Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Как да си държа поялника и с коя ръка 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Как да си държа поялника и с коя ръка
: 8O

Последна промяна RM на Нед Юни 19, 2011 7:51 pm, променена общо 4 пъти

Пет Юни 10, 2011 8:57 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
offtopic

Това LQFP48 с поялник ли го лепиш или със станция за горещ въздух?

Пет Юни 10, 2011 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
8O

Последна промяна RM на Нед Юни 19, 2011 7:50 pm, променена общо 3 пъти

Пет Юни 10, 2011 9:23 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ееее това е лесно за поене с поялник, по бързо от колкот с духалка, нямам го под ръка, ама има едно филмче в youtube където един показва една техника много удачна, взех си подобен поялник и всякакви таквиа вече се поят супер бързо.

Съб Юни 11, 2011 10:55 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Сигурно това имаш предвид:
http://www.youtube.com/watch?v=Ll8gCqqX ... re=related

Съб Юни 11, 2011 5:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тия са лесни и така, опитай тоя начин на 0.5мм стъпка :D .

Понякога като не стане от раз с изпичането на цялата платка оправянето е само
с флюс и яка капка да мине през целия ред... Понякога като се заинати да остава мост
между два съседни крака се налага и помпата да пуфка, че и псувни се чуват надалеко :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Юни 11, 2011 5:56 pm
Профил WWW

Мнение 
С помпа има огромна вероятност да се помелят краката на чипа и после още по-големи псувни да се разнесат... Използвайте медна оплетка - спестява хиляди скъсани нерви - потопена в хубав флюс маха всякакви къси м/у крачета за един миг... Иначе за мен ето това е по-добрия начин на запояване:
http://www.youtube.com/watch?v=5uiroWBkdFY
Наистина с човка с такъв профил се правят чудеса... Е.. и хубав флюс естествено...

Съб Юни 11, 2011 6:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аааа, срещу тая гадост се добиват навици и се свиква - макар псувните точно по тоя
повод ги е имало, сигурно повече от веднъж :D .
Помпата се подпира на пластмасовата част на чипа или инак някак, *не* на краката,
че тогава от отката на помпата всичко заминава, в това число и нервите на помподържача :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Юни 11, 2011 6:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Коле, такива човки има ли от къде да се купят? А ако са и за Велер.....

А хубав флюс да ми кажете? Ама някой като тоя на филмчето, щото аз съм пробвал какви ли не, има някой добри ама зверски скъпи, а евтините са гола вода.

Говорим за олово де.

Съб Юни 11, 2011 7:00 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами да Цецо... Аз съм с Велер.. от футурел си го купих и него и чофките за него.. Модела по техния сайт е VAR-LT BB LF,Sold.tips-Round sloped 45° 2.4mm,PBF... Пише, че имат в момента... За флюс ползвам от Комет Interflux IF8300 - водят го BGA GEL Flux... Доволен съм - сравнително приятно мирише, лесно се мие с изопропил (въпреки, че пише, че може да не го миеш, аз си го мия - по-готино изглежда платката измита... )... Преди доста време си го взех в кутийка, че е повече и по-изгодно излиза като цена и още си имам от него.. но за по-лесно нанасяне спринцовката е препоръчителна - има и от нея...

Едит.. Опа... зависи обаче дали твоя велер е от новите... новите чофки не са като старите... ех нямам фото под ръка да ти я снимам да видиш да не те подведа...
Eдит2: Ето такива са новите: Изображение

Съб Юни 11, 2011 7:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Има и за старите модели на Велер.

Съб Юни 11, 2011 9:02 pm
Профил

Мнение 
Ами има сносни преходни платки в БГ - Изображение
Изразходвал съм вече 4 такива и не съм имал какъвто и да е проблем. Масивни, читави писти и метализация.
Липсва само точно тоя корпус - LQFP48, който си показал на снимката.

Цитат:
... лесно се мие с изопропил ...

Не ти ли пада солдер маската? 2 платки чистих от флюс-а с изопропанол, и на 2-те на места им падна маската :(. Помислих си че в БГ платкаджийниците са скофтили нещо с маската, но и на платка правена в
LeitON също и падна солдер маската.

И докато сме на темата за човки - препоръчайте някоя, по възможност евтина станцийка за спояване, чиито човки да са читави или поне да поема маркови човки, и не на последно място - смяната на човката да лесна и бърза.

Съб Юни 11, 2011 10:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Тия са лесни и така, опитай тоя начин на 0.5мм стъпка :D .

Понякога като не стане от раз с изпичането на цялата платка оправянето е само
с флюс и яка капка да мине през целия ред... Понякога като се заинати да остава мост
между два съседни крака се налага и помпата да пуфка, че и псувни се чуват надалеко :D .

И при 0,5мм стъпка става по същия начин.
Само, че клипчетата са добри за начално обучение, а живота е малко по-друг. С тази дебела човка (скосената) при мен ще е много трудно заради пасивностите наоколо.

Използвам най-острата възможна човка, като държа дължината на нагревателната част на поялника + човката да са възможно най-къси, защото при мен компонентите са доста на гъсто.

Вида или марката на поялника или станцията не са от значение - запояването на ръка изисква преди всичко РЪКА. Добре е да се регулира температурата, но става и "на око". Нямам Велер, а и не ми трябва.

Припоя ми е 0,35мм (оловен), защото пасивностите ми са 0603 (в единични случаи 0402). Става и с 0,5мм, че и с 1мм, но спайкету са грозни.

TQFP/LQFP фиксирам само от едната страна с капка припой за да мога да коригирам лесно, ако се наложи.
След проверка под двойна лупа (малка лупа поставена в края на стъклото на голямата), запоявам пиновете, без да се старая да не правя късо. Късите премахвам с оплетка, както е писал Колето.

QFN и подобните, при които пиновете излизат на страничната страна на корпуса (PIC24, MCP73863, CC1100) запоявам по същия начин, но става и с духалка. При тези корпуси, ако клиренса между пиновете не е прекалено малък, трудно се окъсява с припой.

Виж FT232RQ ме озори за разлика от FR232RL, който се запоява не с псувня, а с песен на уста.

Някои екзотики, като MMA7455L (3х5 мм LGA14) е най-добре да се запояват с духалка.

BGA чипове не съм поил, защото чиповете, които съм запоявал на ръка до момента не се предлагат в такъв корпус, но BGA модули (GSM - GE863, GE864 и GE865) запоявам със спиртник и ... част от кутията на компютърно захранване (П-образна). Духалка не върши работа.
В този случай премахвам боловета от модула с оплетка и правя с поялника болове на платката. Почиствам стария флюс, мажа с нов, платката на ламарината и внимателно позиционирам модула върху новите болове. Лампата се поставя отдолу и нагрява ламарината без да опушва платката. Наблюдавам до момента, когато модула пропадне и гася лампата без да местя нищо. Време е за цигара и едно "мерси" за Бате Аз, за чудесната лампа!
Същата постановка използвам и за разпояване на тези модули. "Технологията" е използвана успешно вече десетки пъти (по памет), а и дава възможност да се оцени качеството на солдер-маската. Ако се нагърчи или потъмнее - сменяйте производителя на платките. Платките на "Астерикс" издържат перфектно на това третиране.

Същата технология ползвах веднъж за запояване на едни датчици за осветеност (май бяха BGA).

Винаги чистя платките с малко топче памук, напоено с толуол, независимо от препоръките на производителя на флюса.
Ако толуола не може да разтвори флюса - сменям флюса.

Нед Юни 12, 2011 11:41 am
Профил

Мнение 
VANK написа:
Сигурно това имаш предвид:
http://www.youtube.com/watch?v=Ll8gCqqX ... re=related

Не не това, не е и тов ана Колето, не мога да се сетя сега как го намирах, може по късно да го потърся, става въпрос за човка с ямичка на върха, и да за 0.5 не е проблем, точно по повод едни такива чипове се наложи да си взема поялник с таква човка, едцн аерса от електрон инвест, и работи доста добре м-у другото, тогава имах 50-60 платки излезли от микрон ама си бяха оставили не ръцете ами и краката, та с еналожи всички ръчно да ги препояваме, най-вече едни подли USB хубове, та с тоя метод няма грешка, много бързо ..ще потърся.

Нед Юни 12, 2011 11:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тони, дай линк към такава човка да и видим формата?

Нед Юни 12, 2011 12:27 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща