|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:04 am
Как се слага пешеходен светофар в БГ - идеи и опит?
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Как се слага пешеходен светофар в БГ - идеи и опит?
Във връзка с "темата" за китайския морал, искам да обменим опит. В нормалните държави (визирам Германия), пешеходна пътека без светофар е изключение. Наскоро тук в Габрово, на 200 метра от дома ми, удариха едно момиче, сега е в Пирогов, сигурно сте чули и по новините. Като гледах китайското клипче, ми идваше да хвърлям и да вия. Колко струва един пешеходен светофар, преди години някой от колегите май работеха в тази област? Какво се иска за да се сложи такъв (брой подписи, или, няма да се учудя ако се иска брой ударени пешеходци  )? Коя организация ги урежда тия неща - община, КАТ? Има ли някаква възможност за финансиране от някъде, за да се случи? Едва ли слагането на мека настилка на детските площадки е по-важно от това? Чии ресор е това, има ли граждански организации които могат да помогнат?
|
| Чет Окт 20, 2011 11:15 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Как се слага пешеходен светофар в БГ - идеи и опит?
Пешеходните светофари са глупост. Особено много ме дразнят такива, на широки пътища с по 4-6 ленти за движение. Решението са банални надлези, които могат да се сложат почти навсякъде и струват почти стотинки.
|
| Чет Окт 20, 2011 11:18 am |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
И аз мисля като Реконструктор. Пешеходните светофари объркват тотално цялото движение, особено ако е някъде където се опитват да правят зелена вълна. В Младост преди 2-3 години на бул. А. Малинов близо до цариградско сложиха един метален надлез, не им отне особено време да го монтират а и не вярвам да е излязъл 2 млн. лв. (Макар че общината нищо чудно и като толкова да го е платила ама те там врътките са други).
И според мен тея металните надлези са много добър лесен и евтин вариант.
|
| Чет Окт 20, 2011 11:26 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
У наше село не съм виждал такъв, ще ми е интересно ако някой има снимка/линк да се види? И като е метален зимата нямате ли си потрошени по него (не му знам конструкцията)?
|
| Чет Окт 20, 2011 11:45 am |
|
 |
|
741
|
Не му пречи зимата, закрит е. Освен това е с асансьор (работещ), кабинка за охрана, че и охранител в нея. http://e-vestnik.bg/imgs/world/Most_Mladost.jpg
|
| Чет Окт 20, 2011 12:22 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Ей го въпросния надлез, който също еволюира от пешеходна пътека и мина през пешеходен светофар. А на същия булевард, но в другия край, до ХИТ се роди пешеходен светофар точно заради убито от шофьор дете.
|
| Чет Окт 20, 2011 12:25 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Има си места и за едното, и за другото. Само че на път с 4-ри ленти (кажи го 20метра широк) ще отидат няколко тона метал. А колко ще е удобно и оттам колко ще се ползва е друг въпрос. Един светофар е 100-тина кила метал, няколко лампи (с PWM контрол са в Германия да не ги сменят всеки ден) и малко електроника, gsm модул или rf link опционално. Захранването може да е проблем някъде, но те 10 години не махат кабелите на псевдо интернет доставчиците, така че може да се измисли и това. Светофарът не пречи на движението, сравнено с пешеходна пътека без светофар. Настройките на времето могат да дават предимство или на пешеходците, или на автомобилите. Могат да са динамични според часовото време и т.н.
Тоя надлез е хубав, ама може и да гони споменатата по-горе сума.
|
| Чет Окт 20, 2011 1:22 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Тая тема да не стане за и против светофарите?
Не съм съгласен, че светофарите не пречат. Имаш един период на задължително спиране, което в повечето случай не е наложително и задръстванията стават неизбежни. Да вземем за пример гореспоменатия надлез, който е изграден на булевард със силно натоварено движение. Преди тоя надлез на булеварда има още 5 светофара през 50 или 100 метра всеки. И се получава, че една отсечка от няма и колометър, се минава на моменти за 40 50 мин. Всичко си зависи от съответното място, не от теглото на надлеза или светофара.
Иначе за светофарите отговорна е общината. Имат си отдели за организация и безопасност на движението и пътна сигнализация.
|
| Чет Окт 20, 2011 1:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пешеходния светофар е хубаво нещо, ако е сложен на подходящо място. В малки населени места или малки улички е ОК.
Ама в София в последните години се ръгат пешеходни пътеки и светофари на кой къде му скимне. Това е пълна дебилщина да шибнеш пешеходна пътека или светофар насред трилентов булевард. Там си трябва подлез, надлез или каквото и да е, но трябва да се отдели потока автомобили от потока хора. Ама кой да инвестира пари в подлези - шибни светофарче и да се снимаме и повече не ни интересува.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 20, 2011 2:30 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За съжаление си прав за броя на убитите хора. На едно място, колкото повече хора умират, толкова повече общината почва да стимулира действие. 10 човека - боядисва се пешеходна патека. 50 човека - слага се знак указващ пешеходна пътека. 100 човека - монтира се сфетофар. 200 човека - слага се улично осветление, за да се виждат по-добре пешеходците. 400 човека - слагат се легнали полицаи. 800 човека - монтира се надлез. Колкото и да е скъпо просто на много места си трябва надлез. Първо не пречи на движението и второ спасява пешеходците, които ги помитат докато си пресичат на зелено. Всъщност от един надлез може и да се печели. Ако е добре осветен, удобен и хората го предпочитат, около него може да се сложат магазинчета или бутки да се възползват от повишения поток хора, срещу някаква такса, която в дългосрочен план, ще из плати надлеза. Като се добавят икономиите от погребения и загубата на човешки ресурс това си е чиста далавера, само е въпрос на малко организация.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Окт 20, 2011 5:11 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Ще стане като пешеходния мост в Пловдив - хубава идея, но с минимално постижение от към бизнес. Не мисля, че общината трябва да гледа на това като на инвестиция - то е просто начин да се спасят хора и улесни движението. Друг е въпроса, че наш сульо предпочита да прескочи ограда поставне между 2х3 платна отколкото да мине през подлез примерно - 'щот има стъпала примерно ... И пак ще си умре като куче, защото водачите хич няма да го очакват там де има надлез/подлез и е премахната пеш. пътеката/светофара. От това няма да го отучиш скоро. Та ако научиш водачите, че пеш. пътеката не е, за да концентрира потока от хора, които са бонус точки на пътя и научиш хората, че пеш. пътеката е място направено за тях, а оградите са, защото пастира знае, че те са тъпи овце и иска да ги опази - надлезите няма да са чак толкова необходими. Но при сегашното положение са си начин за излизане от роблема.
|
| Пет Окт 21, 2011 1:38 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Подлеза/надлеза си е скъпа инвестиция и едва ли може да се избие като пари. Това си е просто инфраструктура за облекчаване на трафика и подобряване на безопасността. Демек набутваме пари за да ни е по спокойно. И мисля, че едва ли някой би отказал да дава пари за това. При положение, че дава пари на едни гнусни дебили да правят предизборни кампании, човек с радост би отделил пари за подлез или надлез. Така си мисля.
Ако в общината ми въведат данък инфраструктура и парите от там да отиват за подобни неща - ще е едно добро начало. Но сега им е по лесно - скуби, пъхай в голямата торба и после от там по-лесно се краде, а и много по - лесно се оправдаваш - пари нема...
Каролев между другото много готино го каза - давам 1000 лв. на първия който успее да ми покаже разписания бюджет на София в Интернет или на хартия. Такива документи би трябвало да са публични, ама друг път.
Само се опитайте да намерите нещо къде по елементарно - ставките за данък МПС. Аз лично нормативен акт не можах да открия. Само изрески от вестници и по тях се ориентирам. Ебати общинския съвет, всичко му е засекретено.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 21, 2011 10:12 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Абе вие идвали ли сте в Сливен тези дни? А скоро да сте виждали новата ни/стара автогара? За какви надлези говорим?? Тук дървета с метров корен ги изтръгна Сливенския вятър. Като термометър от печена пуйка ги извади....Колко време ще оцелее такова надлезче? - колкото покрива на автогарата - до следващия вятър! А сливенски подлез помирисвали ли сте? - мирише на цигани и пикоч от километър. А вътре какво има - ми....не - елате сами слезте долу....
За Софето може и да стават, ама тука - тцъ!!
|
| Пет Окт 21, 2011 6:22 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Wise, вятъра при вас наистина е кофти и не е подходящо за подобни надлези Виж за подлезите ко да ти кажа... едва ли пловдивчани и софиянци идват да ги препикават  и в софия има такива подлези ама са рядкост. В Пловдив също ги има, но също са рядкост.
|
| Пет Окт 21, 2011 6:31 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Преди десетина години всички подлези в София бяха осрани и опикани и наркомански сборища. И поради зачестилите инциденти с пресичащи, се измисли някаква програма, май Софиянски се напъна нещо, не помня точно, и ги оправиха до един. И за да ги опазят наслагаха общински охранители. Във всеки подлез будка с охрана.
|
| Пет Окт 21, 2011 6:58 pm |
|
|