|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:34 am
Най-евтиния MCU с MAC+PHY?
| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Re: Най-евтиния MCU с MAC+PHY?
При такава целева цена за линукс и чипове дето го търкалят да се говори е не безсмислено а направо смешно. Не става... П.С. мерси за линка с AVR-а. Няма да тръгна да го ползвам директно (естествено!), но поне дава някои интересни насоки
|
| Нед Сеп 25, 2011 12:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
е, то чипове с външен PHY - бол, не е само този. пък и човека търси цена... kiiid, каква цена постигаш за 1кк бройки на кое да е PHY?
|
| Нед Сеп 25, 2011 1:26 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Ами за момента със сметките свалям до към $8 на произведена бройка. Целта ми е да падне до $6.5
|
| Нед Сеп 25, 2011 2:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Луминари (TI) имат куртекс с вграден PHY. Всъщност няколко чипа са, според серия и памет. Нямам представа за по-слабите версии, но тия с 96к РАМ (256k flash) за количество може да се договори цена до 5-6$). По-слабите версии вероятно са още 1-2$ по-евтини, но не ги препоръчвам щото може да се вкараш във филм... Всъщност всичко зависи от софтуера и какво точно ще правиш, но за читав стек като lwIP паметта никога не е излишна, още по-малко пък бързодействие. Та с две думи lwIP се справя прилично на lm3s9b90, но с не голям запас и аз поне не бих рискувал да го мъча на по-слаб контролер. От друга страна примерите са lwIP и uIP и поне аз не съм срещал по-окастрен стек. Признавам не съм търсел специално, но все пак ако решиш да пестиш първо потърси за окастрен софтуер, освен ако не искаш сам да портваш/пишеш. Тъй де, едва ли ще спреш на куртекс...
|
| Нед Сеп 25, 2011 2:55 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мисия невъзможна... това правии $1.5кк - никой няма да ти позволи такова орязване. пет цента - може, но повече - едва ли.
|
| Нед Сеп 25, 2011 3:14 pm |
|
 |
|
3aek
|
а на мен ми е интересно каква е най-голямата серия която си произвеждал? какво е технологичното ти оборудване? производство на 1 000 000 бр изделия е сериозно начинание и повярвай ми цената на компонентите ти е най-малкия проблем 
|
| Нед Сеп 25, 2011 6:28 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е то хора като нас рядко са в друга роля при такива бройки освен като консултанти така или иначе, даже и моите бройки да стигнат 10000 (не че се продават толкова анализатори в света годишно, ама може и друг успешен продукт да изкарам  ) едва ли баш аз ще се бутам да броя центовете за PHY буфери. Дедо, а ти какви PHY-буфери ползваш? Моите ги знаеш (DP83847 за тия дето не знаят), не че ще ги сменям, за малките бройки не си струва, но да поддържам знание за околностите.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Сеп 25, 2011 7:48 pm |
|
 |
|
3aek
|
исках с това само да кажа, че ако той няма технологична възможност да произвежда тези количества само си губи времето с тези ценообразувания, защото цените при 1кк броя нямат абсолютно нищо общо с цените които вижда за 1к броя и затова всички сметки които си прави са грешни
изделието му може да струва и $2 и $3 за 1кк броя но никой в бранша няма да погледне на него сериозно и няма да му даде истинската цена, преди да види, че този който пита има наистина предишен sales record за такива количества и че наистина това е нещо, което реално може да се случи, за да се стигне до тези цени разбира се трябва да се ангажират много хора във фирмата производител включително и от мениджмънта на по-високите етажи а това няма да стане когато някой индианец, който до преди това е купувал по 100-500 бр изведнъж попита колко струват 1 000 000 бр от някаква интегрална схема, ако наистина не купуваш в такива количества шанса да ти обърнат внимание и да ти дадат добра цена клони към 0
|
| Пон Сеп 26, 2011 12:32 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Едно нещо ме притеснява. Хубаво е човек да спести 1$ това са си 1 000 000$ печалба. Проблема е да не се окаже, че заради този милион си останал с 500 000 изделия, които поради една или друга причина при клиентите отказват да работят нормално.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Сеп 26, 2011 1:38 am |
|
 |
|
kiiid
|
Заек, аз нищо не произвеждам. Както tgi спомена, става дума за дизайн. Хора като нас печелят от рисърча и консултантската дейност. Железата си ги правят жълтениците там дето трябва. Обаче когато се прави дизайн за едросерийно производство факторите са доста по-тежки, предполагам знаеш. Това да спестиш $1-2 от крайната производствена цена без да правиш други компромиси си е направо геройство (което се възнаграждава по съответния начин, де  ). Едновременно и производителя, т.е. притежателя на марката, не самия производител, както и крайния потребител печелят. На мен напоследък честичко ми се налага да правя запитвания за по над 50к, 100к че и повече бройки. Например неотдавна загубих над три месеца да преговарям с китайци за едно LCD понеже никой не искаше да го прави за под $0.76 а моя клиент го беше бюджетирал на $0.7. Какво да се прави - вълчи свят, вълчи нрави...
|
| Пон Сеп 26, 2011 3:52 am |
|
 |
|
3aek
|
тогава просто работиш за аматьори, защото не е работа на дизайнера да се пазари за компоненти не ме разбирай погрешно не искам да те обиждам просто искам да ти покажа как работи системата а китайците никога няма да има проблем да ти дадат по-ниска цена .... скоро трябваше да пусна също изделие с LCD и се оказа че то може да се намери на цени от $30 до ...$3! за едно и също количество, попитах агента който имам там да разучи защо са тези големи разлики и той ми обясни че почти всички LCD от този модел който се предлагат излизат от 1 фабрика там, като нищо не се изхвърля т.е. те работят без брак  разделили са LCD-тата на 5 качества, original, high copy, low copy, AAA copy, AA copy като цените съответно са $30 $15 $7 $4 $3 така че като търсиш цена винаги ще намериш такава която те устройва  това са особености на китайския пазар които няма как да научиш ако нямаш там вътрешен човек
|
| Пон Сеп 26, 2011 6:29 am |
|
 |
|
kiiid
|
Не се обиждам, но само искам да ти припомня че огромна част от клиентите СА аматьори. Мен това не ме и интересува, де. Нека са си аматьори, щом плащат всичко ми е ок с тях. Ако ти търсиш да работиш само с клиенти-професионалисти... ами хванал си си твоята ниша. При мен системата работи по тоя начин и всички са доволни. Точно МОЯ работа е да договоря най-изгодните условия за производство на МОЯ дизайн. Затова работя не с един, а с десетки "вътрешни" хора в Китай. Това дето ти го е обяснил твоя агент, извинявай ама са пълни глупости. Има безброй фабрики дето правят по един и същи модел LCD под различно име. Мен ме интересуваше нестандартен дизайн, който трябваше да се произведе по поръчка. Там нещата са малко по-сложни. Ако правех половинчат сървис, както ти ми предлагаш да правя, щях да съм на червено още след първата година. Предполагам, че ти си на заплата някъде и затова смяташ че не е работа на дизайнера да се занимава със сорсинг. Поне в частта на света където съм аз е така, в БГ нещата може и да са по-различни, не знам.
|
| Пон Сеп 26, 2011 7:11 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е айде сега аматьори, кво значи аматьори. Ако живеят от това, което правят, са професионалисти, това е значението на тия думи. Още не съм видял аматьор да си прави хобито с десетки хиляди бройки (не че е невъзможно, хора всякакви, сигурно и такива има). Смятам, че _е_ работа на дизайнера да минимизира цената. Кой друг да го направи и на кой друг етап. Заложи ти златни жици и чакай някой после да спазари златото по-евтино от медта. Вярно, че има някаква долна граница, до която трябва да се хаби, което навярно имаш предвид ти де, но къде е тя зависи много пъти от разни неща.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Сеп 26, 2011 11:23 am |
|
 |
|
3aek
|
може би не съм се изразил правилно разбира се че дизайнера ще търси евтино решение, то затова са budgetary цените, да се ориентираш кое колко относително струва но от там нататък да се говори с абсолютни цифри и да се търси $X.XX намаление на цената с пазарлъци е заблуда 
|
| Пон Сеп 26, 2011 12:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И произвеждат по милион бройки от изделие  . Само искам да спомена, че когато става въпрос за такива бройки не само, че не би трябвало да оставят дизайнера да се пазари за цените, ами не би трябвало да го оставят и сам да избира компонентите и сам да решава какво трябва да представлява устройството. Т.е. наистина нещо куца в цялата история и май в тоя проект някой наистина е аматьор  .
|
| Пон Сеп 26, 2011 2:54 pm |
|
|