Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
"всички касови апарати да имат онлайн връзка с НАП" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение "всички касови апарати да имат онлайн връзка с НАП"
Някой копа ли в тая област, да раздуе каква е системата? Интересно изглежда, дали техническата част е издържана?
НАП дали ли са спецификация на това нещо, или само богопомазани са се облажили?

Чет Юни 09, 2011 1:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има си наредба за целта.

Чет Юни 09, 2011 3:39 pm
Профил

Мнение 
Законът за изменение на наредба Н18 бе публикуван на сайта на н.с. Има правилник за прилагане, трябва да е на сайта на министерски съвет. НАП имат страничка с Q&A както и XML валидации и т.н.

Това е всичко, което ти трябва но си се сетил малко късно. Вече всичко е приключено ;-)

Чет Юни 09, 2011 3:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако работиш в Датекс, 100% и ти ще се облажиш ...

Чет Юни 09, 2011 3:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: "всички касови апарати да имат онлайн връзка с НАП&
gicho написа:
...

бойкопомазани...

има наредба, в нея е написано горе-долу ясно какво се иска.
но само 2 или 3 фирми ще са достатъчно мощни, че да завземат пазара. естествено, "мощта" ще е за сметка на клиента.
в момента доработка на апарат е 350лв поне, а новите са над 600.
за сравнение - читав GSM модул наедро (десетки хиляди бройки) е <50лв.
останалото е нагоре по веригата...

не ми е ясно и каква ще е врътката с SIM картата - трафик, месечни такси и т.н. със сигурност ще набутат 'търговеца'.
нищо чудно да набутат хората с договори по 2 години за карти по 30лв/мес.
не че не може НАП да купи 100,000 карти от оператор за по 50лв - само някакви си 5 милиона. само за гащи и чипици на полицията ще дадат повече...

1992-ра регистрирах първата си фирма в испания.
данъчните казаха:
- трябва да имате касов апарат.
- добре.
- ама е много специфичен.
- ъъъ....
- няма страшно, ни е ви го даваме
- колко ще струва?
- нищо. той си остава наш. вие само ще чукате на него. е, трябва да плащате наем.
- лошо...
- $15/мес, като в тази цена влизат и консумативите (ленти, хартия)...
- ами добре...
- и още нещо. трябва да е вързан през цялото време с нас.
- ъъъъ...
- наета линия, модем...
- ами аз не знам дали ще може - кабели, телеком?
- може, не берете грижа. това е наш проблем и е за наша сметка - в крайна сметка ние го искаме това нещо

след 2 дена донесоха желязото. на следващия ден дойде един маймуноподобен и го върза/пусна за 2 часа.
за ден-два уточнихме кодовете за продажните и кое как се казва на испански.
оказа се, че това не е касов апарат, а касов терминал: копчета, дислей, принтер и четец за катрти.
данните са в центъра на на данъчните. ти само пишеш код и си излиза стоката...

има няколко екстри.
- ДДС се събира в момента на плащането.
- ако имаш неща на консигнация / склад, те са без ДДС при теб. в последствие даже някои от нещата си бяха наистина на консигнация - не ги плащаш, докато не ги продадеш.
- в горния случай се разплащаш с доставчиците ден за ден, при това чрез данъчните. няма начин да не ти признаят някоя фактура, или да ти натресат акт за неправилен твой документ. щото са техни.
- касата поддържаше и плащане с карти. понеже всичко е изградено вече, комисионната на банката варираше от 1 до 1.5 от вида на картата.
- в края на месеца данъчните ти пращат декларацията от оборота попълнена. ако имаш някакви забележки имаш 2 седмици да я оспориш.
- освободен си от 90% от досадните неща - счетоводство, контролни ленти, отчети, декларации, следене на пари от банката. на теб ти остава само да продаваш...

за данъчните
- томбола на всяка бележка със сериозни печалби (всяка неделя раздаваха по $50,000 май) => всичко живо си пази бележките
- дори да не е заради томболата, почти всеки разход се признава в годишната декларация => всичко живо си пази бележките
- нашто ДДС беше основно 10 ии 12% => не си заслужава да се крие, пък и е мнооого трудно.
=> почти 100% събрано ДДС, без хората да ги правиш на маймуни.

при нас целта е друга.
- точене
- точене
- точене
- точене
- точене

затова няма нито една система: митническа, данъчна, имотна, кадастрална, медицинска, застрахователна...
НИТО ЕДНА

miro_atc написа:
... но си се сетил малко късно. Вече всичко е приключено ;-)

още март месец миналата година беше приключило 8)

Чет Юни 09, 2011 4:22 pm
Профил

Мнение 
Ха, не съм очаквал да се наредя на опашката, то и да исках, нямам гащи да вляза в тия кръгове. Интересно ми е какво са измислили от техническа гледна точка - какви данни качват, правят ли достатъчно за защитата им. Изхождам от презумпцията, че са го измислили "икономисти" и очаквам да е весело четиво.
Туй с СМС-ите ми е странно - нали големите вериги магазини са вързани вече, и тях ли товарят през мобилната мрежа, за да могат да пращат смс-и, или там връзката и в двете посоки е по интернет?

Чет Юни 09, 2011 5:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Ако работиш в Датекс, 100% и ти ще се облажиш ...

Е, че в Дейзи няма ли да се облажите?

Чет Юни 09, 2011 5:30 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Изхождам от презумпцията, че са го измислили "икономисти" и очаквам да е весело четиво.

Много ти е грешна презумцията :D .
В касовия бизнес в БГ (а и не само в него) се работи по следния начин - някоя фирма прави касовите апарати, слага ги на склад и хваща "нашите" хора да приемат наредба за касовите апарати, която повтаря 1:1 това което е направила фирмата. В момента, в който обнародват наредбата и нашите хора заливат пазара с това, което вече е направено. Познай от три пъти кога конкуренцията ще се нареди на пазара :) . Същия номер го повториха и в Румъния и в Сърбия и в още една камара други източно европейски страни, където нашите касови апарати имат доста сериозен дял от пазара :) .

Чет Юни 09, 2011 6:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Па то така е по цял свят, тия неща не сме ги измислили ние :) Само дето там обема на парите е 100 тина пъти по голям :)

Чет Юни 09, 2011 7:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
gicho написа:
Интересно ми е какво са измислили от техническа гледна точка - какви данни качват, правят ли достатъчно за защитата им.

Не можахме да се преборим за защитата... Няма никаква защита, данните се предават в явен вид. може да видиш примерните XML файлове на сайта на НАП. Аз вече съм обяснявал, че това е грубо нарушение и на закона за електронните документи и на закона за електронните съобщения и изобщо цялата информация предавана към НАП има нулева юредическа стойност.

Сега каквото и да ви кажа за "лапането" повечето хора няма да ми повярват. Отстрани може да изглежда голямо удоволствие, но само който го е "налапал" си знае за какво става дума. Примерно да правиш валидация на XML и после ще си говорим за лапане. И накрая пращаш данни дето са 100% валидни, но сървърът ти казва че не са и то ти го казва с невалиден XML... а ти обяснявай на клиентите какво става, защо не работи.

Аз по принцип не се занимавам с фискални устройства, хванах се донякъде случайно щото имахме сходни проекти за системи с онлайн търговия, разплащания и т.н. За сведение това е доста голям бизнес в много държави. На практика там където се наложи такава система тя прибира определен процент от всички плащания ма сметки за ток, телефони и т.н. Проблемът е разходите за термина и връзка и естествено много хора у нас, говоря за банки, за платежни оператори, производители на касови апарати както и самите оператори точеха лиги за вариант системата на НАП да стане отворена за такива едни приложения. Затова беше нужно да има защити и т.н. Никой от изброените нямаше интерес да е във вида в което беше приета наредбата. Само за банките не съм сигурен, щото те от една страна реват колко разходи са им POS терминалите, ама от друга страна предполагам биха направили всичко, за да си запазят тоя бизнес само за тях...
Но в случая не вярвам банките да имат пръст. Убеден съм че системата е резултат от простотията на някои хора. Никой не печели за съжаление...

Чет Юни 09, 2011 8:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При нас укриването на доход е национален спорт за повечето фирми и частни лица. Така че да не ги мислим , как щели да се охарчат милите :D Друг е въпроса, че няма концепция за единна мрежа на данъчни, митници, куриерски служби, фирми, прокурори, съд, Кат-Мат и т.н. Общо взето на 10г. се прави смяна на изискванията за фискалните устройства, значи към 2019г. ще е следващата лапачка. Дотогова има много време да се измисли стриктна концепция на транфер и защита на данните, както и на устройства-помпи между касовия апарат и НАП, то май там е истината :D

Чет Юни 09, 2011 8:46 pm
Профил WWW

Мнение 
Миии ние имаме подобен продукт, само дето е от сорта на POS терминал, то си е POS терминал де но не за банкови трназакции но никаква по съществена разлика няма, да ти кажа не е кой знае какво сложно за мислене, ако изключим моткането по безпрой маловажни причини, цялата работа да е отнела една седмица-две максимум сумарно време, в момента е в тестове, като минат както трябва само едно криптиране му слагаме, ама и това е бял кахър, та не знам какво толкова проблемно може да има. Сега ако от към нап сървъра е писан от тия дето са писали здравната система или пък митническата вече е друг въпрос, но иначе xml е хубаво животно.

Чет Юни 09, 2011 8:53 pm
Профил

Мнение 
@ТоНи - xml е хубаво нещо, но зависи за какво го ползваш. Виждал съм например xml файл, който съдържа данни за една XY графика. Хубаво, ама вътре в него само един таг, и в тоя так изредени със запетаи стойностите .... 8O
Сигурен съм че има много утвърдени протоколи които покриват цялата тази работа. Включително и десетки аспекти, които не се виждат на пръв поглед. Като например MySQL отдалечения достъп до сървър. Сървърната част ти е готова, протокола също. Клиента влиза лесно в що-годе съвременен микроконтролер. Имаш оторизиране, SSL, разпределени бази данни, бекъпи и какво ли още не. Не говоря за това че няма да намериш безсрамник да ти поиска няколко стотин хиляди за да ти извади една справка от MySQL-а. Докато за тази custom реализация могат да поискат и милиони, и наистина да имат толкова много работа за да го направят.
Една такава система трябва да е подобна на базите данни - използваща транзакции, които могат да бъдат върнати ако нещо е неуспешно например. И да гарантират че като получа потвърждение, всичко е приключило. Както става с отговора - сървърът праща отговор на моето вписване, ама той до мен не стига, или аз откривам грешка в отговора - той чака ли от мен потвърждение на неговия отговор, и ако му кажа че не струва, ще махне ли вписаното от мен с тази заявка?

Добре де, пак от позицията на незнаещия, значи ли че примерно аз си има касов апарат. Кризата ме е ударила, няма оборот, но някой качва от мое име файлове. Или идва мазник Сульо от местното данъчно и ми връчва протокол че не съм си качил данните. Аз какво показвам насреща (в съда) - касовия апарат хубаво помни, ама аз от него данни не мога да извадя, и ще важи ли като доказателство? Пише ли се там кога какво е качено? И ако от датекс (примерно) твърдят че данните са качени, а от НАП - че не са, аз какво правя? Пращаме го в дейзи ли ...
Тъй де, в тая наредба знае ли се кой ще дава дупето ако нещо се е издънило? Или по подразбиране - дребния търговец ...
Или другият вариант - от НАП си правят наредби, ама цялата галибалистика е само за замазване на очите, без да има ползва под формата на автоматизиране на някакви процеси вътре в НАП.

Както и да е, предполагам че всичко си е по балкански - взимаме парите, правим го някак си, ама не ни стиска да застанем с дупетата си зад него - т.е. да го ползваме като основна система. Писарушките в данъчното не намаляват, а разходите на тия дето ги издържат, се увеличават.

Като са вързани онлайн постоянно, за какво им е фискална памет на тия апарати - нали са само терминали?

Всъщност има и нещо положително - поне за това са надминали идеята за дискети и флашки.

Като сме подхванали темата, някой знае ли коя фирма е правила оная система за митниците с флашките? Бих заложил на посредствен студент 1-ви курс в лесотехническия. Възможно ли да има толкова некомпетентни хора да продължават да работят? Интересно ми е докъде са се развили продуктите им.

Последна промяна gicho на Чет Юни 09, 2011 10:03 pm, променена общо 1 път

Чет Юни 09, 2011 9:48 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: "всички касови апарати да имат онлайн връзка с НАП&
ДедоБоре написа:
gicho написа:
...

бойкопомазани...

има наредба, в нея е написано горе-долу ясно какво се иска.
но само 2 или 3 фирми ще са достатъчно мощни, че да завземат пазара. естествено, "мощта" ще е за сметка на клиента.
в момента доработка на апарат е 350лв поне, а новите са над 600.
за сравнение - читав GSM модул наедро (десетки хиляди бройки) е <50лв.
останалото е нагоре по веригата..

За цените не си прав. Хвани една фирма - дистрибутор и виж как седят нещата. Има касови апарати за около 400лв. Другите не са много по-скъпи.
Факт е че цената на преработката е малко по-ниска от цената на ново устройство. За това си има причина. Едно "преработване" не се изразява само в добавяне на GSM! В някои случаи от "преработената" каса остава само пластмасата и принтера. В крайна сметка не вярвам да очакваш някой да проивежда нещо на себестойност само защото има законовото задължение то да се купува.
Цените на картите са съвсем поносими. В момента картата + абонамента за 1 година е включен в цената на самото устройство. За сега не се говори за цени на абонамент, но вероятно ще са в границите на 5-10лв./месец НЕзависимо от трафика.
В момента в който касата се дерегистрира, абонамента се прекратява. Но това вече зависи от договора който е сключен със сервизната фирма. По всяка вероятност ще се изисква предплащане заедно със сервизната такса.

Едно е ясно - наредбата е писана с неправилните части на тялото... И съм съгласен с miro_atc - при това положение което се създаде - никой не печели.

@Dimitar - тая стратегия с трупането в случая не успя особено. Просто имаше доста силна конкуренция и наредбата не стана 1:1 с това което беше натрупано на склад.

Чет Юни 09, 2011 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
gicho написа:
....

Има си наредба - чети.
Касовия апарат получава задачи и ги изпълнява. Данните които изпращат отговарят на Х и Z отчети. Винаги можеш да си направиш отчет на ФП :idea: ако толкова ти е зор.

Никой не може да качва от твое име. СИМ картата трябва да е регистрирана в сървър на НАП и еднозначно е обвързана с номера на касовия апарат.

Някой пропусна ли да спомене че вече не се чака на опашка в данъчното за регистрация и деригистрация на касов апарат?

Чет Юни 09, 2011 9:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 81 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща