|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:16 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Софтуер за анализ на PI
Постановката е следната:
- имам един PI регулатор на който искам да настроя Kp & Ki максимално добре;
- на стария хардуер работеше много добре;
- на леко мофициран нов хардуер и друга машина отново работи добре,
но не както на мен ми се иска, реакцията му е малко бавна, но иначе е стабилен;
- на всеки 0.1 сек. записвам входната променлива, резултата от PI и реакцията на
изхода, паметта събира над 25,000 отчета;
- получените данни контролера изхвърля като csv файл, който после мога да анализирам
примерно в OpenOffice;
Въпросa e, тъй като не разполагам с достатъчно време да си играя да настройвам отново
Kp и Ki, дали съществува готов софтуер, който да може да анализира тези 25,000 отчета
, както и да преизчисли нови Kp & Ki ? Разполагам с няколко различни таблици, свалени
при различни Kp & Ki, примерно ако има такъв софтуер бих могъл на няколко стъпки да
тунинговам Kp & Ki, докато достигна до някакви оптимални стойности.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 30, 2011 6:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Май има - попадал съм на разни такива неща. Ама по често попдах на "дайте данните и ххххх$ и ние ще ви кажем какви са числата." Абе като напишеш PID Autotuning и след няколко часа ровене има попадения. Ами то без D-то не е ли по-лесно?
Аз си играх да правя ауто тунинг ама за терморегулатор - с няколко цикъкла с On/Off меря осцилациите и после смятам по метода Ziegler-Nichols. Сякаш ми се получи ама...
|
| Чет Юни 30, 2011 6:53 pm |
|
 |
|
¶
|
Под autotuning съм намирал методи за настройка на PI, когато алгоритъма е вграден в самия регулатор. Мери каквото мери, изчислява разликата между изхода и референса, след което изчислява нови PI константи, и така след множество итерации
достига до оптималните стойности. Нямам налична памет, нито изчислителни ресурси да правя и това. Затова се чудех дали
няма нещо готово по налични хиляди отчети да се прави анализ и да се изчисляват нови PI константи.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 30, 2011 7:05 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Разбрах те де. Срещал съм и такива варианти. И то като търсих методи за аутотюнинг - след часове отсяване почнах да цъкам без много да отбирам и съм засичал разни ама сега нямам спомени какви са били.
Каква памет бре човек. Аз това дето ти казвам на малка 18-ка съм го вкарвал.
|
| Чет Юни 30, 2011 7:26 pm |
|
 |
|
¶
|
Е, ти си бил ларж човек  , аз съм с 16-ка, на 8 Менгахерца, въртя и DataLogger, а като гледам май ще може и J1939 протокола да завъртя с MCP2515 по SPI 
|
| Чет Юни 30, 2011 7:56 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е ти 24-ките само за собствен гъдел ли ги ползваш?
|
| Пет Юли 01, 2011 12:32 pm |
|
 |
|
¶
|
Така е наследен проекта  , други са избирали процесора  . Платката съм я направил да поддържа и PIC18F25K80, но софтуера е за сега за PIC16F, като ми остане време ще го прехвърля. Засега средното му натоварване е към 60, но пиково достига до 90%, така показва скопа.
Почти ги докарах константите, но и днес ще падне борба. Не може да няма такъв софтуер, мисля ,че може да се "предскаже" какви могат да бъдат константите. Другото е да изкарам от процесора линии към ключовете на товарите и да направя някаква автоматична настройка, ама и това иска време.
|
| Пет Юли 01, 2011 2:09 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Мисля, че Control Toolbox-а на MATLAB може да ти помогне, но си иска четене, ако не си се занимавал преди. Има разни методи за настройване на PID контролери като вградени функции.
|
| Пет Юли 01, 2011 4:20 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Май не само аз съм забравил математиката
Скоро видях такава програма при братята руси пък май съм ходил само на http://www.radio-portal.ru/
Сега не я открих и затова посетих
http://www.google.com/search?hl=en&q=%D ... 80&bih=865
и от пръв поглед ми се набиха:
http://www.bookasutp.ru/Chapter5_5.aspx
http://www.rsdn.ru/forum/alg/1969984.flat.aspx
и т.н.
|
| Нед Юли 03, 2011 1:15 pm |
|
 |
|
Cekins
|
И къде в тези странички видя "софтуер за анализ на система по свалени данни по време на работа"? Това дето го пише в тези статии го пише навсякъде. В общи линии с това се изчерпва базовата теория на ПИД-а. Ама после става интересно. Щото като се хванеш да го правиш и нещата стават грозни. И аз така - всичко беше ток и жица докато не се хванах да го настройвам .
|
| Пон Юли 04, 2011 8:48 am |
|
 |
|
¶
|
Бе аз ги настроих константите, утре ще направим последни тестове с няколко набора константи и това ще е. Просто проекта е ала-бала и не ми се занимава. Ако имаше нещо готово да го използвам, ама като няма става и с направи си сам. Намислил съм за в бъдеще да сложа на една платка 6 бутона, някаква LCD индикация, и PID контролера по I2C да си чете константите, С бутоните даваш нагоре-надолу съответно за P, I & D. Отделно ще сложа 2-3 изхода да мога да включвам и изключвам товари. Така ще става най-бързо и удобно. Ще има и памет на платката, така че PID контролера ще може по I2C да изпраща каквото си сака и да се запазва като статистика.
|
| Пон Юли 04, 2011 6:23 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|