|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:00 pm
Гадни смущения от ел.двигател към Pic'873A
| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
По принцип хващаш ли някакви смущения в захранването при включени енкодерите? Аз мисля че си струва да опиташ да минеш Vref дето е на RA3 през LC филтър и резистор или най-малкото през резистор 100-ина ома. А пробва ли също така да махнеш R2 и забраниш MCLR в софтуера? Аз имах подобен проблем с едни контролери за кранове и 18f6680 мисля че беше, преди няколко години и тогава всичко се реши само с тия две промени - ограничен ток към референса и забранен външен ресет.
|
| Сря Юни 15, 2011 3:55 pm |
|
 |
|
NikB
|
Благодаря ти за ценните препоръки, но май не те рабирам много
По проводниците на масата се затварят всички тоци, които са от съответното захранване. Писах за базовите тоци, защото в действителност при пробите сега, само тия вериги консумират от захранването на процесорната платка. Всичко друго е от собствени изправители за съответните платки (например - колекторния ток за релетата).
|
| Сря Юни 15, 2011 4:15 pm |
|
 |
|
NikB
|
С аналогов осцилоскоп (без памет) се вижда хубава мъгла в момента на превключването. Днес се надявам да го видя с цифровия си осцилоскоп (бях го дал да го ползват - от много време съм повече програмист под Win  , отколкото микроконтролист  )
|
| Сря Юни 15, 2011 4:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
NikB, ресет схемата на процесора ти е повече от странна. Първо махни R2 нацяло или поне го намали на около 100 ома, второ кондензатора на ресета е доста голям - сложи 100nF. А най-добре ползвай специализирани схеми за ресет. Хвърчащите пинове ги направи входове и ги свържи към маса. На всички транзистори сложи по едно съпротивление в базата към маса. Също така сложи някакви малки съпротивления (под 100 ома) на всички управляващи сигнали към дисплея (данните, Е, R/W, RS) . Сложи и RC филтри на входовете от бутоните. Опитай да сложиш и някакви снобери паралелно на контактите на релетата. Направи и жиците към мотора по-дебели, тези на захранванията също. На захранването на процесора (непосредствено до него), паралелно на 100-я нанофарада кондензатор сложи и един около 10 микрофарада. Пробвай всички тези неща и кажи какво е станало. Не е зле да постнеш и платката на процесора (ако може картинка или пдф, а не файла от оркад) за да видим и там как е ситуацията  .
|
| Сря Юни 15, 2011 4:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Нямах време да изчета всичко, но как реших навремето подобен проблем за един СО заваръчен автомат за пожарогасителите на Румен. Там входовете не помня имаха ли оптрони, но им сложих малко филтрация, първо ферити, после имах дроселчета и RC верига, това нещо го затвароих в метална кутия. Ресета си беше стандартният за микрочип, поиграх си малко с опроводяване и полигони на земята, ама това го правих преди 15 годсини сигурно та тогава не бях кой знае колко напреднал в тази част ткаа че едва ли е имало чудеса, по скоро си спазвах оснвоните правила за опроводяването и пиновете на проца. Това нещо преди да го модифицирам се ошашкваще тотално в момент ав който СО започне да заварява, след преработката заспа. Ааааа там имах и друг проблем, първоначално захранването беше 7805 или 317 нещо такова, слагах филтри, дросели ама тц, сложих му импулсно и нещата се подобриха в пъти, явно вкарваше здрави смущения по самото захранване.
|
| Сря Юни 15, 2011 5:16 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Аз ли нещо съм изтрещял, ама не мога да се ориентирам къде се вкл оптроните, транзисторните ключове и тн ...
|
| Сря Юни 15, 2011 5:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бате, той е написал къде бе - в поста със схемата на процесорната платка. Явно тая платка с процесо и дисплея е била за нещо друго и сега е закачил платката с релетата с жици за нея  . Т.е. сега това е нещо като прототип и като тръгне всичко, момчето ще си спретне нова платка  .
|
| Сря Юни 15, 2011 6:12 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Верно бе
Ами да се опита, като тези 2 сигнала се подадат през 2 резистора по 2К, последованелно на жицата, близко до пиновете на процесора. LC филтърът май е по-добре да се махне, евентуално може да остане само C. И не е лошо да се сложи кондензатор 100н паралелно на захранването на всеки оптрон, близо до оптрона. Ресетиране може да има и ако е включен WatchDog и по някаква причина спре осцилаторът. Това може да се провери, като временно се забрани кучето. За неизползваните пинове вече ти писаха.
|
| Сря Юни 15, 2011 6:22 pm |
|
 |
|
NikB
|
Ето - CadStar 4  (a помня и по-старите  ).
