|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:35 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
"Ти като казваш че не работиш с Пикове - що ги плюеш"
Ами 2 години се мъчих с тях,всъщтност започнах с тях и по едно време бях почнал да си мисля че аз нещо не ставам,що толкоз бавно работя,даже по едно време питах в форума за някаква тъпа разработка дали е нормално времето дето съм загубил да видя другите как работят. Откак пипнах други процесори първо АVR после MSP разбрах че проблема не е в мен а в недомислиците на тия полуидиоти от Microchip. Първото дребно проектче дето направих на ATmega 16 стана толкова бързо както да го бях направил с някои пик. А с пиковете вече имах 2 години опит. А малко като понавлезнах вече мога да кажа че почти 2-3 пъти по бързо се правят нещата.
А за отговорни цели MSPтата маи се справят чудесно само 2 проектчета си правих колкото да ги поразуча,как ли не ги смущавах. Даже имам една простичка установка за електростатика направена и с нея гърмах,гърмях но не можах да си блокна устроиството. А с пиковете имам винаги пълен успех. Вярно е че AVR са наи зле като шумоустоичивост но последно си експериментирах като сложих метален екран на платката и се погрижих за по смислено опроводяване на масата. Резултата беше че стана по стабилно от гола платка с пиk 16F627 и почти се доближи до устоичивоста на голата платка с MSP to,даже може да се каже че се изравниха.
|
| Вто Окт 18, 2005 1:11 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Веднага ще ти кажа един процесор без бъгове в инструкциите и периферията: оригиналния I8051. Тук мога да добавя Neuron процесорите, за които надали си чувал. Мога да добавя и серии процесори с минимални бъгове, като например Z80 производните, 6502 производните, 68000, MSP430. Само за сравнение, MSP430 серията през 2001г. имаше само 5-6 бъга за всичките им процесори, при положение, че не отстъпват по разнообразие на PIC, а същевремнно всеки PIC има по 5-6 бъга. А крайния резултат много зависи от използваната елементна база. Подбирам си PIC с добра периферия, обмислил съм предварително алгоритъма на работа на у-вото и в един момент буууум, не мога да правя еди какво си, защото дадения PIC има 5-6 бъга. Ами да ги вмъкнат в документацията, за да се знае че няма TMR1, няма MSSP модул, не можеш да пишеш в паметта за данни, не можеш да пишеш в програмната памет, PIC16C84/F84 при -20 градуса си инвертира някои битове в STATUS регистъра и т.н.
За отговорни цели се използват Intel & Phillips 8051 производни процесори. Отностно това да ти дадем проблеми дето при другите ги няма, точно това ти даваме. Бъгове, дето при другите ги няма. А форума май ти го пълниш с твоите нелогични твърдения.Ползвам PIC само защото няма в БГ друга фирма като Comet, която да държи на склад елементи.
Разнообразието на PIC-ове ми изглежда като шарена сергия на Орта Будала Пазара в Истанбул, всичко има, обаче като се позагледаш внимателно разбираш че няма на практика свястна стока. Моето мнение е една стока да предлагаш на пазара, ама да е качествена, а не от пиле мляко, ама всичкото вкиснато.
Дори и да съм дистрибутор на Атмел, което за жалост не е така, нямаше точно пък в този форум да лобирам за тях. Не че имам нещо против форума, ами поради това, че има много добри специалисти във форума, които ще ме наврат в кучи гъз ако се опитам за ги зарибявам. Ако си направиш труда да прочетеш темите в които участвувам, никъде не лобирам за Атмел, дори питам по-опитните, защото все още не ми е останало време да ги поразуча. В същото време ти наежено се нахвърляш на всеки пост, в който се описва поредния бъг на MicroChip, което е естествено да навежда на мисълта за някаква по-тясна връзка между теб и MicroChip.
Ника с който шикозно се кичиш, предполага да имаш по-голям опит от другите потребители на форума, но вече се съмнявам, че познаваш дори и PIC-овете.
|
| Вто Окт 18, 2005 2:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Няма кво да се лъжем пиковете са торба с бъгове. Това е най-бъгавия контролер. Под бъг разбирам грешка в силикона. Но не това им е проблема. Проблема е че тия бъгове излизат на яве много след като ядрото е в продажба години. А това може да значи само едно - перфектем маркетинг и калпави девелопери. Както батето сполучливо ги сравни - те са Микрософт при микроконтролерите. Най много бъгове, но благодарение на добрия маркетинг - всички ги ползваме.
Най ги намразих когато открих един бъг при ранните версии на 452 (който напрактика го правеше неизползваем), 3 седмици си кореспондирахме, при което те всячески ме уверяваха че съм много тъп и проблема е при мен (с доста неприятен тон, между другото, все едно им досаждам). Почти ме бяха убедили, когато всички форуми се заринаха със съобщения за въпросния бъг. Признаха си. А най-идиотското бе, че ератата се появи чак 1 месец след това. Смятай колко народ още се е прецакал да напазарува. А като капак на всичко Комет продаваха сбъркания силикон още половин година. Ей такива неща ме изкарват от нерви. Процесори без бъгове нема, ама като ги крият и ми ..... майката.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 18, 2005 2:35 pm |
|
 |
|
ceco
Ранг: Минаващ
|
 от къде ?
Здравей !
От къде взе AT91SAM7S32 процесора ?
И знаеш ли къде се продават принципно на тънки цени AVR ?
Благодаря !
|
| Вто Окт 18, 2005 2:59 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
www.comet.bg
www.olimex.com
Само че не дават по-малко от 160бр. звънни и си говорете 
|
| Вто Окт 18, 2005 3:35 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
pirev ти в кой век живееш - тези процесори(а не контролери освен 8051) са от преди 84та година
от времето на Ейпъл 2, а любимите ти 16ки са от прохождалката на микрочип...
И да се разберем - не защитавам никоя фирма производител и никъде не съм мрънкал че някой контролер има бъгове
Най-големия бъг е "проектанта" и Ако ти като проектант не съобразиш всичко - все ще мрънкаш по форумите
А относно "Ника с който шикозно се кичиш" - не си човека който ще определя никовете в НЕТа и за твое сведение
този ник е 1997г
|
| Вто Окт 18, 2005 3:54 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Пхахаха Аре ве хора, стига се дъвкахте, съберете се на една маса, изпийте по 5 бири и после си мятайте бутилките :lol: Много лесно се палите напоследък, махате титли на инженери, ядете си nick'овете :? Като нямате отговор по конкретната тема не си хабете приказките.
|
| Вто Окт 18, 2005 3:57 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Predator :) те такова подобно го написах ама го изтрих преди да пусна постинга
Как да не раегира човек когато на "Крива Ракета Космоса и е крив".... и все търсим вината някъде другаде
|
| Вто Окт 18, 2005 4:05 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Ами аз лично не виждам някаква причина да се търси вина в случая, не виждам и някой крив и знам че всеки има право на собствено мнение. Не можеш да отречеш голямата гама бъгове, които ти носят Microchip©. Виждаш, че доста хора се оплакват от тях, сигурен съм, че и ти си имал проблеми при ползването им. Аз например изчетох пълната документация на PIC18F452 преди да се захвана с него, много бях ентусиазиран...реших да пусна един device със него и взеха да се показват бъгове от всички страни....Само за един тъп bootloader отделих цяла седмица докато разбера че проблема не е в мене (тъпия девелопер). Добре, че има място като този форум, мога да споделям проблемите си и да разбера за някакъв начин, по който да ги отстранявам. Когато обаче проблемите по количество и качество минат някаква граница, единствения изход който виждам е да сменя процесора. Аз вече го направих...не че повече няма да ползвам PIC...верно че няма да сложа ARM7 ядро за един обикновен ШИМ регулатор....
|
| Вто Окт 18, 2005 4:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти пък как реши кой какъв проектант е без да го познаваш. И защо изхождаш от презумцията, че проектантите на Майкрочип са безгрешни е ние сме кривите ракети.
|
| Вто Окт 18, 2005 4:19 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Не съм решил - така излиза
Ами относително, чипа е константа... ако го ползваш проблема е твой
А "индийските проектанти" на микрочип поне нещо правят, а ние само са джавкаме по форумите
Тук чета, че сумати "вещи проектанти" са се нагърбили някакъв анализатор да правят... ама само чета...
|
| Вто Окт 18, 2005 4:28 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Пхах...е тука вече ме нарани  Мисля, че достатъчно напредък имаме по анализатора, за да даваш такъв коментар. Освен това не виждаш какво правим зад форума, а то въобще не е за пренебрегване. А и всички си имаме достатъчно работа и ангажименти за да се втурнем да го проектираме за 10 дена едва ли не.... Смятам да не обръщам повече внимание на закачливия ти тон, не е за първи път да изкоментираш компетентността и сериозността на съфорумниците!
|
| Вто Окт 18, 2005 4:37 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
хи хи - беше само закачка - бе ако няма кой да ви ръчка ще го одарите на мързел :)
Поне паснете малко сорс и другите да мислят
|
| Вто Окт 18, 2005 4:41 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Pirev, Nikola, Ceco - вие направо си ме отказахте от пиковете (на 90%), по-точно да правя някакви неща повече от домашно лабораторни закачки/хобита. А имах 1 + 1 идеи - сериозни имам предвид ...
Добре де ... без фламове и т,н , просто си говориме , обсъждаме (то за това е форума).
Microchip PIC сега са Н1 , щото имат най-добра реклама ... ?!.
Обаче мой познат се занимава с АТМЕЛ от не 1г и от някъде 6 месеца иска да мине на ПИК , но не го прави , защото има много работа сега.
Та да обобщим:
- вярно гледам има бъгове в ПИКовете много, ама хората ги ползват
- хора ползват АТМЕЛ искат ПИК
- атмел са по-евтини и стабилни от пиковете, ама виждам пикове за щяло и нещяло - по аудиокасетофони, аларми (и то не една и две).
нещо не ми излиза сметка, а съм без никакъв опит за реално приложение на пик и направо съм в шаш
е ако това вече сте го разисквали в друга тема дайте линк.
сещам се за темата "съвети за пикльовци" , но там само се обсъждаха бъговете, та ?
Последна промяна the_real_maniac на Вто Окт 18, 2005 4:45 pm, променена общо 2 пъти
|
| Вто Окт 18, 2005 4:42 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ами все пак хората нещо правят. Похвали се ти какво си направил, май те бива само да постваш схеми от Интернет и да казваш "ей тва така се прави". А това че имаш този ник от 1997г. е много жалко, нищо не си научил тогава за 8 години. Форумите са за да се споделя опита в схемотехниката, програмирането, бъгове по чипове и т.н. Ти да си споделил нещо такова ? Много е лесно да постваш критики, но е трудно да постнеш нещо свое, защото преди това трябва да помислиш как да го направиш, както и да не се страхуваш, че ще те критикуват. Или пак ще се кълнеш като преди 2 седмици, че си симулирал PIC18, който имал TMR1 по-различен от останалите PIC18, само предизвикваш смях в залата. Даже и със симулатора на MPLAB не си се научил за 8г. да работиш, че даже 2 часа спори за глупости, как не съм могъл да заредя правилно TMR1. Моля те, недей се излага повече ! За мен си ясен колко чиниш, ама не се излагай и пред останалите.
|
| Вто Окт 18, 2005 4:43 pm |
|
|