Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Най-евтиния MCU с MAC+PHY? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Най-евтиния MCU с MAC+PHY?
kiiid написа:
Странно защо обаче много малко фирми всъщност правят микроконтролери с пълна поддръжка на Ethernet - TI, Microchip, ST, Freescale, NXP, Atmel.

Много е близко до ума, първото нещо което пука при токов удар или статични електричества е точно мрежовата карта. Ако е на външна интегрална схема просто я сменяш и нищо не променяш ама ако имаш микроконтролер и всичко е в него трябва да изхвърлиш цялата джаджа или да плати за нов контролер клиента :)
Дори и флаш и рам слагат отвън така имаш какъв да е контролер и малко повече мозък за него, и доста по голяма свобода в програмирането :)
Малко се оскъпява но имаш по качествен продукт и добро обслужване. Но пак е въпрос на бизнес, дали не искаш при малка повреда в мрежовия интерфейс на контролера да удариш клиента с цяла джаджа или по скъп елемент или да имаш поддръжка като замениш само евтин изгорял чип :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Сеп 27, 2011 5:49 am
Профил
Аватар

Е това е цяло геройство, в 3k RAM IP че и UDP. То за Ethernet MTU/MRU е 1512 байта ли беше,
тамън си имал един пакет къде да буферираш :) . Ясно, че си го обработвал директно,
за дефрагментации и т.н. едва ли си имал ресурс.
За скорост - 100MbpS, за нагоре не съм пускал моите стекове - си трябват стотици k RAM,
и на някой-друг M не бих отказал.
А дали ще е 8 или 32 бита ядрото няма да е голяма разлика, те нали ги тъпчат с флаш
до немай къде заради C модата та само RAM-ът трябва да стигне някак.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Сеп 27, 2011 6:01 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Сега ще издиря кода и ще му махна другите работи като остане само UDP/IP стека. После ще го пусна тук като опън-сорс ;)

Вто Сеп 27, 2011 6:21 am
Профил

Едва ли на някой му пука дали ще смени PHY-а, или микроконтролера с вграден PHY. По-скоро има технологични проблеми, консумацията е сериозна,чипа грее, излъчва яко.
То и за другите интерфейси е така - аз още не съм виждал микроконтролер с вграден RS422/485 драйвер, доскоро нямаше и с CAN, ама NXP направиха.

Вто Сеп 27, 2011 9:32 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
Едва ли на някой му пука дали ще смени PHY-а, или микроконтролера с вграден PHY. По-скоро има технологични проблеми, консумацията е сериозна,чипа грее, излъчва яко.
То и за другите интерфейси е така - аз още не съм виждал микроконтролер с вграден RS422/485 драйвер, доскоро нямаше и с CAN, ама NXP направиха.

То не е много добре трансивъра да е вкаран и той при MCU-то - токов удар, мълния или каквото дойде може да повреди трансмитера, но MCU-то е много вероятно да оцелее. Ако са на един кристал прощай Григорий.

Сря Сеп 28, 2011 11:36 pm
Профил WWW
Аватар

А бе удари ли мълния стават странни неща. Тук докато имаше БТК телефон
по техния кабел няколко пъти ни е навестявала (той много за друго и не ставаше тоя кабел).

Два-три пъти ми гори модема, поне веднъж го възстанових сменяйки му буферите
(1488/1489 бяха).

Но последния път като удари преди няколко години телефонният кабел стигаше
(висейки) до масата ми, видях искрата как прескочи към масата на коаксиалния
куплунг на Ethernet-а на нюкмана (10 MbpS коаксиален, това не отиде по-натам,
както съм го правил 1993-4 остана - засега, може и тая линия да я подновя, знам ли).

Та като удари, буферът - DP8392 - оцеля, а баш контролерът - DP8393 SONIC, в tqfp144,
гръмна ставайки пълен проводник... (беше дал накъсо 5-те си волта). И това беше.
Смених го (как се сменя това на кучето в гъза не питайте), имах останал резервен,
и нюкманът пак тръгна...

Та стигне ли до такива работи няма оправия. Инак PHY-то не е практично да се слага
в самия контролер за повечето случаи наистина де, и заради риска от гърмежи
разбира се, но стигне ли работата до мълнии работата е мале мила каквото и да
прави човек. Тук вече сме развили рефлекса чуе ли се нещо отдалеко кабела на
Близу се откача мигом. Не че някога е влизало нещо по тоя кабел де (би се видяло,
оставям го да виси в близост до железа свързани с арматурата), ама не искам и
да мисля за такъв вариант, нали всичко е в мрежа та плъзне ли през хъбове и суичове
умря тя.

Чет Сеп 29, 2011 12:04 am
Профил WWW

Абе тия неща дето ги говорите са верни ама в реалния свят (тоя на юзърите и аматьорите ;)) не е баш така.
Първо сега не е края на деведесетте дето кабели за интернет се опъваха от прозорец до прозорец. Сега всичко или поне почти всичко е под земята и докато ми дойде интернета до моя рутър вкъщи, сигналът е минал през хиляда мрежарски джаджи дето даже не им знам имената. Поне тук е така. Така че освен ако нямам огромен прът на покрива дето да е галванично свързан с мрежата, не виждам какво една светкавица може да направи. Всъщност аз не съм чувал даже и на познат на мой познат някога да му е гръмнало нещо през лана.
Другото е в мисленето. Вие сте хора професионалисти. Повечето ако им изгори нещо ще го отворят най-малкото да видят какво има вътре, нали? Един средностатистически юзър не мисли така, обаче. На него не му пука дали вътре е изгорял само буфер или цялата платка е станала на въглен - от негова гледна точка това не работи, хвърля се и се купува ново. Еле пък да е към 10-ина долара, хич не се замисля даже. Фирмите като пускат тия интегрирани чипове не е за да ги залагат инженерите по някакви блестящи дизайни, а за евтино едросерийно производство. Поне на мен досега не ми сле е случвало освен група колеги, друг да ми признае дизайни с които много съм се гордял. Търговците се интересуват само от пазарния потенциал на продукта, юзърите от какво може да се прави с него. На никой не му пука и грам за карантията и колко велик бил инженера дето го е създал. Тия неприятни детайли от истината обаче стават ясни само след като човек се позанимае малко с дизайн за едросерийно производство. Там фактори като "издържливост" и "качество" за съжаление изобщо не стоят нагоре в класацията при подбора.

Чет Сеп 29, 2011 1:36 am
Профил

Е то е така, ако продукта е масов и е под 100 парични единици дали всичко ще е на 1 чип или не няма особенно значение. Така или иначе ще бъде заменен изцяло :wink:
Ако е уникален продук и трябва да се възстановява тогава е проблем и е добре да е малко по лесен за възстановяване.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Сеп 29, 2011 1:48 am
Профил
Аватар

kiiid написа:
Така че освен ако нямам огромен прът на покрива дето да е галванично свързан с мрежата, не виждам какво една светкавица може да направи. Всъщност аз не съм чувал даже и на познат на мой познат някога да му е гръмнало нещо през лана.

Почвам да си мисля, че нямате талавизори там, щом и за познат на твой познат не си чувал :D То по принцип в западните общества индивидите са вълци-единаци, така че надали някой ще ти се заоплаква както ние сме свикнали в България да го правим, може и затова да не си чувал.

Чет Сеп 29, 2011 4:12 am
Профил WWW

За съжаление kiiid, тук в България все още ги опъват от "прозорец до прозорец", дори, по мои наблюдения из Варна - още по некадърно от колкото се опъваха преди 7-8 години (довечера ще приложа и снимков материал по възможност). Така че, въпроса с мълниите си е баш актуален за нашата мила родина :).

Чет Сеп 29, 2011 10:52 am
Профил
Аватар

http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... LC00M95448

Попаднах на него случайно. Тоя от първия пост - някакъв пик - е по-евтин, но и тоя
може да се окаже някаква опция. Не очаквах да видя с 10/100 PHY такова нещо,
кво ще ги прави човек 100-те с 32к RAM ама явно ги ползват хора за нещо.

Сря Окт 05, 2011 4:42 am
Профил WWW

Хм... това не изглежда много лошо. Ще взема да го поразгледам. Добре че дизайна на тая платка върви бавно та има време за промени.
Мерси!

Сря Окт 05, 2011 9:38 am
Профил

Ама тези са по $6+ за 100, а темата започна така:
Цитат:
Засега като най-евтин виждам PIC18F66J60 за $3.05 за 1к.

Чет Окт 20, 2011 11:47 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4