Впрочем, платката има някаква промяна последно около 2009г, но по-скоро в размерите  . До към 2007 работеше само като таймер, а тогава й сложихме да мери някакво налягане.
(ПП относно ресета - единият резистор - тоя между кондензатора и пина съм го укъсил. пробвал съм и с директно подадени +5V на ресет - няма промяна).
|
| Сря Юни 15, 2011 6:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бе има какво да се желае, ама не е кой знае колко страшно. Например кондензатора на захранването на процесора се слага точно до VCC пина на процесора, а не от другата страна на чипа. Доколкото виждам има и някакъв лууп на масата от стабилизатора. Ако нещата от предния ми пост не помагат, значи има нещо много сбъркано в цялата постановка. По принцип съм забелязъл, че пиковете са доста устойчиви на смущения.
|
| Сря Юни 15, 2011 7:21 pm |
|
 |
|
NikB
|
С две черни тенекета и два феерита работата май се оправи.
Вече 50 минути (от 20:03 - тогава я включих) не се е рестартирало (  - ако се рестартира - ще постна пак).
Естествено, много съм благодарен за всичко по темата тук.
ВИДЕОТО
Офф: , на времето, от автоалармите ни, имаше една, която 6 години не се беше рестартирала  (пик 84) - клиентът искаше да му я преместим от стария на новия автомобил. А там тоците бяха тоци - релето на запалването беше 40А, на мигачите - малко по-малко. Май само релетата бяха в ламаринки - цялата платка беше закрепена над малки акумулаторчета, зад електромагнита на сирената.
|
| Сря Юни 15, 2011 8:55 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е като дойде ред да работи реално тва чудо, как можеш да бъдеш сигурен, че ще работи безупречно. Или ще се надяваш да не се ресетва. Имам малък опит с шумове - след като ги борих с разни гимнастики, сложих Ground Plane и о чудо - същото опроводяване работи без грам рестарт. И така като гледам платката без да се задълбавам си мисля, че проблемата ти е в земята. Това няма причина да не работи без никакви ламарини. От тия 5 чифта захранвания файда няма - едно си е напълно достатъчно. Снубъри на контактите също не е зле да има, ама според мен ефекта им е по скоро козметичен. А и ако някой не знае че има снубър и барне може да го изплющи тока.
|
| Сря Юни 15, 2011 9:08 pm |
|
 |
|
NikB
|
Какво е снубъри?
Ами естествено, че ще махна адаптерите. С тях, за тест, елиминирах точно шумовете от лошо захранване - за да съм сигурен (и съм), че проблемът не е в захранването.
А преди да съм сигурен "че ще работи безупречно" ще съм го изследвал достатъчно. След малко имам да правя някаква корекция на един софт и след това си пускам цифровия осцилоскоп и му гледам сеира  .
А едно черно тенеке ще свърши същата работа като Ground Plane  .
|
| Сря Юни 15, 2011 9:22 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Май пропусна да конфигурираш свободния пин  Я вземи го конфигурирай като изход и го пусни без ламарините. Пък че платката ти е дърво откъм опроводяване спор няма 
|
| Сря Юни 15, 2011 9:28 pm |
|
 |
|
NikB
|
Докато сменям програмката (относно пина) - какви забележки имаш към опроводяването?
ПП - ПРЕГЛЕДАХ ГО:
Впрочем, гледам, че на пина, който писах, че е свободен, има джъмпер. Единственият свободен пин е входът от операционният усилвател RA4 (защото ОУ не е наситен), но гледам w програмата, че е (и си е бил) изход.
Последна промяна NikB на Сря Юни 15, 2011 9:41 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Юни 15, 2011 9:34 pm |
|
|