|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:13 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Съхранение на SMD
Във връзка с пролетно-лятното подреждане/изхвърляне, се сблъсках с проблема със съхранението и читавото подреждане на пасивните SMD компоненти. Примерно, целия стандартен ред Е96, от по-масовите размери - 0603, 0805, по няколко стотин броя от стойност, не са на цели ролки.
Споделете как ги съхранявате? Ползвате ли някакви кутийки за сортирането им, какви, откъде, и т.н.
Преди време имаше някакви в Конрад, но са малки и не са точно това което ми трябва. Във фарнел също предлагат, но срещу много ойро...
|
| Сря Юни 08, 2011 1:28 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Само ще ти дам съвет да не ги изцеждаш от лентите - окисляват и после не се поят. А и ако имаш късмета (като мене) да бутнеш кутийките и да се разпилят всичките - послеили купуваш наново или сортираш (и то само р-чета) два дена. Кондензаторите просто ги смиташ и изхвърляш.
|
| Сря Юни 08, 2011 1:35 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Тоя филм го прожектираха преди няколко дена.  Още съм в размисъл - да изхвърлям или да сортирам. Вероятно ще е първото...
За окисляването, досега не съм имал подобни проблеми. Да не говорим, че и в лентите, независимо дали са пластмасови или хартиени, компонентите не са затворени херметично.
В мрежата попадам на подобни предложения:
|
| Сря Юни 08, 2011 2:19 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Класьора на последната снимка ме изкефи. Къде се намера такова нещо?
|
| Сря Юни 08, 2011 2:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тези папки-класьори са най-доброто (и скъпо) нещо измисляно някога за съхранение и бързо намиране по стойност на смд резистори и кондензатори. Ето ти например два, които са по-евтини (марковите са по над 300$ и не можеш да си купиш само класьора  ):
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... K:MEWAX:IT
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... K:MEWAX:IT
Супер удобно - свършва ти някаква стойност, купуваш си 50 бройки и я слагаш в класьора. За дизайн са просто перфектни и нямат равно.
|
| Сря Юни 08, 2011 2:58 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е в лентите изкарват по-дълго. Едни от първите дето съм купувал и съм ги извадил от лентите (и то не чак толкова отдавна - преди 5-6 години) вече не залепват без мамата-мамата. Тия които си седят в ленти са ок.
И да размишляваш файда няма. Ако имаш на кого да дадеш съпротивленията за домашно - може и да стане - ама трябва да има орлово око или по-добре лупа.
Майка ми като ме видя как се ядосах и се хвана да сортира - съпротивленията по размер; кондензаторите по цвят
Все още ги държа (както са смесени) ама ги ползвам много рядко - то не е работа един по един да ги замерваш ...
Тези класьори ми мязат на тия дето местните кръчми си правят менютата. Даже имаме тука цех дето ги правеха - за 30$ може и да направят 3-4. Ама са мноо тежки - все още не са излезли от комунизма (ТПК "Зора") ....
|
| Сря Юни 08, 2011 3:02 pm |
|
 |
|
itso.t
|
В ибея го гледах. Цената е символична, стига да са относително качествени де, а не да се разпаднат след месец употреба. http://cgi.ebay.com/SMD-Organizer-Chip- ... 27b75a4632И аз взех да се замислям за подобен класьор вместо кутийките...
Точно за това говорим, съхранение на скромни количества за девелопмент.
|
| Сря Юни 08, 2011 4:15 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Аз си накупих найлонови пликчета 5 х 8 см. с "цип". налепих им хартиени етикетчета и ги нанизах на един тел през единия от ъглите им (от външната страна на "ципа") , за да мога лесно да ги преравям и подреждам.
Пликчетата ги ползвам ги вече 4-та година
Инак варианта с класьора за SMD лентите е супер, но елементите трябва да са в хартиената лента. Извадиш ли ги от нея - няма как да ги върнеш и трябва да ги хвърлиш ...
Едно найлоново пличке с тези размери и "цип" струваше около стотинка 
|
| Сря Юни 08, 2011 5:47 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Моите са в ZIP пликчета, след това в кашони с името на платката. Като ги купувам отлепвам етикета на Digikey/Mouser и го лепя на плика. Гледам да не смесвам части от различни проекти, по лесно се ориентирвам ако са ми подредени по проекти.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юни 08, 2011 6:15 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Моите са подредени в кутиики в найлонови zip пликчета. Но вече и аз малко по малко преминавам на варианта на ¶
|
| Сря Юни 08, 2011 7:27 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Преди 15-20 години купих такива от Бюрклин, ето и снимка подаващи се от чекмеджетата.
Бяха по 1 марка кутийката, после станаха над едно евро, сега ги няма май индивидуално,
трябва да купува човек цял сглобен блок (тия аз си ги сглобявах както ми дойде).
Тия са здрави, не могат да истават отворени (нелоша защита от кошмара "разсипване"),
а бе нямам оплаквания.
Имам и едни жълти, друга марка, чупят им се капачките на поразия. Ще пробвам сега
едни от DX, приличат повече на жълтите де ама не са скъпи а и другите и без това
ги няма вече.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юни 08, 2011 7:27 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Частично го практикувам, но не го намирам за удобен. Не винаги успявам да се сетя в кой проект точно какво е използвано, а гледам да минимизирам ровенето на куп пликчета, че на моменти е досадно, да не кажа изнервящо. Отделно, че се получава дублиране на стойности. Изключение от проблема със съхранението правят компонентите които не са ширпотреба, примерно изостанали от предишни проекти резистори 0.1%, но те и без това не са в общия куп.
Изглеждат сериозно - капаче с панти, а не като конрадските на които "пантата" е част от отливката на корпуса и капака и при интензивно използване се къса.
Кръглото нещо в предния ляв ъгъл за какво служи? Какво значи "не могат да се оставят отворени"? Пружина на капака? Ако не те затруднява, снимай една кутийка с отворен капак.
|
| Сря Юни 08, 2011 8:04 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Кръглото нещо е просто дръжчицата за отваряне.
Не мога да се оставят отворени значи, че стои отворена само докато ч държиш така,
няма куки, контри, щракалки и т.н. Понякога е неудобно ако искаш много пъти да
вадиш неща от една и съща кутия, трябва всеки път да я отваряш. Но пък спестява
риска от бутване на пакета кутии и разсипване, въпрос на приложение.
За разработки и борби с трудни за докарване аналоговщини така както са са най-доброто,
до което съм имал достъп.
Наистина пантите им не са се обаждали за 15-20 години, другите дето веднъж купих
за проба се изпочупиха набързо и то от съвсем малко цикли.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юни 08, 2011 8:20 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Аз преди време си правих класьор за монети по собствен вкус. Купих си найлон от по-дебелия, изрязвах по два еднакви правоъгълника и после с лепачката за найлон си моделирах кутийките.
|
| Сря Юни 08, 2011 8:21 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Гугъла докладва, че distrelec продават нещо подобно. Визуално имат разлики, не се знае какви са в качеството.
https://www.distrelec.de/smd-klappboxen ... /smd-boxen
Редакция:
Тук също предлагат нещо приличащо на снимките по-горе.
http://www.mira-electronic.de/mira/cont ... /4085.html
|
| Сря Юни 08, 2011 8:53 pm |
|
|