|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:18 am
Най-евтиния MCU с MAC+PHY?
| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Най-евтиния MCU с MAC+PHY?
Трябва ми за един изключително чувствителен към цена продукт. Засега като най-евтин виждам PIC18F66J60 за $3.05 за 1к. Някой дали знае да ми препоръча нещо още по-евтино? Мерси!
|
| Нед Сеп 25, 2011 2:59 am |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Най-евтиния MCU с MAC+PHY?
Не ти знам идеята на продукта но ако ще е ценово ориентирано и искаш да имаш мрежови функции не си избрал верния път  На всичко отгоре докато изчистиш бъговете на програмата за него ще ти побелее косата и цената в труд ще е много пъти повече от цената на продукта. Евтините чаркули не гарантират евтин продукт За следене и записване на процеси ще е по икономично наместо сложен процесор да ползваш малки и евтини крайни устройства като интерфейси (вероятно с някакъв по прост контролер) закачени към нормален компютър, сървър или някакъв голям MIPS контролер.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Последна промяна plameniv на Нед Сеп 25, 2011 4:09 am, променена общо 1 път
|
| Нед Сеп 25, 2011 4:05 am |
|
 |
|
kiiid
|
Ти за девелопмънта не ми бери грижа, имам си хора дето се занимават с него  На мен просто ми трябва най-ниската цена на тенекията в тоя случай.
|
| Нед Сеп 25, 2011 4:08 am |
|
 |
|
plameniv
|
Добре де уточни малко продукта какво ще е, така е много относително а може да има и по добро решение, въпрос на гледна точка 
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Нед Сеп 25, 2011 4:19 am |
|
 |
|
kiiid
|
Пламене, малко е трудно (от законова гледна точка) да ти обясня продукта. Представи си устройство дето си го закачаш към рутъра и то периодично праща обикновен имейл до някого при дадено събитие. Нищо особено, но е много чувствително към цената, няма друго решение.
|
| Нед Сеп 25, 2011 4:24 am |
|
 |
|
plameniv
|
Е па тва е напълно достатъчно за да ти дам правилен отговор! Така и така имаш рутер и това устройство може да сложиш и най обикновен евтин микроконтролер дето е закачен към модифициран рутер със малко по сносен OpenWRT линукс и да поддържа mail server, четеш от това устройсто да речем I2C,SPI или RS232 и праща емайл! Продукта с труда няма да струва и 1/10 от това което си намислил 
|
| Нед Сеп 25, 2011 4:41 am |
|
 |
|
kiiid
|
Не си мисли че не ми е минавало през ум  Обаче в конкретния случай не става. Тук ми трябва минималната възможна цена на хардуер даже и ако ще софта да трябва да прави емулация на стека. Софта не е проблем тук, а цената на хардурра. Това дето ми го предлагаш беше първото за което си помислих ама не е приложимо.
|
| Нед Сеп 25, 2011 4:56 am |
|
 |
|
plameniv
|
Защо да не е приложимо ? Виж тук малко примери като това дето си намислил: http://www.sunspot.co.uk/Projects/sweexproject.htmИзобщо няма да е по евтино да го реализираш с такъв голям контролер! Дори ако се наложи рутера да смениш ще ти е по евтино, веднъж направен софта за рутера, наливането става през RS232 или JTAG, някой рутери даже ги продават с RS232 изведени, в най лошия случай отваряш го и наливаш през RS232, повечето са им направени на платката без да са изведени но са TTL 3.3V. За джаджата ти слагаш кабел USB-RS232 има си драйвер за линукс  Но както казах въпрос на вкус, порових малко в нета ама няма по евтини от тоя на микрочеп. Проблема е че има много малък флаш в него а и е малко бавничък.
|
| Нед Сеп 25, 2011 5:06 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Най-евтино е с AVR без ethernet - ако само ще праща, и ако ти върши работа само 10М, разгледай - не помня името на проекта, но беше софтуерно 10М, мисля че беше чех автора, само TX. Оригинално беше приемник на IR дистанционно. Ако не го намериш пиши да ровя.
|
| Нед Сеп 25, 2011 9:09 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ако НАИСТИНА цената на разработката не е от значение, то тогава ти трябва само да модифицираш фърмуера на рутера - той ще ти праща е-mail. А за да му кажеш кога да го прати - ами на един (предварително определен) порт правиш loop, който разкъсваш / смущаваш при наличие на събитие. Хардуерът, който допълнително ще трябва да сложиш, е един BC807 ( под 3 стотинки ), който да окъсява луп-а. От това по-евтино само Господ може да измисли. Оправи си идеологията ! За серии под 1000 бройки основен разход ще ти е разработката. Можеш да я игнорираш, само ако произведеш над 10К.
|
| Нед Сеп 25, 2011 9:39 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че $3 много ли са?
по принцип няма голям избор на CPU+FLASH+MAC+PHY на един кристал. вероятно има технологични разлики, които налагат компромиси с някои от споменатите играчи. затова производителите на такова нещо се броят на пръстите на едната ръка, като според мен резултатите не са никак впечатляващи. PIC18F66J60 е твърде стар, внимавай да не изчезне от пазара преди да сте завършили дебъгването. пик и съм скептичен, че може да се навре в него прилична комбинация от TCP+UDP+DHCP+SMTP. ма щом Джилежото отпределя Джипането - дерзайте
|
| Нед Сеп 25, 2011 10:28 am |
|
 |
|
kiiid
|
Мерси gicho, ще потърся тоя проект да видя какво може да се извади. 10М ми е ок. Бате, ако ми беше само за 1к бройки изобщо нямаше даже и да си направя труда да потърся чип  Става дума за от 1кк нагоре, когато цената на разработката не е определящия фактор, а производствената цена. Това с рутъра не става. Колко ще ми е производствената цена?? При такива количества и 5 цента отгоре са определящ фактор, ама това ако не ти е идвало до главата би ми било трудно да те накарам да ми повярваш  Дали 18F66J60 е стар? Ами не знам, та затова питам по-умни глави ако има да споделят...
|
| Нед Сеп 25, 2011 10:55 am |
|
 |
|
plameniv
|
Еми като си тръгнал в тази посока погледни линукс-а на рутера на какъв чип се върти и колко минимално флаш иска. Най лекия Linux е >512к флаш, по надолу си е жива мъка и ще е нещо съвсем орязано дето не се знае как ще работи да не говорим за честотата. Виж тези AX22011 вероятно са малко по скъпи ама имат 1М флаш http://www.asix.com.tw/products.php?op= ... 106;72;104
|
| Нед Сеп 25, 2011 11:24 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Младежът определено има интересни проекти, особено като се има предвид кога са правени... Ето линк към въпросната реализация: http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUDP/Ig ... 29_eng.htm
|
| Нед Сеп 25, 2011 11:26 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да, това е, мързеше ме да търся. Все пак за комерсиален проект аз не бих го ползвал, спестените центове ще ти излязат, хъм, през носа, да го кажем културно? Разстоянието няма да е 100+ метра, както и да го мъчиш. Имаше разни псевдо решения в low cost switch-ове, и там повече от 30метра не стига. Така че и това го имай предвид! Откога рутър с linux е бил подходящ за масови решения??? За тия цели, при повече бройки има комерсиални платформи с възможност за пипане на софтуера, които излизат по-евтино. Както и да го погледнеш, ОпенВРТ-то си иска 4МБ флаш и поне 16 рам, което при VxWorks не е нужно. Отделно не разбрах заданието - ще има един рутър и след него едно устройство, или се очаква зад един рутър да има мрежа от десетки / стотици евтини устройства? Ако е първото - откъде накъде цената на пик-а ще е решаваща, ако е второто - тогава вече има смисъл, но пак остава въпросът дали няма алтернатива с друг физически слой на комуникацията между "рутъра" и устройствата (CAN, LIN?)...
|
| Нед Сеп 25, 2011 12:03 pm |
|
|