Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Как оживя 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Как оживя
tgi написа:
Бая повече време от "веднага" ще трябва за тая работа. Поглъщането на водата не се променя
докато е течна, все едно кипи ли или не. Просто при кипене се изпарява и така отдава погълнатото.
Но с почването на тоя процес леля ти муха вече е била опечена :D .

Горе pipilica пише колко повече е това "бая", ще го цитирам - "голяма муха на втората секунда падна".
След като водата кипне и парата стопли въздуха, охлаждането се прекратява и на малката муха също ще и трябват две секунди, няма от какво да е повече. Обаче докато въздухът е студен, на нея и няма нищо.
tgi написа:
Поглъщането на водата не се променя докато е течна, все едно кипи ли или не. Просто при кипене се изпарява и така отдава погълнатото.

И аз това имам предвид. Правя разлика между непоглъщане на топлина и непоглъщане на микровълни.

Нед Окт 09, 2011 1:10 pm
Профил
Аватар

741 написа:
tgi написа:
Бая повече време от "веднага" ще трябва за тая работа. Поглъщането на водата не се променя
докато е течна, все едно кипи ли или не. Просто при кипене се изпарява и така отдава погълнатото.
Но с почването на тоя процес леля ти муха вече е била опечена :D .

Горе pipilica пише колко повече е това "бая", ще го цитирам - "голяма муха на втората секунда падна".
След като водата кипне и парата стопли въздуха, охлаждането се прекратява и на малката муха също ще и трябват две секунди, няма от какво да е повече. Обаче докато въздухът е студен, на нея и няма нищо.

Да бе, за две секунди кипене в печката стана непрогледна сауна и оттатък. Стига глупости, елементарна
физика не се ли учеше още в 6-ти клас някъде.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Окт 09, 2011 2:24 pm
Профил WWW

741 написа:
Не, просто след кипването водата не може да поема повече топлина и цялата мощност на магнетрона излиза от чашата под формата на пара.

Забравили сме физиката ;-)

При достигане на температурата на фазовия преход, водата не спира да поема топлина. Напротив, за да се изпари е нужно да поеме още 6 пъти повече топлина, отколкото е било нужно за загряването й от 20 до 100С.
И при изпаряването си не отделя "погълнатото" каквото и да е погълнала ;-)

Нед Окт 09, 2011 3:22 pm
Профил

miro_atc написа:
741 написа:
Не, просто след кипването водата не може да поема повече топлина и цялата мощност на магнетрона излиза от чашата под формата на пара.

Забравили сме физиката ;-)

При достигане на температурата на фазовия преход, водата не спира да поема топлина. Напротив, за да се изпари е нужно да поеме още 6 пъти повече топлина, отколкото е било нужно за загряването й от 20 до 100С.
И при изпаряването си не отделя "погълнатото" каквото и да е погълнала ;-)

Ей, голям късмет извадих, че наминах насам да се поограмотя, иначе още щях да си ходя глупав :)
Миро, "погълнатото" няма да се отдели само ако успееш да запазиш температурата на парата да остане 100 градуса. Ако я омешаш с въздух, парата кондензира до мъгла и латентната топлина от фазовия преход загрява въздуха. Има някакви милиграми, дето ще се разтворят във въздуха вътре в обема на печката, докато му вдигнат влажността до 100%, ама това е пренебрежимо. Практически цялата мощност на печката след кипването започва да загрява въздуха по тоя начин, и понеже той е няколко грама, а пък мощността киловат, температурата в тоя момент се вдига за секунди.
Докато не кипне водата, енергията на печката се трупа в чашата, въздухът стои сравнително студен, малката муха се охлажда и живее. Водата кипва, въздухът се загрява бързо и това заедно с микровълните я довършва. А голямата муха има по-кофти съотношение обем/повърхност, по-трудно се охлажда и затова умира веднага.

