Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Български компилатор 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Български компилатор
Има ли програмист в България, потенциала да напише компилатор за някакви контролери. Така или иначе това е софтуер, който се пише от един или двама души. Можем да споменем компилаторите на Pavel Baranov, B. Knudsen, Les Johnson, Jeff Schmoyer, Rainer, Zoran Ristic.
ISIS Proteus е написан от двама младежи англичани.
Сърбите изкараха хубави компилатори.
Като гледам положебнието тук е толкова парадоксално, че много хора даже не умеят да използват, това което истинските специалисти са сътворили.
Често си мисля, че съм пълен аматьор в сравнение с ОНЕЗИ.

Пет Ное 12, 2004 12:55 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами личното ми мнение е, че повечето компилатори за МК са произлезли от някакви свои "настолни" родители. Единствената трудност при компилаторите за МК е, че те трябва да имат някои ф-ии на ОС, особено що се касае управлението на паметта.
А в БГ е много трудно някой да направи нещо свястно без да му плащат за това...

Пет Ное 12, 2004 1:16 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Реконструктор написа:
в БГ е много трудно някой да направи нещо свястно без да му плащат за това...
Spored men problema e imenno v parite predi umeniqta.. Za6toto da ima6 umenieto da svur6i6 ne6to e razli4no ot tova da go svur6i6 realno.. A razrabotvaneto na tqsno specializiran kum opredelena familiq kontroleri kompilator samo "za sporta" ne go namiram za osobeno motivira6to....

Пет Ное 12, 2004 6:09 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе има и още нещо, за да направиш компилатор първо трябва да знаеш как точно работи процесора, да познаваш мн добре асемблера му, а и да имаш идея кое как се реализира на асемблер най-оптимално. Струва мис е в БГ са останали малко хора които пишат на асемблер, гледам и повечето от младежите които се хващат с някакъв процесор търсят комплатри преди още да са му изучили асемблера и устройството. Не че няма хора, но тези които ги има обикновенно се знаимават от доста време с това, те са професионалисти в това което правят а това неминуемо доста съкращава свободното им време, както и да го погледнеш. Та не знам дали някой такъв ще се хване да пише компилатор просто за спорта, там е въпроса. Аз примерно дори и да мога, въпреки че не мога, и да искам няма да имам време да го напиша, това е простата истина. Аз и затова се отнасям скептично към повечето компилатори, виж CCS са успели, въпреки че не са кой знае колко отдавна в тоя бизнес, IAR са отдавна и имат опит, HiTech също, има и още една две фирми, но съм виждал и доста .... да го кажем зле написани компилатори. Да го напишеш тка че да работи е лесно, но това да прави добре оптимизиран код, както и като бързина така и като обем вече е трудно, поне според мен.

Пет Ное 12, 2004 6:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре де защо за спорта. Ако някой успее да напише хубав компилатор за PIC (понеже се търсят най-много), и го предложи на цена от около 100-200$, това го прави милионер (или почти) и му гарантира светован известност (PIC-аджиите са много и се интересуват от автора на компилатора си).
Една такава задача би отнела около година, така че човек трябва да има някакви спестявания, за да се храни и да си плаща тока за компютъра. Но след това всичко се връща.
Аз примерно се кефя на сърбите. Изкараха компилатор за 150$, който за момента е малко поорязан и генерира хекс файл с 30-40% по-голям от утвърдените компилатори, но пичовете не спят. Непрекъснато вкарват нови команди и оптимизират резултата от компилация. Mисля си, че след 1-2 години ще станат добър конкурент на CCS.
А когато контролера ти има 3000bytes памет, 32к флаш и хвърчи на 20 МХз не виждам защо трябва програмистите да се напъват прекалено да оптимизират резултата. Ето, на HT кода е най-оптимален и какво да не би всички да сме се втурнали да работим с него. Не, защото най-важно е да работиш бързо и ефективно, а не кода ти да е с 10% по-малък.

А аз винаги съм бил на мнение, че трябва да се учи от горе на долу, т.е. първо компилатора после асемблера. И не само за програмирането, за всичко. Първо да се види резултата, за да ти стане интересно и след това ти сам задълбаваш и от любопитство почваш да се интересуваш дадена команда на компилатора как би зиглеждала на ASM. Подхода в университетите е сбъркан. На студентите трябва да им покажат първо бягаща светлина с 8 светодиода, след това да им покажат един контролер и да им кажат - ей тази джаджа движи лампите, след това да има напишат програмката от 15 реда да видят колко е проста работата. И ги оставяш. До края на семестъра ще са проучили всичко и ще ти напишат програмата и на асемблер и на няколко различни компилатора. Просто трябва да ги зарибят по подходящ начин. А сега какво тригери, мотороли, античен асемблер, куп глупости, които се чудиш за чий ххх са ти, и никой не ти пуска светодиодите да мигат.
Мисля, че това се прави целенасочено, защото в Бг поради глупавата бай-ганьовщина, всеки гледа да си опази безценните знания и бди над тях като квачка над яйце. Сбъркана работа. За това ни куца електрониката и индустрията като цяло. На запад всички си помагат без да търсят изгода. Тях просто така са ги възпитали, по-умния да помага на начинаещия и не заради изгода и почерпка, а просто за да види усмивката и благодарността на човек, който току що е научил нещо ново и интересно.
И май всичко тръгва от преподавателите в университетите, които се държат като бай-ганьовци.

Пет Ное 12, 2004 7:17 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Пичове, стига сте си блъскали главите с тоя казус, решението е просто ...
БЪЛГАРИНА е прагматичен! има широк мироглед, и преценя трезво от гледната точка на мизерното си съществуване на консуматор за втора употреба стоки, няма нищо збъркано тука. Защо е необходимо да правиш нещо - като можеш да си свършиш работата със готово такова, А?
Mozfet - повечето фри софт. който има по нета за контролери е заченат в университетски проекти и програми, след това става комерсиален под друго име, но там в западните университети има финансиране и то яко, тебе ако те финансират като студент (когато само мислиш къде да си завреш оная работа - демек нямаш грижи и имаш свободно време :D ) - к'во ти пречи да напишеш компилатор било то и калпав? Западняка е праволинеен като темерут в добрия смисъл, ако трябва ще напише и ОС за PIC, като има финансиране к'во му дреме, нали прави нещо с което си изкарва прехраната и то добре. Аз съм сигурен че има в България програмисти които могат да го направят, но не е обоснована инвестицията....

Пет Ное 12, 2004 11:31 pm
Профил YIM

Мнение 
Абе то да ти кажа от много неща могат да се вадят парички, но не много. Вместо да се блъскаш година да пишеш компилатор по добре да напишеш някой РТОС де за PIC де за нещо по сериозно, той също ще се продава.

Съб Ное 13, 2004 2:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Според мен най-добре ще се продава това, което най-много се търси. А хората търсят това, от което имат нужда. А те имат нужда от среда, с която БЪРЗО да създават продукти - просто времето в цивилизивания свят ( дори и в България ) вече струва много пари.
Един добър пример за такова решения е Processor Expert на Metrowerks. Е те това требе да се прави!

Съб Ное 13, 2004 2:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Един пич тука в Пловдив си седна на задника и написа Pascal компилатор за пичовете, даже и е визуален - човека мрази С-то - та затова. Ама не го продава/дава а пък за мен това си е загуба на време (ако няма да го продаваш де), щото компилатори дал бог колкото искаш и най-важното със съпорт. Щото ще си купи един такъв любителски, ще напишеш една камара неща и точно по средата на проекта нещо ще се сбъгяса и после ходи търси някой да си оправя бозите. И като загубиш толкова време (и кинти) колкото струва един комерсиален и ще се сетиш, че евтините неща излизат доста скъпи :D . Това си е моето мнение де 8) .

Съб Ное 13, 2004 2:51 pm
Профил

Мнение 
Съгласен съм. А и както казах обема и бързодействието на кода са си от значение, някой горе говореше за 20-30% разлика, и 5% си струват. Всичко звиси от това какво приложение правиш. И ако бързодействието не винаги е от значение, ограничения обем памет си казва думата. Последния ми проет примерно е запълнил почти до дупка ром-а, ако ползвах компилатор който да дава с 5% по голям код нямаше да го събера, а за мен в повечето случаи има значение и бързодействието, верно че вече не се знаимавам с контролери за управление а машини, но и с това коеот правя в момента има нужда от бързодейтвие. Иначе за PIC има parsec или нещо подобно беше, имам го и мога да проверя, или да го кача ако някой се интересува. Представлява среда в която създаваш схемата а контролера с помоа на логически елементи и модули и той ти компилира кода, не съм го ползвал никога, но казват е работел.

Съб Ное 13, 2004 5:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Интересно. Разбрах, че компилатор за PIC се пише с над 1млн. реда код.
Някой наема ли се :D

Нед Ное 14, 2004 7:15 pm
Профил

Мнение 
Ееее това е много бе, дори и токова да е сигурно 90% са потребителски интерфейс.

Нед Ное 14, 2004 7:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не, това е самият компилатор.
Picbasic Proton+ е написан на Borland C++ Builder 6 и се състои от над 1млн. реда. Информацията идва от разработчика Les Johnson.
CCS C е дори по-сложен, така че можем да гадаем колко реда съдържа.
Значи за една година май няма начин да се напише нещо смислено и конкурентно. Освен, ако програмиста е бая продуктивен и пише по 100.000 реда на месец :)

BTW CCS C не беше ли писан на Delphi?

Нед Ное 14, 2004 10:56 pm
Профил
Мнение 
Àáå äà äå, àìà èìà â ïðåäâèä ÷å òåÿ 1 ìëí ðåäà ñèãóðíî ñè ãè å ãåíåðèðàë áîðëàíäà .. òîé îáè÷à äà ïðàâè ãîëååååååååìè êîäîâå, ñúñ âñè÷êè òåÿ ìåíþòà, ïðîçîðöè è ò.í. ... àç íå âèæäàì êúäå 1.000.000 ðåäà çà êîìïèëàòîð, å âçåìè tc íà borland íå ìè ñå âÿðâà äà èìà òîëêîâà ðåäîâå, àêî ñúäÿ ïî ãîëåìèíàòà íà ôàéëà ...... òîé å 13 Mb ñ âñè÷êè õåëïîâå, áèáëèîòåêè, äîïúëíèòåëíè ïðîãðàìè è ðåäàêòîðà .... à 1 ìëí ðåäà êîä ãåíåðèðàò ñåðèîçåí êîä ..... òîâà 100% å çàåäíî ñ user èíòåðôåéñà

Пон Ное 15, 2004 11:15 am
Аватар

Мнение 
На запад всички си помагат без да търсят изгода. Тях просто така са ги възпитали, по-умния да помага на начинаещия и не заради изгода и почерпка, а просто за да види усмивката и благодарността на човек, който току що е научил нещо ново и интересно.

Мозфет те тука не си прав. Вервай ми. Дай боже да попаднеш в западна фирма да видиш каква мания за секретност ги тресе. Не че шибаните китайци не копират всичко за две седмици после де. Но опен сорса си е една голяма реклама. Аз досега не съм срещал опен сорс продукт, който да претпочета като качество пред комерсиалния. Са че е без пари е друг въпрос ама то и комерсиалния е без пари - като ша го ползваш в къщи да се учиш.

А за тоя компилатор -бе ти друга работа нямаш ли си? Няма ли шеф за тебе? Нали щеше в казарма да ходиш. Там от многото ракия ще забравиш и какво е то компилатор по природа.

Пон Ное 15, 2004 11:40 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща