|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:17 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 (free) RTOS за PIC32
Иска ми се да започна използването на някаква ОС, но на PIC32. Защо на него - ами заради това заради което ползвам пиковете - имат страшно много free кодове почти за всичко, което ми е потрябвало напоследък. Колкото и да не ми е приятно взех да минавам към тях полека лека. За сега когато ми се налага да имам някаква многозадчност я правя както повечето от вас предполагам - таскове, някой да ги суичва, драйвери за периферията и тасковете си искат досъп до неям някой им я раздава, те си връщат контрола като приключат, някой ги наблюдава да не зациклят. Ей така, но е много дървено, без да броим, че бъговете не са малко, поне в началото. Попрагледах из нета какво може да се намери хем да е фрее, хем да не е freeRTOS, но не съм много обнадежден. От изчетеното тук из форума виждам, че freeRTOS хич не е желателен за употреба, но каква алтернатива може да се предложи - нещо което спокойно ще се търкаля на 80Mhz с не повече от 64к рам - че нали и приложенията ще искат достя, за момента не знам пик с повече? Не държа да има много библиотеки за ЛАН, ФАТ, УСБ и т.н. като надеждата е, че каквото ми трябва ще го присадя от микрочипските библитеки (имат апликейшън как става, уж). Другия вариант е да има поддръжка с развити библиотеки, но това не очаквам да е free  Подозирам, че темата е дъвкана вече, но айде пак - поне да се обобщи, ако съм го пропуснал Моля, не обръщайте темата към "ама айде да изясним що е РТОС, според приложението" и т.н. Няма да го ползвам нито за критично бързи приложения, по-скоро да е мениджър на таскове и да не омешва употребата на ресурси/периферия. ПС: Търсачката още е пълен хал, наложи се да гуугълвам форума, той се справя по-добре 
|
| Съб Окт 15, 2011 11:44 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: (free) RTOS за PIC32
Само са вметна, че "неумешването" няма много общо с използването на rtos - по-скоро е свързано с наличието на MMU или друг хардуерен механизъм за защита на паметта. Иначе невалиден пойнтер ще ти прави същите проблеми, както със, така и без RTOS. Колкото до избора на конкретен ОС, т.е. ядро - няма голямо значение, стига да достатъчно тестван. Разликата идва точно от наличието на документация, библиотеки, стекове, интеграция с развойните инструменти.
|
| Съб Окт 15, 2011 12:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
В такъв смисъл и прост свичър като фреертос може да ти свърши работа, ама аз *горещо* ти препоръчвам да не хващаш на това хоро. Ще е само междинна стъпка, но стъпка в страни от правилната посока. Друг важен момент е не колко библиотеки ще ползваш, а дали ще ползваш изобщо концепция за библиотеки, стекове и т.н.. Второто е мнооого по-важно  Както и да е... разгледай http://nuttx.sourceforge.net/ ... Споменават ПИК32, подробности не знам.... Но знам, че това е сравнително добре замислен ОС и има всички базови концепции, така че дори и да няма много неща за ПИК, поне ще имаш идея как да си ги направиш.
|
| Съб Окт 15, 2011 4:57 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
head_up, ако се оправяш сам с твой си RTOS-ав код карай така нататък, търси чужди кодове само ако се наложи (наложи като в наложи, т.е. да нямаш друг вариант, не да се чудиш кой е по-добър). Инак си осъден да дишаш праха на тоя, когото следваш.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Окт 15, 2011 8:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
сетих се и за още едно решение - uCOS II/III... дерзай, в краен случай ще ти дам барабанчето си 
|
| Съб Окт 15, 2011 11:51 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
И какво не ви харесва FreeRTOS ?
|
| Нед Окт 16, 2011 12:30 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Тъй, @miro_atc, благодаря, че се опитваш да ме спасяваш от freeRTOS-a, загледах се сериозно в него, но колкото мнения има "против", толкова има и "за". Объркан съм по отношение на него ... Ползват го, определено, сигурно е и той малко дъвен, все пак за фрее, знам какво се получава като всеки почне да маже. Обаче явно има каквото е необходимо на масата потребители.Пък и за без пари ... Nuttx още не е минал през тестване, та ще го почакам, докато получи завършен вид, а и той ми изглежда някак си под въпрос като съществуване - то на тоя тип ако му писне да се занимва и го е зае*ал, знам ли - в това отношение freeRTOS-a има доста по сериозна поддръжка. uCOS II/III не беше ли леко платен? Като разглеждах май така ми се стори и за това го изоставих за по-нататъчно четене. @tgi, ама много си го мисля и това, обаче докато стигна до нещо по-смислено ще мине мнооого време. Обаче си прав - веднъж направя ли го да работи стабилно писането и откриването на какъвто и да е проблем ще е удоволствие за мен, осъзнавам го, пиша си много по-лесно за сегашното дърво дето си го сделах да ми суичва тасковете и т.н., въобще едно е да ползваш готово, друго си е твоята манджа. В тоя ред на мисли, @miro_atc, ще ми е приятно, ако не ти е проблем да му хвърля едно око - надали ще го ползвам на готово, но може да те "окрада" от към някоя идея  @Tisho, я кажи, тъй като явно ползваш freeRTOS, какви са аргументите ти "за"? С какви главоболия си се сблъсквал и как се оправяш като трябва да дописваш драйвери за нея?
|
| Нед Окт 16, 2011 3:27 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
freeRTOS също е един човек, един Дейвид, поства чат-пат в comp.arch.embedded . Нямам представа какво е тоя freeRTOS де, не съм го и поглеждал. Не знам защо очакваш да е много време за една обикновена превключварка на таскове, аз го виждам като някой-друг час работа ако знаеш достатъчно (т.е. няма обем за реализация, изисква се само умението да го направиш). Не знам имаш ли вече знанията ама и да ги нямаш като гледам така или иначе смяташ да ги събереш та ползването на чужди глупости само би ти загубило време. Все пак ти по-доббре знаеш какво и колко (скоро) ти трябва, разбира се. Само напомням, че търсенето на съвет е грешка ако съветът не ни е нужен  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Окт 16, 2011 9:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
freeRTOS си е един таск суитчер с малко елементи на синхронизация. Демек има най-просто - семафори, съобщения и то в доста орязана версия. Не се подчинява на почти никакъв стандарт за операционни системи (POSIX). t.е. много далеч от представата на miro за операционна система е.
