|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:02 pm
Проблем с АЦП на STM32 Cortex M3
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Дали има или няма нужда зависи от гледната точка...
Който търси стабилно АЦП, знае че му трябва решение с добър референс и чисто захранване. Точка.
Който слага чип в който на един рейл са вързани захранването на PLL, референса и захранването на АЦП-то, значи не търси голяма прецизност. Точка!
По подобен начин и е "нуждата" от филтри на кора. Ако търсиш решение за ниски честоти и чиста среда може да спестиш филтрите. Но при високи честоти и/или зашумена среда не става.
Демек, моят съвет към juzisound е:
1) По принцип няма смисъл да губиш време със стария чип. Лошото е само че нямаш категорично доказателство за източника на проблема. Ако все пак решиш да си губиш времето обърни повече внимание на PLL-a. Пробвай с различни честоти, а ако може също и различни конфигурации. Защото поне за АТмелските PLL-и има читава документация, вклщчително и калкултатор какви смущения прави PLL-a. Примерно може да умножиш по 10 и после да разделиш на 4, а може и да умножиш по 5 и делиш на две. Ще получиш едно и също като честота, но не и като смущения...
Идеята е, че с подобен тест, може да видиш дали PLL-а не ти смущава АЦП-то.
2) Малко вероятно е новия чип да има осезаеми разлики. Това че ще добавиш филтри на кора би имало значение само ако той ти е източника на смущения. Но то и на стария чип са различни, демек ако на стария добавиш по-големи кондензатори на аналоговото захранване и не се промени картинката значи малко вероятно е и "новите" филтри да помогнат.
|
| Чет Юли 21, 2011 2:34 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
juzisound,
Дай малко повече инфо, на кой точно пин ти е конфигуриран проблемния аналогов канал.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Юли 21, 2011 8:33 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Е то там е работата, че не е пин. В смисъл няма значение кой е пина. Проблемна с измерванията е абсолютно еднакъв и когато меря вътрешния рефреренсен източник. Той не е изкаран на пин - така че няма значение пина. Смущенията са еднакви независимо какво меря. А идват от много включена едновременно периферия. Забележете - независимо каква. Пак казвам, че няма значение каква периферия пускам. Даже има лека зависимост. Като достигна критичната точка на периферията и почнат проблемите. Ако напускам още периферия - проблема се утежнява леко.
Ако съм на ниво - току що почнали проблеми, каквато периферия да спра - проблемите изчезват. В интерес на истината с различни комбинации мога и да го докарам на положение да ги има - ама съвсем леко.
Ако спра SDIO модула или пък I2S модула. Останалите включени неща не могат да достигнат до положение да се яви проблема. Ама ако пусна още някой таймер или УАРТ и готово.
Бе колкото повече мисля - толкова по вероятно е да ми мърда вътре в процесора някакво захранване, въпреки че нарочения вътрешен регулатор не би трябвало да има кой знае какво отношение към АЦП-то, тъй като то уж е на отделно аналогово захранване. При мене то е разделено от дигиталното с индуктивност и след нея 22мф тантал и после на входните оинове 2 по 100 нф.
|
| Чет Юли 21, 2011 10:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ST нямат ли по-подробна документация какво точно се калибрира? Това може да е ключа към бараката..
Щото нещо не се вързва.... Ако многото периферия прави смущения, то най-вероятно смущенията ще ги има без значение дали си правил калибрация. А ти казваш, че като мине калибрацията нямаш грижи с никакви смущения.
От друга страна ако се калибрира gain и offset това не обяснява "шума", т.е. при константа на входа би трябвало да имаш константа на изхода, макар и грешна като стойност ама не и шум.
Освен ако няма някаква калибрация за нелийност. Не помня кои, ама имаше някакви дето се калибрираха с таблици в EEPROM (MSP430 или мегите?). Та и тук ако е таблично може да обясни шума.
|
| Пет Юли 22, 2011 10:57 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
От известно време и аз трупам впечатления от STM32. Това с което се сблъсках последно беше като пуснах SPI модула. Оказа се че докато не ремапнах всички други периферии, които споделяха пиновете на SPI не получих читава работа. Има подобни фийчъри описани в ератата му. Така както разбирам, при STM32, даден пин остава свързан към всички периферии изведени на него докато не ги ремапнеш на друго място чрез AFIO_MAPR.
Това е моето предположение.
А дали ще влияе това при измерването на вътрешния референс - кой знае, работил съм с микроконтролери, при които измерванията от един канал се влияят при определени условия от нивата на другите канали на вътрешния мултиплексор.
Мисля че АЦП-то споделяше пиновете точно с таймери и UART.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Юли 22, 2011 11:19 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е колкото повече го "слушам" толкова повече прилича на първото ми впечатление,
като защракат повече неща в цифровата част и я от подскачащи маси (ground bounce),
я от други работи (все вътре в чипа) почва понякога да бърка логиката на ADC-то.
Не може да не знаят за проблема и в новата версия хвърлят кондензатори по него,
та и прогнозата ми за резултата най-вероятно ще се сбъдне.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Юли 22, 2011 3:15 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Нещо не съм обяснил правилно за калибрацията...
Не е проблем самата калибрация - а момента в който става. Тоест ако в момента на калибрация се случи да има смущение - калибрацията също става лоша и канала е отместен на някъде - спрямо стойността считана за нормална.
Лошото е, че не можеш да направиш калибрацията едновременно за двата канала.
Иначе проблема си го има и без и със и преди и след калибрация.
Имам друга работа тия дни а и проекта ми е доста сложен и натрупан, за да мога лесно да го прехвърля за новия процесор. Отделно дето и стара боблиотека ползвам...
А и друго дето забелязвам - ако стария проект се компилира с по нови версии на IAR, става по-голям и по-тромав. Това пук що - идея нямам. Ама разликата от 5.4х до 6.2х е около 3 кб, което ич не е малко. Иначе никакви оплаквания при зареждане. Отваря си целия проект с настройките и си компилира, ама резултата по зле...
|
| Пет Юли 22, 2011 4:20 pm |
|
 |
|
juzisound
|
 Re: Проблем с АЦП на STM32 Cortex M3
Стана вече няколко дена, как реално се боря да подкарам STM32F205... Това дето от ST му викат съвместимост е... да си го заврат отзад. Правят нов процесор - дето уж го дават като подмяна на предния, само че: 1. има разлика в 2 крака - която изисква нова версия на платка... 2. променили са някой уж "дребни" неща: - цялата концепция на задаване на клокове към ядро и разните периферии... - напълно преправена IO периферия - отнасяща се до конфигурирането и ползването на краката... Даже е на друга шина... - напълно нов DMA модул - влачещ след себе си и нова концепция... - нов флаш и всичко около него - четене писане триене и т.н. - нов модул RTC - дето няма нищо общо със стария - само името... - още куп неща - дето не се сещам сега... Това всичкото заедно, води не само до дописване тук там - ами и до реални промени в концепцията на софтуера, който пък ако е добре стикован в стария вариант, тогава тук нещата отиват на... За инфо - след промяна на процесора и библиотеката за новия, IAR даде малко над 500 грешки.. На третия ден - вече съм ги свел до около 40..., което обаче съвсем не означава че щом се компилира ще работи... Направи ми обаче впечатление, че нарочно на няколко пъти са писали, че са сложили в новия процесор отделен мултиплексор 16:1 на всеки крак. Идеята е, че не можеш да вържеш крак - към ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА периферия. Пишат го на няколко пъти из книгите. Това сега пък какво означава - че в стария може... А де... Из предните постове Zdrav беше писъл че е имал ппроблеми с ремапването. Може да се окаже че и при мене може да има някакъв такъв проблем. Какво става обаче в крайна сметка. Ако имам някой модул, който законно ползва даден крак, и втори модул, който незаконно се опитва да ползва същия крак и с това пречи на първия... При тая ситуация ако ремапна втория модул на друго място - няма ли да започне да пречи пък на новото място... Изобщо тия ремапи са ми малко мътни сякаш. Уж четох четох - ама...
|
| Сря Авг 17, 2011 9:55 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
На стария нямаше проблем да вържеш няколко периферии на един и същи пин и да осереш тотално пейзажа. Правил съм експеримента - става  В смисъл ST имат най-мощната система за ремапване от познатите ми куртекси, ама с многото благини идват и много отговорности.  Какво значи някоя периферия да се опитва "незаконно" да прави нещо. За да го прави първо трябва да си я пуснал да работи. Тя сама не може да се пусне. Наистина имаха някой бъгове точно в ремапването. В смисъл определени комбинации от периферии си пречеха една на друга. Но са описани добре и извън тези бъгове, аз поне на други не съм попадал. В смисъл половината ми периферия е ремапната, аз затова точно си го харесвам ST, заради ремапването. То си е ебати кефа като правиш платка. Но вероятно на много хора тая свобода в ремапването им е дошла в повечко, та в новите са им сложили мултиплексор да не могат да правят бъркочи. Не съм го чел, но това едва ли променя нещо, сега вероятно просто няма начин да закачиш към един пин повече от една периферия. Това, че са сменили само 2 пина си е направо постижение. По добре така, от колкото като Атмел да си носят едни и същи говна с години, само и само да запазят пълна съвместимост.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 18, 2011 9:49 am |
|
 |
|
juzisound
|
Незаконно ще рече: понеже в случая аз съм закона  , та имам в предвид периферия дето прави нещо за което аз не знам, или поне съм забравил и вече незнам... Има едни особени моменти - в които съм на дълбоко в процесора - и в тоя момент влиза жената... Тогава вече картинката се разпада напълно - и най често като излезе жената - сума ти време се пуля у телевизора и не се сещам какво правех преди да влезне... Върви го търси после... Предполагам основния проблем може да идва от периферия, на която ползвам само някой от краците - и другите се окачат и те - ама вече дето не трябва - и съответно пречат на нещо друго, или най-малкото се избиват кой на къде да дърпа... Точно заради тая гъвкавост на ремапването обаче. и дебъгването става доста трудно. Явно ще трябва и това да направя - едно хубаво списъче на крачката и кой какво го ползва - че евентуално да забележа нещо... Все пак е насока де...
|
| Чет Авг 18, 2011 10:08 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Значи проблема е в жена ти. Сутрин като станеш, оправяш я така, че да й държи влага до вечерта и няма да влиза да те разсейва.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Авг 18, 2011 11:02 am |
|
 |
|
Цецо
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 18, 2011 12:33 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Цецо стига бе. Аз поне и двата му поста дето ги цитираш ги разбирам като шеговити.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 18, 2011 2:23 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Бе нещо колкото повече чета - толкова повече се омотавам с това ремапване. Говоря за стария вариант на STM32. За новия - като му дойде времето. Та не мога нещо да разбера: 1. Има много периферия, която може да се ремапва. 2. Възможно е и сякаш 2 периферии при определени условия да ползват един и същи пин. 3. Сега се намесва и настройката на пина: какво става ако пина си се ползва за GPIO - перифериите явно нямат достъп до него - или поне така изглежда. 4. А ако пина се направи AFIO, тогава коя периферия го ползва - ако случайно има 2 закачени на него. 5. Какво става ако на дадена периферия не е пуснат клок. Има ли тя някакво отношение към пиновете които евентуално би ползвала. 6. Ами ако и се пусне клок - а пиновете които ползва са конфигурирани като GPIO. Къде тогава отиват входовете и изходите на тази периферия. 7. Дали е възможно 2 периферии да ползват един и същи пин, а пина да си е GPIO, а перифериите да се избиват на "вратата" на пина. Тая "врата" явно е затворена и за двете, защото пина е GPIO. Изобщо аз не мога смислени въпроси сякаш да формулирам, камо ли отговори... Требва си някой по вещ 
|
| Чет Авг 18, 2011 2:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Дано да е така. Щото иначе е шизофрения. 1. Има много периферия, която може да се ремапва. ДА2. Възможно е и сякаш 2 периферии при определени условия да ползват един и същи пин. ДА3. Сега се намесва и настройката на пина: какво става ако пина си се ползва за GPIO - перифериите явно нямат достъп до него - или поне така изглежда. ДА4. А ако пина се направи AFIO, тогава коя периферия го ползва - ако случайно има 2 закачени на него. И двете. Тоест тази която е enable. Ако и двете са Enable - и двете. Ако нито една не - никоя.5. Какво става ако на дадена периферия не е пуснат клок. Има ли тя някакво отношение към пиновете които евентуално би ползвала. Не съм пробвал. Във всеки случай е глупаво да е Enable и да няма клок. Или еnable и клок, или нищо.6. Ами ако и се пусне клок - а пиновете които ползва са конфигурирани като GPIO. Къде тогава отиват входовете и изходите на тази периферия. изходите - никъде. Входовете май са си закачени. Ама не съм сигурен за 100 от перифериите.7. Дали е възможно 2 периферии да ползват един и същи пин, а пина да си е GPIO, а перифериите да се избиват на "вратата" на пина. Тая "врата" явно е затворена и за двете, защото пина е GPIO. Нищо чудо да е възможно. Но твоя е грижата подобни щуротии да не се случват. От какъв зор ще разрешаваш периферия която не ползваш?
|
| Чет Авг 18, 2011 3:54 pm |
|
|