Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Проблем с АЦП на STM32 Cortex M3 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
Обаче и от това неще да се оправя. Тоест никаква промяна няма. Направо откачих пина - и все тая. Друго ще да е!
Май ще му спретна един цифров филтър - дето да маха случайни скачания нагоре и надолу...

Чет Фев 25, 2010 2:49 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Абе едва ли е това, това до колкото разбирам си е съвсем отделен пин. Макар че ако не е 5В толерантен, може да завърта някакви идиотски токове пред клампиращите диоди и да побърка процесора. Божа работа. Във всички случаи трябва да си оправиш това, най - лесното е резистор и диод.

На мен нещата ми изглеждат повече като софтуерна история. Щом казваш че не само ADC-то куца в цялата система, а и нещо с екрана помазва....

Дебъгера му е майката братче. Лудост е да пуснете подобна платка без възможност за дебъг. Ако имаш UART организирай си някакъв притивен дебъг от там и рови, прилича си на софтуер.

Чет Фев 25, 2010 2:50 pm
Профил ICQ

Мнение 
Здравейте!
До работещ вариант така и не се стигна. АЦП-то си дава от време на време грешни резултати и това е. Има нещо - ама какво е... И аз за софтуер си мисля - ама не остана нещо дето да не е проверено поне по 3-4 пъти.
За сега - анализирайки смущенията /графиката/ - спретнах следния елементарен филтър:
1. Следя 3 последователни измервания и реално подавам като изход от филтъра най-старото. Демек закъснявам с 3 измервания - но за приложението - няма значение.
2. При всеки нов семпъл, проверявам дали средния /един вид предишния/ не е по-голям или по-малък от двата около него - по-предишния и сегашния. Ако е, тогава го приемам за смущение и го правя равен на този преди него - демек на най-стария.
Малко по интуиция стана цялата работа, щото от математика никак не разбирам - ама работи даже много по-добре от очакваното. Като му сложих и след това един "Moving Average Filter", че лесно се смята и работата стана. Хем бави приемливо, хем е леко за сметка, хем е и напълно задоволително като резултат.

Вярно, че е малко крива работа - със софтуер ... калпав хардуер - ама... за сега няма друг начин. Търсенето ще продължи де.

Един колега и той се оплаква от нестабилно АЦП и то на същото китче. Дали не са купили някоя скапана партида за по-евтино тия китайци - кой ги знае...

Пет Фев 26, 2010 3:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не е работа така :(

Пет Фев 26, 2010 6:16 pm
Профил ICQ

Мнение 
А здравейте отново.
Темата е стара - а проблемите с ацп-то не са се решили все още.

От няколко дена обаче имам доставени за тестове няколко чипа от новия модел STM32F205 и започнах да чета по внимателно за него. Заедно с това, започнах да имам подозрения къде може да ми е причината за проблемите с АДЦ-то при старата версия на чипа.

Както казах и преди - имам някакво вътрешно чувство, че проблема е някъде вътре в захранването на чипа. Да припомня, че отвън си има всички нужни кондензатори и т.н. Опроводяването също е по референс. Чак сега обаче разбрах - че ядрото и дигиталната периферия на тия чипове работели на 1.2 волта и за целта вътре си имало собствен стабилизатор, който прави от 3.3 - 1.2. Като правих ревизия на краката, за да видя дали старите процесорни платки ще станат и за новата версия на процесора - установих че не стават и причината е единствено в 2 крака, които преди са били захранване, а сега на тях са изкарали изводи СЛЕД вътрешния референс, за да му сложиш и на него байпас кондензатори на изхода му. По стандарт се слагат 2 броя по 2.2uF което никак не е малко.

Явно - или поне аз така си мисля, при оределени условия в старата версия на чипа тоя вътрешен регулатор може и да е почнал да осцилира. Може би точно това се е получавало при мене, при натрупване на много периферия и при липса на каквито и да е кондензатори на изхода на регулатора.

Като пусна в действие новия процесор - ще споделя впечатления.

Имам и една чуденка.
В новата версия - понеже тъй и тъй имаш изводи СЛЕД изхода на вътрешния регулатор, са направили регулатора да може да се изключва, и да ползваш изцяло външен. Притеснява ме само, че външния би влизал в чипа само и единствено през тези 2 крака. Не е ли малко? Та то това е реално захранването на почти целия чип. Чудя се, защото за стандартното захранване от 3.3 волта имам поне 5 двойки крака.
Нямам много опит с захранване на процесори които вътрешно работят на различни волтажи. Как мислите, кое е по добре? Да ползвам вътрешния с нужните външни кондензатори - или направо да правя външно захранване за ядрото. Имаше някакви LD1117 или нещо подобно бяха. Май те са за тая цел точно... :(

Чет Юли 21, 2011 10:09 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Относно твоя проблем - аз продължавам да мисля, че проблема не е в процесора. Просто ги ползвам вече 5 години, имам пройзведени стотици устройства. Всякакви други щуротии съм виждал, ама това което ти описваш не. Също така контактувам с много хора които ги ползват, чета им редовно и форумите на ST - никъде не съм срещал нещо подобно на това което описваш.

А и имам чуството, че продължаваш да гледаш на проблема като черна кутия. Т.е. променяш софтуера и гледаш какво се получава. Това се оправя само с яко закопаване вътре, дебъг на ниско ниво и много гледане със скопа. Синхронизирай се бе мама му стара. Тури там някакъв софтуер дето да дебне лоши отчети, спри се там и виж точно какво друго си правил в тоя момент. Вдигай пинове като правиш определени неща, та да търсиш зависимост.

Един тъп въпрос, ама е елементарно и ако не си го проверил..... като ти дойде лош отчет от АЦП, провери ли захранването? Ама синхронно - в момента в който се появи лошия - какво е захранването (щото може и да имаш кратък дроп)?

Относно опита с подобни процесори - че те всички съвременни процесори са така. АРМ контролерите всичките са така - ядрото винаги е на по ниско напрежение и повечето които са клас контролер са с вътрешен LDO. То даже пиковете в последно време и те така се правят. Напрактика трудно ще намериш процесор който да не е така :)

Последна промяна Цецо на Чет Юли 21, 2011 10:56 am, променена общо 2 пъти

Чет Юли 21, 2011 10:36 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Щом са сложили кондензатори на новата ревизия, дето ги е нямало на предната, са опитали
да решат проблем - навярно точно този, който те мъчеше.
С експерименти ще хванеш дали са решили проблема (моята прогноза е, че лошите
им преобразувания ще намалеят но няма да изчезнат, да пуснат на пазара ADC
с такъв проблем говори за не особено висока грамотност).
Ще е интересно какво ще излезе - тестовете сигурно отдавна ги имаш.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юли 21, 2011 10:37 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
@tgi.

Глупости говориш. Правиш изводи върху грешен постамент. ADC - то си работи перфектно. Поне при мен и останалите юзери на тоя процесор. Е ако на 1 нещо не му се получава, вероятно процесора е скапан.... Да ви имам логиката.

Я се върни и прочети темата от начало. Това изглежда ли ти на добре разчовъркан проблем та да обвиниш толкова категорично желязото. Аз чета нещо от сорта - абе пускам, струвам - ама нещо става. И толкоз. Аре не сме от вчера, знаем какво е бъг в желязото и как се хваща. Ама така от въздуха да обвиниш ядрото, щото не можеш да го докажеш или отхвърлиш....Като чуя за вътрешно чуство и се изприщвам.

Знам едно - в 99% от случаите проблема е в човек и само 1% е в желязото. Но точно този случай ми звучи като за 99%.

На новите захранването на ядроро им е съвсем различно. Това вероятно си е съвсем нов силикон, на по висока честота и вероятно откъм консумация е по добро. Но едва ли е пуснат на пазара, защото juzisound има проблем с АЦП.

Чет Юли 21, 2011 10:50 am
Профил ICQ

Мнение 
Че не съм се задълбавал да го търся както трябва - признавам си. Загубил съм само около 5 дни да правя разните там капанчета - за сега безрезултатно.
От друга страна - проблема е повече теоретичен, щото съм намерил софтуерно какда го реша - и от гледна точка на узера - всичко си е наред, та "не е опрял ножа до кокала".

:D

Чет Юли 21, 2011 10:56 am
Профил WWW

Мнение 
Аз досега не съм срещал процесор, на който да не му е изведено захранването...

Обикновено напреженията са:

VDDIO - захранва IO домейна, обикновено 3.3V, но някои като Атмел поддържат повече от 1 стандарт, т.е. може да е LVCMOS18 или 2.5V. Това при малки процесорчета е най-якото захранване и редно да е изведено на много пинове. Поне по 1 на страна. И тъй като е най-яко може и регулатора да се захранва от него (ако не поддържат нисковолтовo ИО)

VDDA - аналоговите захранвания почти навсякъде са отделно (ЦАП/АЦП)
VDDPLL, VDDFLASH - може да са закачени към някои от горните, но по-добре да са самостоятелни. Щото PLL-a шуми и е кофти да е вързан към аналоговите примерно

VDDCore - захранване на ядрото, както казах досега не съм срещал да не е изведено за филтрация. Явно ST са надминали себе си ;-)
Правилото за кор-а е до 48-пин корпус може и само 2 захранващи. Но при по-голям 64, 100... минимум по 1 захранване от всяка страна на подложката, т.е. поне 4.

Относно ползването на вътрешния стабилизатор, съображенията са:
1) Дали няма бъгове - при Луминари имаше примерно.
2) Дали ти пука за консумацията, щото вътре е LDO и от 3.3 до 1.2 КПД-то е.... Но ако пък да го заменяш си струва само с качествен DC/DC с минимален Iq
3) Всички дейташит параметри трябва да се покриват с вътрешния. Не се сещам нещо дето да можем да подобриш (при условие че АЦП референси не ти идават от него)

С две думи - ако няма бъгове и ако не правиш батерийно устройство вътрешния регулатор е напълно ОК.

Чет Юли 21, 2011 10:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
А сега нека tgi, ти прочете последното мнение и да видя дали така категорично ще препотвърди това дето написа по-горе.

Хора работете професионално. Този проблем за който пишеш е достатъчно сериозен за да му отдели човек цялото си време. Па ако ще накрая да докаже, че процесора е говно, трябва да е наясно какво става.

Не ме разбирайте погрешно - не съм адвокат на ST. Процовете им като на всеки друг си имат яко трески за дялане. Аз самия съм откривал бъг и след комуникация с техните говеда беше описан като "особенност" в следващия datasheet :) Но това е станало с много ровене и копане. Не може просто така, щото нещо не работи както очакваш, да кажеш - процесора е виновен, замазвам го софтуерно и смело натам.... Звучи ми тъпо.

@Миро - предишната генерация STМ32 наистина нямаха достъп до ядрото за външно захранване. Вътре си имаше ЛДО за 1.8В и толкова.
Новите ядра са за по-ниско напрежение и са по-бързи и явно вътрешното LDO почва да яде от КПД-то и затова вече са отворили възможността да храниш и ядрото отвън. Което ти правилно отбеляза в 99% от случаите е ненужно.

Чет Юли 21, 2011 10:58 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
@Миро - предишната генерация STМ32 наистина нямаха достъп до ядрото за външно захранване. Вътре си имаше ЛДО за 1.8В и толкова.
Новите ядра са за по-ниско напрежение и са по-бързи и явно вътрешното LDO почва да яде от КПД-то и затова вече са отворили възможността да храниш и ядрото отвън. Което ти правилно отбеляза в 99% от случаите е ненужно.

Цецо, пак да ти кажа - до сега не съм срещал арм, на който VDDC да не е изведено за филтрация, а съм правил схеми с чипове от 3 производителя и съм гледал още...

Демек аз бих имал едно наум, а ти ме разбирай както искаш...

Чет Юли 21, 2011 11:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми STM32F1xx е така - има само VDD и толкоз - подаваш му там каквото ти хрумне между 2 и 3.6В и то си работи. Погледни го и вече няма да си графата - "не съм срещал" :)

Но с твойто едно на ум наля вода в мелницата на juzisound, сега вече е една идея по сигурен, че вътрешното ЛДО му осицилира :)

Чет Юли 21, 2011 11:18 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо къде реши че говоря за ядрото бе човек. Просто съм направил достатъчен
брой ADC-та и това, което чувам намирисва на това, което писах. Не е невъзможно
да греша, разбира се - едва ли съм имал ден в тоя живот в който не съм сбъркал
поне веднъж, чудо голямо ако го сторя докато сме на приказки.
Но така както е описан проблемът (по памет от предишните постове, няма да чета
цялата тема и тая година) прилича баш на нещо гранично дето се обажда понякога.
Възможно е само juzisound да е натискал дотам ADC -то, та да се обади проблемът.
Не е невъзможно и той да греши но е хвърлил доста време в това а отдавна личи,
че знае какви ги върши и едва ли не би си намерил грешката толкова дълго, ако е
негова.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юли 21, 2011 11:34 am
Профил WWW

Мнение 
Странна логика виждам тук - изкарали били на новия навън пин за филтриране, значи на стария са го забравили? Не, на стария може да е нямало нужда - друга технология, друго ядро, друга тактова честота?

Спретни един елементарен софтуер да мери само АЦП резултатите и да мери грешки, без друг код. Може и някой техен пример.

Чет Юли 21, 2011 11:41 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща