|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:07 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Pirev
То маи само аз съм се разправял с IAR-овете за пикове. Поне друг в форума не е споменавал че се е занимавал. Като среда за програмиране на микроконтролери + компилатор няма нищо друго на тяхното ниво,купища настроики и за компилатора и за линкера и за вложения асемблер компилатор. Доста добро C++,в това нямат равни в областа на микроконтролерите. Иска много четене и експерименти докато му хванеш тертипа на работа но после ти се отплаща стократно. Просто си е среда за професионалисти.
Когато става дума за дребно проектче няма значение на какво ще го направиш,но както гледам нещата стават все по сложни с всеки изминат ден,гонят се и срокове и купища функционалност. Не може да се продължава с старите методи на работа.
|
| Чет Окт 13, 2005 5:59 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
Последна промяна ¶ на Пет Фев 03, 2012 4:51 am, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 13, 2005 7:02 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не е точно еднаква за всички процесори.
Средата на IAR за PIC16 e най смотаната от всички IAR-i. Te са заебали май 16 версия и не я поддържат вече. Даже и визуално е по изостанала от останалите. Ами сигурно си има обяснение. Като се замисли човек как стои въпроса с бъговете на процесорите пред разработчиците на компилатора ...... сигурно мамата им се ....
За 18 средата е доста добра пък и макар че е селдващата по недоизпипаност от линията на IAR. Основен проблем е липсата на поддръжка за ICD-2 или някакъв хардуерен дебъгер. И все пак от компилаторите за PIC няма кой друг да е равностоен от гледна точка на по голям проект. А от 2000 година насам доста са мръднали нещата напред. Имат подобрения с всяка нова версия.
А това да ползваш един и същ код на различни платформи не го виждам как да стане. И паметта е по друг начин организирана и един куп хардуерни особенности има. Но потрването на код от AVR за MSP430 което правих скоро без почти да имам опит с MSP се получи доста безпроблемно и бързо. Основно време губех да се ровя в документацията на процесора а не в самото портване. Портвах библиотеки за графичен дисплеи,за текстов дисплеи,за 3 вида клавиатури,едно готово устроиство за управление на няколко вида тунери общи линии поиграх си но нямаше нищо сложно.
И аз съм съгласен че не е важно как правиш нещо а се гледа краиния резултат. Но има фактор време. Все по малко искат да плащат хората за електроника оттук и тези кото поръчват нещо да се проектира все повече се циганят за пари. А и сам да си го произвеждаш пак бързаш щото някой междувременно може и да го направи преди теб а междувременно трябват все пари трябват. По мое мнение трябва да се ползва всичко дето може да ти помогне да скъсиш сроковете за разработка. А IAR си пести време. Само да не ти се налага да си го купваш официално ...

|
| Чет Окт 13, 2005 7:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Реших и аз да видя какви ще да са тия пикове. Написах www.microchip.com и видях следното:
www.microchip.com is currently unavailable while we perform maintenance and upgrades.
Не че ме учуди особенно.
Не знам кви са тия нови процесори, но:
За dsPIC се заговори преди 5 години. Преди 3 започнаха активно да ме убеждават да го вложа в разработки. Едва преди 1 година излезе на пазара и то в супер орязана (спрямо първоначалните хвалби) версия - най-вече в тактовите честоти. Бъговете въобще не ги коментираме, там Микрочип са надминали дори себе си. Оказа се едно недоносче. Сега се опитват да наваксат може би, но просто ми се струва че се движат 2 години назад. Общо взето след PIC18 няма нищо свестно излязло от там (доколкото тая торба с бъгове може да се нарече свестно).
Докат го пуснат на пазара, докат му оправят бъговете и ще се окаже че вече сме в ЕС.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 13, 2005 9:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пробвай CodeWarrior + ProcessorExpert - после пак ще си говорим  .
|
| Чет Окт 13, 2005 10:01 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Аааааааааааапсолютно съм съгласен. Лошото е, че май го има само за Моторола.
А иначе Метроверкс са наистина върхът. IAR е толкова назад от тях, колкото PIC от Моторола. 
|
| Чет Окт 13, 2005 10:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Има го и за АРМ, като се захвана с тях може да го пробвам ако има начин да му се върже Wiggler интерфеиса. Това нещо го хвалят предимно за TI DSP. Не съм мяркал някои да каже че го ползва за ARM.
Но със сигурност не правят компилатори за дребни процесори.
|
| Чет Окт 13, 2005 11:27 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Кой им го дава тоя силиций  Що плюете така Microchip незнам, аз например чух много добри приказки за аритметиката на dsPIC и съм навит да ги пробвам.
|
| Пет Окт 14, 2005 12:10 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами поне моята философия е следната - нямам никакви притенции нито какъв ще е чипа, нито каква ще е развойната система. Единствената ми притенция е нещата да стават БЪРЗО и БЕЗПРОБЛЕМНО. Засега съм си намерил няколко комбинации, които в голяма степен отговарят на тези условия (Моторола + CodeWarrior и MSP430 + IAR) и се стремя да ползвам тях за да ми е лесен живота. Ако Microchip+"накаква развойна ситема" се доближат до тях, и като вземем предвид достъпността на пиковете - веднага бих се насочил към тях - ама за съжаление май скоро няма да стане  .
ПП. Вчера магьосника нещо ме запали по тия TriCore на Infineon, дръпнах едно нещо на Алтиум, наречено Tasking - та ще видим, ама нещо тоя Tasking засега не ми вдъхва доверие  .
|
| Пет Окт 14, 2005 8:04 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Българина все нещо плуе и все някой друг му е виновен...
Димитре - ако намериш хапче(крак) за болния Таскинг - сфиркай
Относно 24 серия - добра е от това което са написали(в някой отношения е по-добра от Инфинеона(167)) - като ги пуснат ще ги видим...
|
| Пет Окт 14, 2005 11:43 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Бях на семинара на 15-ти на майкрочип в София и говориха за новите ПИЦ24 и ДСПИК33, та .. ДЖиТАГ-а , не е пълноценен ДЖиТАГ , а само за програмиране и .. още нещо (но не и дебъгване или емулатор).
от както бях се каня да си изчистя записките и да ги пусна 'онлайн' все пак
едит: до няколко дена най-сетне ще го направя.
|
| Сря Ное 23, 2005 8:40 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Пак са изсрали едно голяма лаино. Тая фирма просто си умира.
|
| Сря Ное 23, 2005 9:15 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе Кольо те и Microsoft пускат лайно, след лайно, и тех се ги пишат умрели, ама на - мачкат всичко по пътя си.
Не бързай да ги копаш Микрочипците, никой няма да позволи на толкоз капитал да се затрие. Просто няма начин. Ако много изпаднат ще ги купи някой и ще ги вдигне на крака. Това са милиарди - парите си знаят мястото.
Но определно конкуренцията в сектора е по голяма от всякога, което е добре, но и е зле. Защото няма никаква унификация.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 23, 2005 9:33 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ще се съглася само с първото ( за фекалната маса ), и то по принцип, без да имам конктретни впечатления. Но не си мисля, че ще умре, и то скоро. Типовете имат доста здрав маркетинг. Освен това е една от малкото фирми "специалисти по всичко" ( в крайна сметка - нищо ). Имат процесори, памети, специализирани цифрови контролерчета, оперни източници, схеми за ресет, операционни усилватели !!!, дискретни транзисторчета и диодчета !!!, всякаква още друга АНАЛОГОВА силицийщина, софтуер, литература. Такова жанрово разнообразие наистина говори или за големи амбиции, или за големи неуспехи. Но такава фирма няма скоро да се сбутуряса. Просто не може отраз да й секнат всички пазари за всички тия блага, дето извират от нея.
|
| Сря Ное 23, 2005 9:38 pm |
|
 |
|
vasil
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 26, 2004 7:35 pm Мнения: 108 Местоположение: София
|
много уважавам хора използващи синтаксиса на място - имам предвид мнението на bateAz и специално " силицийщина " 
|
| Сря Ное 23, 2005 9:51 pm |
|
|