Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Help схема 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Help схема
Здравейте аз съм малко нова във hardware -a преди съм си правила работи за лична употреба и то само елементарни повече съм ориентирана към C и Assembler. Въпросът ми е някой може ли да help-не. Трябва да си направя платка за хексапод като използвам: http://www.firgelli.com/products.php?id=41 платката да е с C8051F411. Търсих в нет-а дали случаино няма някакви схемни решение но не открих. Знанията ми за проектирането на платки са от преди 7-8 години т.е клоният към 0 в момента. Мерси ако някой отговори и му се занимава.

Нед Окт 23, 2011 3:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Help схема
Строго наложително ли е използването на точно такива моторчета? Масово хексаподите се правят със серво'та, които се управляват много по-елементарно и ще излезе в пъти по-евтино. Тия моторчета се управляват със собствен контролер и май ще искат такъв за всяко моторче поотделно. Схема има ли някаква или и тя ще се измисля тепърва?
С какви размери ще е хексапода?

[edit]Сега видях, че тия моторчета се управляват като аналогово серво.[/edit]

Нед Окт 23, 2011 4:53 pm
Профил

задължително е точно с тях. схема няма и за тов ами е малко зор. само знам с тях и c8051F411 :(

Нед Окт 23, 2011 5:17 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Гледам, че тези актуатори се предлагат с вграден контролер, и ако избереш тип "I" , можеш да управляваш положението на актуатора както пожелаеш, с напрежение 0-5 волта, с ток 5-20 мА, серво импулси 1-2 милисекунди или PWM.
Ако C8051F411 може да генерира 6 PWM-а с честота 1 кХц, схемата ти ще е да свържеш по едно краче от MCU-то към всеки актуатор. Може да генерираш и сервоимпулси.

Нед Окт 23, 2011 6:55 pm
Профил

Видях го това за тип "I ", проблема е че трябва да са тип "p" и вече са закупени т.е няма мърдане от тях :(

Пон Окт 24, 2011 9:45 am
Профил

Щом е тип Р ( без вграден контролер) слагаш и силова част - по един пълен мост (H-bridge) за шестте актуатора, заделяш по 2 извода на микроконтролера за управление на всеки мост и по един аналогов канал за следене на позицията чрез вградения потенциометър. Мостовете могат да са интегрално изпълнение, напр. L298 която е до 2 А ток и има 2 пълни моста в един чип.
По същество се получава серво задвижване с постояннотоков двигател. Ако се гони бързодействие
трябва да предвидиш и един сериен канал за връзка с компютър, чрез който евентуално да настройваш серво параметри, типични за актуатора.

Пон Окт 24, 2011 12:02 pm
Профил

Мерси от утре ще си чупя главата с това. :) харесва ми този форум тука поне не ти се надуват с "ама то това елентарно".

Пон Окт 24, 2011 7:35 pm
Профил

Magy написа:
Мерси от утре ще си чупя главата с това. :) харесва ми този форум тука поне не ти се надуват с "ама то това елентарно".

Силабса си е перфектен за целта, явно не случайно е точно този, имаш 6 PWM, някои са само с по 4. С тоя чип грижи няма д аимаш никакви, средата му е ОК, Хищника май спомена з анякакви бъгове при по голям код, но то това дали не беше само при едни от USB версиите му, и то проблема е в дебъг режима, средата се окотва малко, но аз лично тов ане съм го забелязвал, при него става но не е ясно каква е точната причина.
Дали ще ти трябва PWM не мога да преценя, зависи от това как ще ги управляваш, позицията също е елементарно да е смяташ, твойте са с потенциометри за позиция, което мисля е ОК с оглед чипа който имаш.
Имаш 12 битово, 24 канално ADC и не лош 12 битов DAC който не знам длаи ще ти потрябва, но общо взето не виждам да няма нещо което може да ти потрябва.

Нед Ное 06, 2011 5:47 pm
Профил

p.s. за драйвери на тия моторчета може да изпозлваш нещо ето такова, http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/LB1973M-D.PDF , двуканално, цената не е висока, има го в mouser. Това което каспаров предлага също е ОК , ама е малко по голямо, д ане кажа доста по голямо :), а на теб 2 А не три трбяват, тия са по 300 мА гледам макс, имаш и достатъчно ADC входове за да си направиш и токова ОВ ако решиш, но това е малко безсмислено с оглед употребата.

Нед Ное 06, 2011 6:01 pm
Профил

Благодаря ти за отговора в момента малко проекта изостана на заден план, но скоро ще трябва да се заема пак с него.
Благодаря на всички.

Пет Ное 11, 2011 12:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]