Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Гадни смущения от ел.двигател към Pic'873A 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
http://en.wikipedia.org/wiki/Snubber

А пък Ground Plane-a не мож го замени с тенеке. Аз заради 10mv разлика в масите в чудо се бях видял.

Ако искаш пробвай да свържеш всички маси навсякъде с 3-4мм2 кабел в една точка. Всъщност първо можеш да измериш потенциала на масите в различни места.

Сря Юни 15, 2011 9:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами на първо гледане масата ти едно че е тънка и нефелна и второ процесора ти няма отделен участък "Чиста маса". Поне на пръв поглед се виждат два конектора с изведена маса от двете страни на процесора ти. И като мине смущаващ импулс между тях ... ;)

Сря Юни 15, 2011 9:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
С две черни тенекета и два феерита работата май се оправи.

Едно време оня фен Пантелеев (май така се казваше, ако не съм забравил) в лабораторията за сертифициране по EMI викаше - ако работата не се оправи с до 8 ферита, значи трябва редизайн. Ти щом си минал само с два, значи си ОК и си свиркай :D .

Сря Юни 15, 2011 9:59 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Цитат:
С две черни тенекета и два феерита работата май се оправи.

Едно време оня фен Пантелеев (май така се казваше, ако не съм забравил) в лабораторията за сертифициране по EMI викаше - ако работата не се оправи с до 8 ферита, значи трябва редизайн. Ти щом си минал само с два, значи си ОК и си свиркай :D .

А, това ЕМИ на 7-ми километър ли е? Май си го спомням :)
Впрочем, мисля, че и с един феерит ще бачка :)

Сря Юни 15, 2011 10:26 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Ами на първо гледане масата ти едно че е тънка и нефелна и второ процесора ти няма отделен участък "Чиста маса". Поне на пръв поглед се виждат два конектора с изведена маса от двете страни на процесора ти. И като мине смущаващ импулс между тях ... ;)

:)
Караш ме да правя глупости. Тук няма виртуална машина с CadStar, а и на тоя Win CadStar не върви в малък прозорец - за това ти го снимам - коя маса не ти харесва? От филтровия кондензатор масата почти директно отива на пина на процесора, а и 100нФ е сложен почти съвсем до масата и захранването (и дирите са къси).

Впрочем, забравих, че на времето трупах опит с опроводяване на динамични RAM памети, а те консумираха сериозно :) (RAS, CAS :)).

Прикачени файлове:
GND.JPG
GND.JPG [ 134.17 KiB | Прегледано 3072 пъти ]
Сря Юни 15, 2011 10:36 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
На мене не ми се гледа в детайли ама щом си правил динамични RAM-ове на времето,
значи знаеш да правиш такива неща на двуслойни платки. Но на тая масата и на мене
ми изглежда кекава, аналогов чешит мислене на масите не помага особено в цифрови
схеми, там тоци текат във всички възможни посоки според това кой щрака...
Та ако имат проблем масите направи един по-ячък растер от тях и от 5-те (или колкото
са) волта.
Но май спомена, че тая платка е работила с години и чак сега прави проблем, пак
до тоците опираме. Той Мухата доста добре обясни защо ги споменавам първия път
де. И щом разстоянието не влияе, очевидно не е индуктивно - то друго не остава.
Помисли по коя маса какви тоци кой двигател или щракател хранят и къде на нея
виси платката, то щом я шашка можеш и да го видиш (премериш с телескопа де)
сигурно.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Юни 15, 2011 10:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
На мене ...

Да, естествено, ще трябва доста да си поиграя още.
Вероятно проблемът е комплексен, но като изключа само два съединителя с мижави входни (към процесора) токове и работата "се оправя".

Сега съм вече на вълна някакъв тъп бъг в MySQL на една програма за НУРТС (или както се казва сега - май го продадоха ли, или не са, знам ли) - оказа се, че няма да го оправя за 15 минути - имам отбелязано старо to do, че трябва да допиша нещо.

Сря Юни 15, 2011 11:14 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
NikB написа:
tgi написа:
На мене ...

Да, естествено, ще трябва доста да си поиграя още.
Вероятно проблемът е комплексен, но като изключа само два съединителя с мижави входни (към процесора) токове и работата "се оправя".
...

Е, това е, нищо толкова "комплексно". Просто тоци хранещи мотора текат по масите на
тия куплунги и падовете ошашавяват нещото.

Сря Юни 15, 2011 11:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
...
Е, това е, нищо толкова "комплексно". Просто тоци хранещи мотора текат по масите на
тия куплунги и падовете ошашавяват нещото.

Няма начин. Моторите се захранват с 110V от отделен траф, през релета.
Значи: процесорът управлява базите на два транзистора (през 10K). Колекторите, с намотките на релетата са на друго захранване (отделен адаптер) и токът им по никакъв начин не стига до процесорната платка или до дирите на тия сигнали.

(Да не говорим, че сега има още едни релета с още едно захранване)

Сря Юни 15, 2011 11:59 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Бе през някой капацитет, кой знае. Щом тия куплунги като махнеш оправят работата
нещо такова е. Може да не са тоците на мотора а на нещо друго. Двете захранвания
включени на различни контакти, капацитета първична-вторична и т.н., варианти милион.
На тоя вид проблем общо му се вика "маси" :D :D :D .
Само дето обикновено е за няколко порядъка по-тихи въздействия, но съм го виждал
в действие и за по-яки (неотдавна единият лаптоп тука видя през масата си тока от
екрана на кабеларката към нулата на контакта и *угасна*, мислех, че е отишъл
(ама тръгна след един repower само; тоя екран към арматурата на къщата хвърля
бая искри... :D :D :D ).

Чет Юни 16, 2011 12:06 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Бе през някой капацитет, кой знае. Щом тия куплунги като махнеш оправят работата
нещо такова е. Може да не са тоците на мотора а на нещо друго. Двете захранвания
включени на различни контакти, капацитета първична-вторична и т.н., варианти милион.
На тоя вид проблем общо му се вика "маси" :D :D :D .
Само дето обикновено е за няколко порядъка по-тихи въздействия, но съм го виждал
в действие и за по-яки (неотдавна единият лаптоп тука видя през масата си тока от
екрана на кабеларката към нулата на контакта и *угасна*, мислех, че е отишъл
(ама тръгна след един repower само; тоя екран към арматурата на къщата хвърля
бая искри... :D :D :D ).

Да, може да е по 220 волта, ама това е извън моя опит :) (по тая тема знам колкото и за извънземните - нищо).
Все пак се бях замислил, защото трафа за 110 в действителност е автотрансформатор - турски, с една намотка с средна точка, от която се взимат 110 волта. Впрочем, тия адаптери са много интересни от маркетингова гледна точка - с едно ключе се превключва като адаптер от 110 на 220 или, алтернативно, от 220 на 110. Едва ли отговарят на някаква безопасност :).

Бамааму, не ми се гледа MySQL, ще постна един виц (точно като за турско адаптерче):
Студентите имали упражнение, първи час, рано сутринта. Нямало прибор в лабораторията и с професора се чудели кой контакт е за 220, кой за 110.
Професорът казал:
- Колега, пипни жицата, ако кажеш "по дяволите", значи е 110. Ако е 220 ще се изразиш по-мъжки.
- Професоре, днес ватмана на трамвая, с който пътувах, вероятно непрекъснато беше на 440 волта.

Чет Юни 16, 2011 12:15 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Абе и в други теми сме обсъждали опроводяването. Отделно има теми за кво е туй EMC и има ли почва у нас :)

Пускам ти една примерна платка. Така ли изглежда твоята?

И макар че ти казвам че имаш проблем със смущението между масите на два от IO конекторите хич и не зацепваш за какво става дума и пак си пляснал картинка на точно тази част :)

Прикачени файлове:
16.6.2011 г.png
16.6.2011 г.png [ 86.51 KiB | Прегледано 3122 пъти ]
Чет Юни 16, 2011 12:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Караш ме да правя глупости. Тук няма виртуална машина с CadStar, а и на тоя Win CadStar не върви в малък прозорец - за това ти го снимам - коя маса не ти харесва? От филтровия кондензатор масата почти директно отива на пина на процесора, а и 100нФ е сложен почти съвсем до масата и захранването (и дирите са къси).

Пич, слушай какво ти говори Nikola Kirov, защото наистина платката е опроводена калпаво. Не та знам какви динамични памети си опроводявал на времето, ама ако са били като тая платка не знам как са тръгвали. Виж само къде си сложил С10 - захранването на контролера е на 20-и пин, а ти си го пляснал до 5-и. Тоя кондензатор не се слага близо до масата на чипа, а близо до захранването му. Виж си 5-я волта как се разхождат из платката - трябва да излизат от стабилизатора като звезда. За луупа на масата вече ти споменах в предния си пост. Сега Nikola Kirov отбеляза и за тънките писти на масата. Това са все азбучни неща, които не са направени както трябва, т.е. човек опроводявал хайспийд памети би трябвало тия неща да са му в кръвта и да не се налага да му ги обясняваме по форумите. Така че не се пали като ти показват грешките, защото иначе нещо не мога да се светна защо въобще си я пуснал тая тема :) . А това, че захранваш нещата от различни захранвания хич не пречи шумотевиците да си вървят през масите, защото нали всички тия джаджи имат обща маса и каквито са ти тънки и дълги жичките между платките с кой знае какви импеданси и капацитети та и нормално да се разхождат разни неща наляво-надясно. С тия хвърчащи постановки би трябвалои да си тестваш софтуера горе-долу и ако работи поне малко трябва вече да си направиш прилична платка.

Чет Юни 16, 2011 1:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Пич, слушай какво...

Да, благодаря ти, наистина, пич :).
Навярно си много прав по същество, но нямаш основание да мислиш, че не съм обърнал достатъчно внимание на препоръките на Nikola Kirov :).
Само се опитвам да разбера как като изключа няколко сигнала се оправят шумовете по масите. Маси, които си седят без да се пипат.

Чет Юни 16, 2011 2:13 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
NikB написа:
...
Само се опитвам да разбера как като изключа няколко сигнала се оправят шумовете по масите. Маси, които си седят без да се пипат.

Чакай, тия куплунги дето ги вадиш за да се оправи нямат ли маса? Ако имат, това е.
Ако не, никой не знае засега :) .

Чет Юни 16, 2011 2:27 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща