|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да цената им е 0.00 ..... ама не и според Агенция Митници. В фактурите на TI пише реалната цена на чиповете. Е вярно пише че са семпъли и ти не дължиш нищо, но за зла участ, краварите са написали вътре и реалната им цена. Което е достатъчно за ония пичове на митницата да те пуснат по пързалката.
И прага не е 50$, нито 15$, а 15 евро.  Всичко над тази сума отива в графа - "гориш".
Аз така преди време се разправях с тия идиоти за едни семпъли на TI, които струваха към 40$. На всичко отгоре, като съм си правил регистрацията, съм вписал една чуждоземна фирма, от чието име сега няма как да ги освободя. Е фирмите (нашата и чуждоземната) се различават съвсем малко в името, на фактурата има и мойто име. Ама не. Не можело. Най-смешното беше, че на мен не ми пукаше за чиповете - викам давайте да плащам ДДС и да ги взимам. Е не може, фирмата е сбъркана - кажете им да пратят друга фактура. Викам - абе ти болен ли си , зарязвам ги тука. Дръж си ги тия чипове. Ама какво да ги правим - може да ги конфискуваме за държавата или да ги унищожим. Ми викам унищожете ги. Не може, трябва оценка от РИОКОЗ. Ми хубаво вземете ги за държавата. Не може с незначителна стойност са. Ми викам, не ме ебе, заврете си ги.... И тръгвам да излизам. Оня вика - ще ви напишем акт и ще плащате и митнически склад. Викам - аз ли, нали не са на мойта фирма? Да ама тука има вашето име. Ми викам дай ми ги тогава. Е не може сбъркана е фирмата. Е хубаво, значи не са на мойта фирма, оправяйте се. Ама не е така, тук има вашето име....... И т.н. Параграф 22. Накрая оня даже ми предложи в непряк текст да си изфабрикувам една фалшива фактура и да ги отърва от тях. Аз му казах да си гледа работата и си тръгнах  Сигурно още мухлясват някъде тия чипове.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 24, 2011 7:24 pm |
|
 |
|
goto
Ранг: Минаващ
|
Тъпотия. А в поръчката ми има едни усилватели, които са по 16 Евро във фарнел. Колко са написали TI - не знам, но със сигурност всичкото е над 15 Евро.
Ще видим, според ФедЕкс идват на 26ти. Ако ми искат някакви астрономически суми - да забравят. Аз съм непълнолетен, а фирмата е реална, но я писах, защото трябваше полето да е попълнено. 
|
| Вто Май 24, 2011 8:16 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе нормалният вариант е (поне беше) мострите просто да ги получиш на адреса си.
Ако запече по митница и почнат да ти искат пари игнорирай всякаква комуникация,
може да се видят принудени да върнат пратката на изпращача - от което хем тия
тук ще ги заболи най-много (не особено но колкото дават толкова), хем ония там
ще разберат евентуално кой къде какви спирачки удря и въобще ще получат
някаква обратна връзка.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Май 24, 2011 9:13 pm |
|
 |
|
goto
|
Уж до вратата трябва да ги доставят.  Вече са в Кьолн. 
|
| Вто Май 24, 2011 9:59 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ще си ги получиш на адреса, ама само ако са под 15 евро. Иначе спират на митницата и куриера ти звъни да пита "ко праим?". Това да ги игнорираш е всъщност голяма грешка. Никой няма да ги врърне обратно, нито ще ги информира ония оттам. Просто митницата ще тормозят куриера, да си прибере боклуците, а куриера ще тормози теб  Ако всичко с документите е наред (фактура на реална фирма) става още по лошо, защото не можеш и да се откажеш. На фирмата се трупат задължения за всеки ден престой в складовете.... Та в тоя случай си плати ДДС-то и си прибери нещата, да не береш ядове като им кацнеш следващия път...
Имай предвид, че освен ДДС, ще платиш банков превод (няколко лева), вероятно такса "цесия" на куриера (демек ще ти даде една пиклива разпечатка срещу 15-20 лв.) и силно вероятно е да попълваш ЕАД, което ще ти струва още 20-25 лв. освен ако не си бил митнически агент в миналия си живот.
Та много внимавайте като поръчвате "безплатни" мостри от TI.  Цялата дивотия е че краварите пишат реалната цена във фактурата и после на митницата като те захапят ..... Предполагам, че ако човек си зададе за цел в живота, може да мине без да плаща, защото реално това са мостри. Но аз толкова нерви и време нямам. Затова и не поръчвам мостри от TI, а си ги купувам.
Между другото, ако идете в Акерман и ги накарате те би трябвало да ви ги доставят (мострите). Е вероятно ще трябва да опишете проекта и т.н. ама за без пари, трябва и някаква работа да се свърши 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 25, 2011 10:25 am |
|
 |
|
goto
|
Повече няма да направя грешката да поръчам 
|
| Сря Май 25, 2011 11:15 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз също предпочитам да си купувам "мострите"
идват по-бързо, не се разправяш, не пишеш описание на проекти.
|
| Сря Май 25, 2011 12:37 pm |
|
 |
|
tgi
|
Стига бе, Цецо, преди няколко месеца Максим ми пратиха два-три референса дето струват
повече от 15 афро. Те не са малоумни разбира се и ги означават като мостри без стойност,
да не са от вчера в тоя занаят. А и те *са* без стойност, получаваш ги с условие да не ги
продаваш а само за да ги изследваш.
Никакви описания на проекти не съм писал, нищо освен едно-две разменени
съобщения с човек от Максим.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Май 26, 2011 1:43 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами явно разковничето е в това до колко добре са обяснили, че са мостри без стойност. В фактурите на краварите всичко си е като за продан и някъде помежду другото пишеш, че това били мостри. В мострите на Микрочип навремето, въобще не фигурираше стойност, а с грамадни букви пишеше - Samples, not for sale. Да ама при краварите не е така. Не е като да не съм си загубил 10-15 часа на митницата, та да не съм наясно 
|
| Чет Май 26, 2011 10:27 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Решението е хващате някой "чужденец", най-добре в щатско. Всичките сампли отиват при него а той си ви ги праща с лична поща като картички  И митничарите пият по една вода...
|
| Чет Май 26, 2011 11:42 am |
|
 |
|
goto
|
Жалко, че нямам приятели в Америка! 
|
| Чет Май 26, 2011 11:58 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не е нужно да е в Америка. Може и в Европа. Поне в Германия, Франция и Швейцария никога не са ми правили проблем за семпъли на каквато и да е стойност. А и така още по лесно ще влязат в БГ след това.
Всъщност може да се окаже, че където и другаде освен в БГ да пристигнат няма проблем. Защото разковничето е негово величество "митничаря".
|
| Чет Май 26, 2011 12:36 pm |
|
 |
|
goto
|
Значи ще пробвам! 
|
| Чет Май 26, 2011 12:37 pm |
|
 |
|
tgi
|
Баси тъпанарите. Аз преди 10-ина години заложих едно тяхно DSP, 5420, и се опитах
да купя. Нямаше на склад по обичайните места. Свързах се с тях и ми обясниха, че не могли
да пратят мостри, щото било скъпо ($70) а защо не мога да купя не помня какво беше
обяснението. Приятел в щатите свърши работата.
Явно са непоправими тъпанари.
|
| Чет Май 26, 2011 12:53 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Точно така е. Аз съм го правил тоя номер няколко пъти и не съм имал проблем.
А, преди около 2 месеца си поръчах мостри от едни хамериканци и чиповете (10 бр.) пристигнаха след 3-4 дни в офиса на Еконт (на плика пишеше "Fedex"). Не съм плащал нищо, може би само таксата на еконт, но не знам, защото не ги взех аз!
|
| Пет Май 27, 2011 8:28 am |
|
|