Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблем с кабелна... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Проблем с кабелна...
Значи - навързани са 4 телевизора в апартамента през сплитери и кабелите са по 10-15 метра между тях. Обаче сигнала е кофти - та предполагам, че трябва някакъв усилвател. Нека тези, дето ги рабират тия работи да кажат с какви параметри да е, пък ако може и конкретен модел и от къде да се вземе - най-добре 8) .

Чет Сеп 29, 2005 5:33 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
ako kabelarkata ti puska signala kolkoto za 1 televizor ima 2 varianta ili da si otvorish razpredelitelnata kutiq i da premestish kavela na TAB s po malko zatihvane ili da slagash KABELEN USILVATEL na vhodqshtiq si kabel drugo ne se seshtam no ako signala ti e kofti dori i na edin TV to kakuvto i usilvatel da slagash vse taq

Чет Сеп 29, 2005 11:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами поне колкото е затихването на сплитерите - сядаш, сумираш според какъв сплитер ползваш и разбираш. Ако например сплитера е 4-ворен да речем с 8dB затихване на изход начи ти трябва 8dB усилване преди него...
Ако са един след друг - сумираш затихването както е по веригата. Само трябва да предвидиш, че изходите дето са на сплитер по-близо до входа ще има по-силен сигнал. Аз си мисля че тогава трябва да ползваш сплитери с TAP (с голямо затихване, мисля над 8dB) и OUT (с по-малко - 1-2dB) изходи... Така разликата между първия и последния ще е по-малка...

Пет Сеп 30, 2005 2:41 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
@Dimitar, първо трябва да се убедиш дали сигналът ти е кофти по цялата Ч.лента, нещо като АЧХ да направиш чрез тунера на ТВ-то. ако е равномерно затихването значи титрябва само у-тел, ако не е ще трябва да изправиш х-ката със Ч.коректор и тогава у-тел. понякога ТАП-овете и сплитерите имат затихване по-голямо за дадени честоти и по-малко за други /зависи и от тунерите на ТВ-тата в комбинация с тях/, просто обходи всички канали на всичките ТВ-та и анализирай затихването на честотите. на еднаквите канали при различните ТВ-та, ако се различават затихванията на еднаквите канали пробвай със замяна на ТАП-ове или сплитери.

Съб Окт 01, 2005 2:11 pm
Профил YIM
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цитат:
ако не е ще трябва да изправиш х-ката със Ч.коректор

какво е Ч.конектор?
Някой знае ли магазин където да се продават истински усилватели за кабелна?

Нед Окт 02, 2005 8:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bmw написа:
какво е Ч.конектор?

Това е едно просто LC кръкче, сметнато да намаля амплитудата на метровите или дециметровите канали/то си пише на него/, обикновенно се използват такива за намаляне на метровите канали за да се изравнят с дециметровите/защото дециметровите имат по-голямо затихване по кабела/ преди да се подадат към у-тел!

Нед Окт 02, 2005 9:51 pm
Профил YIM

Мнение 
И тъй като години съм работил в кабелна телевизия искам да разясня малко. Телевизора понася нива между 60 и 70 dB. Кабелната осигурява около 63-63 dB колко е равномерен сигнала никой не знае :twisted: има си врътки на самите усилватели за изравняване на АЧХ но рядко някой носи със себе си спектрален анализатор. Та по въпроса значи при теб сигурно влиза ниво 62dB с равномерна АЧХ (да предположим). Хубав спилтер затихва на канал с около 2dB на един метър каел затихването е около 0,3dB. Значи сега и сам можеш да си направиш сметка. Но както всички знаем повечето сплитери и кабели които се продават са с негарантирани параметри така че обикновено трябва да се презапасиш в сметките. Но пък ако телевизорите са добри хубава картина имаш и при 59dB. Също не трябва да се забравя че 3dB означава 2 пъти разлика в нивото на сигнала.

Вто Окт 04, 2005 8:55 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да изясним:
1. Кабелите в една точка ли стигат или ги свързваш верижно? (за да ти кажа схемата на свързване и дали трябва да ползваш сплитер или Tap-off отклонители)
2. В София ли си и знаеш ли коя е най-високата честота от пакета? ( за да се види какъв точно услилвател ти върши работа)
3. Това, което ти е написал Edesign е вярно и можеш да го ползваш за приблизително изчисляване, ако всички кабели ти излизат в една точка.
4. Можеш ли да накараш техника от кабелната да направи замерване на входното ниво и наклона на характеристиката (на АЧХ)? (за да се види трябва ли честотен коректор и какъв)

Вто Окт 04, 2005 10:48 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Уффф. Проблема е при един приятел и това дето го знам, съм го написал. Дал съм му и на него линк към темата да я следи. Доколкото разбрах сложил е някакъв усилвател и нещата са се пооправили. Предполагам, че ако нещо не му е ясно още - ще пита сам. Мерси на всички дето се отзоваха.

Последна промяна Dimitar на Пет Окт 07, 2005 9:19 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 04, 2005 9:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Уффф. Проблема е при един приятел в Кърджали и това дето го знам, съм го написал. Дал съм му и на него линк към темата да я следи. Доколкото разбрах сложил е някакъв усилвател и нещата са се пооправили. Предполагам, че ако нещо не му е ясно още - ще пита сам. Мерси на всички дето се отзоваха.

Ако все пак не се справи, нека ме намери на ICQ - ще му помогна.

Вто Окт 04, 2005 10:04 pm
Профил WWW

Мнение 
благодаря на всички и най-вече на Димитър, че пусна темата
сложих един 36DB усилвател и един ТАП на първия телевизор и сега горе долу е добре
има затихване на някои канали на последния телевизор

ще се свържа с човека предложил си ICQто за някои подробности

благодаря ви още веднъж за съдействието

Чет Окт 06, 2005 1:45 pm
Профил

Мнение 
След този усилвател можеш 20 телевизора да захраниш :) От къде си взел сигнал за другите телевизори че се губи на последния. Най доброто решение е да ги навържеш всички телевизори към тапове последователно като триабва да си изчислиш затихването им индивидуално. А за лошата картина на по дециметрови обхвати виж има ли втора врътка тоя усилвател за изравняване на АЧХ.

Чет Окт 06, 2005 3:46 pm
Профил WWW

Мнение 
лошото е, че преди всеки телевизор има сплитер - просто така са пуснати кабелите :oops:
усилвателя е куче марка така че не се знае дали е истински 36DB
има само една врътка на него която кой знае за какво служи и тя има много малък ход така че едва ли би позволила някаква финна настройка
ТАП е с затихване 6DB (само такъв намерих )
Ако може да ми кажете от къде да купя качествен усилвател?
он-лайн магазин би било най-добре

Пет Окт 07, 2005 6:57 pm
Профил

Мнение 
http://www.dtk-electronics.com/en/contacts.html Провери тук има тапове спилтери и много добри усилватели . Аз съм купувал от тях и всичко е много добро!

Пон Окт 10, 2005 4:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Edesign написа:
http://www.dtk-electronics.com/en/contacts.html Провери тук има тапове спилтери и много добри усилватели . Аз съм купувал от тях и всичко е много добро!

Тапове и сплитери там не продават, но усилвателите им са наистина добри и аз ги ползвам навсякъде по мрежата си.

Пон Окт 10, 2005 7:11 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща