|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:04 am
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Един въпрос на лаик: Къде би намерила приложение такава разработка? Има ли възможности за по-широка реализация (т.е.производство) или само като уникат за доказване възможността да се направи?
Мен например по би ме заинтересувала от практическа гледна точка разработка на олекотена система за управление на устройства в рамките на един апартамент или къща по силовата мрежа.
|
| Пон Окт 17, 2005 7:16 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
UDP е елемент от IP. Така че за да го ползваш, трябва да имаш някакъв IP stack. За приложението, което си описал IP не е най-добрият протокол - тежък е, има голям излишък от данни, особено при малки пакети. По-добре си измисли нещо твое, или вземи някой индустриален протокол. Те са оптимизирани за RTOS, зашумени медии и ниски трафици. Добро предложение е HART - ползва FSK модем ( може и друго ), позволява свързване в мрежа на много устройства, позволява адресиране и т.н. Истински протокол.
Съвместим с него си.
Ако си решил да си уникален, направи си свой - принципите са ясни отпреди много години, предполагам, че няма да ти е трудно. Ама защо? 
|
| Пон Окт 17, 2005 8:00 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Говори човека за "Протокол по ->UTP<- ".
Аз разбирам кабел UTP
----
Към Никола:
Въпреки че прочетох цялата тема и ти казвам наистина се опитах да вникна в идеята ти , да я разбера нещо не успях, ето какво разбрах де
- идеята е да се ползват микропроцесори като мрежови у-ва и/или да се предостави за микропроцесори високоскоростен** и лесен за какво* протокол.
* - лесен за употреба, лесен за разбиране - т.е просто по своята същност/механизъм или ?
- за преносител на сигнала ще се ползва UTP кабел.
- търси се съвместимост със сегашните LocalAreaNetworkS/
е това ще усложни разработката.
по-скоро цели embed протокол , а после ще се сложи още едно ниво за да се превежда този протокол на някои от разбираемите или по-точно най-често ползваните в PC протоколи.
** - висока скорост - някаква идея как да го постигнеш.
някаква компресия , която ползва малки пакети , тъй като на малки пакети - мах разстояние + скорост.
--
лошото е , че може и аз нещо не ясно да съм се изказал , та казвай ако не си ми разбрал въпроса
"За да олучиш правилният отговор трявба да зададеш правилния въпрос."
--
от моята гледна точка проекта е доста неясен - описан с една дума и не се разбира каква е твоята идея.
т.е за да тръгнеш да го правиш ти е дошла някаква идея , която искаш да развиеш.
как да го кажа - искаш да правиш нов по-добър като показатели двигател и докато си размишлявал си измислил някакъв принцип с магнити и казваш ето това имам аз като идея, дайте да го доразвием ; докато тук виждам само "искам да правя нов по-добър двигател ... " и дотук.
те да знам
аха май ... ето май правилния въпрос
На какъв принцип (освен UTP кабел***) ще става преноса?
Гледам , че идеята се е почнала от там , че харесваш свойствата/възможностите на UTP кабела; и искаш да го ползваш за да направиш една бърза и далечна комуникация.
|
| Пон Окт 17, 2005 8:49 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
[quote="Nikola Kirov"]След нова година си купвам кит за FPGA и за месец 2 се усвояват тия FPGA.
[quote]
При твоито темпо ти трябва точно 2 седмици да ги усвоиш до ниво при което ще можеш и сам да си спретнеш анализатора .... (жалко че го зае**** малко тоз проект ама .... време няма .... аз ви казвах да спретнем желязото още лятото когато всички бяхме свободни ... )
Междо другото .. тея гадове от Петрекс92 са дигнали цената на развоя за Спартан 3 от 115$ на 137$.Мама му тамън бях збрал кинтите ... 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пон Окт 17, 2005 10:45 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Имаше някъде в природата едни 6N137 - разправят, че са 10МВ, ама...
|
| Вто Окт 18, 2005 12:03 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Май наистина съм се изразил неправилно.
Значи идеята като цяло не съм си я дооформил. Много неща не знам и затова не съм мислил. Но ще дам няколко примера за необходимост от това.
1. Имам една сграда няколко етажна. Имам по нея пръснати няколко датчика,няколко изпълнителни устроиства, и няколко устроиства които ползват постоянно данни които са в мастер устроиството и да кажем им трябва поток данни по 200-300Кбит/сек,и едино две терминални устроиства с които да си упправлявам отдалечено мастера. Това е завърщена система която се пуска и нищо повече не се налага да се включва по нея.
2. Имам в един цех купчина устроиства които си работят и правят нещо си съвсем отделно едно от друго. Да ама искам тия устройства да си ги управлявам, диагностицирам да и т.н от един контролен пункт в командна зала. Устроиствата ми варират от прости автоматики с някакъв съвсем дребен процесор до големи устроиства с АРМ7 или FPGA.
3. Имам в една стая голяма купчина апаратура, предимно много прости неща захранващи модули с отдалечено управление, всевъзможни други апаратури с отдалечено управление а в съседната стая едно мастер устроиство през което да си ги управлявам като се наложи.
Деиствително не е кои знае колко сложно и в трите случая да си изградя LAN мрежа и всичките да се управляват през нея. Но протокола е тежък за дребните процесори а ориентацията е към използване на голям брой малки устройства. И LAN би оскъпила много цялата система. И купища суитчове на това отгоре.
|
| Вто Окт 18, 2005 1:54 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ако си спомняш преди ти бях казал че имам готова разработка при мен от преди 5-6 години, и ти бях описал доста детаилно какви резултати постигнахме тогава. Нямам сорсовете на процесорните части тъй като моя разработка е само аналоговата част,но ако още не си си решил проблема с това може да ти я доразвия и пренапиша софта.
|
| Вто Окт 18, 2005 2:06 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Не мога да открия темата... Май ставаше дума за кодирането в звука. Но помисли, дали тази идея, да се ползват нещо от сорта на PowerLine устройства не ти върши по-добра работа? Няма допълнителни кабели, няма суичове, но трябва да се решат проблемите с шумоустойчивостта в промишлена среда и репитерите за по-дълги жици.
|
| Вто Окт 18, 2005 9:38 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Мерси за идеите.
Деиствително имало доста бърз опточип на 10мб - 6N137 и струва под лев, има и евтини интерфеисни схеми за RС485 от типа на SN65176B. Засега ще си реша проблема с това но обърнах нета и не намерих евтино решение с трафчета подходящо за малки устроиства. Така че ще работя по това защото е по добро от оптроните.
Някои има ли идея от къде да започна да чета за LAN-a,интересува ме физическото ниво как е реализирано. Нещо където е описано разбираемо за да захапя от там.
|
| Сря Окт 19, 2005 1:51 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Деиствително имало доста бърз опточип на 10мб - 6N137 и струва под лев, има и евтини интерфеисни схеми за RС485 от типа на SN65176B. Засега ще си реша проблема с ->това<-
. Така че ще работя по това защото е по добро ->от<- оптроните.
-------
Не те разбрах как възнамеряваш да го правиш ...
първо казваш оптрони , после казваш не оптрони 
|
| Сря Окт 19, 2005 3:27 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Просто имам една задача дето сега ще си я направя на RS485. Тя е дребна и не е толкова проблем.
Ще се мъча обаче да разработвам нещо евтино с трафчета като на LAN-a защото е по добро като решение. А явно ще трябва да се попросветя по темата за си изчистя идеята.
|
| Сря Окт 19, 2005 3:49 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Някои не се ли е борил с LAN-a на физическо ниво? Да ме светне в наи обши лини как стоят нещата и да ме насочи къде да чета.
|
| Вто Окт 25, 2005 7:43 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Значи просто бих искал да уточним , че не бъркаме нещата , тъй като в днешно време всеки ползва LAN съкращението за каквото му скимне.
LAN - Local Area Network
(има WAN - Wide Area Network)
В една (LAN)мрежа има hosts(домакинства*) , някои може да предлагат някакви услуги и т.н., и т.н.
* - не мога да се сетя правилния превод в момента затова и букв. го написах.
Как се извършва комуникацията м/у тези у-ва е определено в OSI. И тази комуникация е разделена на 7 нива.
1-во ниво е това, което те интересува теб - физическия слой
(!) -> http://en.wikipedia.org/wiki/Local_area_network -> http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_layer
ако си по добре на руски има и руска wikipedia
http://www.cisco.com/univercd/cc/td/doc ... troint.htm <- eng
има и на български някои материали из така наречените free сървъри.
Лично аз не съм се занимавал. Макар че не мога да разбера защо ще се занимаваш с него , а не стъпиш на основата му ... и направо не вземеш у-ва разработени за този слой - демек мрежови карти примерно.
Има у-ва разработени и да разбират и 2-ри , 3-ти слой и нагоре , и нагоре и стигаме до така наречените умни рутери
та защо сам ще си правиш мрежова карта един вид не мога да разбера
все още ми е мътна идеята ти въпреки всичко ,което каза ти и ме е малко яд,че не те разбирам , ама наистиа вече се обърках
първо беше чисто и просто протокол в/у utp кабел за м/у микропроцесори, после минахме през оптрони , после оптрони с 485 сега отидохме на LAN или аз наистина нищо не съм разбрал.
|
| Вто Окт 25, 2005 8:10 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Всичките чипове за това са едни големи,големи,а на мен ми трябва нещо просто за embeded приложения. От всичкото от Lan историите май ще ползвам само трафчета,конектори и кабел.
Из българските Free нищо не можах да изкопам за физическото ниво,ако имаш линк или свалено ако може прати.
|
| Вто Окт 25, 2005 11:05 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
едитХ Едитвам си писанията в момента , че от толкова ентусиязъм и бърза мисъл на моменти не се разбира хич лесно какво съм искал да кажа край=едитХ
готово - изчистих мисълта
ЗА бг-то бях попадал на курсови работи 1-2 и някъде ги бях запазил , ако ги намеря ще ти ги дам , но поради това и не мога да кажа до колко са ... "правилни". Но по същество:
Мисля , че ти разбрах ... нуждата/мисълта
Ти просто искаш да вземеш само физ. основа на LAN-а ! т.е layer1,2,3 - носещия слой
Еми ок това, което аз разбрах:
 |  |  |  | Код: layer1* се грижи за пренасянето на информацията - той е преносната "среда"/слой, трябва да предоставя:
- изпращане, приемане , кодиране и декодиране на инфорамцията; - да съдържа MAC sublayer: - грижи се за отчитане началото и края на frame; - да слага MAC адреса на източника и получателя във всеки фрейм - засичане на грешки при комуникацията , използвайки 'checksum' за всеки фрейм и сверяване съответно.
(- някои доп. функции относно сигурността :?)
* за по-лесно разбиране ще дам и още определения , които намерих и на мен ми помогнаха:
- срещнах определението на по-запознати от мен хора , че "Layer1 се грижи за предаването на дигитиалната информация чрез аналогови сигнали"
- и още едно , което забравих ... хъх , абе млад съм да си записвам , ама явно трябва :lol: много информация , памет има, ама кеша явно не стига :oops: :lol:
Остава въпроса как точно протича едно изпращане или приемане - т.е комуникацията. - определянето на използваните волтажи за сигналите аз не мога да дам идея, но СЛЕД КАТО преносната среда е избрана и тя е UTP кабел. На базата на това ще се направят нужните "изчисления" и определи: какви сигнали , кой какво ще значи и доп. граници относно х-ките (волтаж и прочие). - относно вече самата информация - как се предава frame. Видях че има няколко стандарта и кои се ползват къде , та предлагам да се спреме на този IEEE 802.2 LLC frame - ще намерим инф. за него лесно (сигурен 99% ) :)
|  |  |  |  |
.
Ето едно притеснение , което ми беше преди 10 мин:
------
Та като цяло така нещата мисля се изясняват. Сега остава въпрос ,ако искаш да е съвместимо с Ethernet мрежите.
Ами ... тогава простото умира доста идейката  Говорим за Ethernet мрежа , което означава PC (+ мрежови принтери и т.н.), но те ползват application layer < така че ... , ако я искаш тая съвместимост направо отиваш на големите чипове.
Защото ще трябва MIPS за 5,6,7-ия слой
--------
Сега вече си мисля , че можем и без Application layer (направо 5,6,7) , тъй като MCU-то няма да го ползва, ние да предадем информацията , пък PC-то да се оправя
Ще го кажа по още един начин embed системата / MCU-то не му трябва 1500 Байта пакет за да разбера какво трябва да прави: 8бита ни давата 255 команди, 8бита може да ни е 1 аргумент - т.е 2 байта.
Та application layer отпада, ние още на layer2 ще имаме нужната информация, а на 3-ти ще разбереме и за кой е от мрежата (т.е кои MCU или контролер от мрежата)
Искам да ти кажа , че това - цялото, горното е мойто разбиране , може нещо да не е така, но без да мислим и разсъждаваме при не наличи на източник на смеляна информация няма как да стане
-- интересно ми е И ме интересува проектчето ти, ако не се е разбрало
---
А мисля искаш да вземеш от този тъп свързаност , защото се е наложило ,но нали знаеш , че това не означава , че е най-доброто
т.е ти това го каза по-горе де, но не знам точно защо ми се иска да го напомня ...
|
| Вто Окт 25, 2005 11:52 pm |
|
|