Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Електромагнитна бъркалка за млЯковарка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Електромагнитна бъркалка за млЯковарка
То това не е баш за "Безумни идеи", но с оглед на това, че в момента нямам много време да го реализирам...

Та: от известно време си купувам прясно мляко и го квася. Т.к. обаче количеството не е малко (между 4 и 5 литра), се налага да го варя в теджУра. Проблемът е, че ако не го бъркам постоянно дъното на тенджурата захваща (подариха ми хубава тенджера на сименс, която се мие лесно , но не ми се иска да я съсипвам...).

Идеята ми е да сложа три електромагнита около тенджерата, вътре в млякото да пусна един магнит (лабораторна магнитна пръчка) и да създам въртящо магнитно поле, което да върти магнитната пръчка и така да се разбърква.
Проблемът е обаче, че тенджерата е от магнитен мат'риал- въртящото магнитно поле само ще нагрява метала (токове на Фуко), а малка част от магн. поле ще стига до вътрешността.

Въпросите ми:
1. Правилно ли разсъждавам до тук?
2. Как все пак да направя електромагнитна бъркалка за тенджера :)

p.s. Предложилите най-безумни или оригинални идеи ще получат голямата награда : буркан с кисело млЕко :)

Пет Юли 08, 2011 9:00 am
Профил

Мнение 
Купуваш си млековар с двойни стени или си го правиш сам.
Две тенджери една в друга, осигуряваш между двете дъна половин сантиметър разстояние с каквото се сетиш, запълваш междината с вода и млякото няма да загаря.

Пет Юли 08, 2011 10:10 am
Профил

Мнение 
И аз го правя тоя спорт... Просто си купи тенджУра с двойно дъно и проблемацията ти е решена... Виж ако искаш да ти е трудно това е друг въпрос... :D

Пет Юли 08, 2011 10:10 am
Профил ICQ

Мнение 
Идеята изобщо не е безумна даже си е много добра.
Единствено може да пробваш дали ще се нагрява тенджерата и дали ще се върти магнита
а според мен си направи една стойка и си сложи механична бъркалка.
Такива магнитни бъркалки съм виждал ама при тях бобините са отдолу.

Пет Юли 08, 2011 10:12 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Електромагнитна бъркалка за млЯковарка
Това е стандартна екипировка за всяка химическа лаборатория. С тези които съм работил ( вече не спомням фирмата) имаха регулиране на оборотите и подгряване на плочата.

Пет Юли 08, 2011 2:35 pm
Профил

Мнение 
Да, това за двойното дъно си го мислих, но считам, че количеството тенджури вкъщи е дистигнало максимално допустимото (от мен) количество :) а броя бобини не е :D

Основният ми въпрос беше за идеи за електромагнитна бъркалка в тенджера от магнитен материал...

Пет Юли 08, 2011 2:39 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Бих ти предложил друга идея - бъркалката, която ще пуснеш вътре да бъде нещо като робот - да може да извършва сама разбърквателните движения, т.е. трябва да има някаква елементарна механика и да цамбурка вътре. Проблем е само високата температура и да бъде изолирана с нещо от млЕкото.

Пет Юли 08, 2011 2:52 pm
Профил

Мнение 
Хм, робот... По-добре направо подводница. :D Щом двойното дъно (а и дебело такова пак върши работа) е недопустимо - това е решението.

Пет Юли 08, 2011 3:18 pm
Профил

Мнение Re: Електромагнитна бъркалка за млЯковарка
dan написа:
1. Правилно ли разсъждавам до тук?

Опасявам се, че нещо е сбъркано в постановката ти ;-)

От няколко години почти всяка седмица си заръчваме по една туба 10л селско мляко и такъв проблем нямаме. Ползваме най-обикновени тенджери и по принцип досега 1-2 пъти най-много да сме го загаряли. Ама то като го забравиш така става и с бъркалка и без бъркалка ;-)

Та моят съвет е, че не е важна тенджерата стига да може да регулираш температурата. Ние сме на керамична плоча с 10 степени и винаги ползваме 6-та за мляко. По принцип плочата е слабичка, така че на 6 като сложим 5л тенджера й трябва бая време. По важното е, че каймъкът баааавно започва да надига и имаш време да нацелиш точния момент.

По-скоро би имало смисъл да се направи автоматично изключване. То обикновено започва да се надига каймака и като се вдигне 4-5 см над тенджерата го изключвам. С фото над тенджерата ще стане лесно... Но пак казвам няма много смисъл, то надигането трае до 30 мин, трябва хептен да си се отнесал че да го кипнеш ;-)

Пет Юли 08, 2011 4:47 pm
Профил

Мнение 
Прав си , Миро, че може да е от котлона. Моя е бързозагряващ и топля млякото на макс. мощност. Просто не ми се отделя много време за това. Иначе не съм го кипнал (за сега). Винаги намирам какво да правя наблизо- я чинии ще мия, я ще си правя нещо за ядене (обикновено е първото :oops: )

Иначе нищо не ми пречи да взема един ел. магнит от контактор и да експериментирам дали магнитчето ще се привлече във вътрешността на теджерата .

Пет Юли 08, 2011 5:07 pm
Профил

Мнение 
741 написа:
Купуваш си млековар с двойни стени или си го правиш сам.
Две тенджери една в друга, осигуряваш между двете дъна половин сантиметър разстояние с каквото се сетиш, запълваш междината с вода и млякото няма да загаря.

Ами - това е истината - никакви бъркалки няма да ти помогнат.
Двойна тенджера /със свирка/ е истината............ :D

Пет Юли 08, 2011 5:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
dan написа:
Прав си , Миро, че може да е от котлона. Моя е бързозагряващ и топля млякото на макс. мощност. Просто не ми се отделя много време за това. Иначе не съм го кипнал (за сега). Винаги намирам какво да правя наблизо- я чинии ще мия, я ще си правя нещо за ядене (обикновено е първото :oops: )

Иначе нищо не ми пречи да взема един ел. магнит от контактор и да експериментирам дали магнитчето ще се привлече във вътрешността на теджерата .

Има и по-просто решение:

ВЗЕМИ СИ ЖЕНА!!!

Пет Юли 08, 2011 6:42 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
relsys написа:
dan написа:

Има и по-просто решение:

ВЗЕМИ СИ ЖЕНА!!!

Простите решения излизат скъпо обаче! Съдомиялна излиза по-евтино :D :D :D

Пет Юли 08, 2011 7:34 pm
Профил

Мнение 
А и автоматични перални има вече :)

Пет Юли 08, 2011 10:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
relsys написа:
.....
Има и по-просто решение:

ВЗЕМИ СИ ЖЕНА!!!
Сакън! Недей!
Техниката я оправяш само като се повреди, а жената трябва когато си поиска!

Пет Юли 08, 2011 10:40 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща