|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:29 pm
Триончета за лъкче - отде?
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Триончета за лъкче - отде?
Последно купувах от Бриколаж - 10 лева някъде за едно снопче от 10 ли, 12 ли бяха. Малко скъпо ми се види сравнено с 14-те стотинки за снопче във всяка книжарница преди 30-ина години. Аз режа главно алуминий, като се наложат по-криви дупки някъде по някой панел в малък брой. Май предпочитам кръглите (повече държат, имах един запас от преди 25 години и той ама свърши).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Авг 03, 2011 5:23 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Триончета за лъкче - отде?
Виж в магазините за инструменти. Повечето имат сайтове и ще можеш да провериш онлайн.
Изрязването на "по-криви" отвори става и с "дремел". Малко са случаите в които не може да замени резбарското лъкче за подобни дейности.
|
| Сря Авг 03, 2011 6:40 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе в алумин ше режеш с дремел коги си видиш врата без огледало  То това да не ти е CNC на 16к оборота
|
| Сря Авг 03, 2011 9:02 pm |
|
 |
|
michev
|
Всъщност дремела е на 30к оборота, но въпреки всичко си е зор и се иска майсторлък. И най - важното - оригинални инструменти за него, щото инъче нищичко не става.
|
| Сря Авг 03, 2011 9:11 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе чак трябваше да търся да видя кво е това "дремел", то било зъботехническа връткарка. Хубаво нещо е но за рязане примерно на 1.5мм (дур)алуминиев капак не става. Не че е невъзможно но мъката ще е х10 поне спрямо тая с трионче. То да имах под ръка фреза най-лесно ама нямам. Едно време като работех като стругар имаше едни универсални фрези - декели им викаха въпреки че не бяха декел - бях им чест гост  . Не съм гледал в Практикер, ама техните цени едва ли се различават особено от тия на Бриколаж. Други магазини не знам дето да гледам.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Авг 03, 2011 10:40 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
E сега е времето да се включиш към CNC ентусиастите  Даже познавам един дето успя и да си подкара ама още не съм го пробвал как е. Колкото до рязането с дремел - 1. Трябва да имаш "желязна ръка" буквално; 2. със свредло може да се режат само някой по меки плстмаси. И оборотите не винаги са разковничето - те обикновенно водят до много бързо загряване на инструмента и става "мазало" ...
|
| Чет Авг 04, 2011 10:00 am |
|
 |
|
tgi
|
А, едва ли ще съм скоро пак сред CNC ентусиастите (имах подобни неосъществени хрумвания някъде преди в началото на 80-те  ). За уникални изпълнения бих предпочел най-обикновена фреза с ръчно подаване и дори старомодни нониуси, стойността която бих търсил е в стабилността на паралелите и шпиндела. То и струг по-прецизен от C10 не съм пипвал, падам си по едри неща 
|
| Чет Авг 04, 2011 11:05 am |
|
 |
|
itso.t
|
абе (го прескачаме) В алуминий (не алумин) режа и пробивам както си искам. Това, че явно ти не можеш, не значи, че с всеки е така. Успех. 
|
| Чет Авг 04, 2011 11:32 am |
|
 |
|
Бай Ставри
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
Правилно....много е лесно....мойто CNC така не го говърших,,,,карам го ръчно като копир и сичко става супер
| Чет Авг 04, 2011 9:14 pm |
|
 |
|
tgi
|
Добре де, itso.t, 2мм алуминий (по-скоро дурал, той се и реже по-лесно) с какъв режещ инструмент би рязал с това зъботехническото? Отдавна ми е мерак да купя едно и все току го отлагам, може и да опитам скоро. Колко време би ти отнело да изрежеш примерно правоъгълна дупка през която да се подава D-25 куплунг? Аз с триончето се справям за 10-15 минути някъде, е после има и малко пилене ама не много, и мойта ръка е бая тренирана.
|
| Чет Авг 04, 2011 9:49 pm |
|
 |
|
michev
|
|
| Чет Авг 04, 2011 10:00 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е с това ми е трудно да си представя как ще направя ъглите на правоъгълник 50 на 10 примерно. Или на края минаваш на друг инструмент? Инак като време мога да си представя че е горе-долу съпоставимо с времето с трионче дето отива, та май няма да сменям технологията засега. В някакъв зъботехнически магазин онлайн гледам предлагат триончета по 30 ли 50 ли стотинки бяха парчето, пак е бая по-евтино от Бриколаж.
|
| Чет Авг 04, 2011 10:26 pm |
|
 |
|
itso.t
|
DB-25 които аз съм виждал, не са с правоъгълен профил, а са със заоблени "ръбове". Едно от решенията е, отвори в ъглите и изрязване. Става както с фрезер, така и с диск (със ситни зъби). Цялото упражнение иска известен тренинг, за да не развалим фасона на кутията или панела. Лошото на фрезерите е, че имат склонност към запълване на инструмента с материал. Може да се удари и "финиш" с пила - нещо задължително след триончето. Най-големият недостатъкът на обработката с "дремел" е, че грешките стават много бързо, нещо което при триончето е невъзможно...  Другият недостатък е, че стружките се разнасят на значително по-голяма площ, докато триончето прави скромна купчинка. Методът с триончето също е доста ефективен и при внимателна работа дава много добри резултати. Не се наемам да кажа кой от двата начина е по-добър. Ако е за повече от 1 или 2 бройки, аз бих занесъл панелите на лазер, фреза или нещо подобно. Практиката ми показва, че тоя начин е значително по-продуктивен и качествен.
|
| Чет Авг 04, 2011 11:47 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
В началото на Хр Ботев, почти на ъгъла с Мария-Луиза, от лявата страна, ако си с лице към Централна гара, има магазини за инструменти - не се сещам, как му беше името, в по-малкото (те са едина фирма, впрочем), има добри - за стомана, 0.5мм. Макар и скъпи, си струва, защото са качествени и носят на много работа. Тези, които купувах преди време от Бриколаж бяха боклук, въпреки цената.
|
| Пет Авг 05, 2011 10:25 am |
|
 |
|
tgi
|
 |  |  |  | Syrius-B написа: ... В началото на Хр Ботев, почти на ъгъла с Мария-Луиза, от лявата страна, ако си с лице към Централна гара, има магазини за инструменти - не се сещам, как му беше името, в по-малкото (те са едина фирма, впрочем), има добри - за стомана, 0.5мм. Макар и скъпи, си струва, защото са качествени и носят на много работа. Тези, които купувах преди време от Бриколаж бяха боклук, въпреки цената. |  |  |  |  |
Мерси! Идната седмица дано успея да мина оттам да ги пробвам. Тия от Бриколаж наистина лесно се късаха. А, че белята става бързо е очевидно, ама то с повечето машинни обработки е така, въпрос на навици наистина  . За боклука голяма работа, винаги става свинщина след работа. Аз преди да изрязвам нещо го принтя върху лепяща хартия та да виждам къде да режа и тя пази повърхността, стружките после с метлата/прахосмукачката  . Е разбира се, ама току ми се налага да правя едно единствено нещо и т.н. Инак бих предпочел фреза, че става идеално чисто (е, иска спирт ако е алуминий а не дурал ама кво от това) а и мога сам да си свърша работа. Бе един механичен цех би ми влязъл в работа ама то от малък все ми викат "всичко ти влиза в работа, ей" като спипвах неправомерно това или онова  .
|
| Пет Авг 05, 2011 12:40 pm |
|
|