Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Eclipse C/C++ IDE и dsPIC - помощ за конфигуриране 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Eclipse C/C++ IDE и dsPIC - помощ за конфигуриране
Здравейте

Ситуацията е следната:
Имам проект за dsPIC писан на Eclipse C/C++ IDE. Имам качен Eclipse C/C++ IDE, С компилатора на Microchip за dsPIC и папка с проекта на Eclipse. Но не знам как да си настроя средата за да може да компилира проекта. Импортвам си проекта в workspace-a и... до там - още като дам Run code check и ми пищи, че му няма променливите, които се добавят в проекта при линкването. Доколкото разбрах трябва да добавя някакви linker скриптове в проекта. Имам съответните скриптове, но не знам къде да задам този път в настройките на проекта. Уж съм задал include и library пътищата да сочат към съответните папки на компилатора, ама все пак греда...

Въпроса накратко: Как да си настроя Еклипса за да ми компилира проекта за Пик-чето? Използването точно на тези програмни средства е задължително.

Благодаря предварително за вниманието.

Чет Сеп 01, 2011 12:20 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Eclipse C/C++ IDE и dsPIC - помощ за конфигуриране
Имаш ли качен плъгин за dsPIC-а ?

Да не е някаква курсова/дипломна работа, че да има такова изчанчено изискване, при положение, че има MPLAB 8 и MPLAB X да се кълчим на Eclipse, звучи ми странно.

Чет Сеп 01, 2011 6:02 pm
Профил WWW

Не, нямам плъгин. Какво представлява той и откъде се набавя?

Чет Сеп 01, 2011 9:26 pm
Профил
Аватар

Eclipse е тъпо парче и не знае какво да прави с проекта ти. За да стане работата му трябва парченце "цимент", или плъгин, който конфигирура Eclipse какво да прави с проекта. Имах някакъв плъгин, който навремето го изпробвах с Eclipse и ми компилира някакъв примерен проект, не помня с dsPIC ли беше или с PIC32. Но не го намирам по диска си. По спомен май се казваше PIC Builder for Eclipse или нещо от сорта.

Като цяло идеята обаче е доста куца, защото почти никой не използва Eclipse за PIC, така че няма и кой знае каква поддръжка. Вместо това има MPLAB X базирано на NetBeans IDE за Win/Lin/MAC. MPLAB X е в 7-ма бета версия и става все по-стабилна като среда. В началото на другата година мисля да зарежа MPLAB 8.xx и да премина окончателно на MPLAB X. Но преди това трябва да се уверя, че ще мога да използвам повечето си проекти. Тъй че моят съвет е да оставиш тези екзотики Eclipse + PIC и да си използваш фирмената среда на Microchip.

Чет Сеп 01, 2011 10:13 pm
Профил WWW

http://sourceforge.net/projects/piccbuilder/

Май това ще да е. Утре ще го пробвам и ще съобщя... че нищо не е станало :D

Чет Сеп 01, 2011 11:19 pm
Профил

Добавих плъгина, появи ми се нов toolchain и уж има някаква надежда. Обаче тоя плъгин иска точно mingw32 компилатора, сега ще го дръпна и сложа, да видим какво ще стане.
Имам и друг проблем: имам linker скриптове към проекта, които някак си трябва да вкарам в проекта. Как става този номер? Защото в момента заради това ми изкарва сума ти грешки за различни променливи, че не може да ги resolve-не.

Пет Сеп 02, 2011 10:22 am
Профил

Сложих го тоя компилатор... И пак същата история - не иска да resolve-не тия променливи от linker script-а. :(

Пет Сеп 02, 2011 8:40 pm
Профил
Аватар

Не искаш да слушаш какво ти казвам :) , Eclipse + PIC = Дърво...

PIC C Builder трябваше да има примерен проект, виж там какви са настройките. Много добре си спомням, че след инсталацията на плъгина успях нещо да компилирам, ама беше преди две години... Или вземи инсталирай плъгин за ARM, вземаш един примерен ARM проект и гледаш там какви са настройките. И при ARM, и при PIC24/dsPIC/PIC32 e GCC компилатор, така че настройките са сходни.

Пет Сеп 02, 2011 9:59 pm
Профил WWW

¶ написа:
Eclipse + PIC = Дърво...

Еклипса е просто текстов редактор... Ако "текстов редактор + PIC = Дърво" кофти за дървото ;-)

По темата - както казах Еклипс е текстов редактор. Да наистина, не е чак толкова прост след като има "code check", но все пак е само редактор и среда. И независимо дали работи или не работи анализа му, това с нищо няма да помогне за компилацията.

Затова по-добре да се разделят нещата на две. Първа стъпка - компилиране на проекта без еклипс. Втора стъпка настройване на еклипс, така че "червеничкото" му да работи. Пак повтарям последното е само за визуализация и да радва задклавиатурното устройство ;-)

Това което не става ясно е дали може да се компилира проекта или не. Следва въпроса как се компилира, т.е. има ли си мейк файл или се разчита на някой да го генерира (има разни плъгини за managed ...). Ако е с мейк файл, не е необходимо нищо от екслипс. И линкерския скрип ще се задава чрез мейк файловете. Във втория случай плъгина за менажерията трябва да се настрои да ползва линкерския скрипт. Но в тоя случай хем менажер, хем скрипт... лесно може да се омажат взаимно!

Съб Сеп 03, 2011 6:04 pm
Профил

Към проекта нямам make файлове. Имам само C, H и GLD файлове. Както и .cproject и .project файлове, по 1 брой от вид.
PIC Builder for Eclipse ми генерира някакви make файлове.
Като дам build project не се генерира hex файл, в Console пише, че Build е completed. Но в полето Errors имам 2 кофи грешки и все от типа еди-кой-си-символ cannot be resolved. И са все тия променливи, чиито адреси за зададени в тоя GLD файл, който ми е част от проекта.

Дали мога ръчно в тия make файлове да му задам някак си някъде си да използва GLD файла от проекта?

Съб Сеп 03, 2011 8:23 pm
Профил

Demoman написа:
Но в полето Errors имам 2 кофи грешки

тук листва всякакви грешки, въпросът е дали са от бюлдване или от код анализа. Най-добре изключи анализа - с десния на проекта -> properties. После в C/C++ General->Code analysis даваш project specific.. (демек само за тоя проект ) и изключваш всички възможни грешки и забележки.

За да изчистиш полето Errors рестартираш или затваряш & отваряш проекта... Тъй като си изключил код анализа, той повече няма да ти слага грешки...

Има и друг вариант - да си дефинираш символите там където си добавил include файловете има и таб symbols.... Но пак ти казвам, ти първо си оправи компилацията, остави анализатора. Той е за красота само!

Съб Сеп 03, 2011 8:58 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
¶ написа:
Eclipse + PIC = Дърво...

Еклипса е просто текстов редактор... Ако "текстов редактор + PIC = Дърво" кофти за дървото ;-)
!

Анджък де, сега ти като един виден дърводелец-специалист ще му обясниш как се дърводелства с Eclipse :D

Нед Сеп 04, 2011 12:34 am
Профил WWW
Аватар

Demoman написа:
Дали мога ръчно в тия make файлове да му задам някак си някъде си да използва GLD файла от проекта?

Да, можеш. Можеш да копираш генерираните мейк файлове някъде. Да ги разгледаш да видиш как са организирани да ги редактираш. След това можеш да изключиш автоматичното генериране на мейк файлове от Eclipse, да сложиш твоите редактирани и да билдваш.
Плъгина ти помага да създадеш мейк файл и да организираш билдването на проекта, но ако самия плъгин е дървено направен ще ти върже ръцете. С този PIC C Builder трябва да имаш в прозореца Project-> Properties -> C/C++Build -> Settings -> Tool Settings -> PIC C30 C Linker
Ако не, провери в
Project-> Properties -> C/C++Build -> Settings -> Build Artifact
какво е указано да се билдва - библиотека или апликейшън. Сложи го на "PIC cross target application" и в "Tool Settings" ще ти се появи "PIC C30 C Linker". Там може да си укажеш линкер скрипта.

Текстовия редактор на MPLAB е дърво отвсякъде, но от Microchip добре са циментирали туулчейна и ти предлагат освен дървената среда и "Lite compiler" с изключени оптимизации.

Нед Сеп 04, 2011 11:09 am
Профил

Избрах да прави апликация, появи се настройката за линкера, настроих си пътя към линкер-скрипта и разкарах проверката на кода.

И като опитах да компилирам уж всичко минава ОК, в конзолата не виждам грешки, но така и не се създава HEX файл.

Забелязах, че като параметър на компилатора е зададен "${plugin_state_location}/specs.c", който е празен файл.
Промених го този параметър на main.c заедно с пътя до него. Пробвах да компилирам така и в конзолата почна да ми реве, че му няма include файловете.
Пътищата до include файловете от проекта съм ги добавил и в "Paths and symbols", и в "PIC C30 c compiler - > Directories" - и пак пищи, че ги няма include-файловете.

И също виждам, че в конзолата ми извежда, че търси нещо си в някакви пътища тип "/pic30_coff/4.0.3/", които меко казано не съществуват никъде из компютъра.
Не виждам никъде да мога да настроя тези пътища т.е. явно са си някакви вградени в плъгин-а. Има ли откъде да ги пипам тези пътища и въобще трябва ли да ги пипам?

Сря Сеп 07, 2011 5:29 pm
Профил
Аватар

Да почнем по ред:
Какъв компилатор имаш инсталиран за dsPIC?
Имаш ли CDT плъгин към Eclipse?
Към проекта имаш .cproject и .project файлове, с тях без да ползваш "PIC C Builder", какъв е резултата? Копирай и постни тука всичко което ти изписва в конзолата при този вариант.

Сря Сеп 07, 2011 9:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща