Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Някой дали случайно е правил така... ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ни фифо ти трябва, ни друго. 595-цата си е достатъчно гъвкава за целта. Въобще не може да се види че се било забавило малко с опресняването, и то на 3-4MHz SPI. А със 164-ката има артефакти, когато потока минава през изходите и е много грозно.

Пон Юни 13, 2011 7:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Ни фифо ти трябва, ни друго. 595-цата си е достатъчно гъвкава за целта. Въобще не може да се види че се било забавило малко с опресняването, и то на 3-4MHz SPI. А със 164-ката има артефакти, когато потока минава през изходите и е много грозно.

Ей пикоборска му работа ей :D .

Ми нали точно за това говорех, че със свестен SPI никакви артефакти няма да видиш :) .
Не че имам нещо против 595 де, ясно, че е по-гъвкав и т.н. (не съм гледал има ли с яки
драйвери като ACT164, то даже може да ми влезе и той в работа скоро ако има).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юни 13, 2011 11:35 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Мнение 
То при мен се оказа че от 26 може да слезна на 24 индикатора. Накрая го направих с един TLC5952 отдолу и с един A2982 отгоре. Тоя A2982 ми беше липсващото звено и бая търсене му ударих докато го открия. И двата ми се оказаха доста лесни за доставка. Естествено индикаторите от общ анод отидоха на общ катод ама мен това не ме бръкна понеже там няма проблеми с доставките.
Това с регистрите е хубаво (и даже по-евтино излиза), даже ми напомни че преди години имах една такава схема ама много място заема за толкова индикатори. А при мен мястото на платката е много кът.
Между другото по първоначалната "тъпа" идея - заинатих се и наредих на една монтажна 12 индикатора (толкова имах подръка) да ги разцъкам с един 23к20. При интелигентно засветване на групи според какво се изобразява на екрана може да се постигне напълно прилична яркост. Трябва да се обхожда по сегменти, а не по индикатори и трябва да се групират сегментите по брой така че общия ток да не излиза извън параметрите на изхода и входа. Освен това тия групи дето не се светват не трябва да заемат цикъл (много важно!). Т.е. оказа се че идеята не е напълно невъзможна. Обаче си има сериозни ограничения - когато общия брой светещи сегменти надмине определена граница и не е възможно да бъдат групирани в минимум брой цикли тогава яркостта пада по нула - яркостта силно зависи от броя на светещите сегменти. Например 02124721 се състои от общо 32 светещи сегмента които могат да се разделят на 9 логически групи за запълване на максималния ток на изходите. Яркостта е относително задовоителна. При 666666666666 например положението е лошо: има 72 светещи сегмента, които обаче не могат да се групират логически. така че се отива на 4*7-4=24 групи. Светене с просто око не се вижда. Така че от теоретическа гледна точка е възможно но с (големи) уговорки. Първоначалната ми мисъл беше че със малко по-сложен софтуер може да се "излъжат" физичните закони в определени граници поради несъвършенството на човешкото око. Жалко че не става изцяло. Естествено е неприложимо на практика, но за крастата си струваше опита :)

Вто Юни 14, 2011 5:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Tgi, не знам колко ток ти трябва... За 74HC595 пишат, че могат 30ma да пуснат, ама не съм го тествал. С 20 съм ги натоварвал и няма проблеми. А пък със 164 ако не му се ползва резета няма начин да няма артефакти, ако ще и най-върлия SPI да ползваш. А и все пак лимита е към 4MHz. Под артефакти имам предвид слабо засветване на несветещите сегменти. Иначе случайно светващи сегменти даже и със софтуерен SPI и с най-нисък приоритет пак няма, освен ако SPI-я не е на килохерци.

Вто Юни 14, 2011 10:45 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
kiiid написа:
То при мен се оказа че от 26 може да слезна на 24 индикатора. Накрая го направих с един TLC5952 отдолу и с един A2982 отгоре. Тоя A2982 ми беше липсващото звено и бая търсене му ударих докато го открия. И двата ми се оказаха доста лесни за доставка. Естествено индикаторите от общ анод отидоха на общ катод ама мен това не ме бръкна понеже там няма проблеми с доставките.
Това с регистрите е хубаво (и даже по-евтино излиза), даже ми напомни че преди години имах една такава схема ама много място заема за толкова индикатори. А при мен мястото на платката е много кът.
Между другото по първоначалната "тъпа" идея - заинатих се и наредих на една монтажна 12 индикатора (толкова имах подръка) да ги разцъкам с един 23к20. При интелигентно засветване на групи според какво се изобразява на екрана може да се постигне напълно прилична яркост. Трябва да се обхожда по сегменти, а не по индикатори и трябва да се групират сегментите по брой така че общия ток да не излиза извън параметрите на изхода и входа. Освен това тия групи дето не се светват не трябва да заемат цикъл (много важно!). Т.е. оказа се че идеята не е напълно невъзможна. Обаче си има сериозни ограничения - когато общия брой светещи сегменти надмине определена граница и не е възможно да бъдат групирани в минимум брой цикли тогава яркостта пада по нула - яркостта силно зависи от броя на светещите сегменти. Например 02124721 се състои от общо 32 светещи сегмента които могат да се разделят на 9 логически групи за запълване на максималния ток на изходите. Яркостта е относително задовоителна. При 666666666666 например положението е лошо: има 72 светещи сегмента, които обаче не могат да се групират логически. така че се отива на 4*7-4=24 групи. Светене с просто око не се вижда. Така че от теоретическа гледна точка е възможно но с (големи) уговорки. Първоначалната ми мисъл беше че със малко по-сложен софтуер може да се "излъжат" физичните закони в определени граници поради несъвършенството на човешкото око. Жалко че не става изцяло. Естествено е неприложимо на практика, но за крастата си струваше опита :)

Луд умора няма,само се поти. ;) Е тези ефекти че ще се получат е повече от очевидно,можеше преди да поиш да попиташ ;)

Вто Юни 14, 2011 11:18 am
Профил

Мнение 
Никола, аз ако исках да попитам щях. Естествено тебе едва ли бих те питал някога за каквото и да било тъй като съм се убедил в нерентабилността от комуникацията с теб. Пък и каквото знаеш ти го знам и аз така че не виждам никаква полза да си чуруликаме нежно. Все пак човек малко и фантазия трябва да има...

Вто Юни 14, 2011 11:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами в електрониката и от други постове е ясно че не си наясно с основни неща. По добре е да не се правиш на всезнащ и да питаш за нещата които не разбираш ;)
Аз пък не отбирам хич от механика. Програмирането ми е област около средното ниво. И там дето не отбирам питам без да се притеснявам че не знам и че някой щял да ме базикне. Така се учи човек. Добре е самочувствието да не е много пред реалността щото много стени ще трябва да чупиш с глава ;)

Вто Юни 14, 2011 11:35 am
Профил

Мнение 
Дори и така да е на теб къде ти е проблема? Освен това аз форумите ги приемам за места дето човек си чеше езика. Понякога и глупости се ръсят или пък неща дето ти идват наум ей така. Не си прави изводи според каквото виждаш написано. Понякога човек се изненадва от реалността.
Аз когато мога помагам, когато се чудя питам. Понякога питам даже и когато знам просто ей така за ъпдейт. Не е лошо. Проблемите настъпват ако културата остане на заден план. А колкото до стените... На моята възраст вече съм си разбил главата където е трябвало, сега малко по-леко го давам вече, а и мога да си го позволя :)

Вто Юни 14, 2011 11:56 am
Профил

Мнение 
Това ми напомня за вица дето един си поръчал костюм. Отишъл да го пробва, ама гледа единия ръкав по-къс, кройката сбъркана... Шивачът обаче настоявал, че костюмът е супер. Казал му да се наведе малко на една страна, да опъне едната ръка малко повече. Човекът взел костюма и тръгнал с него по улиците и всеки който го видял си казвал "ей какъв идиот с какъв хубав костюм"...

Та с известни уговорки и така може да се правят хубави индикации ;-)

Вто Юни 14, 2011 1:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Tgi, не знам колко ток ти трябва... За 74HC595 пишат, че могат 30ma да пуснат, ама не съм го тествал. С 20 съм ги натоварвал и няма проблеми. А пък със 164 ако не му се ползва резета няма начин да няма артефакти, ако ще и най-върлия SPI да ползваш. А и все пак лимита е към 4MHz. Под артефакти имам предвид слабо засветване на несветещите сегменти. Иначе случайно светващи сегменти даже и със софтуерен SPI и с най-нисък приоритет пак няма, освен ако SPI-я не е на килохерци.

Не бе човек, ти така и не си прочел поста ми - SPI не на 4, а на 64 MHz визирам, за под
микросекунда пълнене на индикаторите всеки примерно 10 милисекунди кви артефакти.
На 4 за няколко индикатора и аз бих се замислил, може и да мига.

Както и да е , HCT595 няма да им стигне силицата за едни релета (5 волта 250 ли 270 ли
ома бяха). ACT164 става идеално ама предполага редакция на платката (сега е матрично
с HCT367, по два-три изхода на линия, релетата са помнещи), а няма нужда от това.
Ама ако река да освобождавам жици от матрицата там SPI ме оправя, че и бавен може,
релетата от артефакти не им мига ухото :D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Юни 14, 2011 8:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Че то 250 ома на 5 волта са си 20ma - с толкова съм ги товарил със светодиоди и си държат. Даже сега гледам +/- 35ма им дават в даташиита.

И сега обърнах внимание на максималната им честота, че аз такива големи честоти не съм гонил. Съгласен съм че при 64MHz няма да има видими дефекти. Ама на 3-4MHz засветват много гадно и поне всички угасени да светеха еднакво, пък то зависи какво друго свети и е много дразнещо. Затова и минах на 595.

Вто Юни 14, 2011 10:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ползвайте 4094 имат си всичко :)

Вто Юни 14, 2011 11:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Що се занимавате с глупости... Шифт регистри и др. такива.
Хората са го измислили с такива чипове светя табло от 25 х 14 светодиода. Струват около лев бройката.

http://www.prema.com/pdf/pr4010.pdf

Пет Юни 17, 2011 10:36 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Браво на теб. Айде сега с такива чипове светни табло с 1200 светодиода.

Пет Юни 17, 2011 10:51 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Браво на теб. Айде сега с такива чипове светни табло с 1200 светодиода.

И защо да не може? :?:
Като на онова са 350 светодиода, така и 1200 ще се подкарат. Какъв е проблема? :)

Пет Юни 17, 2011 11:17 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща