|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:39 am
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ами потренирай малко на сухо.
IDE+компилатор http://www.bloodshed.net/devcpp.html
Туториал http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/
Всичко е на английски, но така или иначе един ден, ще го научиш.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Юли 21, 2011 1:53 pm |
|
 |
|
relsys
|
|
| Чет Юли 21, 2011 1:57 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
|
| Чет Юли 21, 2011 2:03 pm |
|
 |
|
pachuka
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Юни 21, 2011 9:51 pm Мнения: 46 Местоположение: Bulgaria
|
ми прецениси ти най добре какво искаш да постигнеш - какъв ефект гониш и ще знаеш от къде да започнеш.
аз лично започнах от тук http://www.gooligum.com.au/tutorials.html и тук http://www.microchip.com/ и тук http://mcu-bg.com/ 
|
| Чет Юли 21, 2011 2:27 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Последният сайт не го бях чувал до момента... 
|
| Чет Юли 21, 2011 4:28 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Вземи си оправи поне заглавието на темата бе!
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 21, 2011 4:55 pm |
|
 |
|
скафандар.цом
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 6:08 pm Мнения: 20 Местоположение: гр.Бяла обл.Русе
|
Чак сега го забелязях! 
_________________ Борис Борисов 13г.
|
| Чет Юли 21, 2011 5:16 pm |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
Аз викам да започнеш от тук -> http://www.google.com/
Не се заяждам, в случай че си помислиш това!
Гугъл е една врата, която с какъвто ключ я отключиш, там ще те закара.
Всичко се крие в ключа! Надявам се да си ме разбрал.
Напр. в твоя случай ти искаш да се занимаваш с микроконтролери и незнаеш откъде да започнеш.
Ключа ти е думичката "микроконтролер" преведена на английски. С този ключ отключваш вратата на знанието - Гугъл и тя ще те заведе точно където трябва!
След това ще се чудиш с какъв контролер да започнеш. Търсиш пак в гугъл различните видове контролери и разглеждаш.. Понеже си начинаещ си избираш някакъв който се използва от много хора и има много неща за него.. Ще ти дам два ключа за вратата - "pic" и "avr". Има много други, но тези за най-известните за начинаещи. Макар да съм "пикаджия" ще ти препоръчам avr, но ти сам си решаваш!! Гледаш сравняваш и избираш.
След това ще дойде въпросът какъв език да използваш. Тук ще ти дам жокер. Ако искаш да използваш асемблер го учи от "datasheet"-а на съответния контролер. Като казах даташийт се сетих да ти кажа, че дори да пишеш на С е добре да прочетеш въпросният документ на дад. контролер. Ако ще използваш С (по-удачният вариант): Научаваш основите на езика. Избираш си компилатор за контролера който си избрал, научаваш особенностите и функциите на дад. компилатор и почваш с пробите и практиката, която ще те изтласка напред  Колкото и теория да знаеш неможе без практика! Но обратното твърдение е също толкова вярно!! Неможе да не знаеш теория! Трябва да има баланс между двете понятия Теория и Практика, макар че практиката е повече
П.с. Виждам, че си 13 годишен. Аз съм 16 и когато бях на твоите години вместо да мисля за приятелки мислех за контролери за което страшно много съжалявам ! Съветвам те да отложиш с някоя друга година, да учиш в училище и дори ще ти се развие по-добре мисленето и логиката, което е много важно за един електричар или програмист! Преди като бях като тебе не схващах доста работи, но с времето всичко се разбира и осъзнава, повярвай ми! Просто няма смисъл сега да се мъчиш с неща които логиката ти не ги разбира, но няма лошо  Ти си решаваш.. +това всяко следващо поколение започва развитието си по рано..
Преди като бях като тебе, писах какви ли не простотии в този форум.. Сега като си чета какво съм писал ме хваща срам
П.с.2. Цял роман изписах докато си изпия кафето 
_________________ Ангел Димитров 95
|
| Чет Юли 21, 2011 6:29 pm |
|
 |
|
скафандар.цом
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 6:08 pm Мнения: 20 Местоположение: гр.Бяла обл.Русе
|
 |  |  |  | darkshy написа: Аз викам да започнеш от тук -> http://www.google.com/Не се заяждам, в случай че си помислиш това! Гугъл е една врата, която с какъвто ключ я отключиш, там ще те закара. Всичко се крие в ключа! Надявам се да си ме разбрал. Напр. в твоя случай ти искаш да се занимаваш с микроконтролери и незнаеш откъде да започнеш. Ключа ти е думичката "микроконтролер" преведена на английски. С този ключ отключваш вратата на знанието - Гугъл и тя ще те заведе точно където трябва! След това ще се чудиш с какъв контролер да започнеш. Търсиш пак в гугъл различните видове контролери и разглеждаш.. Понеже си начинаещ си избираш някакъв който се използва от много хора и има много неща за него.. Ще ти дам два ключа за вратата - "pic" и "avr". Има много други, но тези за най-известните за начинаещи. Макар да съм "пикаджия" ще ти препоръчам avr, но ти сам си решаваш!! Гледаш сравняваш и избираш. След това ще дойде въпросът какъв език да използваш. Тук ще ти дам жокер. Ако искаш да използваш асемблер го учи от "datasheet"-а на съответния контролер. Като казах даташийт се сетих да ти кажа, че дори да пишеш на С е добре да прочетеш въпросният документ на дад. контролер. Ако ще използваш С (по-удачният вариант): Научаваш основите на езика. Избираш си компилатор за контролера който си избрал, научаваш особенностите и функциите на дад. компилатор и почваш с пробите и практиката, която ще те изтласка напред  Колкото и теория да знаеш неможе без практика! Но обратното твърдение е също толкова вярно!! Неможе да не знаеш теория! Трябва да има баланс между двете понятия Теория и Практика, макар че практиката е повече П.с. Виждам, че си 13 годишен. Аз съм 16 и когато бях на твоите години вместо да мисля за приятелки мислех за контролери за което страшно много съжалявам ! Съветвам те да отложиш с някоя друга година, да учиш в училище и дори ще ти се развие по-добре мисленето и логиката, което е много важно за един електричар или програмист! Преди като бях като тебе не схващах доста работи, но с времето всичко се разбира и осъзнава, повярвай ми! Просто няма смисъл сега да се мъчиш с неща които логиката ти не ги разбира, но няма лошо  Ти си решаваш.. +това всяко следващо поколение започва развитието си по рано.. Преди като бях като тебе, писах какви ли не простотии в този форум.. Сега като си чета какво съм писал ме хваща срам П.с.2. Цял роман изписах докато си изпия кафето  |  |  |  |  |
Това го намерих от Гугъл, прочетох го и ми стана доста интересно и
за това продължих да се занимавам, иначе бях на ръба да се отража заради многото трудности. http://www.robotics-bg.com/forum/viewto ... 16334a48fc Аз от две, три години се занимавам с електроника и преди година ми беше много трудно, но лека по лека като започнах да чета от една книга за електроника много нещата ми се изясниха.Така мисля и да напрявя с това.Скоро ще дойдат книгите на МК и мисля да ще започна да ги чета, и от време на време да се опитвам да програмирам.
_________________ Борис Борисов 13г.
|
| Пет Юли 22, 2011 1:52 pm |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
Книгите на МК ще ти помогнат доста да разбереш как работи микроконтролера, което е много важна част, да не кажа и най-важната! 2рата част доколкото знам няма смисъл от нея, но ти избираш. 1вата лично съм я чел и ми помогна доста в разбирането.
Иначе колкото си по-малък - разбираш по-трудно всяко едно нещо! Затова ти казах, че съжалявам че почнах от по-малък.
Само си изгубих време от детството за което съжалявам.
Успех в начинанието!! 
_________________ Ангел Димитров 95
|
| Пет Юли 22, 2011 7:55 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Хм, в грешка си ама ше го разбереш след 10-тина годинки. Младия мозък най-лесно се учи. Аз до към 13-14 годишна възраст се занимавах и направих грешката да почна да се занимавам с жени, купони и т.н. После обаче доста трудничко се учи - повервай ми. Баш сега си му е времето. Друг е въпроса как ще се справите с баланса. Все пак и без жени не може 
|
| Пет Юли 22, 2011 8:10 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Компромиса е да си намерят жени, които се занимават с електроника и програмират микроконтролери.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Юли 22, 2011 8:40 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ако се съди по женското присъствие във форума, ще бъде голяма битка ... 30 човека за 1 място 
|
| Пет Юли 22, 2011 8:56 pm |
|
 |
|
Бай Ставри
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
Жената мечта  )))))))))))))))))))
| Пет Юли 22, 2011 10:28 pm |
|