Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
"всички касови апарати да имат онлайн връзка с НАП" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ToHu написа:
цялата работа да е отнела една седмица-две максимум сумарно време, в момента е в тестове, като минат както трябва само едно криптиране му слагаме, ама и това е бял кахър, та не знам какво толкова проблемно може да има

Зависи какво сте направили... Ако говориш за онлайн разплащания има и напълно безплатни решения, макар че комерсиалните са 6-7 цифри в евро ;-)

Чет Юни 09, 2011 10:08 pm
Профил

Мнение 
Туй с опашките ще да е от кризата, ама нищо.
Хич не ми е ясно X и Z отчете какво са, интересува ме дали дадените за разработката и въвеждането милиони има шанс да се избият след няколко години - под формата на по-висока събираемост на данъците, и още по-добре, съкращаване на щатове в държавната администрация. Т.е. системата има ли силата да замени изцяло бумагите. И защо в този случай остава фискалната памет, след като има постоянна връзка със сървъра.
(наредбата ми се вижда голяма да я чета, ако на някой не му се обяснява, нека си почива, ако има кой да го смели в няколко изречения, евала)

Чет Юни 09, 2011 10:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не, просто ще станат три неща за обгрижване = хартия, фискална памет и връзка с данъчните.

следващото нещо ще е да сложат смат-катри за продажбните.
след това 3 сматр-катри : една за купувача, една за продвача и една на данъчните.
картите разбира се трябва да са супер-защитени с 10К-битов ключ, но данните вътре ще се пишат в .tif формат за по-голяма трудност при копиране.
поради което, картите ще трябва да са по 2GB и да могат да съхраняват данните поне 68 години.

те един пиклив регистър на фирмите не могат да поддържат, като остава с данните за продажбите.
клъстера се скапвал при 450 едновременни потребителя. не 450 обработени заявки на секунда, при 450 изобщо. шах...
интересно какъв мега хардуер за гига доларчета ще купят от микро меките, за да обслужват 500,000 .xml файлчета за час-два.

файда няма да има...
тези данни и сега ги имат, при това електронно. всяка ДДС фирма им носи на крака всеки месец на дискетка дневниците си - продажби, покупки и т.н.
ако искаха, щяха да ги сравнят. ама ще излязат интересни неща, пък и политиката е не подобряване на събирането на данъци, а писане на актове.

Чет Юни 09, 2011 10:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо много верно го каза - целта е да се пишат актове. С едно уточнение. Актове на дребните. Щото тези дето въртят големите пари в повечето случаи даже и нямат касов апарат. А пък малкия търговец да го духа - за него всичко е "задължително"

Пет Юни 10, 2011 7:37 am
Профил ICQ

Мнение 
miro_atc написа:
ToHu написа:
цялата работа да е отнела една седмица-две максимум сумарно време, в момента е в тестове, като минат както трябва само едно криптиране му слагаме, ама и това е бял кахър, та не знам какво толкова проблемно може да има

Зависи какво сте направили... Ако говориш за онлайн разплащания има и напълно безплатни решения, макар че комерсиалните са 6-7 цифри в евро ;-)

Ами може да се каже че е за разплащане, не бих казал онлайн, поне не такова през компютър, през POS терминал, същия с който се правят картови разплащания, но не говорим само за плащане, по скоро касов апарат с някои екстри, информация за клиент, промоции, награди и др.такива в едно у-во, само дето не се връзваме към НАП :D.

Пет Юни 10, 2011 7:48 am
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Ами може да се каже че е за разплащане, не бих казал онлайн, поне не такова през компютър, през POS терминал, същия с който се правят картови разплащания, но не говорим само за плащане, по скоро касов апарат с някои екстри, информация за клиент, промоции, награди и др.такива в едно у-во, само дето не се връзваме към НАП :D.

Ако не е свързан с разплащания ще е малко по-лесно. В смисъл ако примерно чрез вашето устройство продавате ваучери винаги ще има търговци дето да кажат "ами аз тоя ваучер не можах да го отпечатам и не съм го продавал...

Но няма значение, каквото и да прави терминалчето то трябва някак си да се избие. И ако изграждате по-голяма система и искате да ги инсталирате на много места трябва да се съобразите с разходите. Ако терминала ви струва да кажем 200 лв, трябва на месец от него да изкарвате едни 10лв поне. Ако е по-скъп сумата ще е по-голяма. Отделно разходи за трафик и т.н.

Тия разходи ограничават приложението. Не знам как е при промоциите и наградите, но при ваучери и плащания на сметките комисионната е много малка, често около 1% до 2% максимум. И с тая комисионна трябва да дадеш нещо на търговеца дето си е инстралирал терминалче, трябва да избиеш терминалчето и т.н. И е много важно какви са разходите за една точка/терминалче. Не може да го сложиш в магазинче дето продава 100 ваучера по 5 лв месечно, защото разходите ще са по-големи от приходите.

Сега, цялата тая картинка се променя коренно, ако терминалчето и връзката са ти безплатни. Примерно имаш някаква идея за промоции, награди ала-бала. Правиш си софтуер и евентуално твой си сървър. И на всеки клиент който иска да работи с теб му казваш ей тва ми е сървъра, ей тва са ми услугите и условията. Търговеца само въвежда каквото му кажеш на касовия си апарат и е готов.

Разбираш ли, цялата борба покрай НАП беше да може касовите апарати да станат платформа за ей такива всякакви услуги... Ама системата каза "НЕ"

:evil:

Пет Юни 10, 2011 9:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
gicho написа:
Туй с опашките ще да е от кризата, ама нищо.
Хич не ми е ясно X и Z отчете какво са, интересува ме дали дадените за разработката и въвеждането милиони има шанс да се избият след няколко години - под формата на по-висока събираемост на данъците, и още по-добре, съкращаване на щатове в държавната администрация. Т.е. системата има ли силата да замени изцяло бумагите. И защо в този случай остава фискалната памет, след като има постоянна връзка със сървъра.
(наредбата ми се вижда голяма да я чета, ако на някой не му се обяснява, нека си почива, ако има кой да го смели в няколко изречения, евала)

Ти ако прочетеш наредбата ще видиш къде по-големи недомислици от това за което питаш. Например защо се допуска "доработката" на стар касов апарат с външен данъчен терминал.
А какво ти пречи на теб фискалната памет?

Пет Юни 10, 2011 10:25 am
Профил
Аватар

Мнение Re: "всички касови апарати да имат онлайн връзка с НАП&
gicho написа:
Някой копа ли в тая област, да раздуе каква е системата? Интересно изглежда, дали техническата част е издържана?
НАП дали ли са спецификация на това нещо, или само богопомазани са се облажили?

Доколкото помня, модула тябваше да сглобява едни XML-и. Щото нали на данъчните така им е най-лесно. :) То освен, че е XML, ами и таговете вътре бяха некви безумно дълги. Който го е измислял е бил доста тъп, като се има предвид, че GPRS трафика е за сметка на "клиента". Последно щяха да се срещат да уговарят някъв бинарен формат, или ако не, то поне някакви 1-2 буквени тагове. Общо взето, българска работа, при това чиновническа.

Пет Юни 10, 2011 10:51 am
Профил

Мнение 
miro в последните няколко реда си доста близко, дали връзката е безплатна .. ами може да с екаже че е почти безплатна, в момента имам оферта от глобул, не ми е пред очите но сумата не беше кой знае каква, м-у другото най-нискотокоето оферираха е 12 Мб на месец, но ние в това не влизаме, това на карта, при нас се предават доста неща и си прави трафик една транзакция, но в по големия пакет влязохме ОК при доста прилична цена според мен.
Сървърът разбира се си е наш, ние предлагаме цялата система, и реално с еправят и разплащания но само за стоки и продукти от съответният търговец. След седмица две трябва да са пуснати първите 10 обекта тестово, и ако всичко по софта е наред ще продължаваме нататък.
Терминала не е от най-евтините, но пък за сметка на това работи добре, изгубихме известно време да борим по-евтин варинт но се отказахме, иначе е ей това на снимката.
Дали ще се избие, ще видим, прави се инвестиция, ако всичко е наред и проучванията и планирането е правилно ще се изплати сравнително бързо.

