Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Управление на консуматор 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Управление на консуматор
Имам един "консуматор", който работи на 50V. Тока е до 20A (пиково), нормално е 13A-15A. Решил съм за захранване да ползвам малък електрожен, който го дават ~48V/130A. Търся схема:

1. Контрол по напрежение и ток. Нещо като регулируемо захранване.

или

2. ШИМ. С някакъв тиристорен изправител? Честотата да е 500Hz-5KHz, 1KHz-10KHz, може и повече...

Идеи? :oops:

Съб Май 28, 2011 6:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Няма как да получиш смислени идеи, ако не уточниш вида на товара и какво точно управление искаш да направиш - ръчно или с автоматично поддържане на някакъв параметър чрез обратна връзка. Извинявай, че ще ти кажа нещо, което може да ти прозвучи като съвет на учител към ученик, но: Първата и най-важна стъпка е да дефинираш максимално точно една задача, после започваш да мислиш какви са ограничителните условия за решаването и и тогава чак започваш да търсиш кръга от възможни решения.

Съб Май 28, 2011 7:44 pm
Профил WWW

Мнение 
Говорим за ръчен контрол.

Става въпрос за "управление" на електролизер: http://mazeto.net/index.php/topic,5955.0.html

:D

Съб Май 28, 2011 9:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Уф, мойто момче, не си играй с глупости ами направо се свързвай към Вселенския енергиен източник или както там му се викаше.
С други думи: прочети, запомни и разбери основните закони на физиката и ще се опазиш от тъпи идеи за Вечни двигатели.

Едит: забравих да спомена, че получаваната смес от кислород и водород с нищо не помага в енергийно отношение, по-евтино е да си купиш бутилките и да ги смесваш при горенето. За сметка на това е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВЗРИВООПАСНА: мнооого по-трудно е да гръмне докато си играеш с бутилка пропан-бутан. В тези форуми са недоучени идиоти и не ти пожелавам да станеш като тях. А тази тема се предъвка миналата година в този форум. Аз влязох във форума-източник, хванах се за главата и просто написах няколко мерки за безопасност, нищо повече. И пак ме изтриха и банваха!

Съб Май 28, 2011 10:47 pm
Профил

Мнение 
Знам, че е взривоопасно. Имам кой да ми помогне за "обезопасяването".
Знам, че приказките за "свободна" енергия са глупости. Аз затова пиша само в частта с разлагане на водата.
Не търся свободни енергии, чакри, био-полета и прочие (щуротии).

Аз съм написал, че се прави с цел ГОРЕЛКА. За кеф. Правя го, като физичен експеримент.

Ако някой иска да помогне със схема или друго - да каже.

Поздрави!

Нед Май 29, 2011 12:09 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
аз бих ти предложил един лесен и надежден начин за захранване на твоето устройство - само с един трансформатор, който обаче има няколко извода на вторичната намотка.
При подходящо избрани напрежения на отводите остава опитно да избереш на кой извод да се закачиш,
ще може да се прави и регулиране, с превключване на изводите - ръчно.
Трансформатора го поръчваш, това с електрожена е много слонско решение.
Трансформатора на електрожена не е трансформатор, а заваръчен трансформатор.
Има съществени разлики, едно че харчи много на празен ход, другото е че има падаща
характериистика и от 48 волта като се натовари слиза под 30. Да не говорим че е прекалено тежък,
на теб ти трябва нещо до 1000 VA, и ще стане и по-красиво.

Нед Май 29, 2011 12:25 am
Профил

Мнение 
Напрежението не е от толкова голямо значение. Ако имаме един съд с два електрода (анод и катод) за да протече електролиза ни трябват 1.23 волта. В повечето случай се ползва напрежение 2 волта, тъй като се твърди, че тогава процеса е "стабилен". Също така е "удобно" напрежение. Твърди се, че и 1.50 волта е добре.

По-важното е, че по-високото напрежение (над 2 волта) води до повече отделяна топлина, а не газ. А топлината е проблем.

Следователно ми трябва по-прецизен контрол върху напрежението и това с трансформатора отпада.

Аз имам 20 малки "клетки", които са свързани последователно. 20 * 2 = 40.

Проблемът на клетките е, че не може да се говори с точност. Тока и напрежението зависят от много неща: брой електроди, площ на електрода, с какъв състав и колко концентриран е електролита, температурата, материала, от които са направени електродите и прочие и прочие.

В началото си бях избрал трансформатор, тороидален - 230V-50V 16A, но във форума ми "вляха" още доста идеи и не знам защо, но се отказах.

Продължавам да търся схема...

Нед Май 29, 2011 1:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Както вече ти писах по-горе - изясни си задачката и тогава търси схема. За експеримента ти е достатъчен тороидалния трансформатор, на който си се спрял първоначално и един латер преди него. Има ги във всеки кабинет по физика или електротехника. И когато си изясниш точно какви са оптималните ток и напрежение на процеса ще мислиш за схемата и регулирането.

Нед Май 29, 2011 8:21 am
Профил WWW

Мнение 
Е колко повече да изяснявам? Какво да изяснявам? НЕ схващам?

Нед Май 29, 2011 11:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
goto написа:
Е колко повече да изяснявам? Какво да изяснявам? НЕ схващам?

Опитай, не е сложно. Ти правиш някаква опитна постановка. Тя е уникална, тъй като не я правиш по документация - серийно производство, което би дало предсказуем оптимален режим на работа. От това следва, че ти не го знаеш "априори" и трябва да го определиш за конкретния образец. Това трябва да изясниш - при какви напрежение и ток ТВОЯТА установка ще работи най-добре. После проектираш електрониката, която ще поддържа точно този режим. Съвсем друг е въпроса ако искаш да направиш нещо, което просто да работи някакси.

Нед Май 29, 2011 12:44 pm
Профил WWW

Мнение 
И аз затова говоря!

Напрежението, както казах, е 45-50 волта. Токът зависи от това колко концентриран е електролита.

Оказва се, че ако имаме правоъгълни импулси (най-често ползват 42.8kHz и хармониците й) производителността на клетката нараства. За всеки електролизер, честота, при която имаме най-голямо производство на газ, е различна.

Заради това ми трябва ШИМ - за да пробвам различни честоти, иначе аз мога и прав ток да пусна, но търся по-висока производителност.

Нед Май 29, 2011 1:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
goto написа:
И аз затова говоря!

Напрежението, както казах, е 45-50 волта. Токът зависи от това колко концентриран е електролита.

Оказва се, че ако имаме правоъгълни импулси (най-често ползват 42.8kHz и хармониците й) производителността на клетката нараства. За всеки електролизер, честота, при която имаме най-голямо производство на газ, е различна.

Заради това ми трябва ШИМ - за да пробвам различни честоти, иначе аз мога и прав ток да пусна, но търся по-висока производителност.

Говориш, ама не се доизказваш и даваш информацията на час по лъжичка! А доколкото поне аз знам тук няма хора с гадателски способности.
Хайде да резюмираме!
Какво знаем до тук:
- пулсиращо напрежения 45-50V с честота около 42KHz;
- ток 15А (max 20A);
- трябва да се променят стойностите на напрежението и честотата.
Какво не знаем:
- зависи ли процеса от големината на тока?
- зависи ли процеса от поляритета на импулсите (трябва ли да се сменя поляритета на плочите)?
- зависи ли процеса от формата на импулсите (задължително ли е да са точно правоъгълни)?
- зависи ли процеса от коефициента на запълване?

Нед Май 29, 2011 2:23 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
Говориш, ама не се доизказваш и даваш информацията на час по лъжичка! А доколкото поне аз знам тук няма хора с гадателски способности.
Хайде да резюмираме!
Какво знаем до тук:
- пулсиращо напрежения 45-50V с честота около 42KHz;
- ток 15А (max 20A);
- трябва да се променят стойностите на напрежението и честотата.
Какво не знаем:
- зависи ли процеса от големината на тока?
- зависи ли процеса от поляритета на импулсите (трябва ли да се сменя поляритета на плочите)?
- зависи ли процеса от формата на импулсите (задължително ли е да са точно правоъгълни)?
- зависи ли процеса от коефициента на запълване?

Съжалявам!

- Процеса зависи от големината на тока. По-голям ток - повече произведен газ. Ако тока продължително време е твърде голям (в моя случай над 13A-16A) плочите се "износват".
- Поляритета НЕ трябва да се сменя. Ако се сменя е невъзможно да протече процеса.
- Задължително е да са правоъгълни.
- Зависи от коефициента на запълване.

По-добре е честотата да е регулируема, както и коефициента на запълване.

Нед Май 29, 2011 2:53 pm
Профил

Мнение 
Пробвай да направиш тази схема: http://www.eleccircuit.com/ignition-coi ... 55-2n3055/
Или потърси подобна с 555 и 2n3055 http://www.google.com/search?num=100&hl ... =&aql=&oq=

Нед Май 29, 2011 2:54 pm
Профил

Мнение 
Открих това: http://tm-electronic.com/402.html

Мисля с него да генерирам импулсите.

Нед Май 29, 2011 5:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща