|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:37 pm
SBC или друга Линукс базирана платформа
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Днес, случайно попаднах на това: http://designsomething.org/Default.aspx . Не отворих всички линкове, но ми се струват интересни проектчетата  , особено Пандората, много шик компютърче за $500....
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Юни 07, 2011 11:09 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Ако ще се показват относително прости страници не виждам смисъла от лайнукса. Едит PIC24 със стек примерно ще свърши работа. Правят се някакви функцийки за различните заявки и се генерират страниците по някакъв начин. Аз сега почнах да се занимавам със сървъра Cherоkeе под angstrom linux и както се очакваше имаше проблеми - с доста зор подкарах администраторския панел (без него не може да се конфигурира нищо), но иначе е доста лек сървъра и уж поддържа доста неща.
|
| Сря Юни 08, 2011 9:20 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
MidNighT_SpiRiT,
Точно за такава функционалност като тази за която говориш (с ПИК-а),
но желанието ми е софтуера който ще се напише да може относлително лесно да се портва и на друга платформа и да се ползва многократно ...
Къстъм SW решение, което e вързано към хардуера, което ще трябва да се "копа" от начало ако се мигрира на друг хардуер - ама никак не ме кефи и мисля че това си е чиста проба загуба на време и ресурс ... Та въпроса ми е насочен по-скоро в тази посока ...
|
| Сря Юни 08, 2011 10:22 am |
|
 |
|
¶
|
PIC18F97J60 ще ти свърши идеална работа, TCP/IP стека го има в сорс код, тестван и работещ, има и SSL към него, единствено ще ти трябва външна EEPROM или Flash памет да пазиш страниците, нито ще му копаш, нито ще му ореш.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юни 08, 2011 3:38 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Въпроса е на колко клиента се очаква да може да сервира едновременно. 
|
| Сря Юни 08, 2011 4:30 pm |
|
 |
|
¶
|
Като се вземе в предвид, че е за администрация надали ще има наплив от клиенти  , може би 2-3 клиента ще може да обслужва.
|
| Сря Юни 08, 2011 4:58 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
¶, няколко години подкарвах варианта на ПИК. Проблема е, че е етернета е само 10МБ/С, а има рутери (в къщи моя е такъв) , които не поддържат тази ниска скорост ?!?
Други рутери я поддържат, но трябва да им се сетне на ръка ... което си е ограничение ...
Мислех за Луминари с вградения 10/100Мб етернет. Имат и по 64/96 и 128кб вграден рам и може и да се мине и със сингъл чип решение ... (WEB страницата ще е в SD карта например) И Луминари в дев. китовете предлагат готово решение подобно на микрочипското, но пък ако се стъпи на него (както и на микрочипското)- направо се "женя" за тях ... Е, ако не намеря вариант - ще се "женя", но с "отвращение"
Мисленето ми е как да си облекча "мигрирането" към друга платформа (някога след време ако се наложи) и то не само за WEB частта, но и за приложната системна програма ... За това споменах Линукс-а ...
Миро най-добре знае какво му е коствало да си портне софтуера от АРМ7 на Кортекс ...
За да се избегне това си мислех за нещо като "стандартна" ОС - като линукс например, но която да не иска майка си и баща си като хардуерен ресусрс (и цена), за да тръгне ... Освен това мисленето ми е и в посока ниска консумация и батериен бакъп с малки батерии за дълго време ...
Разбирам, че условията са малко противоречиви и неясни (то и на мен още не са ми ясни де), но ще трябва да намеря някакъв компромис ... То - пълно щастие няма
Реконструктор, не се очаква да има повече от 3-4 клиента и то с минималем брой конекции (може би 4-8 сокета за клиент). Разбира се за да се облекчат нещата клиентските сокети ще се отворят, но ще се обработват последователно, а не паралелно. Незнам още, но трябва да се наложат някакви разумни ограничения с цел икономия на РАМ памет и др. подобни...
|
| Сря Юни 08, 2011 5:34 pm |
|
 |
|
¶
|
Ако не искаш да се жениш си слагаш един хардуерен чип ( като например ENC624J600, <$4 ) , след което по SPI си го управляваш през някой публично достъпен и тестван TCP/IP стек. Като решиш да смениш процесора ще имаш минимални разходи около "развода" 
|
| Сря Юни 08, 2011 6:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ами това става като ползваш ОС.. Лайнуксите са най-добри в тоя смисъл понеже поддържат най-много платформи. Освен това на ниво приложения работиш с POSIX така че дори няма нужда да се жениш, ама ти не щеш лайнукс. Кво да ти кажа... Има по-малки системи, примерно nuttx ми харесва на мен (но не я ползвам по разбираеми причини). Иначе колкото до Луминари и техните примери не се надявай много. Някой неща стават, но други са просто ужасни.
Няма такова животно. Или е оптимизирано и специализирано или е универсално. Аз работя с оптимизирани, по-точно специализирани неща, но да правя сравнение с линукс ще е меко казано несериозно.
По-скоро от теб зависи да си правиш нещата както трябва. Важно е примерно да имаш добра система за конфигуриране на проектите. Това ще ти позволи да пишеш софтуера без да се обвързваш с конкретна платформа. Както и да работиш с много на брой сходни проекти, или един проект върху много платформи.
Правилната организация ще ти донесе много ползи, лошото е, че когато ползваш чужди сорсове винаги ще се налага да ги преработваш, защото или са написани без никаква организация или за различна от твоята организация... Сега трудно ще ме разбереш вероятно, то трябва да го изпиташ и тогава се вижда разликата 
|
| Сря Юни 08, 2011 7:34 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Та в тази посока на мисли - коя е най-тънката (като хардуер и цена) платформа без куп чаркалък около проца, на която може да се подкара някакъв Линукс, на който да се подкара дребната функционалност, която дискутирахме в предишните постове?
Т.е. до колкото схващам едночипово няма как да е, но поне само РАМ-а да е външен, а другото (РОМ, комуникационна периферия и др. ) да е в контролера ?
Т.е да е подходящ за редизайн и дребно серийно "гаражно" производство ( ако се наложи) ...
|
| Чет Юни 09, 2011 9:32 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Имаше едни чип модули, т.е. проца идва със залепени върху него флаш и SDRAM. Не си спомням кой точно ги правеше. Удобно е в смисъл че ти спестява рутиране на бързи SDRAM по платката, макар че самия проц отдолу пак е с голямо BGA, демек не можеш да го сложиш на двуслойка...
Както и да е, аз не се занимавам много с такива неща, но колегите по-горе изброиха доста варианти...
|
| Чет Юни 09, 2011 10:11 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Работата с женитбата не е само до ОС, ама както и да е.
Като евтино решение ти предлагам чиповете на Cavium Networks - например ECONA серията:
http://www.caviumnetworks.com/ECONA_CNS2XXX.html
CNS2132 го има TQFP128, 250MHz АРМ9, MAC+PHY 10/100,DDR памет, USB HOST, UART, I2C, I2S. Има и SPI, ама на него е закачен boot flash-a (не би трябвало да е проблем за закачането на други неща).
Ако дотук не съм те навил  да ти кажа, че за 40 долара си вземаш готова платформа с него - казват му Network Attached Storage, продават ги на DealExtreme.
Пиши на google "DealExtreme NAS" и ще видиш кое какво е. Според документите на Cavius тая работа (АРМ-а + ДДР-а) става и на двуслойна платка...
Тука има инфо и за линукса:
http://groups.google.com/group/dealextreme-nas-
USB хоста е само един, интерфейсите не са от пиле мляко, ама за толкова пари ...
TS-7500 серията платки на http://www.embeddedarm.com/products/arm-sbc.php#ts-7500-250mhz-series е с тия чипове.
А, забравих да кажа - има ги чиповете в Digikey (или Farnell?)
|
| Чет Юни 09, 2011 10:35 am |
|
 |
|
emilvtc
|
gicho,
Това изглежда подходящо решение, но нещо не намирам инфо за цената на процесора ?!?
Имаш ли представа колко струва?
|
| Чет Юни 09, 2011 1:14 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
|
| Чет Юни 09, 2011 1:46 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
A, та този АРМ даже е по-евтин от кортексите на луминари с вградения етернет ?!?
Изглежда ми много як и подходящ ... Външно иска само РАМ и сериен бут-Флаш ...
Т.е. хардуера даже за единични бройки ще е под 15 - 20 USD ... Какво повече 
|
| Чет Юни 09, 2011 2:14 pm |
|
|