Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
In-Circuit програмиране 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение In-Circuit програмиране
Здравейте, нещо не успях да се справя с търсачката и затова пускам нова тема.

Искам няколко съвета за програмиране на пика директно върху платката.

PGD и PGC пиновете използвам, да им сложа ли джъмпер с който да ги отделям от схемата при програмиране или не пречи да са вързани?
Ако използвам MCLR за хардуерен ресет, ще пречи ли?

Има някаква хитра универсална схемичка за такова програмиране или директно си ползвам пиновете?

Мерси!

Пет Окт 07, 2011 11:35 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: In-Circuit програмиране
Ако е само за програмиране ... опъвай жиците до пиновете и това е .. като захранването ти ще прецениш от къде ще е .. препоръчвам да си е от платката.
Виж ако ще дебъгваш .. най добре през джъмпери за PGD i PGC

Пет Окт 07, 2011 11:55 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Ами тя темата е много кратно обсъждана :)

Принципно ако имаш възможност PGD и PGC да не ги ползваш за друго е най-добре. Ако ще ги ползваш може би варианта с джъмпери е за предпочитане. По спомен от микрочип препоръчваха поне 10к разделяне от другите неща, което може да се окаже твърде много за нормално функциониране на това което е закачено там. Захранването и резета не са проблем.

Аз лично си правя всичко (без масата :) ) с джъмпери - качвам буутлоудер и после през RS232. Така ми е най-удобно. А на по дребни фикни даже не им слагам джъмпери - програмирам буутлоудера и запоявам.

Пет Окт 07, 2011 1:06 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Имам работеща платка на която PGD и PGC са входове, от входния делител имам 2к2 към пина на процесора. Няма проблеми за програмиране , няма и за работа. Имам платка на която PGD и PGC за изходи , там има закачени транзистори. Базовите резистори от 1к са достатъчни за да се програмира процесора на платката без проблеми. Естествено ICSP то е свързано директно към съответните пинове на процесора. За MCLR също няма да имаш проблеми и не е необходимо разделяне с джъмпери.

Съб Окт 08, 2011 1:51 pm
Профил

Аз обикновено имам по 1к разделящи резистори без проблеми. Обаче при дизайна винаги е добре ако PGC и PGD се ползват, то да управляват нещо дето няма да се бърка от програмирането - примерно ледове.

Нед Окт 09, 2011 4:02 am
Профил

Да попитам и аз. В конкретния случай data/clock са ми входовете на компаратора. На единия вход ще подам Vref някакво (или диод в права посока 0.6 волта, или опорен источник ако не е достатъчно точно). На другия ще подам делител от Vdd (батерия). Дали ще е проблем ако на входовете на компаратора сложа даречем 2к за да не пречи на програмирането. Също така предполагам че входното съпротивление на компаратора е голямо и няма да са проблем тези 2к. Вярно ли предполагам :)

Edit: изпробвах го. 1к резистори не пречат на компаратора. Може би затова са сложили серийното програмиране на компаратора.

Пет Окт 14, 2011 9:27 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]