Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
USB стек 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
За ST примерно от тук: :)
http://ifile.it/7o2bxyj
http://ifile.it/4k8c3qy
щото новия сайт на ST е една красота...

Съб Юни 18, 2011 6:26 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
fan, благодарско ;-)

а случайно да си дърпал OTG версия, че там ми е болката...

Съб Юни 18, 2011 8:25 pm
Профил

Мнение 
Примери за OTG нямам, но последната версия на STM32F10x and STM32L1xx USB full-speed device library 3.3.0
е тук:
http://www.st.com/internet/com/SOFTWARE ... um0424.zip
и мануала:
http://www.st.com/internet/com/TECHNICA ... 158241.pdf
Там има потдръжка на OTG, но не видях пример за него!?

п.с.
А, видях Олимекса, че дават пример за тяхна платка:
http://www.olimex.com/dev/stm32-h107.html
Demo examples Blinking LED and USB OTG for EW-ARM 5.50
http://www.olimex.com/dev/soft/arm/ST/S ... STM32-H103 Blinking LED (for IAR EW 5.50).zip

Съб Юни 18, 2011 9:13 pm
Профил

Мнение 
супер си :-)

edit: ебаси тия ST верно ли библиотечките им са без лиценз? Направо утепаха рибата :-)

Аз реших да погледна примерите за LPC на Олимекс и кво да видя - библиотечките на ST преправени като за LPC, само че като автор е посочен "Stanimir Bonev".
И първата ми реакция беше "каква хубава работа, ама българска?!". Поне от кумова срама да беше посочил че ползва ST, или да беше го преправил че да не си личи толкова какво ползва. Но после проверих оригиналната библиотека и за пълно мое учудване май е без лиценз. Направо щях да падна от стола 8O

Сега пък ми е интересно защо тоя пич е портнал STM за LPC.... Библиотечките за LPC ли са гадни или има друга причина :D

Съб Юни 18, 2011 10:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Един ден всички ще тръгнете на там, от където аз се връщам (ST) :)

Miro, тоя стек, за твоя RTOS ли ще го пишеш? Започва да става чудовищно много работата с, която си се захванал, дано да се отплаща.

Пон Юни 20, 2011 12:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:

Защо така :) , да не си гризнал дръвцето ?

Пон Юни 20, 2011 3:32 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:

Те тва е относително кой накъде отива и се връща ;-)
Аз нямам намерение да се женя за ST, нито за който и да е било друг производител. Отдавна съм си организирал проектите, така че да не зависят от хардуера. Ако утре ми скимне да мина на ST, LPC, Freescale или нещо друго ще имам само да напиша няколко драйверчета. По самите проекти няма да пипна нищо, освен да прекомпилирам разбира се ;-)

Тъй че може би ти ще дойдеш на моята някой ден ;-)

Цитат:
Miro, тоя стек, за твоя RTOS ли ще го пишеш?

Да... Щеше да е по-добре и да не зависи от ОС-а, обаче нямам сили и нерви... Идея си нямаш каква каша е това USB.

Цитат:
Започва да става чудовищно много работата с, която си се захванал, дано да се отплаща.

Няма от какво да се оплаквам, повярвай ми... Щеше да е супер да има с какво да се похваля, ама нали знаеш - няма пълно щастие ;-)

Пон Юни 20, 2011 6:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз на твойта периодично идвам, това за ST го казах на майтап. С нищо не блестят пред останалите, та да се жени човек за тях :) И за USB стека ми е особенно интересно докъде ще стигнеш, защото там кашата си е наистина сериозна. Ще следя с интерес.

Вто Юни 21, 2011 7:51 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо и да следиш и да не следиш, така както вървят аз отивам по-скоро на вариант "скалъпване"... Не че не ми се иска да направя читав стек, но ми идва малко нанагорнище сам.

Кофтито в моя случай е, че използвам собствен интерфейс, който е обвързан с драйверната ми система. Това ще е пречка стека после да се ползва от други, ама кво да направя..

Вто Юни 21, 2011 9:24 am
Профил

Мнение 
Учудващо е че не си намерил примерите на NXP. На всеки LPC дето има USB най-отдолу в разделите Support и Application Notes има зипове

Вто Юни 21, 2011 9:40 am
Профил

Мнение 
kiiid написа:
Учудващо е че не си намерил примерите на NXP. На всеки LPC дето има USB най-отдолу в разделите Support и Application Notes има зипове

Ми и аз се учудвам, ама за новите чипове няма зипове. Аз търся поне 1 OTG... А пък за старите така и не видях нещо от самите филиповци. Видях примери, но писани от други и учудващо много приличащи на ST. Нямам идея кой от кого е взаимствал, то затова хората си слагат копирайт и т.н.

Вто Юни 21, 2011 10:13 am
Профил

Мнение 
Усбарска им работа... :D
Тва човек специален чешит требва да е та да е усбарин

Вто Юни 21, 2011 10:18 am
Профил

Мнение 
Ато какво всъщност се опитвам да направя:

1) Читави хедъри за хардуера. Това няма връзка с USB, но каквото и периферия да се ползва, регистрите й трябва да са декларирани както е по дейташит. Флаговете също трябва да са ПЕРИФЕРИЯ_РЕГИСТЪР_ФЛАГ примерно USB_USBPOWER_SOFTCONN - дори и да не знаеш какво прави, отваряш дейташита и в индекса може да го намериш и чрез търсене. Не като Луминари измислели си имена дето ги няма в дейташита...

2) Периферията е структура и всички функции на стека трябва си получават указател. Отдавна вече има контролери с повече от едно USB. Няма колкото USB-та има толкова стекове да пишем я. Съшото важи и за служебни променливи, дескриптори и т.н. Не като ST да наблъскаш всичко в глобални променливи. Ами ако имаме 2 USB-та кво правим - нов набор променливи и нов набор функции. Не се прави така.

3) Разделяне на HAL от останалия стек, за да може да се портва лесно за различни окнтролери. Това никой не го прави и нормално, когато стековете се пишат от производители. Всеки гледа да върже клиентите си. А е тъпо, щото USB-то си е стандарт. Заявките са си едни и същи, без значение през какъв хардуер минават, логиката по обработката им също.

4) Конфигурацията трябва да се прави лесно и еднозначно. Тук най-добре се справят Атмел, поне са се опитали донякъде софтуера да се адаптира по дадени дескриптори. Демек, клиента трябва само да зададе коректно дескриптори за устройство/конфигурации/интерфейси. Не като при ST дето в дескрипторите може да си сложиш CDC на ендпоинт 5&6 примерно, ама стека ще ги търси на 1&2... Тъпо е да трябва да се редактират сорсовете на стека, ако искаш по-различна конфигурация. В идеалния случай клиентът би трябвало да може да си напише каквито иска дескриптори. Ако иска само CDC или само HID, ако иска комбинация някаква. Независимо от комбинациите обаче, сорсовете на стека не би трябвало да се барат!

5) Стандартен клиентски интерфейс. Ей тук най-много куцат нещата... Да беше етернет с ТСР/IP ясно - докарваш го до нещо като сокети и всички щастливи. Ама USB? Хайде аз за мен си го решавам проблема, правя си драйвер като останалите ми драйвери. На мен така или иначе това ми трябва, но за съжаление се обвързва стека с ОС-а...

Вто Юни 21, 2011 10:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Koгато Миро задава въпрос, 95% от отговора му е известен вече :) Какви устройства планираш да поддържаш като хост ?

Вто Юли 05, 2011 10:35 am
Профил ICQ

Мнение 
Да бе... затова в главата ми е такава каша ;-)

Засега хоста не ми е приоритет, но по принцип може да ми трябва клавиатура и флашка. По-важно обаче е да докарам скелета, така че в последствие да могат да се добавят лесно драйвери...

Вто Юли 05, 2011 10:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща