|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:13 pm
PIC - More InputS are needed :)
| Автор |
Съобщение |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Програматора ти е най-малкия проблем колега .... един JTAG които дупчи всичките видове FPGA/CPLD логики на Xilinx ще ти излезе около 2-3лв да си го зглобиш
От там нататък (тъи като си от София) ще ти е сравнително лесно да се здобиеш с един два CPLD'та ма Xilinx и ако си мераклия да почнеш да ги разучаваш .....
Пък ако поспестиш малко кинти ... за нова година може и един Spartan3 Starter kit да си купиш  (115$ от Птерекс92 .... това включва програматор + FPGA/Spartan3 BGA256 развоина платка + 1МБ RAM+PS2+VGA+LED+Butons и т.н.т.... идялната платформа на която можеш даже и процесор да си проектираш (че и с видео контролер  )
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пет Сеп 23, 2005 7:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е аз вече не разбирам какво турсиш .. 50 i/oта едно .. става добре с CPLD ако не гониш консумация, после за надграждане, тогав апо добре с преместващи регистри дискретни, ще с еполучи по-евтино за надграждане, аама сега пък 120 I/O-та ...... там според мен CPLD-то вече определено си струва
|
| Съб Сеп 24, 2005 8:25 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
@Pirev
То ако беше за пожар работата отдавна да съм сложил това, което е под ръка
в интерес на истината работа отива на пожар :- )) , защото виж кога съм пуснал темата
@BrainStorm - това е обнадеждаващо ... относно програматора.
но ще го оставя за след този 'проект'
@Predator_MF
4067 - 16:1 мултиплексор , ако не се бъркам
373 - сега го чета ... и познай твойте любими "latches"
с една дума*: и твойта не е била лесна
* -
edit: лееелеее :- )) чак сега напълно ми просветна за тея latches (най-вече заради моя английски сигурно )
Като прочетох datasheet-a на 74LS373 нещата се изясниха, много хитра ИС хехе или по-скоро простичка , но много ефективна edit_END
Хващам ... shift регистрите освен ако не ми прещрака по-средата и ги замена с мултиплексори
туй то.
CLPD-то е нещо, което ще правя като първо направя това, което сега ми трябва
Благодаря МНОГО на всички включили се в темата
Айде и успехи 
|
| Съб Сеп 24, 2005 7:12 pm |
|
 |
|
perro_iv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 10:36 am Мнения: 156 Местоположение: Казанлък
|
И аз много ги уважавам тази регистри, ама да попитам, като вземеш да ги зареждаш, нали цялата информация, която се намира в регистрите се изнизва последователно през изходите. Ами, нали това може да обърка работата на схемата, която чете тези изводи. Значи ще трябват буфери, синхронизация и ... или аз нещо не съм много на ясно.
|
| Нед Окт 02, 2005 10:36 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
e 74HC595 za OUT i 74HC597 za IN i nqma nujda ot buferi i sinhronizacii i stava po 3 jici
|
| Нед Окт 02, 2005 11:00 pm |
|
 |
|
perro_iv
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 10:36 am Мнения: 156 Местоположение: Казанлък
|
Eeeeeeeeeee, добре, че е форума та човек да се светне по некой въпроси.
От кога се чудех дали има и такива дрънчилки. Тъкмо навреме ...
|
| Пон Окт 03, 2005 12:12 am |
|
 |
|
Сашо
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 10:14 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
 Конфигуриране на CPLD
Тони, с второто съм съгласен, но я кажи за първото при серийно производство какво е отношението на разходите за програмирането на чипа? Нали и тази работа трябва да я свърши някой, а това са си пари!?
|
| Вто Окт 04, 2005 12:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами зависи от серията, при големи серии може да се поръчва заводски програмирана, така е най-евтино, но специално за Xilinx не знам дали имат подходящите версии за целта. За по дребни серии се програмира или ръчно или на автоматизиран програматаор. Там идв въпроса вече за инвестицията, която пък зависи от бройките. Примерно за BG и около 10 хил чипа месечно не си струва, ръния труд е по изгоден, като при това говоря за големи ЕПРОМ които се програмират бавно. За на запад за подобни серии също пишат ръчно, за по големи си ползват автомати. След това зависи дали програмирането става на платката или предварително. Един автоматичен програматор, от най-малките е около 15.000 но то там много зависи какво програмираш, раличните глави имат различна цена, ако изделието ти ще е в тираш по 100.000 годино си струва, на първата година ти е оскъпяване 0.15 цента, естествено не смеатм раходи за енергия доставка и монтаж. Обаче втората година вече ти остават само тиа разходи, освен това тия пари ти се приспадат от облагаемия доход, верно че в период от извесно време н в крайна сметка тов е инвестиция която бързо се изплаща, сериозните производители правят такива инвестиции, естествено сметките не са чак съвсем такива, доста повече фактори има. Ако се програмира на платката, е по евтино при платки които минават тестове. Там единствения допълнителен разход е времето за запис на чипа. До около 15.000 месечно обикновенно се ползват тестери с ръчно установяване, то си зависи и от производителя де, та там имаш 10на секунди да сложиш платката и 10 да я махнеш, теста зависи от сложноста, на подобно I/O устроиство може и д е под секунда, та примерно целия ти цикъл се увеличава с 15-20 сек, което не е малко, все е дно производителността пада двойно, но реално при добро планиране не оказва голямо влияние тъй като един оператор работи на два тестера обикновенно, и при 15.000 месечно примерно, има да тества по около 750 на ден, разделено нда двете машини с малко допълнително време си отива около 6 часа труд, а работния ден е 8 часа .. та има и резерв. Това са наблюдения над западни фирми с приблизително такъв капацитет, за съжаление нямам голям опит при по големите серии.
|
| Чет Окт 06, 2005 7:35 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Взех си от комет 2-чки за проба 74HTC597 и си направих програмка, вързах го ... и стана нещо странно
без VSS +5в , само GND не зависимо на кой вход му дам 5в(лог.1) на 16-ти крак за захранв. напреж. се получава 4В  ??
това нормално ли е ?
нещо спечифично ли има около този ИС.
тъй като са 2 , сложих и 2-рия същата работа .... викам си как да е ,програмата ми не работи, а по моя логика е ок, викам си добре, намерих чужда програма точно за 74HTC597 слагам я и тя не работи (разбирам по-това , защото на PORTB са вързани светодиоди показващи какво е състоянието на shift reg-a (и аз ползвах същия метод за мойта програма).
пп: малко бързам , така че извинявам се за леко обърканите писаници
edit: Май си хванах проблема ... сега ще проверя , ако се окаже това , егати и срама 
|
| Чет Окт 27, 2005 1:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Аз наистина не разбрах какво си направил , обясни пак без да бързаш 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Окт 27, 2005 7:26 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Ами направих голяма глупост, това направих.
На 74HCT597 на паралелните входове подадох 5v и ... айде да го кажа така - в много пъти повече от 1uA.
Абе ще си призная без бой:
Без никакво съпротивление директно след 7805 , който стабилизира от 300W PC захранване.
Чудя се как не почна да отделя светлина (не топлина, светлина) горкия преместващ регистър. 
|
| Чет Окт 27, 2005 7:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хммммм ти сигурен ли си че това ти е проблема? Какво мислиш се подава през изхода на логическите елементи ? Тоя 1 uA е тока на утечка на входа ....
|
| Чет Окт 27, 2005 7:51 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Обикновено след такова свързване чипът продължава да си работи  , освен ако не си му дал накъсо към маса #16 пин.
|
| Чет Окт 27, 2005 7:53 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Съжелявам, но не те разбирам, ако можеш малко по-простичко да си зададеш въпроса пак
--
На късно НЕ СЪМ ДАВАЛ !
Но какво искаш да кажеш , че при такова връзване (като мойто) би трябвало да си работи нормално
т.е да си търся проблема в програмата  ммм нещо не е така работата 
|
| Чет Окт 27, 2005 9:16 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Не точно това. Имах предвид, че остава работоспособен, т.е. едва ли е изгорял.
|
| Чет Окт 27, 2005 9:38 pm |
|
|