Това е моята версия. Но понеже смисълът от спора почва все повече да ми се губи, аз съм склонен да приема версията на тги. Мухата се загрява със скоростта на водата в чашата. И когато се нагрее достатъчно, умира. А голямата муха умира още на втората секунда, но не от загряване, а от ужас, понеже е по-мъдра от малката и знае какво следва. Нещо такова ще да е :)

Нед Окт 09, 2011 5:20 pm
Профил

741 написа:
Миро, "погълнатото" няма да се отдели само ако успееш да запазиш температурата на парата да остане 100 градуса. Ако я омешаш с въздух, парата кондензира до мъгла и латентната топлина от фазовия преход загрява въздуха. Има някакви милиграми, дето ще се разтворят във въздуха вътре в обема на печката, докато му вдигнат влажността до 100%, ама това е пренебрежимо. Практически цялата мощност на печката след кипването започва да загрява въздуха по тоя начин, и понеже той е няколко грама, а пък мощността киловат, температурата в тоя момент се вдига за секунди.
Докато не кипне водата, енергията на печката се трупа в чашата, въздухът стои сравнително студен, малката муха се охлажда и живее. Водата кипва, въздухът се загрява бързо и това заедно с микровълните я довършва. А голямата муха има по-кофти съотношение обем/повърхност, по-трудно се охлажда и затова умира веднага.

Не че нещо се заяждам, ама не е баш тъй ;-)

Нека приемем че печката ти е с такава мощност, че загрява 100 грама вода до 100С за 2 мин. След това ако искаш да изпариш водата, трябва да поддържаш същата мощност поне още 5-6 минути. Толкова за загряването.
Сега охлаждането - 100 грама вода са 1/10 от 1 литър. Изпарени обаче да не ти го пресмятам точно, но ще са някъде 200 литра. При това специфичния топлинен капацитет на въздуха е два пъти по-малък от парата, т.е. при еднакво тегло ако вземеш 1 градус от парата - въздуха ще се загрее с 2 градуса (без да броим фазовия преход). С други думи ако искаш да кондензираш 100гр пара само чрез въздух ти е необходим много повече от 1 кг въздух с начална температура 20С. При по-малко количество въздуха просто се загрява до над 100С и забрави парата да кондензира. Всъщност ако трябва да бъда точен ти трябват над 2 килограма, но и един е с достатъчно голям обем ;-)
Сега освен ако микровълновата ти не е професионална, едва ли е с такъв обем. Затова по-логичното обяснение е:

пускаш печката, водата почва да кипи и да се изпарява. Това обаче отнема време, т.е. никаква мощност не скача в следващите секунди. Получената пара би могла *бързо* да загрее въздуха, който е в печката, но това трудно ще се случи в нормална печка (най-малкото отнема време). По-скоро в следствие на обемното разширение при изпарението, парата да избута въздуха навън от печката.

Иначе не разбирам от насекоми и не мога да кажа защо е паднала. Заключението ти "Сварил си я на парна баня" е едно от най-вероятните. Тук интересно е дали мухите могат да летят в облак от пара, защото това може да е причина за бързото падане, а варенето да е след това ;-)

Нед Окт 09, 2011 6:38 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
.....
Иначе не разбирам от насекоми и не мога да кажа защо е паднала. Заключението ти "Сварил си я на парна баня" е едно от най-вероятните. Тук интересно е дали мухите могат да летят в облак от пара, защото това може да е причина за бързото падане, а варенето да е след това ;-)

Трябва да се провери "на вкус" как точно е сготвена. :D

Нед Окт 09, 2011 7:18 pm
Профил WWW

miro_atc написа:
Не че нещо се заяждам, ама не е баш тъй ;-)

Нека приемем че печката ти е с такава мощност, че загрява 100 грама вода до 100С за 2 мин. След това ако искаш да изпариш водата, трябва да поддържаш същата мощност поне още 5-6 минути. Толкова за загряването.
Сега охлаждането - 100 грама вода са 1/10 от 1 литър. Изпарени обаче да не ти го пресмятам точно, но ще са някъде 200 литра. При това специфичния топлинен капацитет на въздуха е два пъти по-малък от парата, т.е. при еднакво тегло ако вземеш 1 градус от парата - въздуха ще се загрее с 2 градуса (без да броим фазовия преход). С други думи ако искаш да кондензираш 100гр пара само чрез въздух ти е необходим много повече от 1 кг въздух с начална температура 20С. При по-малко количество въздуха просто се загрява до над 100С и забрави парата да кондензира. Всъщност ако трябва да бъда точен ти трябват над 2 килограма, но и един е с достатъчно голям обем ;-)
Сега освен ако микровълновата ти не е професионална, едва ли е с такъв обем.

Добра логика. Значи като изпаряваме, ще отчитаме топлината за фазовия преход, но при охлаждане няма. ОК, няма проблем. :)
Ако към парата от кипящата вода (която е с температура 100 градуса) прибавим недостатъчно въздух, въздухът щял да се нагрее до над 100 градуса - и с тва ще се съглася, де ще ходя :)
Ако изпаря цялата вода, щял да ми трябва толкова много въздух за охлаждане, колкото няма в печката - абсолютно вярно. Ама че никъде не съм говорил за изпаряване на цялата вода, а само на толкова, колкото да загрее мизерното количество въздух в печката - това си е чиста проба злостно издребняване от моя страна :)

Edit: Абе имам чувството, че всеки си спори сам с каквото си е наумил и не чете другите

Нед Окт 09, 2011 7:51 pm
Профил
Аватар

741 написа:
[...
Edit: Абе имам чувството, че всеки си спори сам с каквото си е наумил и не чете другите

Май е така :D :D .
Аз не бях разбрал, че имало две мухи и че според тебе малката умряла по-късно
щото се охлаждала по-добре, което е сигурно така в голяма степен (може и да има
разлика в поглъщането в полза на по-голямата муха, ама знам ли, може и да няма. На мене
по-клъстите мухи ми изглеждат някак по-плътни :D ).

Та мислех, че твърдиш че мухата умряла в рамките на двете секунди загряване
на парна баня, дето очевидно и няма как да се е състояло толкова бързо. Е, някаква
минимална част може и да е дошла така но очевидно ще е пренебрежима.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Окт 09, 2011 8:39 pm
Профил WWW

741 написа:
...

хм... заяждаме се значи...
Аз нямам навика да правя забележки, когато не съм сигурен. И когато ги правя ги подкрепям с нужните аргументи и сметки!

Ето ти сметка, която (ако имаш учебник по термодинамика и желание да се образоваш) може да провериш/обориш:

Печка с мощност 1кW, приемаме кпд 100% за да не разводняваме сметките. Обем 20л.
Чаша с 100гр. вода с температура 20C

При с=4186 J/(kg.ºC) може да видиш, че температурата на водата ще се качва приблизително с 2 градуса/секунда, т.е. след 40 секунди чашата кипва.
След това са ти нужни още 240 секунди за да изпариш всичката вода, или средно на секунда ще се изпаряват 0.4 гр. вода. Изглежда нищожно, но в печката с обем 20 литра имаш около 25 грама въздух.

И сега твърдението ти:

Цитат:
Миро, "погълнатото" няма да се отдели само ако успееш да запазиш температурата на парата да остане 100 градуса. Ако я омешаш с въздух, парата кондензира до мъгла и латентната топлина от фазовия преход загрява въздуха.

Очевидно ти твърдиш, че парата ще почне да кондензира за сметка на загряване на въздуха, който ще поема "погълнатото" от водата.. Аз твърдя първо, че конденз няма да се получи, второ че въздуха не е в състояние да поеме "погълнатото". То е очевадно - имаш 25 грама въздух с 1000 J (kg.ºC) срещу 4 пъти повече вода с 4 пъти по-голям топлинен капацитет и отделно фазов преход.

Но все пак да се върнем към модела - да припомня на 40-та секунда започва да се изпаряват по 0.4 гр. вода. Сега секунда по секунда:
- 40-та секунда 25 грама въздух @20C, 0.4 грама пара @100C. Да приемем твоята версия, нека да се омешат мигновено. От 0.4 грама пара се получават 0.4 грама вода @ 100C и се отделя 900j топлина. Топлината отива във въздуха, т.е. от 25гр@20C вече имаш 25гр @ 42.5C. И когато се изравнят температурите на двете ще се получи средна температура от около 89С.
- 41-ва секунда добавяме още 0.4 грама пара... Отново 900j, само че вече въздуха е 89C и след само 460j вече достига 100C, т.е. едва половината от втората порция пара ще успее да кондензира. Общо 0.6 грама... От тук нататък забрави за конденз.
И това при условие, че той става мигновено. На практика няма да има достатъчно време и по-голямата част от въздуха ще бъде избутан навън, преди да е достигнал 100C,

----------------------------------
Накратко:
1. Двайсет литра въздух могат да накарат не повече от половин грам вода да кондензира. Но и това няма да стане на практика.
2. Въздухът в печката е крайно недостатъчен за да поеме каквото и да е било.. Трябва да вкарваш бързо и достатъчно въздух отвън, но и това не става на практика.
3. При кипване водата не престава да приема по-малко топлина като твърдиш. Не бъркай топлина с температура.

Нед Окт 09, 2011 9:45 pm
Профил

miro_atc написа:
хм... заяждаме се значи...
Аз нямам навика да правя забележки, когато не съм сигурен. И когато ги правя ги подкрепям с нужните аргументи и сметки!

Абе всички пишем като сме сигурни. А пък сигурен е едно, прав - друго
Цитат:
И сега твърдението ти:

Цитат:
Миро, "погълнатото" няма да се отдели само ако успееш да запазиш температурата на парата да остане 100 градуса. Ако я омешаш с въздух, парата кондензира до мъгла и латентната топлина от фазовия преход загрява въздуха.

Очевидно ти твърдиш, че парата ще почне да кондензира за сметка на загряване на въздуха, който ще поема "погълнатото" от водата.. Аз твърдя първо, че конденз няма да се получи, второ че въздуха не е в състояние да поеме "погълнатото".

Ами сложи чаша с вода в печката и гледай. Водната пара (газообразната форма на водата) е безцветна и прозрачна. А бялото, което се вижда да излиза над чашата и на което хората му казват "пара", не е водна пара, а мъгла. Съвсем дребни капки кондензирала вода, която вече е отдала топлината на фазовия преход на въздуха, с който се е смесила. Това, дето казваш, че няма да го има, се вижда с просто око, че го има.
Цитат:
Но все пак да се върнем към модела - да припомня на 40-та секунда започва да се изпаряват по 0.4 гр. вода. Сега секунда по секунда:
- 40-та секунда 25 грама въздух @20C, 0.4 грама пара @100C. Да приемем твоята версия, нека да се омешат мигновено. От 0.4 грама пара се получават 0.4 грама вода @ 100C и се отделя 900j топлина. Топлината отива във въздуха, т.е. от 25гр@20C вече имаш 25гр @ 42.5C. И когато се изравнят температурите на двете ще се получи средна температура от около 89С.
- 41-ва секунда добавяме още 0.4 грама пара... Отново 900j, само че вече въздуха е 89C и след само 460j вече достига 100C, т.е. едва половината от втората порция пара ще успее да кондензира. Общо 0.6 грама... От тук нататък забрави за конденз.
И това при условие, че той става мигновено. На практика няма да има достатъчно време и по-голямата част от въздуха ще бъде избутан навън, преди да е достигнал 100C,

Да резюмирам - твърдиш, че преди края на втората секунда след кипването въздухът ще се е нагрял до 100 градуса. ОК, с това се съгласявам, аз това и твърдя горе на пет места - че в момента на кипване на водата температурата на въздуха ще почне да се качва бързо.
В същото време ме убеждаваш, че тоя дебит пара от 0.4 грама на секунда, което е под литър за секунда, ще избута 25 литра въздух от печката преди да се нагрее, т.е. преди втората секунда?
Прочети каквото си написал утре на свежа глава и ако искаш, още веднъж сам го изкоментирай. Не се заяждам.

Нед Окт 09, 2011 11:10 pm
Профил

741 написа:
Ами сложи чаша с вода в печката и гледай. Водната пара е безцветна и прозрачна. А бялото, което се вижда да излиза над чашата и на което хората му казват "пара", не е водна пара, а мъгла. Съвсем дребни капки кондензирала вода, която вече е отдала топлината на фазовия преход на въздуха, с който се е смесила. Това, дето казваш, че няма да го има, се вижда с просто око, че го има.

Благодаря, че ме осветли кое как се казва ;-)
Но за наблюденията с просто око, ще ти благодаря след като представиш и тяхното обяснение...

Цитат:
Да резюмирам - твърдиш, че преди края на втората секунда след кипването въздухът ще се е нагрял до 100 градуса. ОК, с това се съгласявам, аз това и твърдя горе на пет места - че в момента на кипване на водата температурата на въздуха ще почне да се качва бързо.

Не съвсем... Твърдя, че въздухът ще се нагрее толкова бързо *ако* имаше също толкова бърз конденз. А дори хипотетично да допуснем че има толкова бърз конденз, той също толкова бързо ще изчезне защото след като на втората секунда температурата вече е на 100С и ти продължаваш да добавяш топлина, то повече от очевидно, че твоята мъгла отново ще се изпари.

На практика както казах обаче, не това се случва.... Поради ред причини е нужно значително повече време за да се получи конденз. В случая водните пари нямат време да кондензират, те просто се смесват с въздуха (или го избутват).
Важното в случая е, че няма конденз или той е супер супер минимален. Това позволява на въздуха да остане сравнително студен. И тъй като въздухът е студен, може и да получиш и мъгла, макар че в мировълнова точно малко се съмнявам.... Но пак повтарям - въздухът остава студен, защото няма конденз.

Цитат:
В същото време ме убеждаваш, че тоя дебит пара от 0.4 грама на секунда, което е под литър за секунда, ще избута 25 литра въздух от печката преди да се нагрее, т.е. преди втората секунда?

Не съм казвал, че 25 литра ще се избутат за 1-2 секунди... Чети внимателно! Казах, че "на практика въздуха ще бъде избутан навън, преди да е достигнал 100C".

Хипотезата с "кондеза" я сметнах с цел да разбереш абсурда й, т.е. да се откажеш от версията за това как "Практически цялата мощност на печката след кипването започва да загрява въздуха по тоя начин".
Въздухът поема много много малка част от енергията... и по-вероятно е да излезе след време (да бъде избутан) студен или съвсем слабо затоплен.

Пон Окт 10, 2011 12:20 am
Профил

miro_atc написа:
Не съвсем... Твърдя, че въздухът ще се нагрее толкова бързо *ако* имаше също толкова бърз конденз. А дори хипотетично да допуснем че има толкова бърз конденз, той също толкова бързо ще изчезне защото след като на втората секунда температурата вече е на 100С и ти продължаваш да добавяш топлина, то повече от очевидно, че твоята мъгла отново ще се изпари.

На практика както казах обаче, не това се случва.... Поради ред причини е нужно значително повече време за да се получи конденз. В случая водните пари нямат време да кондензират, те просто се смесват с въздуха (или го избутват).
Важното в случая е, че няма конденз или той е супер супер минимален. Това позволява на въздуха да остане сравнително студен. И тъй като въздухът е студен, може и да получиш и мъгла, макар че в мировълнова точно малко се съмнявам.... Но пак повтарям - въздухът остава студен, защото няма конденз.

Абе... що ли ти се връзвам.

Пон Окт 10, 2011 12:40 am
Профил
Аватар

миро, дали ще кондензира парата или няма е без голямо значение, парата и без да кондензира пак е 100 градуса и убива мухата. всеки който е варил картофи знае че се сваряват както над водата, така и под водата, без значение че не са покрити целите. дори ще ти кажа че е по-добре да не кондензира. ако кондензира, финалната температура очевидно е под 100 градуса, нищо че си отдава енергията. ако не кондензира, има начин и да е над 100, пък голям праз че си държи енергията на кондензация за нея си.
бтв сега прочетох началния експеримент и стигнах до извода че фурната е 400 вата. мисля че такива не се произвеждат, следователно е намалена от регулатора. срамота, бива ли технически грамотни хора да правят такова нещо.... микровълновата - винаги на макс!

Пон Окт 10, 2011 8:52 am
Профил

zaphod написа:
миро, дали ще кондензира парата или няма е без голямо значение

За мухата може би няма, но за тоя, който се опитва да обясни експеримента има значение ;-)

Код:
бтв сега прочетох началния експеримент и стигнах до извода че фурната е 400 вата. мисля че такива не се произвеждат, следователно е намалена от регулатора. срамота, бива ли технически грамотни хора да правят такова нещо.... микровълновата - винаги на макс!

И аз това получавам като топлинна мощност върху водата. Но предполагам, че не е следствие на ограничение. Имаш магнетрон, който загрява отвън обема и не всички вълни се поглъщат само от водата. 50% кпд в случая ми изглежда нормално.

Пон Окт 10, 2011 9:19 am
Профил
Аватар

ами не мисля, че 50% е нормално, това което се дава на фурните е лъчевата мощност (или греша?), а нейното кпд е много високо - стените на фурната са студени, лъчението извън нея е минимално.

Пон Окт 10, 2011 9:44 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща