Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Най-евтиния MCU с MAC+PHY? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Най-евтиния MCU с MAC+PHY?
Димитре, ти живееш в някакъв твой собствен свят. На всички ни е ясно, как трябва да стават нещата. Ама на теб баш, би трябвало да ти е ясно, че нещата всъщност не стават така.

В реалния свят дизайнера, не само, че преговаря с китайците, ами често мете офиса, спи с шефа и т.н. Щото света определено не е справедлив, а още по-малко подреден.

Пон Сеп 26, 2011 3:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Хммм, Димитре, бе ако не го оставят той да избира чипа май някой друг ще е
дизайнерът :D .
Мене досега не са успявали да ме накарат да променя избора си май, ако аз не
мога да избера най-доброто (т.е. най-евтиното от годните) нещо за какво въобще
ще ми плащат.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Сеп 26, 2011 5:25 pm
Профил WWW
Аватар

Цецо, tgi - работата, че не е баш така не е и че е нещо подобно на това, което казвате и двамата - да, така е. Ама някой да тръгне да прави милиони бройки и да остави дизайнера си да пита по форумите как да намери евтин чип (да преговаря с китайците, да мете офиса и да спи с шефа също) май наистина нещо куца в цялата история :D . Тоя дизайнер в слуая най-малкото нещо, с което ще се занимава е да дизайнва, демек не е дизайнер :D .

Пон Сеп 26, 2011 5:39 pm
Профил

По логиката на Димитър наистина няма нужда от дизайнери :D. Заданието се дава на търговците и финансистите. Те могат всичко - и "най-доброто" решение да намерят, и "най-добрите" чЕпове, и т.н.
@kiiid
При положение, че ще излязат много бройки, проверили ли сте как ще изглежда в пари да си направите някакъв custom чип ?

Пон Сеп 26, 2011 5:57 pm
Профил

Прав е Dimitar...

И при нас е так и то няма друго яче как да е... Когато пускаш голям тираж (даже и да не е милиони) винаги има първо пробна серия, после ако тръгне на партиди през Х-месеца. И обикновено фирмата няма само 1 продукт, а десетки. Тъй че постоянно някой трябва да се занимава с поръчки, комуникация с доставчици, складове и да следи всичко. Не му е работа на дизайнера да се занимава с такива глупости... А ако го прави, няма да има време за неговата си работа, а пък за форуми съвсем ;-)

Виж по малките фирми дизайнера може и да пере и да готви ;-)

Пон Сеп 26, 2011 6:01 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Заданието се дава на търговците и финансистите. Те могат всичко - и "най-доброто" решение да намерят, и "най-добрите" чЕпове, и т.н

Заданието се дава от някой, който наистина може да прави задания и да "сдъвче" всичко за дизайнера. Обикновено това е бивш дизайнер с 15-20 г. опит, който вече е станал мениджър/консултант и одавна е спрял да дизайнва, защото просто няма време за това. Естесвено в малки фриленсърски фирми дизайнера е и мениджър/консултант, ама когато стане въпрос за милиони бройки нещата пак се променят и съответно той не го играе вече дизайнер, а има хора, който правят това за него, защото неговото време отива в занимавки с доставчици и клиентите, дето правят милиони бройки от това, което се дизайнва.
Искрено ще се радвам, ако колегата kiiid е стигнал такова ниво :) .

Пон Сеп 26, 2011 6:36 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
.... Тоя дизайнер в слуая най-малкото нещо, с което ще се занимава е да дизайнва, демек не е дизайнер :D .

Това имах предвид точно, ако някой друг решава какви чипове ще участват то той е и
"дизайнерът". А тоя, дето ще ги връзва е чертожникът или нещо подобно.
Когато правя дизайн на нещо си и най-малкият пост-дизайн от някой умник с подобрения
досега все е имал плачевни резултати, ставащи видими месеци по-късно разбира се.
Та ако някому се плаща за "дизайн", тоя дето плаща работата му е да се убеди,че плаща
на когото трябва и оттам нататък да чака резултат. Поне аз работя на тоя принцип когато
разработвам нещо за външен клиент (не особено често, но се случва).

Пон Сеп 26, 2011 7:02 pm
Профил WWW
Аватар

Ти си странна птица и от теб не могат да се правят общи заключения :D .

Пон Сеп 26, 2011 9:18 pm
Профил

Пак да се включа недоразбрал - микрочепаджиите колко искат за пикльото в тираж 1кк (1М не е ли по-добре да се каже?). Ако за тия бройки не дойдат на крака трима барабар с CEO-то, таковам им маркетинг отдела...
За тия бройки нещата не са ли малко извратЕни - не ги търсиш ти чиповете, ами пускаш мухата и чакаш търгашите да те омаят?
Слагаш ги на една маса, пишеш на дъската 1 с 6 нули, и чакаш оферти. Можеш да ги светнеш че таргета е към 2 долара, да се почват. Ако не стане си назад 5 кафета, да влизат следващите ...

Пон Сеп 26, 2011 11:30 pm
Профил
Аватар

Гичо, зависи - както някой по-горе каза, ако нямаш история с големи поръчки и съответно нямаш и добър кредитен рейтинг към доставчиците е все тая дали ще напишеш на дъската 1 млн. или 1 млрд :D . При такова ниво на бизнес се отпускат кредитни линии, осигуряват се отделни канали за доставка само за теб, доставчика поддържа складова наличност само за теб и т.н. Точно за това вече няколко пъти пишем, че е странно такива неща за проекти от такъв мащаб да се обсъждат по форумите.
Примерно аз ще ти кажа какво ще се случи ако нашата фирма подхване такъв проект. Веднага пристигат няколко представители на различните доставчици - например от Future Electronics (най-големите в света) и Arrow. Съответно те ще доведат със себе си по поне 5-6 фиелд апликейшън инженера от различни производители, които покриват заданието на проекта, които ще ни изнесат мини конференция на тема на кой му е по-по-най чипа. Ще ни засипят с безплатни развойни системи, софтуер и мостри на чиповете и после ще ми се обаждат всяка седмица да ме водят на бизнес обяди :D . И като изберем чиповете ще почнат едни дълги митинги на които да се планира всичко по бройки и срокове. И тук до момента говоря само за дизайна. Като се стигне до производството, което при нас също се прави от външен подизпълнител (само че тук в щатите) всичко вече ще е ясно и планирано и чиповете само ще пристигат и контрактора само ще ги лепи по платките.
1 млн. бройки са съизмерими с покупките на автомобилните производители и съм абсoлютно убеден, че ще разместят цялата индустрия, за да може всеки да се нагоди към тая поръчка. В целия процес ще бъдат въвлечени стотици хора, защото хич не е лесна задача да се организира цялата логистика. Да не говорим пък ако се намесят в цялата история и дифенс рейтинг на контрактите, тогава пък половината от тия стотици хора ще пуснат бради, защото въпросния рейтинг гласи, че като не се спази срока с точност до час и някой СЕО влиза в затвора, за дето го е обещал и не го е изпълнил - даже не си говорят за обезщетения :D .

Пон Сеп 26, 2011 11:50 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Абе хора, стига сте се палили бе! Какво толкова че съм питал в някакъв си форум? То и личности като Лари Елисън и Лари Пейдж си имат страници по фейсбуци и насам-натам и си пишат глупости, та защо аз да не мога па дори и да си бачкам по един-два-пет големи проекта? Не разбитам тая психология на делене на хората на класи (в Интернет!!!)! Димитре, излагаш се в моите очи понякога с такива изказвания. Ако в собствените ти разбирания ти знаеш всичко и ти е под достойнството да питаш за нещо, аз го нямам тоя комплекс :)
Хората може и да са аматьори, може и да не са, не знам и не ме интересува даже дали и аз съм аматьор или не. Мен ме интересува да си свърша договорите и да ми бъде платено. Дали ще е за една бройка или един трилион също не ме засяга. Правя го според техните изисквания а пък те ако щат и в пет екземпляра да го направят.
Последно решено е с пик ще е. Край на темата.
Мерси!

Вто Сеп 27, 2011 3:04 am
Профил
Аватар

Кой се пали бе kiid, аз не видях такова нещо. Даваш хубав повод за приказки и ги
почваме, кво толкова. Навярно всеки постнал тука ти е благодарен, че си създал
повода, аз със сигурност съм. То иначе само от копане не че ще подивеем повече,
едва ли има накъде, ама може да не оживеем :D :D .

Впрочем ако ти платят си професионалист, аматьорите работят без пари. Такава
е дефиницията :) .

Вто Сеп 27, 2011 3:53 am
Профил WWW

Така е tgi, няма смисъл от огньове по тия форуми. На мен ми беше интересно да видя дали има изобщо такова животно. Странно защо обаче много малко фирми всъщност правят микроконтролери с пълна поддръжка на Ethernet - TI, Microchip, ST, Freescale, NXP, Atmel. Други май няма. Китайците - и те нищо тяхно. Пък и тия всички модели освен на Майкочип са от високия клас (висока цена) докато на мен не ми трябва нищо друго освен тая поддръжка.
Renesas например ме изненадаха - нямат. Тошиба също. Холтек също. Микрел правят нещо си ама само един модел... не ми се вижда сериозно пък и цената му едва ли е 3 долара.

Вто Сеп 27, 2011 4:59 am
Профил
Аватар

Е то Ethernet върви с повечко памет, нали трябва да буферираш пакети и т.н.
За да работи tcp/ip - което не работи само а е вързано към света в общия случай - си
трябва памет. Тия малките чипове уж имат някакви стекове които не съм пробвал
никога но едва ли са много свестни; ако са оше по-малки като памет нищо няма
да работи, затова и не правят такива. Отделно MAC хардуерът не е малък, далеч
по-сложно нещо е от UART примерно, порядъци по-сложно/обемисто.

Вто Сеп 27, 2011 5:04 am
Профил WWW

Бе това също си е вярно. И аз не съм пробвал как върви на 8-битова машинка. Преди години писах един стек от нулата. На С де. За арм7 на филипс и някакви Wavecom модеми. Не беше tcp/ip, а udp/ip понеже толкова ми трябваше. Цялото беше към 6к и бачкаше в по-малко от 3к рам. Не е невъзможно, пък и в тоя случй udp май пак ще е достатъчно понеже самото устройство няма да се интересува дали отсреща са получили пакета.

Вто Сеп 27, 2011 5:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща