Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Precision switch 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Precision switch
Събирам си една CNC фрезичка и ми трябват някакъв тип Precision switch с точност да кажем 0.05 мм като минимум. Има ли някакви евтини варианти за такова нещо. Не намирам нищо готово и си мисля да си сътворя нещо ама пак да питам :)

Нед Авг 28, 2011 5:02 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Precision switch
Какво разбираш под евтино, че аз знам за едни в digikey, дето почват от 200$ и стигат до 1000+ :D .
Механичната конструкция на това CNC сам ли я прави или ползваш нещо готово?

Нед Авг 28, 2011 6:24 pm
Профил

Мммм от къде не мога да помогна, но механичен ли трябва да бъде и какво точно прави, да не е за установяване на начално положение, и ако е нещо подобно защо не изпозлваш оптрон.

Нед Авг 28, 2011 7:35 pm
Профил
Аватар

Ами евтино евтино .... 10-20 долара да кажем

Купих една полуготова механика. Било е с ремъчна предавка,аз ще го доправя за съчменовинтова двойка.

Точно за началното позициониране ми трябват.
Няма значение какъв тип е. Мога да си наглася нещата за всякакъв вариант. Имам изискване да е прецизно и надеждно. Опртон е най лесния вариант но ще се зацапва за съжаление.

Омрон имат и механични за които дават един микрон точност но те отиват към 200 та долара на бройка.

На мен ми трябва по евтинко решение което да работи надеждно.

Мисля си за някаква комбинация между оптрон и някаква механика в която да е затворен оптрона. Това е вече ако се стигне до направи си сам. Все се надявам някой да знае нещо готово.
Най читаво ми се вижда с пиезоелемент. Ще реагира на докосване но пък ще ми глътне най много време докато го изпипам до степен да работи добре. Не ми се занимава май за единична бройка.

Нед Авг 28, 2011 8:23 pm
Профил

Това с оптрона и нещо да го предпазва май е доста по-лесно отколкото с пиезо. Друг вариант е Хал, ама там ще падне играчка да докараш точността, за пиезо знам ли, може пък и да не е толкова проблемно,с такива механични не съм се занимавал.
П.С. http://www.3dprint-bg.com/ ей тия приемат поръчки през интернет, и цените им замалки детайли са ОК, за нещо такова може да се окаже че може да са ти полезни, мисля да ги позлвам, въпреки че честно казано не съм прочел дали детайла е керамика или не, за моето няма значение.

Нед Авг 28, 2011 10:49 pm
Профил
Аватар

Не става ли с 2 ключа, един на основата и един на оста на двигателя, който я движи? Свързваш ги на "И" и имаш предвидим сигнал кога си в "нулата". Идеята е, че за един оборот на двигателя обикновено се прави под 1 мм преместване, значи трябва да хванеш 18 градуса прецизност, което е постижимо и в гаражни условия.

Пон Авг 29, 2011 8:57 am
Профил ICQ
Аватар

Хитро но не ми се вижда удачно за случая.

Пон Авг 29, 2011 9:01 am
Профил
Аватар

Монтирай си по един часовник на ос в крайчеца и занулявай координатната система на ръка при пускане на захранването. :)
Тъкмо след известно време работа ще можеш да проверяваш бяга ли ти.

Какво ползваш за датчици за позиция/преместване? Или разчиташ само на стъпкови мотори?
Виж отнякъде не можеш ли да си намериш на старо индуктосин - напъвам се (неуспешно) да се сетя дали си нямаха и нулева точка.

Пон Авг 29, 2011 12:49 pm
Профил
Аватар

"Какво ползваш за датчици за позиция/преместване? Или разчиташ само на стъпкови мотори?
Виж отнякъде не можеш ли да си намериш на старо индуктосин - напъвам се (неуспешно) да се сетя дали си нямаха и нулева точка."

Самите мотори ползвам. Не гоня производителност така че като карам по бавно се очаква да няма прескачане.

Това индуктосин съм го чувал някога като дума но значението отдавна ми е избягало :)

Пон Авг 29, 2011 2:01 pm
Профил
Аватар

woody написа:
.....
Виж отнякъде не можеш ли да си намериш на старо индуктосин - напъвам се (неуспешно) да се сетя дали си нямаха и нулева точка.

От къде ти дойде въобще на ума за това??? И мисля, че това няма "нулева точка", защото работи с аналогов сигнал, а там дрейфа е неизбежен и винаги се прави начално нулиране.

Пон Авг 29, 2011 2:30 pm
Профил WWW
Аватар

Кольо, гледах наскоро едни ключове по 15-20$, водеха ги прецизни, но за разлика от омронските въобще нямаха спецификация до колко са прецизни.
Ама аз все си мисля, че не ти трябват такива ключове. Ако искаш сложи си крайни изключватели, за да ограничиш до къде да ходи фрезата, а за нулата на координатната система просто си сложи един бутон и като го натиснеш ти тя да запомня текущата позиция като нула на координатната система. Въобще не мога да се сетя за какво ти е автоматична нула. Ако имаш абсолютна нула сещаш ли се как ще слагаш детайла, така че да се запази точността на абсолютната ти нула, без пак да правиш ръчни настройки :D . Пък така слагаш детайла, където искаш, нулираш системата ръчно и я пускаш да работи :) .

Пон Авг 29, 2011 3:02 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
Самите мотори ползвам. Не гоня производителност така че като карам по бавно се очаква да няма прескачане.

И аз предполагах че ще са стъпкови за хоби машина. Все пак си предвиди някаква обратна връзка за проверка, току-виж си спестиш проблеми.

Цитат:
Това индуктосин съм го чувал някога като дума но значението отдавна ми е избягало :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_encoder

Масовото по машините съм виждал ФРП-та, индуктосините (и резолверите) въпреки че си имат предимства си бяха рядкост. ФРП-то дава един референсен сигнал на всеки оборот, докато се опитвам да си спомня дали индуктосинът нямаше също референсен сигнал, който естествено (бидейки линеен сензор, спрямо ФРМ бидещ ротационен) ще ти дава нулева точка точно на едно място.

И отново по вече много стари спомени, мисля че нулирането на машина се правеше горе-долу така:
1) остта се засилва в предполагаемата посока на нулевата точка
2) ако перне краен изключвател, се обръща
3) близо до нулевата точка задейства ключ и минава на бавен ход
4) докато е в зоната на близост около нулевата точка (бавен ход) чака нулев сигнал от енкодера (ФРП, индуктосин, ....)
5) при получаването се нулират координатните системи

И малко offtopic - преди време не беше ли в този форум, дето се чудехме числовите шублери как мерят - според тази статия са капацитивни.

Пон Авг 29, 2011 4:05 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Кольо, гледах наскоро едни ключове по 15-20$, водеха ги прецизни, но за разлика от омронските въобще нямаха спецификация до колко са прецизни.
Ама аз все си мисля, че не ти трябват такива ключове. Ако искаш сложи си крайни изключватели, за да ограничиш до къде да ходи фрезата, а за нулата на координатната система просто си сложи един бутон и като го натиснеш ти тя да запомня текущата позиция като нула на координатната система. Въобще не мога да се сетя за какво ти е автоматична нула. Ако имаш абсолютна нула сещаш ли се как ще слагаш детайла, така че да се запази точността на абсолютната ти нула, без пак да правиш ръчни настройки :D . Пък така слагаш детайла, където искаш, нулираш системата ръчно и я пускаш да работи :) .

Това е най - правилния подход!

Пон Авг 29, 2011 4:06 pm
Профил WWW
Аватар

Lupus написа:
woody написа:
.....

От къде ти дойде въобще на ума за това??? И мисля, че това няма "нулева точка", защото работи с аналогов сигнал, а там дрейфа е неизбежен и винаги се прави начално нулиране.

Не, индуктосинът не е "аналогов" в този смисъл и няма дрейф. При индуктосинът знаеш къде си по _абсолютна_ позиция в рамките на една намотка, примерно 2мм, като постоянно се track-ва полученият сигнал. На практика получаваш накрая един брояч, както и след квадратурен декодер.

Пон Авг 29, 2011 4:10 pm
Профил
Аватар

woody написа:
Lupus написа:
woody написа:
.....

Не, индуктосинът не е "аналогов" в този смисъл и няма дрейф. При индуктосинът знаеш къде си по _абсолютна_ позиция в рамките на една намотка, примерно 2мм, като постоянно се track-ва полученият сигнал. На практика получаваш накрая един брояч, както и след квадратурен декодер.

Съгласен съм, но това "в рамките на една намотка" никак не е точност.

Пон Авг 29, 2011 4:17 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща