| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Интерфейс за мини-мрежа със „специални” изисквания
Няма ли да е по добре да дублираш кабелите с някакъв вирелес - има една камара малки евтини чипчета които ще свъшат работа - примерно CC1110 или CC430 - така и да има късо пак ще имаш някаква връзка. Не съм ги гледал ама 430-ките сигурно имат модели с CAN (щом имат LCD контролер трябва да имат и други екстри).
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 28, 2011 3:01 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Използвам ISO1050 на TI за галваническа изолация на CAN мрежата от контролера. ISO1050 e само CAN трансивър. Ако се наложи разделяне на мрежата на сегменти е добре те да са галванически изолирани. Освен галванически изолиран CAN трансивър може да се използва нормален CAN трансивър и TTL галванически изолатори между CAN трансивъра и процесора, като например ISO7231/7230. И тъй като тук освен мрежови специалисти са се събрали и CAN специалисти  , имам един въпрос към тях. Някой изпробвал ли е да набримчи CAN трансивър на да речем 5Mbps ? Или пък 10Mbps ? Какво разстояние може да се покрие между два CAN възела с така набримчените трансиври ? По принцип процесора може да вдигне скоростта на повече от 1Mbps, но не знам как ще се справят трансиврите. Идеята ми е да вържа два CAN модула на 15м. един от друг с максимално възможната скорост.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 28, 2011 4:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз тука малко и не разбира ама за Smart Home няма ли вече разработени стандарти? Щото след 5 години като се появят джаджи в супермаркета да можеш да си ги ръгнеш...
|
| Съб Окт 29, 2011 10:28 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Има напъни в тази посока, но за сега стандарти има точно толкова, колкото и при алармените системи ( разбирай никакви ). Все още всеки от големите производители като сименс, осрам, филипс, дженерал електрик, ватстопер и др. дърпа чергата към себе си и май скоро стандарт няма да има. Да не говорим за стандарти между различни системи като алармени, пожаро-известителни, за контрол на вентилацията, отоплението/охлаждането, осветлението и др. Очакванията ми са да има единен стандарт - колкото има и при автомобилната електроника ... Всеки твори на воля 
|
| Нед Окт 30, 2011 11:42 am |
|
 |
|
@GNng
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 12:52 pm Мнения: 13 Местоположение: Панагюрище
|
Рано или късно тия от ISO ще се заемат и с работата създаване на единен стандарт, защото не може един монопол да произвежда всичките домакински уреди. Та в тоя смисъл, тия дето си ги правят работите на FPGAs май ще да са по-гъвкави от аранжьорите на ASIC.
|
| Нед Окт 30, 2011 5:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пак да подчертае че не разбира, но за датчик->аларма стандартът е 4-20mA почти без изключения, 120 Ома за имитация. За цифрови данни не говорим, де.
|
| Пон Окт 31, 2011 12:41 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Бонго, тука не става въпрос за пренос на сигнал а за пренос на данни и комуникация (даннова) между различните системи сцел синхронна работа. Ако ще да предаваш просто един сигнал начините са измислени отдавана и всички ги знаят.
|
| Пон Окт 31, 2011 9:48 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не съм пробвал на такива скорост, за 2Мбит/с знам че работи наблизо. Но имайки предвид закъсненията, много ме съмнява да държи достатъчно разстояние на 5 или 10. Особено ако има закъснения от галванично разделяне. А и има ли смисъл от CAN, ако ще държи само 5 метра?
|
| Пон Окт 31, 2011 10:06 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Идята е да използвам CAN с 11-битов ID за да прехвърля 2 байта информация от сенсор към процесор на 15 м. Други устройства няма да има. Закъснението от галваническата изолация е около 0.75us на 2Mbps, но това не ме бърка в случая. След като RS-485 се справя на 2Mbps би трябвало и CAN-а да може. Ще го изпробвам като остане време и ще споделя какво е станало.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 31, 2011 2:25 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
RS485 е push-pull изход, CAN не е. RS485 и на 30Mbit/s върви, но това не значи че CAN ще може. CAN-a го дават 40м за 1мбит/с, на 5 очаквам да е под 10м.
|
| Пон Окт 31, 2011 4:03 pm |
|
|