Прикачени файлове:
Image0142.jpg
Image0142.jpg [ 1.14 MiB | Прегледано 1512 пъти ]
Пет Юни 10, 2011 5:11 pm
Профил

Мнение 
Вашето терминалче изглежда по-добре ;-)

Нашето вече одъртя, особено кутия екран и клавиатура...

Както и да е, дано да намерите пазар и да ви тръгнат нещата. Пък ако ви затрябват евтини терминали свиркай, китайците може и да не бием на цена, но от към софтуера го докарваме ;-)

Прикачени файлове:
DSC02884.JPG
DSC02884.JPG [ 111.58 KiB | Прегледано 1502 пъти ]
Пет Юни 10, 2011 5:49 pm
Профил

Мнение 
Ами ние софта си го спретнахме, Тишо всъщнсот писа по терминала че при мен нямаше свободни хора, сервърната част я правихме при нас, системата не е мнго сложна, добре се получи. Ние няма да го продаваме, не е той продукта, той е инструмента, част от една наша система, та ние и ще си инвестираме в хилядите терминали ....

Пет Юни 10, 2011 5:52 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
системата не е мнго сложна, добре се получи.

Бе ако го правите със софтуер трудно ще се получи... Вече 6-7 години станаха откакто съм в тоя бизнес, в началото работехме с чужди компании дето се занимават само с това и имаше доста know-how в софтуера и протоколите им. Обаче не става със софтуер, колкото и да е гъвкав клиентът винаги иска още... Та затова ние минахме на веб технологии. Терминалът е просто броузър за wml страници. Всичко е на страници - менюта, диалози и т.н. въпреки, че изглежда съвсем като фърмуер.
Обикновено с няколко странички може да спретнеш какво да е приложение. Дали ще продажба на картофи или проверка на сметка няма значение. Всичко зависи от това какви странички идват от сървъра, а той може да генерира за всеки терминал различни неща. Казваш примерно на еди коя си група терминали да добавиш като точка в менюто еди коя си страница от интернет. После от тия терминали като избереш това меню нашия сървър препраща заявката към чуждия сървър, парсва html->wml и евентуално малко украсява че да се вижда добре на смотаното екранче...

Та така.. няма софт. няма главоболия и гъвкаво доколкото е гъвкав интернета ;-)

Пет Юни 10, 2011 6:19 pm
Профил

Мнение 
:) е ние явно направо от там тръгнахме, всичко е web, термианла е един терминал, префасонирахме само connection сървъра от единнаш друг проект, и от там имаме директно връзка с модул в php, и съотвенто може да се бута всякак, дори не зареждаме чист web, но както казах, при нас терминала не е продукт, него го вземам готов срещу не много висока цена, с доста добро SDK за каквото се сетиш, пишем му един софт да може да работи точно в терминален режим и това е.

Пет Юни 10, 2011 6:27 pm
Профил

Мнение 
Браво за решението, предполагам идеята ви после да навържете и други услуги. А и да нямате най-вероятно ще се наложи, защото не вярвам само с тая loyalty система да стигнете "хиляди" терминали...
То верно, че ако почнал с тия клиенти дето си мисля са много лоялни, ама все пак умната с инвестициите. Както се казва ти вържи камилата пък после се моли на Бог ;-)

Пет Юни 10, 2011 9:25 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Браво за решението, предполагам идеята ви после да навържете и други услуги. А и да нямате най-вероятно ще се наложи, защото не вярвам само с тая loyalty система да стигнете "хиляди" терминали...
То верно, че ако почнал с тия клиенти дето си мисля са много лоялни, ама все пак умната с инвестициите. Както се казва ти вържи камилата пък после се моли на Бог ;-)

Абе на друго не залагаме, ама пък от друга страна това не е точно loyalty, то е само една малка част от цялата идея, в най-лошия случай ще са едни инвестирани пари които не са се върнали, ама както с еказва който не иска да се мокри да не влиза в морето, риск винаги има, но пък това нещо за момента тръгва тук, но се работи за стартирането му в още 5-6 държави където нещата поне в една част от картинката сапо добре. То в нашия случай цялата система се оказа по лесното нещо, по трудното се оказа чисто счетоводната част лицензирания, разрешителни и кви ли не простоии дето още не са съвсем изчистени.

Иначе за ония дето си се сетил, и те и те ..;)

Съб Юни 11, 2011 10:52 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща