|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Въпрос възможно ли е jmd програматор да проработи с usb?
| Автор |
Съобщение |
|
kris
Ранг: Минаващ
|
 Въпрос възможно ли е jmd програматор да проработи с usb?
Здравейте на всички.
Така имам следният въпрос.Възможно ли е да се използва usb сериен конвертер за да подкарам JDM програматор?
Искам да отбележа че опеационната система която използвам е Ubuntu линукс . Програмата която си инсталирах е Piklab IDE която потдъжа JDM програматори . Проблема идва от там че компютърът няма сериенпорт.Имам под рака usb=>rs232 сериен конвертер, пробвах да видя дали Piklab ще го разпознав като сериен порт . Резулата е положителен разпознава го. После се се усетих че програматора трява да е с собсвено захранване ,защото едва ли този конвертор ще има напреженията който има на един истински сериен порт . Разрових се из нета и намерих подходяща схема за програматор. Но не съм започнал да го правя първо реших да питам.
|
| Пет Май 20, 2011 4:13 pm |
|
 |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
Не, няма да работи
|
| Пет Май 20, 2011 4:38 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Нямаш изгледи да успееш, jdm-а се клати по различен начин, не е да мяташ през RX/TX-а данни, а преходниците не могат да докарат същия тайминг на другите сигнали, ако изобщо ги извеждат! На такъв преходник да може не съм попадал още  Пробвай с пиккит(2/3). Или разрови из форума, теми много за "кой програматор да си купя".
Или си изрови от някъде един P2/400/128/win XP/98 и го обърни на станция за програмиране на пикове, ще го бъде  Пък и серийния порт все още си е класика да си дебъгнеш нещото, та няма да ти е излишно.
От друга страна можеш да си потърсиш разширителна платка на PCI със сериен и паралелен порт, продавата се, малко на късмет да нацелиш нещо добро, пък и зор се доставя по принцип, но хич няма да ти е излишно, повярвай. Успех!
|
| Пет Май 20, 2011 4:40 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Шанса е нулев ако нямаш истински сериен порт .
Ако ще купуваш разширителна платка горе долу цената е колкото жълт PicKit , а за програмиране си сложи MplabX .
|
| Пет Май 20, 2011 5:11 pm |
|
 |
|
goto
|
оффтопик
По-добър ли е от 8.66 и с какво?
|
| Пет Май 20, 2011 8:22 pm |
|
 |
|
kris
|
Благодаря за отговорите .
Така това за тайминга го бях чувал та май наистина няма да стане .Работата е там че машинката имам предвит копютара е лаптоп и операционната система е Линукс. Мога да му купя PCMCIA карта със два rs-232 но не съм сигурен че операционната система ще има дравери за тях .А по отношение на МPLABX имам я инсталирана но линукс версията мога да кажа че имат доста да поработят, сигурно widows версията е по добре от тази за линукс защото повечето от комилерите които има за нея са направени за уиндоус .Аз пробвах да инсталирам линукс версията на PICC-lite 12/16/18 да инсталира се но нещо аз не правя както трябва понеже MPLABX не го намира .Ама ще си купя това http//cpc.farnell.com/_/cb-011/pcmcia-2-port-rs-232-card/dp/CS12463 дапробвам пък ще видим.
|
| Съб Май 21, 2011 3:23 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
@kris, внимавай с лаптопите и серийните портове - не точно като на десктоп машина, сигналите не са със същите нива, а jdm ползва това напрежение да го умножи (разгледай как) и да го докара до мисля около 14V за да можеш да програмираш (сещаш се, ако си чел как става тоя номер с програмирането). От мой злополучен опит преди еееее няколко годинки вече - не става със серийния порт на dell d600 - вадеше мисля около +/-5 V нива, което не ти стига. Та по тоя начин няма да имаш успех, ако не ползваш външно захранване и въобще друг програматор  Дето ще я купуваш тая платка - мисли си за пиккит (3 примерно) и не ни карай пак да обясняваме по илядо пъти защо това е по-добре от jdm-a, ok? Ще потрошиш същите пари, за да стигнеш до тоя извод, а ще останеш мноооого по-доволен от резултата.
Макар, че все си мисля, че човек трябва да си счупи няколко пъти главата, та да почне да слуша, важна част от житейския опит 
|
| Съб Май 21, 2011 5:00 pm |
|
 |
|
kris
|
Да разбрах за какво иде реч , прочетох спецификациите за програмиране на pic 12f509/508.
Просто съм нов и с тях съм се хванал и като гледам си мисля че head_up e прав .
Няма да преоткивам топлата вода ами направо минавам на Pickit2
А някой да има идея как се инсталира под Убуну линукс Pickit2 .
|
| Съб Май 21, 2011 6:20 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Ми освен да пробваш дали IcProg или WINPic ще захапят под Wine , друго не се сещам .
Не знам, предложих това защото е за линукс, а и доколкото разбрах човечето иска само да налее готовия хекс през нещо .
Иначе за компилатор под линукс аз лично съм си пуснал CCS-a под Wine.
|
| Сря Май 25, 2011 9:32 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|