| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Хваща ли се с осцилоскоп кварца на Pic18?
Не си спомням дали съм мерил на тази серия генерации на кварца та да питанм -
PIC18F2520 с квар 10Мхц, HS-PLL freq=4xFosc1, кондензатори по 33пф. Програмиран с тестван код но не тръгва. С осцилоскопа не хващам никакви осцилации на кварца но на някой процесори съм установил че не може да се мери на него генерациите. И тук ли е така или имам някакъ друг яд?
|
| Пон Юли 04, 2011 6:36 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Хваща се. Сложи 22pF.
|
| Пон Юли 04, 2011 7:47 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Меренето на осцилациите на кварц, са необходими няколко елементарни условия ,
1 Те да съществуват.
2 Сондата да е достатъчно високоомна за да не смущава осцилатора с кварца(обикновено ползвам сондата 1:10).
3. При някой случай е необходимо да се намалят кондензаторите към маса на кварца за да не нарасне капацитета прекалено много, когато се
паралелне с входния капацитета на сондата.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Пон Юли 04, 2011 8:01 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Не можах да разбера точно от какво е но след баня с корселин, електролитче след 7805 и на ресета които някой колега е "спестил" на платката чудото отлепи 
|
| Вто Юли 05, 2011 10:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Скоро се мъчих да меря 20MHz с 22pF кондензатори и скопа спираше кварца - на моменти продължаваше и го видях поне, ама мноо рядко. Така, че не разчитай много по принцип да го видиш. Не че е невъзможно де, ама явно мноо зависи от сондите. А тия дето аз пробвах с тях са си леко китайски.
|
| Вто Юли 05, 2011 11:11 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Абе моята е Флюке, скопа и той. Забелязах че ако съм я опрял на пина към кварца да меря и подам захранване генератора не стартира. Ако захраня и след това докосна да меря - има си генерации.
|
| Вто Юли 05, 2011 11:22 pm |
|
 |
|
relsys
|
Бе що говориш глупости?!?
Ето тук: http://mcu-bg.com/mcu_site/exchange/oscilloscopes_313.jpg съм закачил 3 сонди даже на 26 MHz.
|
| Вто Юли 05, 2011 11:23 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Що да са глупости. Капацитет на сондата няколко pF е нещо нормално (*10 сонда).
Ако не е *10 е много повече (десетки pF), почти сигурно ще разбишка работата
на всеки кварц.
Дори и само 3-4 pF да са при гранична постановка могат да повлияят както при Cekins.
Човек като мери трябва да знае как и какво мери. Ако имам съмнения дали не спирам
осцилатора първата ми работа ще е да погледна някой буфериран изход, ако го има;
най-малкото от двата крака, към които е вързан кварцът, единият е изход и на
него е мнооого по-малко вероятно да може да му се повлияе от пипане. Ако имам
съмнения пипайки и двата xtal крака бих опитал просто доближавайки сондата на 0.1-0.2мм
и вдигайки чувствителността на телескопа, ако има осцилации ще се видят.
Но ако спира от няколко pF на _изхода_ (обикновено тоя от двата крака който се оставя
да виси при ползване на външен генератор) работата не е наред, такъв осцилатор
почти сигурно няма да тръгва понякога и без сонда (температура и т.н.).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 06, 2011 3:39 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Няма проблеми с тръгването. Просто допълнителния капацитет на сондата му идва в повечко. А и той си тръгна от воле, само дето не бях слагал досега такъв кварц и ако не беше тръгнал щях да псувам, че няма място за HC-49. А и сондите и скопа са леко измислени - Rigol. А измерването беше само от любопитство. Досега съм имал един единствен случай една 16-ка да не отлепи на 20 и то защото кондензаторите ги бях сложил мааалко по-големи отколкото трябва. Ама тогава все още не знаех.
|
| Сря Юли 06, 2011 8:33 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Аз го меря през едно мижаво 1pF (някакво синьо). Иначе и при мен понякога спира. Възможна е и другата лъжа: осцилаторът не работи, слагаш сондата, и той тръгва. Ако не се усетиш, ще станеш суеверен ...
|
| Сря Юли 06, 2011 9:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми то сонди и осцилоскопи има колкото са блондинките по света...
за всеки пътник ще се намери влак. ама трябва да се внимава накъде си тръгнал и кога трябва да стигнеш.
е, понякога е интересно да минеш русе-варна с влак през владивосток
|
| Сря Юли 06, 2011 11:51 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз пък проблеми с кварцове нямам....  И като забуча сондата - си работят.
И хем ръгам винаги 22pF. И на 32kHz и на 10Мhz (то по големи, вече не се слагат). И отказвам да вниквам в проблемите на паралелно-последователните резонанси и други подобни неща....Аматьорския ми подход не ме е подвел досега.
Не е като да не ползвам кварцове де. Но не си позволявам да слагам какво да е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 06, 2011 12:05 pm |
|
 |
|
741
|
И аз бях така допреди две-три години. Тогава ми се падна чудото AT89S8253. Първо му сложих стандартните 22pF - не тръгна. Тогава се позачетох в дейташиита - бяха написали до 10pF мисля, това заедно с паразитния капацитет. Смених ги и проработи, ама с ядове - при плавно повишаване на напрежението пак понякога не тръгва. И миналата година видях, че ъпдейтнали дейташиита, за честоти над 16 MHz препоръчват единия кондензатор да се замени с 4 мегаома резистор:
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc3286.pdf
Шах с пешката 
|
| Сря Юли 06, 2011 12:34 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А и аз съм имал ситуация, в която осцилаторът за да тръгне му трябва резистор
(май към мегаом между двата крака за кварца беше), не помня вече кога и къде.
То всеки производител току има такива проблеми, тоя е стар като електрониката
и се нарича "правиш усилвател, получаваш осцилатор - и обратното"  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 06, 2011 2:22 pm |
|
 |
|
741
|
Резисторът паралелно на кварца е ясен, той си трябва и него го има навсякъде, нищо че не се вижда.
Ама мегаомите към маса ме изненадаха, още повече, че се слагат само за висока честота. Кой знае какво са натворили вътре и колко псувни са отнесли преди да сложат тая кръпка. Първоначално нищо такова не казваха.
|
| Сря Юли 06, 2011 2:39 pm |
|
|