Точно горе изброените му недостатъци го правят предпочитан от хора като мен, дето обича простите неща...
Ако ще правиш нещо единично като проект, няма да надграждаш в бъдеще и не ти трябват някакви сложни синхронизиращи механизми, драйвери и т.н. - си е много добър избор. Подкарва се за 1 час...
Което си е вярно - си е вярно - за по сериозни неща - не става! Абе най обикновен таск суитчер си е.
Например с текущата версия която аз бъзикам, така и не измислих елегантен начин да блокирам една нишка да дебне повече от едно събитие (семафор, съобщение и т.н.)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 17, 2011 1:21 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Цецо ако не си си решил проблема с това съм правил проста библиотека Signal за тази работа. Малко се пипа и в сорса на OS-a но иначе няма достъп до някои неща които трябват. Така че ако още ти е зор свиркай ще ти я дам.
|
| Пон Окт 17, 2011 2:37 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
За в момента PIC32 е с максимум 128k RAM. При мен FatFs работи изключително стабилно вече 2-ра година, първо ползвах Microchip-ския код, но е много тромав, пък и си има грешчици за изчистване. Micrium μC/OS-II я има портната за 18/24/30/33/32, отдавна се каня да я изпробвам, ако се спреш на нея сподели какви плюсове и минуси има. Един руснак беше пуснал преди година-две ОС за PIC32, но не се сещам как се казваше, кода изглеждаше добре написан. Погледни и RetroBSD  П.П. Сетих се, TNKernel беше ОС на руснака.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 17, 2011 10:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не гледай само количеството, иначе става като вица за Майбах... не го карат много  Това не го разбрах... фрее в случая означава, може да се ползва от всеки, но не и да се маже. Доколкото знам само авторът си маже  Не разбирам за някакви сертификации ли говориш или за твое тестване... На мен ми изглежда като съвсем завършен, доколкото може да бъде завършен подобен проект. Виж специално за порта за MIPS/pic32 не съм гледал как е. . Тук вероятно се шегуваш... Направо имам чувството че говорим на различни езици  Просто ти казвам че документацията му, както и сорсовете му са безплатни за разглеждане... и не е лоша идея да ги разгледаш преди да решиш каквото и да е било  Да си призная снощи се напих яко... и дано да е от това щото наистина ми е зор да стопля за какво говориш. На кое да хвърлиш око? На това ли? Малко странен въпрос за нещо качено на гугъл... Иначе по темата за и против freertos Цецо го е казал добре. Аз ще го кажа с мои думи, Значи не го препоръчвам, но това не е свързано с някакви недостатъци. За това което е направен е перфектен, всъщност той човека обясняваше някъде историята. Имал някакви клиенти дето не знаели нищо освен windows и трябвало да им предложи нещо достатъчно просто. После видял че и други се интересуват и те така... Сега, очевидно целта е била простотата, но аз си мисля че има и други начини за опростяване. Но пак ще прозвучи като че ли го плю/критикувам... Не знам как да го обясня. Да кажем че ако ОС-вете бяха сексуални инструменти, аз бих препоръчал тия стоки от секшоповете дето се ползват с партньор. Без значението качеството на надуваемите кукли и вибраторите, аз винаги ще предпочета един презерватив или друго което става за що-годе "нормален" секс. Надявам се тоя пример да не се приеме като обида към някого или към нещо. Не е това целта ми, просто искам да илюстрирам... Всъщност при ОС-вете голяма част от смисъла е да имаш партньори. Когато ОС-ът има концепция един човек може примерно да седне да напише някакъв липсващ драйвер, друг да почне да пише приложение. Не е задължително двамата да се обясняват взаимно, може съвсем изолирано един от друг да работят. Да, действително и двамата първо трябва да понаучат това-онова за ОС-а. Но учиш колкото за един-два драйвера да кажем, след това знаеш най-важното за висчки останали. Ех, винаги има някакви детайли за доуточнване. Няма перфектни неща. Но като има коцепция и я схванеш след това е значително, значително по-лесно. Така че за мен е по-важно каква е архитектурата на ОС-а, т.е. инструменти за синхронизации, драйвери, стекове, интерфейси и т.н. При фреертос повечето от тия неща напълно липсват. Разбира се ако се ползва за 8-бит контролери или за съвсем елементарни неща, няма нужда от стекове, няма нужда от драйвери. Обаче за АРМ/MIPS като сложиш едно USB, един ethernet и особено всеки като почне да си слага както намери за добре става боза...
|
| Пон Окт 17, 2011 11:54 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Не съм чак толкова навътре с Freertos гледах му описанието, и го пробвах на RX62N лесно го подкарах и работи прилично, но не съм го ползвал за нищо по сериозно още. Само една веб страница върти в момента.
По скоро въпроса ми беше кой какво е видял като неща които не му харесват, за да мога да се съобразя с тях ако за бъдеще реша да го ползвам в някой продукт.
|
| Сря Окт 19, 2011 10:24 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|