е?

Сря Май 18, 2011 2:24 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
все пак става въпрос за матура, а не за класно или контролно...

това е оценка, което ти остава за цял живот - диплома, кандидатстване, работа.
ако ти пишат тройка, щото си не си изтълкувал по "правилния" начин символизма в "поезията" на един объркан младеж - това е завинаги.
да изискваш от 18-годишни пубери философски прозрения за "отминалия живот" в четенето на книги на един 22 годишен хлапак е прекалено.
да, за класна работа е идеално. особено ако след това се разисква поне 2-3 часа написаното от всеки. и учителя насочи темата от четенето на книги към висенето във фейсбука.
така хем ще се актуализира темата, хем съвременния контекст ще привлече вниманието на тънещите в хормони младежи. и 10% от тях да се замислят за времето в нета, ще е от полза.

ама за матура -> оценка...

Сря Май 18, 2011 2:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Матурата по литература е пълна простотия. Оценяването и още повече. Най-вече незачитането на мнението на пишещия. Математика, физика, химия и тнт точни неща - да.

Та отивам аз на матура по литература някога си. За 4-ти път естествено. И вече съм се подготвил с тежката артилерия. Облякъл съм сакото от бала и в джобовете 18 теми. Написват трите теми на дъската. И о, дилема! Имам ги и трите! Ами сега? Седнал съм на първа редица, идва при мен пазителката, пита ме дали имам нещо, кимвам и потвърдително и тя казва ОК. И... коя от трите? Знам, че едната е по-късичка и я игнорирам веднага. Вадя другите две, да ги попрегледам и да избера. Оставям едната под листите, но другата я изтървам на земята... Съответно нямаше как, останах и без двете. И така, вадя късата, добавям някакви си два абзаца от мен и ... 4,00. Ефекта - нулев. Нищо не помня, нито ме интересува.

По математика беше друго. Все правех разни дребнин грешки и имах текущи оценки четири петици. А ми беше необходима 6-ца. Толкова ми и оставиха, пропуснах матурата, оценка 5,17. Ама функции още мога да решавам...

Сря Май 18, 2011 2:44 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Ако Атанас Далчев е бил един объркан младеж то значи той е много близо до проблемите на съвременните младежи... :D
Аз като погледна наоколо все объркани младежи виждам. То нали това е възрастта в която учиш, опитваш, експериментираш... Кой в реалния живот, кой в социалните мрежи, форумите или пък книгите...

Разминаваме се Цецо щото аз вярвам, че способността да разбираш и усещаш се учи. И способността да разбираш и усещаш поезия - тя също се учи. Но ти вярвам и на теб, всеки си има своите особености и силни и слаби страни, но за да общуваме трябва да се срещнем в някакъв common sense. Иначе разминаването е сигурно.

Сря Май 18, 2011 4:38 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Пак завихте в другата посока. Целта на цялото занимание е да се научиш да мислиш и изразяваш. Да изразиш теза и да я защитиш логически. Да напишеш текст, в който да покажеш, че можеш да свържеш смислово изреченията, грамотно писане, езикова култура.
Дали ще направиш анализ на поема/разказ/роман или ще напишеш есе, крайната цел е това.
(Е, може аз просто да съм имала готини българички)

@Цецо Ще ме прощаваш, ама ако ти може да си позволиш да пренапишеш код, аз не мога. Дизайнерът ще се обиди. Много. А когато им дебъгвам кода, 80% от времето се чудя какво са употребявали точно и в какви количества.

@Zdrav +1

@ДедоБоре Преди матурата е имало и контролни, и класни. Учело се е и се е разисквало в час. Това е обобщение на няколко години учене. За мен беше много по-неприятно да зубря един куп формули по на 3 реда по ТЕ в университета (конспект 52 въпроса за един семестър).

Сря Май 18, 2011 10:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@medeamona:

На логично мислене учи математиката, не литературата!

Сря Май 18, 2011 10:37 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Бях почнал вчера да пиша нещо провокирано от Медеамона и се спрях, че тя не беше
оставила много за дописване ама днес май му е времето, че другото писане (на код де)
не ми върви :-).

Познавам немалко хора и много малко от тях имат вкус към литература (какъвто аз претендирам, че имам).
В смисъл да е прочел 5+ пъти неща, които смята за шедьоври или много добри и т.н., който знае за какво
става дума няма нужда да му се обяснява - който не просто не му е и нужно, мнозинството
хора все пак си живеят добре и без тоя вкус, част от тях са дяволски интелигентни,
някои дори гениални и т.н.

Да се учи литература е необходимо най-малкото защото посочва на човек какво си
струва да се чете като за начало. Покрай това някои разбират и да разпознават и какво
не си струва да се чете - още по-важно, времето ни на тоя свят е много кратко.
Във всеки случай ако е свестен учителят по литература (имал съм такава) той/тя
има грижата преди всичко да научи дебилчетата не какво има за разбиране, а
техниката на самото разбиране. Това излиза далеч извън литературата и
изкуството - и дава нужното самочувствие за по-нататъшно развитие точно
когато е най-необходимо.
Ясно, че не всички деца ще поемат каквото има за поемане - ама то е така с всяко
нещо. Важното е да се осигури наличност за поемане за тия, дето биха поели.
Е, само училището не стига, разбира се. Главното май е човек да расте при достатъчно
налични книги където живее.

Не на последно място четейки повече човек научава езика добре.
По това кой колко правописни грешки допуска пишейки може веднага да се прецени
четящ ли е бил като дете или не, и от един пост личи обикновено.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Май 18, 2011 11:28 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
единственото на което може да те научи литературата е да прикриваш липсата на интелект/умения зад добре звучащи фрази, и въобще да подвеждаш хора в по-общ план. от това човек може да има персонална изгода, но генерално е супер вредно за обществото и индивидите които притежават тия качества трябва да се маркират с татуировка на видно място. основно разчитащи на това умение са разни мазни адвокатчета и некадърни мениджърчета, шарлатани, продавачи на боклуци и прочее мръсна сган.
е, разбира се и писателите, от които единствено има полза и които дават всъщност името на дисциплината. но писателите които си струват са неколцина, и със или без литература в училище, пак ще са добри.

Сря Май 18, 2011 11:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:D :D :D

Човек намиращ Дъглас Адамс за добро четиво няма как да има представа от това
за какво служи литературата, Зейфоде

:D :D :D

Сря Май 18, 2011 11:58 pm
Профил WWW

Мнение 
Еee, tgi, тук "малко" се оля :)

Чет Май 19, 2011 12:44 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е аз очевидно на смях го казах де, знам, че си има много почитатели.
Макар самият аз да го намирам за елементарен и с плосковато, ала Уудхаус
"чувство за хумор" (ако може да има повече от един вид такова, всъщност не може,
разбира се). То той и Уудхаус е издаван до днес :D .
Но на тая тема е трудно да ми се угоди, капризен съм (то с кое ли от интересуващите ме
неща не съм де ама нали и така ме търпят все още :D ).

Чет Май 19, 2011 1:00 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Да се учи литература е необходимо най-малкото защото посочва на човек какво си
струва да се чете като за начало.
под игото ми беше доста любима преди да я учим в училище, и я бях чел повече от веднъж. след като я учихме, никога не я погледнах. от училищния материал единствено тютюн е наистина находка, и вероятно не бих я прочел ако не ни бяха накарали.

Чет Май 19, 2011 7:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
@medeamona, @tgi

Тук говорим за матура бе хора. Не за изпитване пред черната дъска. Всъщност аз имам известни съмнения, че някой от вас се е явявал на матура по български език и литература, та за това ви е толкоз просто днеска. По същество матурата си е един печат дето го набиваш на детето за цял живот. Демек записваш му на челото - тоя изкара 3-ка по български език и литература, демек много е тъпо горкото. И сега е много по-лошо от едно време. Защото преди имаше възможност да скатаеш матурата, а днес тия горките нямат.

Вчера имаше интервюта по радиото относно матурата. Имаше един от лесните въпроси по български език, който и аз сгреших. Комбинация от няколко изречения с едно 'и' по средата, пред което имаше запетайка, дали е грешно беше спора. Естествено първосигнално и аз реагирах - щом е само едно 'и'-то, не трябва да има запетайка. И сигурно 90% от децата така са реагирали. Да ама то се оказа, че това било подчинено изречение, бла-бла, и там запетайка трябвало да има. И да аз като го пречтох 20 пъти видях, че е така. Ама това било елементарен въпрос.

А още по кретенска проява беше, някакъв въпрос, в който "тенис-турнир" трябваше да се посочи като грешка. Питат някаква овца специалист по български език, грешно ли е, не е ли, и не е ли това твърде сложен въпрос. При което тая патка казва нещо от сорта " В последното издание на правописния речник на незнам кой си, на страница незнам коя си, е описан точно този израз. И там се казва, че това изписване не е грешка...... минаха 15 секунди.... О не, извинете ме, там точно пише, че това изписване е грешно. И е обяснено защо е грешно". При което на въпроса - "Абе децата трябва ли да имат в главата си последната версия на някакъв си речник и защо тоя въпрос е при елементарните, щом и вие, с все речника в ръцете го сбъркахте?", тая овса отговаря - "О това са фундаментални знания, те се учат, упражняват се, децата трябва да са ги усвоили задължително!".

Е как да не им таковаш, таковата?

Пък и питам аз - що да е задължително за един ученик да може да прави анализ върху творческите бливочи на Делчев, а за това, че не може да реши квадратно уравнение, че не знае къде е Либия, и че според него Стамболийски е просто булевард, да няма пресявка и общ изпит??? Защо вместо тая глупава матура, няма някакъв общообразователен тест, в който БГ езика и литературата да са с тежест 10-15%, за сметка на други фундаментални знания, които едно дете трябва да има?

И защо, както попита някой по - горе в учебната програма има тоя Делчев, а няма Чудомир??? Вероятно е прекалено простичък като стил и лесно смилаем и тогава литературоведите ще са безполезни.

Дъглас Адамс си е готин. Трябва обаче да се чете в превод на арменеца, щото новите преводи не стават за нищо.

Чет Май 19, 2011 8:51 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
на 12 април се возим в колата със сина на съдружника. той гони 30, интелигентно момче. малко бързо говори, но в тяхната си среда всички на тая скорост общуват.
и понеже по радиото заговориха за деня на космонавтиката го питам: знаеш ли кой е георги иванов? той ми отговори: гонзо.

@medeamona,
явно си имала добри даскали по литература.

@цецо,
аз драпах по всякакви начини да избягам от матура по литература. виж на математика отидох по собствено желание, че имах една петица в годините, а оценката по математика се удвояваше за бала в МЕИ-то. рисковано беше, щото ако на матурата изкараш дори 5.50 реално си сваляш оценката с единица. а влизането в МЕИ-то си беше бая зорно.

ученето - също. първи курс бяхме 2 потока по 220-230 души. завършихме 38. е, много хора се преместиха в други специалности и дори университети, ама мисълта ми е за процента "оцелели".
преди 2 години ходих в катедрата, ей така да подишам академичния въздух. последния назначен преподавател беше ... от съседната група. брррр...

до тук най- ми хареса системата, която описа димитър.
само че някой трябва да мисли отговорно. 20 години все реформи и нови "системи" въвеждаме. само дето въвеждащите системите не са чували за "систематична грешка"

Чет Май 19, 2011 9:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
замислям се как съм живял толкова време без да познавам творчеството на този господин 8O

Чет Май 19, 2011 10:00 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща